Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 15. 8. 2014 - 21. 8. 2014

TV tipy: Klasické komedie pro letní pohodu

Vydáno: 15.08.2014 12:00 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Z klasicky letní televizní nabídky plné osvědčených repríz vyčnívá v tomto týdnu několik opravdu vyvedených starších komedií, které nezklamou ani po letech. Dočkáte se ale také westernů nebo několika adaptací divadelních her.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Arthur (Arthur) (sobota 16. 8., Nova Cinema, 00.00 - 01.45 / 03.55 - 06.00)

Plakát filmu Arthur / ArthurU nás takřka neznámá, v zahraničí však poměrně slavná a dobře hodnocená komedie rozhodně není nijak originální a její příběh je dost předvídatelný, zaujme ovšem jinými věcmi. V první řadě nepřetržitou kanonádou skečů a gagů, které dokázal režisér a scenárista Steve Gordon perfektně načasovat a většinou i dobře prodat. Nechybí tu ani úderné a mnohdy opravdu zdrcující hlášky. Hlavní roli si vychutnal na Oscara nominovaný Dudley Moore, jehož doplňují kupříkladu stejnou cenou oceněný John Gielgud, Geraldine Fitzgerald nebo Liza Minnelli. Sluší se ještě poznamenat, že Oscara získala i ústřední píseň filmu. Ideální filmový vstup do víkendu.

Synopse: Arthur (Dudley Moore) se narodil pod šťastnou hvězdou do miliardářské rodiny. V ní je vše naplánováno, nediskutuje se tu, ale rovnou velí a o svobodné volbě nevěsty si můžete nechat zdát. I proto se mladík rozhodl k revoltě a začal pít, takže je nepřetržitě pod vlivem, což přináší dost humorné i trapné situace. Když ale potká půvabnou Lindu (Liza Minnelli), přijde na to, že je načase se změnit. 

Zajímavost: Gielgud, jemuž role nakonec vynesla Oscara, ve filmu několikrát odmítl hrát, přesvědčil ho až štědrý honorář.

Originální trailer filmu Arthur / Arthur
Muž bez hvězdy (Man Without a Star) (sobota 16. 8., ČT2, 20.00 - 21.25)

Plakát filmu Muž bez hvězdy / Man Without a StarKlasický western nepatří u nás k těm nejreprízovanějším, což je dáno i tím, že je jen lehce nadprůměrný a dost často zaměnitelný. Režírujícímu Kingu Vidorovi se daří udržovat slušné tempo, když se nebere vážně a vše je plné nadsázky a solidního humoru, jakmile se má ale přejít do serióznější roviny a přidat na atmosféře, rázem lehce selhává. Naštěstí je stopáž poměrně krátká, takže film nezačne nudit a v hlavní roli se objeví spolehlivý Kirk Douglas. Poctivá, i když dnes už trochu zastaralá žánrovka.

Synopse: Kovboj Dempsey Rae (Kirk Douglas) se bezcílně toulá po Divokém západě a čeká na slušnou nabídku. Ta přijde v podobě bohaté rančerky (Jeanne Crain), která potřebuje někoho, kdo by tvrdou rukou dohlédl na chov dobytka. Ačkoli se Dempseymu zpočátku nelíbí, jakým způsobem jeho šéfová jedná s ostatními osadníky, brzy se bude muset bránit hlubokým citům. 

Zajímavost: Jde o jeden z prvních filmů, které Douglas natočil prostřednictvím vlastní produkční společnosti.

Ukázka z filmu Muž bez hvězdy / Man Without a Star
Krajina s nábytkem (neděle 17. 8., Nova, 11.35 - 13.30 / pondělí 18. 8., 01.15 - 02.50)

Plakát filmu  / Krajina s nábytkemNeprávem opomíjené československé drama z konce osmdesátých let zaujme i dnešního diváka hlavně nadčasovým společenským tématem a důslednou apolitizací. Režírující Karel Smyczek vsadil hlavně na citlivou režii, zajímavou atmosféru, silný příběh, krásnou hudbu Emila Viklického a trochu pozvolnější tempo. Opřít se mohl i o výtečné obsazení, jemuž jednoznačně dominuje Vladimír Javorský, vedle kterého se neztratili ani Yvetta Kornová, Petr Čepek, Michal Suchánek nebo Jiří Langmajer. Zamrzí snad jen někdy až přílišná vyumělkovanost a nenápaditá kamera. Výborná záležitost. 

Synopse: Konzervatorista Zdeněk (Vladimír Javorský) si přes prázdniny přivydělává jako pošťák. Během svých obchůzek flirtuje se ženami a seznámí se se svérázným malířem (Petr Čepek). Jedno ze svých milostných dobrodružství prožije i s praktikantkou na táboře Evou (Yvetta Kornová), s níž se ale na konci jejího pobytu rozchází a odjíždí zpět do Prahy. O pár měsíců později se ale dozví, že jejich flirt nezůstal bez následku. Stojí tak před doposud nejtěžší životní volbou. 

Zajímavost: Svou poslední filmovou roli tu ztvárnila Markéta Fišerová, kterou posléze postihlo vážné onemocnění mozku a následné upoutání na invalidní vozík.

Žádné ukázky z filmu nejsou dostupné.

Hitch: Lék pro moderního muže (Hitch) (neděle 17. 8., Nova, 16.25 - 18.50 / pondělí 18. 8., Nova Cinema, 15.10 - 17.30)

Plakát filmu Hitch: Lék pro moderního muže / HitchSolidní romantická komedie se sice nevyhýbá povinným klišé a předvídatelnému příběhu, při nižších nárocích ale nabídne slušnou zábavu. Režírující Andy Tennant jede vesměs na jistotu a kromě typické žánrové líbivosti spoléhá hlavně na charisma Willa Smithe, který byl tehdy na vrcholu, což se mu vyplatilo, protože hlavní hvězda na sebe strhává veškerou pozornost. Naštěstí se tvůrci vyhýbají vysloveně trapným a kýčovitým momentům, takže se snímek dá v klidu "přežít". Dále uvidíte Evu Mendes, Kevina Jamese nebo Adama Arkina. Nenáročná oddechovka na konec týdne.

Synopse: Alex "Hitch" Hitchens (Will Smith) je legendárním a záměrně anonymním schůzkologem, který už dal dohromady desítky párů. Během příprav posledního klienta Alberta (Kevin James) se ale potkává s rovnocenným soupeřem, v tomto případě soupeřkou, kterou je mazaná bulvární novinářka Sara (Eva Mendes). Hitchovi se tak brzy stane to, co už dlouho ne - bezhlavě se zamiluje. A to by pro jeho práci mohlo být zničující.

Zajímavost: Ve filmu debutovala Paula Patton.

Originální trailer filmu Hitch: Lék pro moderního muže / Hitch
Špion, na kterého nezapomněli (Espion, lève-toi) (neděle 17. 8., ČT2, 20.00 - 21.40)

Plakát filmu Špion, na kterého nezapomněli / Espion, lève-toiJen výjimečně vysílaný francouzsko-švýcarský krimithriller vyniká zejména syrově realistickým zachycením nebezpečné práce špionů a pochmurnou a prý i autentickou atmosférou města Curych. Režisér a spoluscenárista Yves Boisset měl k dispozici spletitý příběh, který ale odvyprávěl bez větších problémů a srozumitelně, takže nikdy nenudí. Výborný dojem ještě umocňuje nekompromisní závěr. V hlavních rolích se objeví Lino VenturaMichel Piccoli a Bruno Cremer. Parádní kousek.

Synopse: Sebastien Grenier (Lino Ventura) je na první pohled nenápadný švýcarský úředník, ve skutečnosti ale jde o tzv. krtka, tedy špiona mimo akci. Když je ale spáchán atentát na jednoho z jeho kolegů, dostává po osmi letech nový úkol - prošetřit okolnosti útoku. 

Zajímavost: Kancelář producenta snímku byla jednoho dne přepadena čtyřmi italskými zločinci.

Ukázka z filmu Špion, na kterého nezapomněli / Espion, lève-toi
Moderní doba (Modern Times) (neděle 17. 8., ČT art, 20.20 - 21.45 / čtvrtek 21. 8., 00.45 - 02.10)

Plakát filmu Moderní doba / Modern TimesJeden z vůbec nejslavnějších počinů legendárního Charlieho Chaplina vstoupil do dějin především tím, že tu mistr němého filmu vůbec poprvé v kariéře zazpíval a dal tak tehdejším divákům možnost slyšet jeho hlas. I jinak jde ale o nadčasové dílo, neboť v něm najdete propracované gagy a skeče, zajímavě zrealizované scény a apelující sociální podtext, který má co říci i dnes. Nejvíc tak snímek doplácí na silnou nevyrovnanost, protože na výtečnou a svižnou první polovinu navazuje unylá a ne až tak zajímavá polovina druhá. To ale nic nemění na tom, že máte co dělat se zásadním dílem. 

Synopse: Charlie Chaplin se potýká s érou, kde přebírají nadvládu stroje a lidem už není přiliš nakloněna. Snaží se upozorňovat na automatizaci našich životů a na nehumánnost technické civilizace. 

Zajímavost: Tento film patří k těm, které vyvolaly diskuzi o tom, že Chaplin je komunista, což ho nesmírně uráželo.

Originální trailer filmu Moderní doba / Modern Times
Lev v zimě (The Lion in Winter) (neděle 17. 8., ČT2, 21.40 - 23.50)

Plakát filmu Lev v zimě / The Lion in WinterTřemi Oscary oceněné britské drama je adaptací úspěšné divadelní hry. To tedy znamená, že spoléhá hlavně na silné dialogy a propracované postavy. Režírující Anthony Harvey se sympaticky snaží, ale divadelnost tématu se mu zcela zakrýt nepodařilo, což ale ve výsledku až tak nevadí. Kulisy i příběh z historie jsou spolehlivé, navíc je podmalovává úžasná hudba Johna Barryho. Největším lákadlem je však herecké obsazení, které je skvostné - Katharine Hepburn za svou roli získala Oscara, Peter O'Toole svou nominaci neproměnil, zahanbit se ale nenechali ani Nigel Terry nebo tehdy začínající Anthony Hopkins a Timothy Dalton. Absolutní klasika.

Synopse: V Anglii roku 1183 vybírá stárnoucí král Jindřich II. (Peter O'Toole) svého následníka. Každý z jeho synů by rád trůn získal, královna Eleanor (Katharine Hepburn) je klidně ochotna panství rozdělit. To se ale královi nelíbí a tak začíná tuhý boj o moc. 

Zajímavost: Ve vedlejších rolích se objeví spousta tehdy prominentních divadelních herců.

Originální trailer filmu Lev v zimě / The Lion in Winter
Raz, dva, tři (One, Two, Three) (pondělí 18. 8., ČT2, 21.55 - 23.45)

Plakát filmu Raz, dva, tři / One, Two, ThreeAmerická komedie slavného tvůrce Billyho Wildera bývá v jeho filmografii v množství dalších hitů opomíjena, přitom se jedná o vynikající situační záležitost, která pobaví i po letech. Je pravda, že v úvodu je tempo dost pomalé a divák neví, kudy se bude vše ubírat, rázem se děj rozjede a je plný neskutečně promyšlených a dokonale načasovaných hlášek a gagů, které se prakticky nezastaví a naopak s blížícím se koncem se ještě zintenzivňují. V hlavních rolích totálně excelují James Cagney a Horst Buchholz. Nezbývá než doufat, že televize sáhne po starém dabingu. Takřka geniální žánrovka.

Synopse: Zástupce firmy Coca-Cola C.R. MacNamara (James Cagney) čelí uprostřed pracovních ambicí pohromě v podobě dcery svého šéfa. Ta je bláznivě zamilována do východoněmeckého komunisty (Horst Buchholz), čemuž musí MacNamara zabránit. Když ale zjistí, že dívka je těhotná, uchýlí se k plánu B - z komunisty udělat seriózního gentlemana.

Zajímavost: Cagney měl s natáčením tohoto filmu natolik negativní zkušenost, že raději odešel do důchodu a s filmováním skončil. 

Originální trailer filmu Raz, dva, tři / One, Two, Three
Příběhy ze Zeměmoří (Gedo senki) (pondělí 18. 8., ČT art, 23.20 - 01.10)

Plakát filmu Příběhy ze Zeměmoří / Gedo senkiRežijní debut Gora Miyazakiho má sice k dílům jeho slavného otce dost daleko, přesto za pozornost stojí. Tvůrce jako by tu hledal směr, jakým se chce vydat a tak zpočátku váznou tempo i styl a ani animace není úplně dokonalá. Příběh je dost jednoduchý, což může někoho zklamat, na druhou stranu ho není složité pochopit, nenudí a pokouší se i o jakési poselství. Jen je škoda, že tu v podstatě chybí jakékoli emoce, takže se divák nemůže moc s nikým identifikovat. Jako zástupce japonského anime ale snímek ve své podstatě nezklame, jen nesmíte vzhledem k příjmení tvůrce mít vysoká očekávání.

Synopse: Temná síla hrozí zničit Zeměmoří. Nejmocnější místní kouzelník Ged se tak musí vydat na cestu, aby celé tajemství rozluštil. Jako pomocníka si bere prince Arrena a společně zjišťují, že jsou otevřeny dveře mezi Světem živých a mrtvých. Arren tak bude muset obnovit rovnováhu.

Zajímavost: Debutujícímu Miyazakimu bylo v době premiéry už 39 let. Ve stejném věku debutoval i jeho otec.

Mezinárodní trailer filmu Příběhy ze Zeměmoří / Gedo senki
Laně (Les biches) (pondělí 18. 8., ČT2, 23.45 - 01.20)

Plakát filmu Laně / Les bichesNa svou dobu poměrně odvážný francouzsko-italský erotický thriller už dnes logicky nikoho šokovat nemůže, jakožto studie jednoho mileneckého trojúhelníku ale funguje pořád slušně. Režisér a scenárista Claude Chabrol se v něm nicméně nevyhýbá svým typickým trademarkům, takže klade důraz na někdy příliš pomalé tempo, propracovanou psychologii postav a velké množství dialogů. Na druhou stranu se tu ale dočkáte zajímavého střihu, podmanivé hudby a výborného obsazení, v němž klíčové úlohy ztvárnili Jean-Louis Trintignant, Stéphane Audran a Jacqueline Sassard. Něco pro milovníky evropského artu.

Synopse: Bohatá dědička Frédérique (Stéphane Audran) je obklopena umělci, kteří žijí na její účet a svůj zahálčivý život tráví střídavě v Paříži a Saint-Tropez. Jednoho dne se seznámí s nekonformní malířkou Why (Jacqueline Sassard), kterou pozve do své vily a naváže s ní intimní vztah. Ten jim ale naruší mladý architekt Paul Thomas (Jean-Louis Trintignant), který učaruje oběma ženám.

Zajímavost: Původní název filmu je dvojsmyslný, protože se dá přeložit jako laně i jako lesby, hovorově je možné ho překládat jako dívky nebo mladé ženy.

Originální trailer filmu Laně / Les biches

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 12. 4. 2024 - 18. 4. 2024
TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím Po delší době se v televizích objeví filmy, které ještě nedávno figurovaly v nabídkách kin. Největším lákadlem je oscarový trhák Všechno, všude, najednou, uvedení se dočká i hvězdně obsazená biografie Klan Gucci. ... čtěte zde
Vydáno: 12.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Nežádoucí opičí muž se vydává za hranice Evropy (03.04.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Pianista bere na Noemovu archu Frantu mimozemšťana (07.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Tajný agent Argylle má jen jeden život (31.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Přátelé z dovolené mají těžký život a tvoří řetěz bláznů (26.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Jeden gól stačí Ferrarimu k zásahu štěstím (03.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Trailer: Jeden život (17.12.2023 13:30 v Novinky | Trailery)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Bláznivá Lara Croft viděla supernovu (13.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Citlivý vymítač ďábla hledá znamení víry (11.10.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Policejní inspektorka miluje souseda svého a řeší operaci Spodnička (06.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Rebel Moon: První část – Zrozená z ohně (23.08.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Z Kazmova ONEMANSHOW: The Movie se vyklubala mizerná krimikomedie (18.08.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Téma: Série Rambo od nejhoršího dílu k nejlepšímu (06.08.2023 12:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Emma žije psí život v prohnilé zemi (28.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Amélie z Montmartru a divoký klaun objevují kouzlo romantických komedií (07.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu