Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Očista: Anarchie

Recenze: Očista: Anarchie aneb Zachraň se, kdo můžeš

Vydáno: 28.07.2014 17:00 v sekci Recenze | Premiéry - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Takřka přesně po roce přichází do tuzemských kin pokračování úspěšného hororu Očista. Jeho premisa zůstala stejná, děj se jen z uzavřeného bytu přesunul do nekonečných ulic. Pomohla tato změna k větší kvalitě?

Očista: AnarchieRecenzoval/a Vratislav Šálek dne 28.07.2014 17:00. Takřka přesně po roce přichází do tuzemských kin pokračování úspěšného hororu Očista. Jeho premisa zůstala stejná, děj se jen z uzavřeného bytu přesunul do nekonečných ulic. Pomohla tato změna k větší kvalitě? Hodnocení: 3

Očista: Anarchie

The Purge: Anarchy
Horror / Thriller / Akční
USA, 2014 , 103 min.

Režie: James DeMonaco
Scénář: James DeMonaco
Kamera: Jacques Jouffret
Hudba: Nathan Whitehead
Herci: Frank Grillo, Carmen Ejogo, Zach Gilford, Kiele Sanchez, Zoe Borde, Justina Machado, John Beasley, Jack Conley, Noel Gugliemi, Castulo Guerra, Michael K. Williams, Edwin Hodge, Lakeith Stanfield, Roberta Valderrama, Niko Nicotera

Česká premiéra: 31.07.2014

Očista: Anarchie hodnocení na Kinobox.cz: 65.31 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Člověk nemusí být extra zběhlý v matematice, aby pochopil počty současného Hollywoodu. Když něco vydělá hodně peněz, je potřeba co nejrychleji natočit pokračování, aby diváci náhodou nezapomněli. Pokud navíc původní film nestál moc peněz, je situace dost ulehčená a objevuje se naděje, že by se mohla rozjet nová série. Něco podobného se přihodilo komornímu a úspěšnému hororu Očista, jenž přišel s poměrně originálním, ale ne úplně využitým námětem. Tržby ale byly natolik uspokojivé, že tu hned po roce máme "dvojku" s podtitulem Anarchie.

Fotografie z filmu Očista: Anarchie / The Purge: AnarchyTa vychází ze stejné premisy. To tedy znamená, že v USA blízké budoucnosti probíhá jednou za rok vždy v průběhu dvanácti nočních hodin tzv. Očista, v jejímž průběhu mají ozbrojené a zdravotní složky úplné volno a je dovoleno páchat i ty nejtěžší zločiny. Tu letošní využije těžce ozbrojený muž k tomu, aby pomstil smrt svého dítěte, které před časem přejel opilý řidič. Při své cestě ale pomůže dvěma nevinným ženám, které se chystá zabít jiná skupina lidí. Přibere je tedy k sobě, ale nechce, aby se na nic ptaly a jakkoli ho brzdily. Náhoda tuto trojici svede dohromady ještě s jedním párem, jemuž na cestě domů vypovědělo službu auto a on se potřebuje dostat do bezpečí. Ačkoli se vzájemně neznají, musí spolupracovat, protože jinak by tuto noc nikdo z nich nepřežil. 

Oproti předchozímu dílu, jehož znalost není potřeba, se změnilo především to, že děj už není situován do uzavřeného bytu, ale přesunul se do nebezpečných ulic anonymního velkoměsta. Nutno zmínit i to, že v tomto případě se nejedná o horor, a to ani zdaleka. Žánrově bych ho zařadil spíše do temnějšího thrilleru, protože tu najdete snad jen dvě lekačky a to je na horor opravdu málo. Pokud tedy čekáte nějakou děsivou záležitost, do kina raději nechoďte.

Režijně je pod filmem znovu podepsán James DeMonaco, jemuž se po celou dobu daří udržet hutnější atmosféru a vyhýbá se nelogickému chování postav, což se v podobném žánru musí ocenit. Žádná z těch hlavních navíc není vysloveně otravná, takže si částečně získávají divácké sympatie. Bonusem budiž i to, že není úplně snadné předvídat, jestli někdo z nich zemře, takže tu nechybí ani jakés takés napětí.

Fotografie z filmu Očista: Anarchie / The Purge: AnarchyAnarchii jednoznačně prospěl přechod do ulic, protože tím pádem je najednou na všechno víc místa a prostor dostane i solidně zvládnutá akce, která tedy rozhodně není nijak světoborná, ale v rámci možností ucházející. Je pravda, že by jí slušela větší syrovost a možná i brutálnost, to bychom ale po tvůrci vzhledem k diváckému potenciálu chtěli asi moc.

K veskrze příjemnému dojmu přispívá i obsazení, jež je tvořeno vesměs méně známými tvářemi, takže se částečně dostaví i pocit jakési autenticity. Všichni hrají velmi dobře a ústřední drsňák, jemuž propůjčil tvář asi nejslavnější člen ansámblu Frank Grillo, nepostrádá charisma a je poměrně sympatický. Ani ostatní vysloveně neruší a v mezích žánru podávají obstojné výkony.

Fotografie z filmu Očista: Anarchie / The Purge: AnarchyVesměs dobrý a příjemný dojem pak malinko kazí závěr, který je víceméně rozháraný a DeMonaco jako by se v něm najednou rozhodl vytěžit z tématu co nejvíc. Z putování ulicemi se najednou hrdinové ocitají ve smrtící zvrhlé hře organizované znuděnými zbohatlíky, snímek tím pádem začne být dost předvídatelný a ztrácí určité napětí, které od počátku budoval. Samotný konec už je pak přehlídkou klišé a v rámci toho, aby vše dopadlo přesně tak, jak má, je jednak značně předvídatelný a také ztrácí logiku, neboť život ve městě se po skončení Očisty vrací k normálu až příliš jednoduše a během pár vteřin, což by v reálu asi možné nebylo.

Očista: Anarchie je s přihlédnutím k tomu, že jde o pokračování, překvapivě slušný film, při jehož sledování se divák nenudí ani chvilku. Místy je navíc hodně zajímavý a nastoluje znepokojivé otázky. Doplácí jen na to, že s přibývajícími minutami se pokouší nastínit co nejvíc situací, které by z podobné vládou schválené akce mohly plynout. Pokud tedy budete očekávat málo, nejspíš budete výsledkem velice příjemně překvapeni.

Český trailer filmu Očista: Anarchie / The Purge: Anarchy

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
6/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Hit léta (Michael.Z, 30.07.2014 21:52) Reagovat

    když si to představím v reálu, mrazí mě z toho v zádech :-) líbí se mi zpracování traileru, hlavně ta krátká scéna v čase 1:10, ta jeho maska a děsivost toho okamžiku :-)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Profesor a šílenec vědí jak vykrást banku a rozpoutat vzpouru ve věznici Carandiru (08.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Rebel v žitě dosáhl na mistrovskou úroveň a píše přání Ježíškovi (02.12.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Lamborghini: The Man Behind the Legend (01.11.2022 16:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Při očistě ve světě kde se nežebrá, chlapi nepláčou a hledají světlo svého života (08.10.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: příběh o dospívání This Is the Night (17.09.2021 16:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer akčního filmu Copshop (07.08.2021 10:00 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Zabijákova žena & bodyguard není ničím víc než letní oddechovkou (16.07.2021 12:00 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Raya a drak spadli na konci únikové hry do ledové pasti (14.07.2021 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Bruce Willis se chystá spáchat Cosmic Sin (04.02.2021 14:30 v Novinky | Trailery)
- Nicolas Cage nemá slitování v traileru Jiu Jitsu (14.10.2020 09:53 v Novinky | Trailery)
- Pátá Očista dorazí za rok (10.07.2020 07:00 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Městem chodí odvážná Vaiana, která prožívá tvrdou očistu (13.12.2019 07:30 v Radar | TV tipy)
- Mel Gibson a Frank Grillo v akčním filmu Leo From Toledo (05.11.2019 14:14 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Švadlenka prožívá poslední prázdniny ve ztraceném městě Z (20.09.2019 07:30 v Radar | TV tipy)
- Bude Stallone v hororu? (11.08.2019 20:18 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu