Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Barbar Conan

Stroj času: Nepřekonatelná klasika Barbar Conan

Vydáno: 26.07.2014 14:00 v sekci Recenze | Stroj času - Václav Limberk | foto: Universal Pictures

Základním kamenem filmů o silácích je legendární Barbar Conan s rakouským kulturistou a hercem Arnoldem Schwarzeneggerem v hlavní roli. Těžko mohl najít režisér John Milius pro Conana lepšího představitele.

Barbar ConanRecenzoval/a Václav Limberk dne 26.07.2014 14:00. Základním kamenem filmů o silácích je legendární Barbar Conan s rakouským kulturistou a hercem Arnoldem Schwarzeneggerem v hlavní roli. Těžko mohl najít režisér John Milius pro Conana lepšího představitele. Hodnocení: 5

Barbar Conan

Conan the Barbarian
Fantazie / Akční / Dobrodružný
USA, 1982 , 129 min.

Režie: John Milius
Scénář: Robert E. Howard, John Milius, Oliver Stone, Edward Summer
Kamera: Duke Callaghan
Hudba: Basil Poledouris
Herci: Arnold Schwarzenegger, James Earl Jones, Max von Sydow, Sandahl Bergman, Ben Davidson, Cassandra Gava, Gerry Lopez, Mako, Valerie Quennessen, William Smith, Luis Barboo, Franco Columbu, Leslie Foldvary, Gary Herman, Erik Holmey

Česká premiéra: 04.08.2016

Barbar Conan hodnocení na Kinobox.cz: 75.59 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
V úvodu příběhu, který vypráví Conanův přítel a čaroděj Akiro (Mako), jsme svědky brutálního nájezdu Vanů v čele se zlým čarodějem Thulsou soudcem (James Earl Jones), který před zraky malého chlapce setne hlavu jeho matce. Jeho i další chlapce z rodu Cimmeriánů odvedou do otroctví. Cílem jejich dlouhého a strastiplného pochodu je takzvané kolo utrpení, což je velký dřevěný mlýn, do kterého jsou zakováni. Jediný, kdo přežije a vytrvá dlouhé roky tlačit mlýnské kolo, je Conan (Arnold Schwarzenegger).

Fotografie z filmu Barbar Conan / Conan the BarbarianJeho mohutnosti a síly si všimne Zrzek (Luis Barboo), který Conana vykoupí pro gladiátorské zápasy. V aréně se poprvé zrodí budoucí nepřemožitelný válečník Barbar Conan. Conan však myslí pouze na jediné, na pomstu. Chce najít a zabít Thulsu soudce a v tomto boji mu věrně pomáhá a slouží Subotai (Gerry Lopez) a také Valérie (Sandahl Bergman), kterou na své cestě potkávají. Král Osrik (Max von Sydow) jim zároveň slíbí tučnou odměnu, když mu přivedou zpátky jeho dceru Princeznu (Valerie Quennessen), kterou mu Thulsa před lety odvedl. 

Barbar Conan amerického scenáristy a režiséra Johna Miliuse patří k nezpochybnitelným milníkům ve světové kinematografii. Alespoň co se týče žánru "sword and sorcery", tedy dobrodružné fantasy, kde hlavní roli hrají kouzla a meče. Barbar Conan je prubířským kamenem tohoto žánru a zároveň jeho nejlepším příkladem. Těžko naleznete v moderní kinematografii posledních zhruba čtyřiceti let klasičtější film na toto téma - Barbar Conan je zkrátka legendou a kultem, který prakticky nebyl překonán. A nezměnila na tom nic ani celá řada různých následovníků, filmů se svalnatými herci nebo kulturisty, včetně jednoho sequelu a jednoho spin-offu rovněž s hlavní hvězdou Barbara Conana, kterou není nikdo menší (ani větší) než původem rakouský kulturista a posléze i americký herec a podnikatel Arnold Schwarzenegger.

Fotografie z filmu Barbar Conan / Conan the BarbarianPředloha pochází z pera amerického brakového (bez pejorativního odstínu) spisovatele třicátých let Roberta E. Howarda. Ten žil a tvořil v místě, o kterém jsme já ani vy zřejmě nikdy neslyšeli a jež se nazývá Cross Plains. Toto bohem zapomenuté místo bylo pro Howarda ideální k tomu, aby si zde vysnil svůj fiktivní svět fantazie, ve kterém stvořil postavu Barbara Conana. Conanovy příběhy začal psát v roce 1932 a inspiroval se v nich keltskými, germánskými a vikingskými ságami. 

Svého hrdinu umístil do vymyšleného hyberiánského věku, který umístil zhruba do období 12 tisíc let před naším letopočtem. Svůj svět zabydlel znepřátelenými kmeny Cimmeriánů, z kterého pocházel Conan a Vanů, z kterého byl Thulsa soudce. Dále do něj umístil staré královské rody, čarodějnice a obrovské hady. Conanovy příběhy, které upadly po smrti jeho autora (v roce 1936) do zapomnění, pomohly oživit comicsové seriály, které se staly inspirací i pro filmovou adaptaci. 

Fotografie z filmu Barbar Conan / Conan the BarbarianO ní se uvažovalo již od počátku sedmdesátých let, kdy se o projekt začal zajímat americký producent Edward R. Pressman. Ten najal do hlavní role rakouského kulturistu a začínajícího herce, kterého měl možnost zhlédnout v kulturistickém dokumentu Železný Schwarzenegger a na psaní scénáře najal rovněž tehdy začínajícího a budoucího úspěšného režiséra Olivera Stonea. Po několikaletých obstrukcích a nezájmu velkých studií prodal Pressman projekt italsko-americkému producentovi Dino De Laurentiisovi.

Jako režisér byl najat John Milius, který zároveň zčásti přepracoval i Stoneův scénář. Laurentiisovi se podařilo přesvědčit hlavouny studia Universal, aby film financovali (rozpočet 16 milionů dolarů), a dnes už víme, že se jim tento risk velmi vyplatil. Barbar Conan je v podstatě jediným komerčně úspěšným filmem zmíněného žánru. Celosvětově do dnešních dnů vydělal přes 300 milionů, na čemž má ale hlavní zásluhu především pozdější trh v podobě oblíbených domácích medií (VHS, DVD) a samozřejmě i prodej televizních práv. 

Fotografie z filmu Barbar Conan / Conan the BarbarianDe Laurentiis plánoval spolu s hlavním představitelem Arnoldem Schwarzeneggerem rovnou celou sérii filmů o Conanovi. Nakonec však vzniklo jen jedno přímé pokračování a jeden hodně nepodařený spin-off, ve kterém režisér Fleischer přenechal hlavní part blonďaté krasavici Brigitte Nielsen, která se s Rudou Sonjou neúspěšně pokusila parazitovat jak na slávě Arnolda, tak i jiného svalnatce té doby, s nímž byla krátkou dobu vdána a také si s ním ve dvou filmech zahrála. Až po mnoha letech byl natočen i polovičatý remake a zároveň se nyní uvažuje i o vzkříšení legendy s jeho původním představitelem. 

I když už na Barbara Conana poněkud padl prach a ani on neodolal nemilosrdnému zubu času, stále se bez větších potíží řadí na začátek a zároveň i na vrchol žánru "meče a kouzel". Všechny ty Conanovy klony, včetně Pána šelem, televizního Herkula a Kulla Dobyvatele s Kevinem Sorbem a vlastně i moderní pokusy, jako je právě aktuální Hercules či tři roky starý remake mohou jen závistivě pošilhávat po nesmrtelném díle, které nastartovalo jednu z nejpozoruhodnějších kulturisticko-hereckých kariér v Hollywoodu (ironií je, že úplně první filmový pokus Arnolda byl také jeden z řady ultralevných Herkulů, jenž je ale natolik příšerný, že dnes slouží pouze jako rarita k pobavení). 

Když se k tomu připočte i kongeniální soundtrack Basila Poledourise, pak dostáváme dílo právem považované za legendu a nepřekonatelný vzor daného filmového žánru.

Originální trailer filmu Barbar Conan

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
10/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 12. 4. 2024 - 18. 4. 2024
TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím Po delší době se v televizích objeví filmy, které ještě nedávno figurovaly v nabídkách kin. Největším lákadlem je oscarový trhák Všechno, všude, najednou, uvedení se dočká i hvězdně obsazená biografie Klan Gucci. ... čtěte zde
Vydáno: 12.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 15. týden
Kinopremiéry: Nezlomní Krotitelé duchů v říši ledu sledují ohňostroje V tomto týdnu budou kinaři vyhlížet především premiéru dalších Krotitelů duchů, která by měla do sálů přivést milovníky nostalgie a oblíbené ságy. Zbytek novinek pak zůstává na okraji zájmu a je určen spíš pro klubová... čtěte zde
Vydáno: 10.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 14. týden
Top 20 ČR: Duna se vrací na první místo Na první místo se vrátila znovu Duna, zatímco minule první Gump se posunul na druhé místo. Vůbec se neprosadily novinky, i když na vině bude hlavně neobvykle teplé počasí. čtěte zde
Vydáno: 09.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
1
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat (17.03.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Arnold bude The Man With the Bag (13.03.2024 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Nejhorším filmem je levný krvavý horor (09.03.2024 14:32 v Novinky | Zprávy)
- Portrét: John Travolta slaví 70 (17.02.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Sylvester Stallone a sériový vrah (15.02.2024 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Sbohem, Apollo! (03.02.2024 06:36 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Beavis a Butt-head drží slovo a vyráží do útoku (01.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Chystá se čtvrtý Creed (19.11.2023 09:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Princezna zakletá v čase natáčí banger na planetě opic (17.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Sly je osobní zpovědí Sylvestera Stallona (04.11.2023 10:30 v Recenze | Za horizontem)
- Zemřel Burt Young (19.10.2023 09:25 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Série Vymítač ďábla seřazená od nejhoršího dílu po nejlepší (15.10.2023 09:30 v Články | Publicistika)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu