Recenze: Očekávaně povrchní Letadla 2: Hasiči a záchranáři

Vydáno: 18.07.2014 17:30 - Vratislav Šálek | foto: Falcon

Disney rozšiřuje letošní nabídku animáků druhými Letadly, která mají podtitul Hasiči a záchranáři. Jak v silné konkurenci obstojí záležitost, která byla původně zamýšlena jako televizní? A nabídne něco i dospělému divákovi?

Letadla 2: Hasiči a záchranářiRecenzoval/a Vratislav Šálek dne 18.07.2014 17:30. Disney rozšiřuje letošní nabídku animáků druhými Letadly, která mají podtitul Hasiči a záchranáři. Jak v silné konkurenci obstojí záležitost, která byla původně zamýšlena jako televizní? A nabídne něco i dospělému divákovi? Hodnocení: 2
Letadla 2: Hasiči a záchranáři
Planes: Fire & Rescue
Komedie / Rodinný / Dobrodružný / Animovaný
USA, 2014 , 83 min.

Režie: Roberts Gannaway
Scénář: Roberts Gannaway, Jeffrey M. Howard
Hudba: Mark Mancina
Herci: Dane Cook, Ed Harris, Julie Bowen, Curtis Armstrong, John Michael Higgins, Hal Holbrook, Wes Studi, Brad Garrett, Teri Hatcher, Stacy Keach, Cedric the Entertainer, Danny Mann, Barry Corbin, Regina King, Anne Meara

Česká premiéra: 17.07.2014

Hodnocení: 4/10
Letadla 2: Hasiči a záchranáři hodnocení na Kinobox.cz: 60.50 %
Pokud je něco úspěšné a vydělává to, je potřeba to rozvíjet tak dlouho, jak to jen jde. Je možné si dokonce vymyslet něco hodně podobného založeného na stejném principu a diváci třeba do kina přijdou. Tímto jako by se řídili u studia Disney, když přemýšleli, jak vytěžit peníze z populárního pixarovského animáku Auta a jeho dalšího pokračování. Proto si vymysleli Letadla, která jsou Autům až nápadně podobná (včetně nápisů a titulního loga) a čekali, zda to zabere. Zabralo, a tak tu máme další díl.

Fotografie z filmu Letadla 2: Hasiči a záchranáři / Planes: Fire & RescueTen má podtitul Hasiči a záchranáři a hlavním hrdinou je opět závodník Prášek Skočdopole. Ten si získal slávu, které si užívá a dál zdolává různé mety a udivuje diváky v celém širém okolí. Při jednom ze svých kaskadérských kousků však má nečekané problémy a musí nouzově přistát. Později se ukáže, že má rozbitou převodovku, což nevadí v normálním provozu, pro závody je to ale fatální. A jelikož tento díl už se v jeho specifikaci nevyrábí, nebohému Práškovi nezbývá než vymyslet, co bude dělat dál. Náhoda a nehoda, kterou zanedlouho způsobí, zapříčiní, že se nechá naverbovat k hasičům a bude zachraňovat životy jiných. Výcvik je ale hodně těžký a vedoucí skupiny, vrtulník Strážce Břitva, je dost přísný, takže to Prášek nebude mít vůbec jednoduché.

Je vám asi jasné, že v něčem podobném nemůžete čekat příběhovou originalitu, případně nějaké zásadní zvraty. Druhá Letadla jsou zkrátka velice povrchním filmem, nic víc, nic méně. Nutno ale říci, že režisér Roberts Gannaway větší ambice neměl a od začátku musí být všem odrostlejším divákům jasné, s čím mají tu čest.

Film je určen především těm nejmenším (troufnu si tvrdit maximálně do nějakých osmi let), čemuž je vše přizpůsobeno. Humor je prostinký a infantilní, postav tu je tak akorát a každá je jasně rozpoznatelná, jejich charakteristika se dá napsat dvěma větami, všechny jsou sympatické a žádného záporáka tu vlastně nenajdete. Pro dospělého tak dost nevděčný film, protože ten se nemá čeho chytit a jen si odškrtává nutné povinné položky a velmi brzy zjišťuje, že všechno už někde viděl - a většinou lépe zpracováno.

Fotografie z filmu Letadla 2: Hasiči a záchranáři / Planes: Fire & RescueAnimace je samozřejmě výrazně nadprůměrná, jen je na ní místy znát nižší rozpočet, protože prostředí občas není úplně propracované a i na samotných letadlech je poznat jejich počítačový původ. Svůj účel ale plní a cílovou skupinu nepochybně uspokojí. Možná překvapí jen to, že vše není tak křiklavě barevné, jak to u podobných animáků určených ryze dětem bývá. A nejspíš je to dobře.

Gannawayovi se tak kromě střídmé a rozumně krátké stopáže dá k dobru přičíst snad jen to, že se nudu, do níž odrostlejší divák velmi brzy upadne, snaží oživit občasnými nápaditými záběry přímo z kokpitu letadel a s nimi souvisejícími kamerovými kousky, které mají rozhodně něco do sebe, jenže jich je žel bohu dost málo. Potěší také řízný a svěží soundtrack, na němž "řádí" třeba legendární AC/DC (žádné otravné písně se navíc nedočkáte). Našinec nejspíš ocení i solidní dabing.

Fotografie z filmu Letadla 2: Hasiči a záchranáři / Planes: Fire & RescueNejvíc ovšem vyzdvihuji fakt, že tvůrci v rámci žánru ukazují těm nejmenším přijatelnou a v podstatě nenásilnou formou to, že hasičská práce opravdu není žádná legrace a vyžaduje hlavně odvahu a sebeobětování pro lidi, které většinou vůbec neznáte. Samozřejmě, že tato skutečnost z filmu trčí na míle daleko (však je taky hned na začátku zmíněno, že je věnován všem statečným hasičům) a dospělým se bude zdát otravná, děti by se z ní ale měly poučit, což je v tomto případě a při nastavené laťce to nejdůležitější.

Letadla 2: Hasiči a záchranáři je ve výsledku očekávaně povrchní a levná záležitost, která svou přítomnost v kinech příliš neobhájí. 3D je v podstatě neviditelné a ani technicky není film na takové úrovni, že by přinášel nějaké výrazné vizuální potěšení. Měl tak zůstat na videu, pro něhož byla původně celá série zamýšlena, a kam také jednoznačně patří.

Český trailer filmu Letadla 2: Hasiči a záchranáři / Planes: Fire & Rescue
 



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY