Zemřel Eli Wallach, padouch ze Sedmi statečných

Vydáno: 26.06.2014 10:48 - Martin Bubrín | foto: facebook tvůrce

V úterý zemřel americký herec Eli Wallach, patrně nejznámější svými rolemi Calvery a "ošklivého" ve westernech Sedm statečných a Hodný, zlý a ošklivý. Bylo mu 98 let.
Eli WallachEli Wallach zemřel v úterý v New Yorku ve věku 98 let. Legendárního amerického herce, který se za svou pětašedesátiletou filmovou kariéru objevil ve více než 80 snímcích, divadelních hrách a televizních počinech, nejvíce diváků zná z rolí filmových padouchů, zejmená bandity Calvery z klasického westernu Sedm statečných nebo "ošklivého" ze spaghetti westernu Sergia Leoneho Hodný, zlý a ošklivý. Nebyly to však jen tyto ikonické role, herec si například zahrál i ve filmech Mustangové, Jak ukrást Venuši nebo v třetím dílu Kmotra.

V novém tisíciletí byl například k vidění i v mysteriózním dramatu Tajemná řeka, komedii Prázdniny, naposledy před kamerou stanul v roce 2010 ve filmech Muž ve stínu a Wall Street: Peníze nikdy nespí. Za svou kariéru byl jednou nominován na Oscara za roli ve filmu Baby Doll (1957), který byl jeho hereckým debutem. Právě před třemi lety si odnesl čestnou Cenu Akademie za celoživotní dílo, kromě ní během své kariéry získal například také divadelní ocenění Tony nebo televizní cenu Emmy. 

Scéna z filmu Hodný, zlý a ošklivý


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY