TV tipy: Jeden Diktátor vládne všem

Vydáno: 27.06.2014 08:00 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Ačkoli už začínají prázdniny, je naše televizní nabídka překvapivě plná hodně zajímavých a kvalitních filmů, které na obrazovkách často nevídáte. Někoho potěší premiérové uvedení Cohenova Diktátora, jiného zas De Palmova Carrie.
Snídaně pro psy (A Dog´s Breakfast) (pátek 27. 6., Smíchov, 20.00 - 21.35 / sobota 28. 6., 14.15 - 15.50)

Plakát filmu Snídaně pro psy / A Dog's BreakfastZ kanadsko-americké komedie víc než co jiného vyčnívají absolutní radost z filmování a nulové komerční ambice. Režírující David Hewlett zkrátka svolal hereckou partičku ze seriálu Stargate a natočil pohodovou podívanou plnou absurdního a černého humoru. Platí samozřejmě to, že čím víc zmíněnou sérii znáte, tím víc se budete bavit. Snímek ale naštěstí funguje i samostatně, takže nikdo by neměl být příliš ochuzen. Škoda jen až moc "normálního" konce a celkové instantnosti projektu. Ideální začátek víkendu.

Synopse: Sourozenci Patrick (David Hewlett) a Marilyn (Kate Hewlett) se i přes vzájemnou lásku neustále pošťuchují a popichují. A stačí jim jen opravdu málo. Jako třeba když si Marilyn přivede domů nápadníka Ryana (Paul McGillion), jenž je zároveň hvězdou slavného sci-fi seriálu. Neurotický Patrick, jemuž snoubenec do oka nepadl, se rozhodne vztah za každou cenu zničit. A myslí tím opravdu za každou cenu. 

Zajímavost: David Hewlett a Kate Hewlett jsou sourozenci i ve skutečnosti.

Originální trailer filmu Snídaně pro psy / A Dog´s Breakfast

Pistolník (The Gunfighter) (pátek 27. 6., Prima, 23.15 - 01.10)

Plakát filmu Pistolník / The GunfighterU nás de facto neznámý western, který se pyšní i oscarovou nominací za scénář, chvílemi balancuje na hraně psychologického dramatu. Režírující Henry King vsadil spíše na komornost, pomalejší tempo a určitou narativní hru na téma stárnutí kovbojských legend. Potěší také skvělé zakončení příběhu a parádní gradace napětí. V hlavní roli exceluje charismatický Gregory Peck. Jen nečekejte příliš akce, které je tu opravdu pomálu. Milovníci žánru by ale měli být spokojeni. 

Synopse: Bývalý bankovní lupič Jimmy Ringo (Gregory Peck) je nejrychlejším pistolníkem Divokého západu a jeho pověst ho předchází všude, kam přijde. A to je problém, protože se neustále potýká s horkokrevnými mladíky, kteří ho chtějí porazit. Jednoho dne přichází do města Cayenne, kde žije jeho milovaná Peggy (Helen Westcott) s jejich osmiletým synkem. Jeho přítomnost se samozřejmě rozkřikne a okamžitě má v patách muže, kteří se mu chtějí pomstít. Nikdo ale neví, že Jimmy chce s kariérou skončit.

Zajímavost: Hlavní role byla původně nabídnuta Johnu Wayneovi, ten ji ale odmítl.

Originální trailer filmu Pistolník / The Gunfighter

Stateční jsou osamělí (Lonely Are the Brave) (sobota 28. 6., ČT2, 13.20 - 15.05)

Plakát filmu Stateční jsou osamělí / Lonely Are the BraveTaké westernové drama Davida Millera nepatří k těm často uváděným a je to poměrně škoda. Tvůrce tu totiž skvěle vystihl nostalgickou atmosféru konce jedné éry a začátku té moderní plné techniky. Nemá potřebu u toho nikterak exhibovat a nádhernou kameru dává vstříc opojnému celku, který si tolerantnějšího diváka, jenž se přenese přes na dnešní dobu pomalý začátek, zcela získá. Nechybí ani krásná hudba Jerryho Goldsmithe, určitý přesah a výtečné herecké výkony, z nichž nejvýraznější jsou ty Kirka Douglase a Waltera Matthau. Navíc v tomto snímku čerpala inspiraci řada dnes slavných filmařů. Vynikající záležitost.

Synopse: Osamělý honák Jack Burns (Kirk Douglas) se toulá Novým Mexikem, kde chce navštívit starého kamaráda Paula (Michael Kane). Jenže zjistí, že ten je ve vězení, tudíž je nucen vyvolat potyčku a nechat se zavřít. Když je možnost společného útěku, Paul ho odmítne a Jack odchází sám. Neuvědomuje si ale, že být psancem už není, co bývalo a se svým koněm může helikoptérám a autům unikat jen těžko. 

Zajímavost: Kirk Douglas považuje tento snímek za svůj nejlepší.

Originální trailer filmu Stateční jsou osamělí / Lonely Are the Brave

Diktátor (The Dictator) (sobota 28. 6., Nova Cinema, 22.00 - 23.40 / neděle 29. 6., 03.05 - 04.25)

Český plakát filmu Diktátor / The DictatorNekorektní komedie nešetří vůbec nikoho a jen potvrzuje kontroverzní pověst scenáristy a její hlavní hvězdy Sachy Barona Cohena. Ten tentokráte velmi správně rezignoval na rádoby dokumentární formu a zvolil regulérní hranou komedii. Režírující Larry Charles projevil dostatek invence a vyhrál si po obrazové stránce, čímž výsledek posunul na ještě vyšší úroveň. Navíc lze v pozadí cítit vážnější politický přesah, který je bohužel dost pravdivý. Potěší také množství cameo roliček a výborný Ben Kingsley. Zamrzí snad jen pár samoúčelných fórků a slabších scén. Tip, který nesedne každému.

Synopse: Aladdin (Sacha Baron Cohen) je neomezeným vládcem zemičky Wadiya, kterou chce za každou cenu uchránit před demokracií. Dominuje ve všech oblastech lidské činnosti a stíhá u toho uspokojit i několik žen denně. Se svým lidem to myslí dobře a chce ho chránit atomovou bombou. Jenže některé země jeho názory nesdílí, a tak ho pozvaly do budovy OSN, kde mu chtějí promluvit do stylu vládnutí. Aladdin se této výzvě postaví čelem a vyráží do USA.

Zajímavost: Snímek byl stažen z kin v Kazachstánu, Tadžikistánu, Turkmenistánu a Bělorusku.

Český trailer filmu Diktátor / The Dictator

My Fair Lady (My Fair Lady) (pondělí 30. 6., ČT art, 20.20 - 23.05)

Plakát filmu My Fair Lady / My Fair LadyLegendární muzikál oceněný osmi Oscary udělá radost všem milovníkům žánru v jeho prapůvodní podobě. Režírující George Cukor dostal k dispozici příběh na základě divadelní hry George Bernarda Shawa, nestárnoucí a chytlavé melodie a písně a vše zahalil do opulentních barev, atraktivních kulis a krásných kostýmů. V hlavních rolích se objeví oscarový Rex Harrison a neméně skvělá Audrey Hepburn, které doplňují na Oscara nominovaní Stanley HollowayGladys Cooper. Současný divák však bude mít problém s přetaženou stopáží a některými "ukřičenými" scénámi. Absolutní klasika.

Synopse: Samolibému, sarkastickému a zapřísáhle staromládeneckému profesoru lingvistiky Henrymu Higginsovi (Rex Harrison) se do cesty připlete prostořeká a nevycválaná květinářka Eliza Doolitle (Audrey Hepburn), která mluví příšerným nářečím londýnské chudiny. Když ho tedy požádá o několik lekcí, vsadí se Henry s poručíkem Pickeringem (Wilfrid Hyde-White), že v průběhu půlroku vytrénuje Elizu natolik, že bude moci jít na velvyslanecký ples, aniž by kdokoli odhalil její původ. Úkol to ale bude hodně těžký. 

Zajímavost: V průběhu natáčení zemřel přímo na place na infarkt Henry Daniell.

Originální trailer filmu My Fair Lady / My Fair Lady

Ďábelské ženy (Les Diaboliques) (pondělí 30. 6., ČT2, 23.30 - 01.25)

Plakát filmu Ďábelské ženy / Les diaboliquesFrancouzský noir je stylizován spíše neorealisticky, čímž umocňuje svou působivost. Režírující Henri-Georges Clouzot nikam nespěchá a diváka navnadí pomalým tempem, absencí jakéhokoliv hudebního doprovodu a silným příběhem, který skvěle graduje. A vůbec nevadí, že není tak šokující jako v době svého vzniku a některé kacířské myšlenky už nikomu nevadí. Ze známějších jmen se v obsazení objeví jen Simone Signoret. Vytýkat se dají snad pouze nepřekvapivé zvraty. Výtečná záležitost.

Synopse: Michel (Paul Meurisse) vyženil se svou ženou Christine (Véra Clouzot) značné jmění, za které si pořídil soukromou školu, jejímž je ředitelem. Již nějaký čas má ale milenku v podobě učitelky Nicole (Simone Signoret). K oběma ženám se ovšem chová dost krutě a přezíravě. Proto se rozhodnou ho zavraždit. Jenže v jejich plánu se brzy objeví trhliny.

Zajímavost: O natočení filmu měl velký zájem Alfred Hitchcock.

Originální trailer filmu Ďábelské ženy / Les Diaboliques

Povídka o policajtovi (Flic Story) (úterý 1. 7., Barrandov, 22.00 - 00.10 / čtvrtek 3. 7., 02.20 - 04.10)

Plakát filmu Povídka o policajtovi / Flic StorySyrové francouzsko-italské drama kombinuje prvky filmu noir s tím kriminálním a nutno říct, že se mu to daří velmi dobře. Režírující Jacques Deray sice nenabízí moc akce, to ale kompenzuje silným a inteligentním příběhem, hutnou atmosférou, solidním tempem a důrazem na psychologii postav. Hlavní role ztvárnili výborný Alain Delon a ještě o chloupek lepší a charismatičtější Jean-Louis Trintignant. Milovníci francouzské drsné školy budou spokojeni i přesto, že konec je až moc smířlivý a korektní. 

Synopse: Roger Borniche (Alain Delon) již nějakou dobu vykonává práci vrchního inspektora, oficiální jmenování do funkce ale stále nepřichází. V září 1947 uprchl z psychiatrické léčebny nebezpečný patologický zabiják Emile Buisson (Jean-Louis Trintignant), který okamžitě začíná budovat novou síť spolupracovníků. Tihle dva se brzy postaví proti sobě a uspět může logicky jen jeden.

Zajímavost: Snímek vychází z autobiografické knihy, kterou napsal právě Roger Borniche.

Originální trailer filmu Povídka o policajtovi / Flic Story

Zamilovaní (Like Crazy) (středa 2. 7., Nova Cinema, 20.00 - 21.45 / čtvrtek 3. 7., 15.35 - 17.15)

Plakát filmu Zamilovaní / Like CrazyNenápadné romantické drama doplácí hlavně na to, že nenabízí žádnou nadstavbu a rychle "vyšumí". Režisér a spoluscenárista Drake Doremus však dokázal citlivě zachytit vznikající vztah dvou lidí a nesklouzl ke kýči, což se musí ocenit. Všechno podbarvil vyvedeným hudebním doprovodem a nasnímal krásnou kamerou. Klíčové role svěřil obstojným Antony Yelchinovi a Felicity Jones, které doplnil třeba Jennifer Lawrence. Bohužel se nevyhnul velké dávce sentimentu a nezajímavému zakončení. Nic víc než žánrová jednohubka.

Synopse: Britská studentka univerzity v Los Angeles Anna (Felicity Jones) se zamiluje do amerického spolužáka Jacoba (Anton Yelchin). On to opětuje, takže se oba vrhnou do života plného první lásky a vášně. Netuší ale, že Anna porušila podmínky víza a budou muset být odloučeni.

Zajímavost: Film je inspirovaný osudy samotného režiséra, jehož manželka měla podobné problémy.

Oficiální trailer filmu Zamilovaní / Like Crazy

Star Trek IV: Cesta domů (Star Trek IV: The Voyage Home) (čtvrtek 3. 7., Fanda, 20.20 - 22.30 / pátek 4. 7., 09.55 - 11.55)

Plakát filmu Star Trek IV: Cesta domů / Star Trek IV: The Voyage HomeČtvrté filmové vesmírné dobrodružství překvapí hlavně tím, že je plné humoru a gagů a nebere se vůbec vážně, čímž se radikálně vymyká z těch ostatních. A je to jedině dobře, protože režisér Leonard Nimoy dostal k dispozici značně přepálený příběh, který má hodně WTF momentů a pracuje s ekologickými motivy i cestováním v čase. V obsazení se opět vrací staří známí v čele se samotným tvůrcem a Williamem Shatnerem. Nechybí ani nějaká ta akce, na svou dobu výborné vizuální efekty a parádní hudba Leonarda Rosenmana. Fanouškovo srdce plesá.

Synopse: Ve třiadvacátém století ohrožuje Zemi záhadná cizí mocnost tím, že ničí atmosféru a vypařuje vodu z oceánů. Kirk (William Shatner) a jeho posádka musí tedy cestovat zpět do San Francisca roku 1986, kde je potřeba najít zdroj tohoto ničení.

Zajímavost: Ve scéně, kdy Čechov hledá vojenskou základnu jaderných ponorek, byla pro větší autenticitu použita skrytá kamera.

Originální trailer filmu Star Trek IV: Cesta domů / Star Trek IV: The Voyage Home

Carrie (Carrie) (čtvrtek 3. 7., ČT2, 23.00 - 00.35)

Plakát filmu Carrie / CarrieVelmi dobrá adaptace zásadního románu Stephena Kinga sice značně zplošťuje prakticky všechny postavy a mnohé jsou zbytečně jednorozměrné a také až moc nuceně pracuje s motivem telekineze, jenže režírující Brian De Palma v ní potvrdil své režijní mistrovství a natočil hodně atmosférickou záležitost, která baví i po letech. Ve vrcholných chvílích neváhá rozdělit obrazovku na dvě části, používat zpomalovačky a zcela utlumit hudbu. V hlavní roli exceluje Sissy Spacek, vedle které se neztratí ani Piper Laurie, obě byly dokonce nominovány na Oscara. Mrzí jen uspěchaný konec a závěrečná snaha udělat z hutného thrilleru horor. Brilantní film. 

Synopse: Nesmělá dívka Carrie White (Sissy Spacek) je terorizována matkou, náboženskou fanatičkou a pro svůj vzhled se stává terčem šikany spolužáků i některých učitelů. Jednoho dne v sobě objeví telekinetické schopnosti a uvědomí si, že disponuje ničivou silou. A nebude dlouho trvat a nechá jí průchod. 

Zajímavost: Film je vůbec první adaptací jakéhokoli Kingova díla.

Originální trailer filmu Carrie / Carrie


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY