Blu-ray recenze: 300 - dvojnásobná dávka fantaskní krvavé epiky

Vydáno: 18.08.2014 16:00 - Pavel Pinker | foto: facebook tvůrce

Válečný starověk v komiksové režii ožil na filmovém plátně už dvakrát a antický testosteron by nyní rád dobyl i obývací pokoje. Pro sběratele modrých disků je tu šance pořídit si obě Třístovky v jednom balení. Stojí to za to?

300: Bitva u ThermopylRecenzoval/a Pavel Pinker dne 18.08.2014 16:00. Válečný starověk v komiksové režii ožil na filmovém plátně už dvakrát a antický testosteron by nyní rád dobyl i obývací pokoje. Pro sběratele modrých disků je tu šance pořídit si obě Třístovky v jednom balení. Stojí to za to? Hodnocení: 4
Blockbusterový estét Zack Snyder, povzbuzený úspěchem kinetické zombiárny Úsvit mrtvých, vtrhl roku 2006 na pole velkoprodukcí s epickým příběhem o třech stovkách statečných Sparťanů. Inspirací mu byl komiks Franka Millera, kterému byl zase vzorem film 300 Sparťanů, jenž miloval v dětství. Filmová podoba s ním kráčí ruku v ruce, neboť z ní absence dynamiky a přemíra zpomalených záběrů dělá především obrázkovou show - krásnou, epickou, ale poněkud nevzrušivou a monotónní. Z letargie diváka vytrhne až vskutku podařený závěr.

Fotografie z filmu 300: Bitva u Thermopyl / 300Největším tahákem filmu byla a je jeho stylizace, jíž na scéně podléhá úplně všechno. Každý záběr je pečlivě vyvedená omalovánka, esteticky překrásný kýč, kompoziční orgie. Choreografie soubojů je přemrštěná a de facto doslovně vyjadřuje mýtické báchorky (bijci, kteří bez škrábnutí kosí stovky nepřátel; zjevně nadpřirozená stvoření, opatrně instalovaná na vzdálené reálné pozadí). Těžko říci něco proti. Jako divadlo je to neskutečné žrádlo.

Vzestup říše nakonec ukopal s jedničkou víceméně plichtu - a to i přesto, že jí chybí supra-testosteronové charisma Gerarda Butlera a v nejednom ohledu pouze aplikuje ověřené prvky z filmu předchozího. Škarohlídy z větší části umlčí zejména dvě věci. Tou první je infernální soundtrackový elektromasiv od Toma Holkenborga (aka Junkie XL), který zadupává nanicovatou hudbu jedničky do krví nasáklé země. No a pak je tu Eva Green jako Artemisie, pološílená námořní vojevůdkyně.

Sullivan Stapleton ve filmu 300: Vzestup říše / Její role krvežíznivého psychopata, lačnícího po odplatě všemu a všem, je napsaná, zahraná i přestřelená natolik dobře, že celou dobu zábavně balancuje na hranici mezi polohami "cool svině" a "jímavá čubka". Filmu prospěla i skromnější stopáž a větší dynamika vyprávění, byť byl působivý závěr jedničky nahrazen tradičním přílivem patosu (avšak fungujícího). Jen ten Xerxes se nám tu nějak upozadil...

Originální trailer filmu 300: Bitva u Thermopyl

OBRAZ A ZVUK

U obou disků najdeme obrazový blu-ray standard 1080p High Definition v poměru 16:9. Třístovka nabízí záměrně zrnitý obraz, jemuž ovšem nechybí nádherná paleta barev (v tomhle případě zejména rudo-žluto-černých) a perfektní kontrast.

Fotografie z filmu 300: Bitva u Thermopyl / 300Ještě o něco lépe je na tom Vzestup říše, jehož obraz je čištší a musím říct, že mou osobu potěšil více než v kině, kde působily barvy přepáleným dojmem a obraz byl při přemíře světla na scéně poněkud rozplizlý. Na obrazovce jeho ostrost, čistota a barvy vynikají. Problém není ani se zvukem. Pokud máte domácí kino či slušnější pětikanálovou výbavu, vaše uši si užijí epického hřmotu do sytosti. U Vzestupu říše si můžete v originálním znění poslechnout rachot zbraní a famózní soundtrack dokonce v sedmi kanálech DTS-HD. Dabing je solidní.

BONUSY

Bitva u Thermopyl nabízí audiokomentář tří členů štábu (včetně režiséra a scenáristy), ovšem bez českých titulků. Všechny ostatní bonusy českou podporu mají. Patří mezi ně celá plejáda dokumentárních webizod z natáčení nebo tři vystřižené scény (s introdukcí od Zacka Snydera) - obojí v nižší obrazové kvalitě. Dále tu máme čtyřiadvacetiminutový dokument, který se dívá na Thermopylskou soutěsku a Sparťany v historickém kontextu a tvoří patrně to nejzajímavější z přidané výbavy. Komu by to nestačilo, může se ještě potěšit několika dalšími krátkými dokumenty, mezi nimiž najdeme čtvrthodinové video s Frankem Millerem (autor původního komiksu), několikaminutový klasický "making of" a na závěr povedené časosběrné video z natáčení. Většina materiálu je ve vysoké kvalitě.

Eva Green ve filmu 300: Vzestup říše / Podobně je na tom Vzestup říše. Na diváka vyplivne skupinu osmi krátkých dokumentů o celkové délce hodiny a čtvrt, všechny s českou titulkovou podporou a ve vysoké kvalitě. Máme tu video o Themistoklovi, ženských válečnicích, náročné fyzické přípravě herců, historických skutečnostech či starověkých lodích. Zamrzí absence audiokomentáře či klasického filmu z natáčení - střípky z něj jsou ale rozesety v přítomných dokumentech dostatečně.

HODNOCENÍ

Pokud máte krvavé starověké omalovánky rádi, nemáte moc nad čím dumat - oba filmy jsou technicky skvěle ošetřené, mají dostatek bonusů a prodávají se za velice přijatelnou cenu. Jděte do toho a připravte se na slávu!

300: Bitva u Thermopyl - 6/10 (film), 9/10 (disk)
300: Vzestup říše - 7/10, 8/10


Originální trailer filmu 300: Vzestup říše


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY