Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Všiváci

Recenze: Hvězdně obsazená marnost Všiváci

Vydáno: 21.06.2014 14:00 v sekci Recenze | Premiéry - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Debutující režisér Roman Kašparovský po roce a půl odkladů přichází s ambiciózním snímkem, který je na naše poměry neuvěřitelně hvězdně obsazen. Jeho trailery navíc vypadaly více než slibně. Jaký je nakonec výsledek?

VšiváciRecenzoval/a Vratislav Šálek dne 21.06.2014 14:00. Debutující režisér Roman Kašparovský po roce a půl odkladů přichází s ambiciózním snímkem, který je na naše poměry neuvěřitelně hvězdně obsazen. Jeho trailery navíc vypadaly více než slibně. Jaký je nakonec výsledek? Hodnocení: 1

Všiváci

Všiváci
Komediální drama
Česká republika, 2014 , 98 min.

Režie: Roman Kašparovský
Scénář: Roman Kašparovský
Kamera: Vladimír Smutný
Hudba: Miroslav Chyška
Herci: Ondřej Vetchý, Jiří Langmajer, Ondřej Malý, Tereza Ramba, Jiří Mádl, Kryštof Hádek, Aneta Krejčíková, Iva Janžurová, Tatiana Dyková

Česká premiéra: 19.06.2014

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
S českým filmem je to těžké. Vzhledem ke zdejšímu příliš malému trhu tu vznikají víceméně jen divácké snímky, jejichž kvalita je hodně nevyrovnaná a rozkolísaná. Jistot je tu jen velmi málo, i proto bývá každý autorský debut zájemci bedlivě sledován. Nová krev, která by přinesla odvážnější okysličení poněkud stagnujícího prostředí, se totiž vždy hodí. O něco podobného se nyní pokouší Roman Kašparovský se svou prvotinou Všiváci.

Fotografie z filmu  / VšiváciV centru dění stojí dva bratři - špičkový neurochirurg Miki, jehož život je koloběhem operací, alkoholu, milostných avantýr a nevěr, a horkokrevný Ricky, jenž se vrátil z české mise v Afghánistánu a prohrává svůj boj s dluhy i návratem k normálnímu životu. Navíc se stará o dvě dcery, pro které chce logicky jen to nejlepší. Možná i z toho důvodu se uchýlí k poněkud nelegálnímu zisku peněz, který může mít osudové následky.

Předně se sluší napsat, že uvedení snímku bylo odloženo o celý rok a půl, což produkce oficiálně zdůvodnila tím, že nejprve z rodinných důvodů odstoupil skladatel Jan P. Muchow, kterého nahradil Miroslav Chyška a loni na podzim, kdy měl mít film konečně premiéru, startovalo až moc českých filmů. Věřit tomu můžeme, nebo nemusíme, po zhlédnutí si však troufnu tvrdit, že pravda bude asi i někde trošku jinde (čímž pochopitelně nevyvracím výše zmíněné důvody).

Všiváci jsou totiž typický příklad dramaturgicky hrubě nezvládnutého filmu, v němž je prakticky všechno špatně. Už na samotném ústředním příběhu, který by se měl odehrávat ve třech časových rovinách, je znát, že se v něm hodně stříhalo. Říci, o čem to celé vlastně je, je tak hodně těžké, protože tu nic nedává smysl, postavám chybí jakákoli motivace, chovají se jako naprostí idioti a jejich jednání postrádá elementární logiku. Navíc se jich tu objevuje příliš moc a v podstatě všechny jsou strašlivě nezajímavé.

Fotografie z filmu  / VšiváciPlatí také to, že kdyby tu byl někdo jiný vyjma titulních bratrů, výsledek by byl víceméně stejný. Je prakticky nemožné si někoho oblíbit, když je tu jen chvíli, nechová se dvakrát čestně, případně působí vykalkulovaně a samoúčelně (zářným příkladem budiž retardovaný mladík, kterého bůhvíproč děsí knoflíky). Kašparovský ještě bohužel všechny časové roviny nastříhal tak zmateně a nesmyslně, že se v nich nelze orientovat a až pochopíte, že je zbytečné se o to snažit, vaše pozornost pravděpodobně rychle poleví.

A to je asi to nejhorší, co se může stát, protože si začnete všímat vyložených nesmyslů (pracovnice přepážky ve spořitelně odejde cosi vyřizovat s vedením a peníze nechá na dosah klientky), nechtěně směšných momentů, prázdných dialogů, předvídatelných situací a nepravděpodobných náhod. Mnozí z vás možná budou kroutit hlavou nad tím, co všechno je tu možné.

Problémem je i samotné žánrové zařazení. Ačkoli je film prezentován jako komediální drama, vtipných momentů je tu minimum a dramaticky také moc nefunguje. A jelikož děj nedrží u sebe a je spíše sledem epizod, jejichž nálada je dost proměnlivá, je opravdu velmi těžké snímek nějak "zaškatulkovat". Ani samotný tvůrce jako by nevěděl, co vlastně točí, protože zpočátku se bere dost vážně, aby ke konci sklouzl někam k nechtěné parodii na akční žánr a na to, co se v předchozích desítkách minut snažil budovat.

Fotografie z natáčení filmu  / VšiváciPřitom jsou občas vidět záblesky toho, že jako režisér není Kašparovský úplně marný, neboť místy vykouzlí netradiční kamerový záběr, sympaticky se snaží o klipovité pojetí, vizuální stránka je poměrně atraktivní a také zpomalovačky relativně fungují (až na zmiňovanou parodickou část, kde jen podtrhují celkovou směšnost). Jenže co je to platné, když selhává ve všem ostatním.

Asi nejsmutnější na celém filmu je ovšem fakt, že se pyšní na naše poměry až neskutečně hvězdným obsazením (Jiří Langmajer, Ondřej Vetchý, Ondřej Malý, Jiří Mádl, Iva Janžurová, Tereza Voříšková, Tatiana Vilhelmová....) a snad v každé roli se objeví povědomá tvář. Smutné je to o to víc, že nikdo nehraje vysloveně špatně, z čehož se dá domyslet, že ve scénáři toho bylo přece jen mnohem víc. Při pohledu na takhle nabitý ansámbl je z té marnosti jednomu smutno.

Všiváci tak bohužel patří do té skupiny filmů, které jsou svým způsobem ambiciózní, jenže se tvůrcům rozpadly pod rukama, protože ti si nabrali víc, než dokázali zvládnout. Jedinou, leč slabou útěchou může být v tomto případě fakt, že se alespoň nepokoušeli o nějakou reflexi současnosti, nebo generační výpověď. Na prachbídném výsledku to ale nemění vůbec nic.

Český trailer filmu Všiváci

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
2/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Film se mi líbil, je až obdivuhodné, že slyš (Kája , 23.06.2014 15:02) Reagovat

    Film se mi líbil, je až obdivuhodné, že slyším ze všech stran jak je všechno špatné.
    To je totiž typická vlastnost Čechů- jenom hanit a nikdy nepochválit.
    Proč by proboha všechno mělo být podle pravidel, podle osnovy, podle diktátu.
    Nesnáším kritiky.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Pianista bere na Noemovu archu Frantu mimozemšťana (07.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Bastard přivádí aristokratku do varu (17.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Aristokratka ve varu (03.01.2024 12:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Pes v ofsajdu míří na grand prix (24.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Film Bratři se v příběhu bratrů Mašínových vyhýbá jeho morálnímu rozměru (27.10.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Bratři bojují se strašidlem cantervillským (25.10.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Citlivý vymítač ďábla hledá znamení víry (11.10.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Bratři (14.09.2023 17:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Z Kazmova ONEMANSHOW: The Movie se vyklubala mizerná krimikomedie (18.08.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Sommersby se vrátil kolem půlnoci a zatančil si tanec v temnotách (18.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Stroj času: vzpomínka na Filipa Topola a jeho Žiletky (18.06.2023 10:30 v Recenze | Stroj času)
- Trailer: Citlivý člověk (31.05.2023 12:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Churchill a Hrabě Monte Christo chystají zlatý podraz (28.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Will Penny a Charley Varrick jsou výjimeční (21.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Tenkrát v Hollywoodu patřili apoštol Pavel a myši do nebe (07.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Buď chlap s Johnem Wickem! (22.03.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Dobrodružná romantická komedie Ostrov uspokojivě pracuje s pravidly žánru (06.02.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu