TV tipy: "Upovídaná" dramata na Sociální síti

Vydáno: 11.07.2014 08:00 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Ačkoli je léto, sešlo se tento týden v naší televizní nabídce hned několik náročnějších filmů, které vynikají hlavně velkým množstvím dialogů. Premiérového uvedení se mezi nimi dočká i Fincherovo drama o vzniku Facebooku.
Akumulátor 1 (pátek 11. 7., ČT2, 21.40 - 23.25)

Plakát filmu  / Akumulátor 1Zřejmě nejoriginálnější počin Jana Svěráka upoutá dodnes nadčasovým tématem a vyzněním a také úrovní triků, která byla na svou dobu a na naše poměry velmi dobrá. Snímek balancující na hranici sci-fi se může pochlubit také Českým Lvem za střih a dalšími osmi nominacemi. Tvůrce se tu nebojí ani lehké parodie tehdejších hollywoodských hitů, zároveň se ale opírá o inteligentní scénář Zdeňka Svěráka. Za zmínku stojí i krásná kamera F. A. Brabce a perfektní hudba Ondřeje Soukupa. V hlavní roli se objeví Petr Forman, kterého doplňují třeba Zdeněk Svěrák, Boleslav Polívka nebo Daniela Kolářová. I přes malinko nevyužitý potenciál se tento neprávem opomíjený snímek vyplatí vidět.

Synopse: Nesmělý outsider Olda (Petr Forman) se dlouhodobě potýká se ztrátou energie, kterou nevyléčí žádné medikamenty. Časem zjistí, že je to způsobeno televizní obrazovkou, za níž je nepoznaný svět, který se hemží lidskými obrazy žijícími právě z naší energie. Mladík tak neváhá, tasí ovladač a pouští se do boje s televizní hydrou. 

Zajímavost: Jde o vůbec první český film, v němž byly využity počítačové triky.

Originální trailer filmu Akumulátor 1
Tajemství Santa Vittorie (The Secret of Santa Vittoria) (sobota 12. 7., ČT2, 13.50 - 16.05)

Plakát filmu Tajemství Santa Vittorie / The Secret of Santa VittoriaDevízou u nás skoro neznámého snímku je jeho oscilování mezi žánry. Režírující Stanley Kramer totiž dvě třetiny servíruje vtipnou a třeskutou komedii, která jako by vypadla z oka podobným italským žánrovkám, aby v závěru přitvrdil a vše změnil v mrazivé válečné drama. Tento přechod se mu podařil na výbornou a může se stát, že mnohým divákům se díky tomu zcela změní celkové vyznění filmu. Pozitivní dojmy dokreslují perfektní atmosféra, krásná kamera a na Oscara nominované střih a hudba. V hlavních rolích excelují Anthony Quinn a Anna Magnani. Škoda jen určité překombinovanosti a velkého počtu postav.

Synopse: V italské vesnici Santa Vittoria se starají jen o to, aby si uchovali svoje víno, protože to je pro ně nejdůležitější na světě. Po smrti Mussoliniho se tu vlastně stane pouze to, že místní radní z obavy před mstou některých obyvatel jmenují starostou opilce Bomboliniho (Anthony Quinn), který si neumí zjednat ani respekt u své ženy (Anna Magnani) a dcery (Patrizia Valturri). Jenže právě on má vesničku uchránit před německými okupanty, kteří chtějí zabavit zásoby vyhlášeného pití. Všichni tak vymýšlí plán, který by jim v tom zabránil. 

Zajímavost: Tajemství z názvu filmu odkazuje k tomu, že vesničané skutečně dokázali před okupanty ukrýt údajně až milion lahví vína.

Originální trailer filmu Tajemství Santa Vittorie / The Secret of Santa Vittoria
Rio Lobo (Rio Lobo) (sobota 12. 7., ČT2, 20.00 - 21.55)

Plakát filmu Rio Lobo / Rio LoboVe své podstatě klasický western sice není žádným žánrovým milníkem a může být snadno zaměnitelným, pozornosti by ale uniknout neměl. Režisér Howard Hawks v něm prokázal svou zkušenost a divákovi předvedl několik perfektních akčních scén a přestřelek a nezapomněl ani na odlehčenou atmosféru a důležitý humor a nadsázku. V titulní úloze se spolehl na charismatického Johna Wayna, jenž může někomu přijít už starý, své si ovšem v klidu uhraje. Jen těch dialogů a nechtěně směšných až naivních momentů mohlo být o trochu méně.

Synopse: Plukovník Cord McNally (John Wayne) pátrá v době války Severu proti Jihu po zločincích, kteří při jedné vlakové loupeži zabili jeho přítele. Zároveň ale touží vystopovat muže, jenž nepřátelům prodává informace o pohybu vojsk a transportech peněz. Všechny indicie ho vedou na území Ria Loba, kde neexistuje zákon a místní tu žijí neustále ve strachu.

Zajímavost: Snímek je Hawksovým posledním režijním počinem.

Ukázka z filmu Rio Lobo / Rio Lobo
The Social Network (The Social Network) (sobota 12. 7., Nova Cinema, 20.00 - 22.30)

<b>The Social Network</b>Pod názvem Sociální síť najdete v programu drama o vzniku fenoménu poslední doby, o Facebooku. Režírující David Fincher v něm opět prokázal svou preciznost a natočil chladný a řemeslně dokonalý snímek, který ale není bez chyb. Evropanovi můžou dělat potíže některé specifické americké reálie a pojmy a důležité je zmínit, že film je plný dialogů, jejichž kadence je někdy zbytečně velká. Na druhou stranu je Aaron Sorkin natolik zkušený, že jen málokdy nudí a dokáže napsat skvělý a inteligentní příběh plný sofistikovaného humoru. V hlavní roli exceluje na Oscara nominovaný Jesse Eisenberg, vedle něhož se ale neztratí ani neméně výborní Justin Timberlake, Andrew Garfield nebo Armie Hammer. Zážitkem sama o sobě budiž také hypnotická hudba Trenta Reznora. Parádní záležitost.

Synopse: Každá doba má své vizionáře, kteří ji dokázali změnit. Málokdo ale své nápady realizoval bez boje. Ani Mark Zuckerberg (Jesse Eisenberg), jenž založil populární sociální síť Facebook, nebyl úplně v klidu, protože byl obviněn z krádeže myšlenek a spousta lidí mu házela klacky pod nohy. Vše došlo až k soudnímu jednání, které bylo dost komplikované. 

Zajímavost: Každé triko, které na sobě Eisenberg má, pochází ze šatníku skutečného Zuckerberga. 

Oficiální trailer filmu The Social Network / The Social Network
Půlnoční polibek (In Search of a Midnight Kiss) (sobota 12. 7., ČT art, 21.50 - 23.25)

Plakát filmu Půlnoční polibek / In Search of a Midnight KissNe až tak známá indie romance je příjemným zpestřením poměrně tradičního žánru. Režisér a scenárista Alex Holdridge vsadil spíše na pomalejší tempo a velké množství dialogů, které ale nenudí, protože jsou jako ze života. Zvláštní atmosféru snímku dodává také precizní černobílá kamera. Potěší i fakt, že film není moc korektní, takže se divák dočká i několika na žánr nečekaných vtípků. V ústředních úlohách se představí neokoukaní Scoot McNairy a Sara Simmonds. Poctivá žánrovka, které se nedá nic zásadního vytknout. 

Synopse: Los Angeles, 31. prosince. Devětadvacetiletému Wilsonovi (Scoot McNairy) končí nejhorší rok jeho života a on by nejraději zalezl do postele a předstíral, že silvestrovský večer neexistuje. Jenže kamarád Jacob (Brian McGuire) ho přesvědčí dát si inzerát na internet. Netrvá dlouho a odpoví mu Vivian (Sara Simmonds), dívka pevně rozhodnutá políbit o půlnoci toho pravého. 

Zajímavost: Snímek šel do distribuce v barevné i černobílé verzi.

Originální trailer filmu Půlnoční polibek / In Search of a Midnight Kiss
Noc ve Varennes (La Nuit de Varennes) (neděle 13. 7., ČT art, 20.20 - 22.45)

Plakát filmu Noc ve Varennes / La nuit de VarennesNetradiční francouzsko-italské drama o konci jedné epochy nahlíží na historii z trošku jiného hlediska. Režírující Ettore Scola totiž místo na opulentní výpravu, velkolepé kostýmy a dechberoucí kulisy vsadil na nostalgickou atmosféru a dialogy, jejichž četnost je opravdu až kulometná. Zajímavě si pohrává i s mísením reálných událostí s fiktivními, které jde jen těžko odlišit. V hlavních rolích září Jean-Louis Barrault, Marcello Mastroianni a Hanna Schygulla, vedle kterých se objeví třeba Harvey Keitel nebo Jean-Louis Trintignant. Pro milovníky pomalejších a "ukecaných" filmů jasná volba.  

Synopse: V červnu 1791 se v dostavníku odjíždějícím z Paříže setkává různorodý vzorek tehdejší francouzské společnosti. Nechybí v něm spisovatel, komtesa, průmyslník, známý milovník Casanova (Marcello Mastroianni) a dokonce i americký myslitel Thomas Paine (Harvey Keitel). Ne všichni pasažéři ale vědí to, že kočár jede ve stopách královského páru, který v noci tajně opustil Paříž.

Zajímavost: Snímek je adaptací románu Catherine Rihoit.

Originální trailer filmu Noc ve Varennes / La Nuit de Varennes
Den vítězství (Indigénes) (úterý 15. 7., ČT2, 00.00 - 02.00)

Plakát filmu Den vítězství / IndigènesZajímavé koprodukční válečné drama doplácí jednak na neoriginalitu a velkou podobnost s některými hollywoodskými kousky a také na to, že v něm je málo akce. Režisér a scenárista Rachid Bouchareb na druhou stranu nabízí něco z neznámé kapitoly francouzské historie, atraktivní prostředí a solidní závěrečnou akční scénu, která je zvládnutá velmi dobře. Obsazení navíc tvoří ne moc známí herci, takže pocit autenticity je poměrně velký. Když nebudete čekat zázraky, můžete být se snímkem, který se dočkal i oscarové nominace za zahraniční film, relativně spokojeni.  

Synopse: Proti nacistickému Německu bojovali ve druhé světové válce na francouzské straně i alžírští dobrovolníci. Ti ale neměli stejné podmínky jako rodilí Francouzi, kteří mají přístup k lepšímu jídlu, dostávají více volna a mohou rychleji kariérně postupovat. Ani tento fakt je ale nezlomil a z jejich nadšení nic neubral.

Zajímavost: Film byl natočen dle skutečných vzpomínek severoafrických dobrovolných vojáků.

Originální trailer filmu Den vítězství / Indigénes
Smrt darebáka (Mort d´un pourri) (úterý 15. 7., Barrandov, 22.00 - 00.30 / čtvrtek 17. 7., 02.25 - 04.25)

Plakát filmu Smrt darebáka / Mort d'un pourriFrancouzská krimi nepatří k těm nejznámějším a v tomto případě to ani tak nevadí. Režisér Georges Lautner v ní nasadil extrémně pomalé tempo, které bohužel až do konce nezrychlí, což je problém, protože se toho v ní až tak moc neděje. Příběh rozhodně není špatný a je svým způsobem nadčasový, jenže zároveň je překombinovaný a někdy i nedůvěryhodný. Problematické pro někoho může být i jakési morální vyznění. V lehkém nadprůměru tak snímek udržují pár skvělých akčních scén a výborné herecké výkony mimo jiné Alaina Delona, Ornelly Muti a Klause Kinského. Tip pro milovníky klasických francouzských kriminálek. 

Synopse: Poslanec Philippe Dubaye (Maurice Ronet) zabije v prudké hádce kolegu Serrana. Okamžitě požádá o pomoc svého přítele, obchodníka Xaviera Maréchala (Alain Delon), jenž policii potvrdí, že s ním v době vraždy večeřel. Tím se ale teprve rozjíždí dramatické události, v jejichž středu je deník zavražděného, který znamená nebezpečí úplně pro každého.

Zajímavost: Delon byl za roli nominován na Césara.

Originální trailer filmu Smrt darebáka / Mort d´un pourri
Superpoldové (Super Troopers) (středa 16. 7., Prima Cool, 22.40 - 00.35 / čtvrtek 17. 7., 02.40 - 04.10)

Plakát filmu Superpoldové / Super TroopersV zahraničí mnohem lépe než u nás hodnocená komedie vzbuzuje dost protichůdné reakce. Jedni ji považují za maximálně trapné dílo plné nesympatických postav, jiní zase za výtečnou až geniální smršť nekorektních a nevkusných vtipů. Faktem je, že režírující Jay Chandrasekhar absolutně rezignoval na jakékoli snahy o příběh a vše vsadil na sled humorných situací, které nedávají moc smysl. Potěší také obsazení, které je plné neznámých tváří. Pokud vám zvolený humor sedne, královsky se pobavíte. 

Synopse: Oddělení dálniční policie je těsně před zrušením, protože nemá uspokojivé výsledky. Změna by mohla přijít ve chvíli, kdy jeho členové objeví zásilku drog a několik mrtvol a pouští se do pátrání, kterým chtějí dokázat, že jejich práce má smysl. Jenže do případu se začne míchat i městská policie, která s tou dálniční nemá zrovna vřelé vztahy.

Zajímavost: Film se měl původně odehrávat v sedmdesátých letech.

Originální trailer filmu Superpoldové / Super Troopers
Star Trek VI: Neobjevená země (Star Trek VI: The Undiscovered Country) (čtvrtek 17. 7., Fanda, 20.20 - 22.25 / pátek 18. 7., 09.45 - 11.45)

Plakát filmu Star Trek VI: Neobjevená země / Star Trek VI: The Undiscovered CountryŠesté startrekovské dobrodružství je zároveň rozloučením s původní posádkou Enterprise. A režírující Nicholas Meyer ho zvládl více než dobře. Nechybí v něm zajímavý příběh, dostatek kvalitní akce i humoru a vzhledem k době vzniku taky povedené triky. Snímek nepostrádá ani potřebné emoce a příjemně nostalgickou atmosféru. V obsazení se samozřejmě objeví staří známí v čele s Williamem ShatneremLeonardem Nimoyem. Milovníci ságy tak nemají co řešit.

Synopse: Po vleklých válkách se Federace a Klingonská říše připravují na mírová jednání. Je to nejspíš poslední šance na smír mezi dávnými rivaly. Přivítáním klingonského kancléře jsou pověřeni kapitán Kirk (William Shatner) a jeho posádka. Když je ale klingonská loď zničena a kancléř zavražděn, stává se právě Kirk hlavním podezřelým, protože se nikdy netajil tím, že tuhle rasu nenávidí. Přátelé ho ale nenechají na holičkách a pokusí se mu pomoci najít viníky.

Zajímavost: Šestý díl neměl být původně vůbec realizován, vzhledem k pětadvacátému výročí celé ságy se nakonec studio rozhodlo dát mu zelenou.

Originální trailer filmu Star Trek VI: Neobjevená země / Star Trek VI: The Undiscovered Country


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY