Box Office: Z druhého Sin City je kolosální propadák

Vydáno: 25.08.2014 06:00 - Martin Bubrín | foto: facebook tvůrce

Pokračování Sin City: Ženská, pro kterou bych vraždil přišlo po dlouhých devíti letech a s ním i nečekané zklamání. Lépe se oproti němu dařilo prodejnějšímu zboží - teenagerskému dojáku Zůstaň se mnou.
Bradley Cooper, Vin Diesel ve filmu Strážci Galaxie / Guardians of the GalaxyZatímco ze Sin City je jeden z největších letošních propadáků, Strážci Galaxie se stali nejúspěšnějším snímkem letošního léta. Dalších 17 milionů a znovu první místo v žebříčku (po třech týdnech) značí, že riskantní tah na mluvícího mývala a strom se vyplatil - co se týče domácích tržeb, tak sci-fi marvelovka se svými 251 miliony překonala už i Transformers: Zánik a zanedlouho doběhne v tržbách i druhého Captaina Americu. Celosvětově má film na kontě zatím 489 milionů a je dost možné, že celkově zakotví někde na 600 milionech, což je pro původně rozporuplnou látku obrovský úspěch.

Stále se daří i novým Želvám Ninja, které berou po dvou víkendech kralování druhou pozici se slušnými skoro 17 miliony. Za prozatimních 17 dní v kinech utržil blockbuster z produkce Michaela Baye 145 milionů a celosvětově útočí na hranici čtvrt miliardy dolarů - z vysmívaného a nepříliš pozitivně hodnoceného projektu se tedy nakonec stal jeden z černých koňů sezóny, který předčil leckterá očekávání.

Chloë Moretz ve filmu Zůstaň se mnou / Na třetí pozici se umístila první novinka týdne, romantické drama Zůstaň se mnou s Chloe Moretz. Podle knižního young-adult bestselleru vzešel další z teenagerských dojáků, který se spíše než k výdělečným Hvězdy nám nepřály (48 milionů) řadí k letošní Nekonečné lásce (13 milionů) nebo sci-fi Dárce (12 milionů). Otvírák za 16 milionů je však pro snímek s rozpočtem 11 milionů solidní debut, který po dobu týdne až dvou nasytí mladé divačky poctivou dávkou romance a pak zmizí z žebříčku. 

Podobný případ se nachází i na místě čtvrtém, kam se posunula bláznivá komedie Falešní poldové - jeden z nejhůře hodnocených filmů léta je dalším produkčně levným počinem, na nějž ani nemusí přijít moc diváků a jeho vznik se vyplatí. Na pětce se studio TriStar pokusilo uhranout dalším sportovním snímkem z prostředí amerického fotbalu When the Game Stands Tall, který byl natočen podle skutečných událostí, druhé Zrození šampiona z toho ale nebylo. Jde vidět, že američtí diváci jsou už podobných dramat přesyceni, o čemž svědčí slabých 9 milionů za víkend, což je skoro na chlup stejně jako u jiných letošních, žánrově spřízněných snímků jako Million Dollar Arm (10 milionů) nebo Draft Day (9 milionů).

Fotografie z filmu  / When the Game Stands TallZatímco se na šestém a sedmém místě nacházejí dvě velká letní zklamání, teenagerské sci-fi Dárce a akční Expendables: Postradatelní 3, ani jeden z nich nemá takovou smůlu jako Robert Rodriguez. Jeho Sin City: Ženská, pro kterou bych vraždil totiž za první víkend v kinech (více než 2,500 kinosálů) utržilo slabých 6,5 milionů, což jej s přehledem řadí mezi největší propadáky letošního roku. Osmé místo v žebříčku je velmi smutným připomenutím toho, že režisér Desperada a Spy Kids už nikoho nezajímá a černobílá rozpohybovaná estetika komiksu dvojnásob. 

Pro nejlepšího kámoše Quentina Tarantina jde po Machete zabíjí a Prccích o třetí nejhorší výsledek kariéry a zřejmě i pohřbení jakýchkoliv dalších ryze komerčních ambicí. Faktorů pro neúspěch je hned několik - jedním z nich je třeba fakt, že pokračování z Města hříchu přišlo až po dlouhých devíti letech. Jednička mohla alespoň nalákat na ojedinělou vizuální stylizaci (není divu, že v roce 2005 otevřela za 29 milionů a byla jedničkou víkendu), dvojka už v podstatě nabízela další porci toho stejného, navíc podpořenou tím, že podobná technika "komiksového přepisu" se okoukala například ve filmech jako 300: Bitva u Thermopyl.

Eva Green ve filmu Sin City: Ženská, pro kterou bych vraždil / Sin City: A Dame to Kill ForFilm měl sice spoustu trailerů a plakátů, spousta diváků však v záplavě blockbusterů úplně zapomněla, že se něco takového chystá. Nakonec nepomohla ani účast nových hvězd (Eva Green, Joseph Gordon-Levitt, Josh Brolin), kontroverze ohledně zobrazené sexuality nebo publicita daná uvedením prvního traileru na novou tarantinovku (která však unikla na internet). Rodriguez zkrátka svou trilogii, stejně jako s Machete, nedokončí...

Příští víkend končí měsíc srpen a filmový svět se musí pomalu začít připravovat na jedno z komerčně nejslabších období v roce - září. Přechod mezi letní a zimní sezónou zajistí další z řady found-footage hororů Pod zemí a akční žánrovka The November Man. Bude z důchodcovského Pierce Brosnana druhý Liam Neeson?

BOX OFFICE: VÍKEND OD 22.08.2014

1. Strážci Galaxie 17,6 mil. 
2. Želvy Ninja 16,8 mil. 
3. Zůstaň se mnou 16,4 mil. (novinka)
4. Falešní poldové 11 mil. 
5. When the Game Stands Tall 9 mil. (novinka)
6. Dárce 6,7 mil. 
7. Expendables: Postradatelní 3 6,6 mil.
8. Sin City: Ženská, pro kterou bych vraždil 6,5 mil. (novinka)
9. Láska na kari 5,6 mil.
10. V oku tornáda 3,8 mil.

Tržby jsou uvedené v amerických dolarech. Kompletní žebříček s podrobnými statistikami naleznete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY