Preview: Strážci Galaxie - "banda pitomců"?

Vydáno: 22.06.2014 14:00 - Jakub Brych | foto: facebook tvůrce

"Aaaaaah, hooked on a feeling!" Parta pochybných vesmírných renegátů s pochybným filmovým osudem je skoro tu. Zašel Marvel už příliš daleko, nebo budou Strážci Galaxie další triumfální peckou?
Peter Jason Quill, Drax Ničitel, Gamora, Rocket Raccon a Groot. Soupiska téhle vesmírné týmovky neobsahuje jména, která by běžnému smrtelníkovi byla nějak blíže známá, a i dost komiksových fandů přeci jen mnohem spolehlivěji vylíčí, kdo je a jak vypadá Spider-man, než by dokázala něco říct o některém z výše uvedených hrdinů. Marvel si ale vážně troufá a jde na trh s touhle mimořádně specifickou a úzce zaměřenou kůží a riskuje zatím asi nejvíc ze všech svých filmových štací. Když ale sledujete cestu, kterou si Strážci Galaxie vyšlapali od první zmínky Kevina Feigeho z interview kdysi před čtyřmi lety až po současnost, kdy aspirují na jeden z nejzábavnějších letošních filmů, musíte s nimi sympatizovat a komiksovému gigantovi upřímně přát (nejen) komerční úspěch.

Fotografie z filmu Strážci Galaxie / Guardians of the GalaxyNejprve je ovšem potřeba si ujasnit, o co vlastně jde. Kdysi dávno, už je to asi padesát let, vznikli Strážci galaxie jako naprosto seriózní epická vesmírná série, jež sledovala tým superhrdinů, posledních zástupců svých ras, kteří se potýkali s jistou "zlou" mimozemskou rasou. Složení tehdejšího týmu bylo takřka úplně jiné než toho, který nás čeká letos ve filmu, takže ho tentokrát raději opomineme a přesuneme se do současnosti, kdy v komiksovém světě vychází restartovaná podoba Strážců, na níž je založena i jejich filmová inkarnace. I tak se ale bude film od komiksu dost lišit, částečně protože na starost jej dostal James Gunn, částečně protože papír prostě snese víc než plátno, pročež bylo potřeba upustit trošku patosu a přidat na humoru a z původně vážně předlohy jsme se dostali kamsi do vod Whedonovy Firefly, čistokrevný heroismus jde ve velké míře stranou a charaktery se rekrutují z mnohem obyčejnějších řad.

Frontmanem tu bude Peter Jason Quill (Chris Pratt), pozemšťan, který si prošel výchovou u pašeráckého gangu a stal se z něj ten nejtypičtější vykutálený grázlík. Pro živobytí dělá, co se dá, a s etickými kodexy si nijak zvlášť hlavu neláme. Zásadní bod zlomu ale přijde, když jej po krádeži jisté relikvie začnou pronásledovat nohsledi jistého Ronana (Lee Pace). Peter Quill se musí spojit s partičkou nesourodých postav a společně s jejich pomocí svízelnou situaci řešit. Jeho novou rodinu tvoří Gamora (Zoe Saldana pro změnu v zelené), což je vražedkyně vychovaná Thanosem (modrý chlápek z konce Avengers, zásadní postava celého univerza, bude ho hrát Josh Brolin), Drax Ničitel (Dave Bautista), který se Ronanovi chce pomstít za smrt své rodiny, Rocket Raccon (Bradley Cooper), geneticky vyšlechtěný zabijácký mýval (ano, zní to dost ujetě, ale zároveň skvěle) a Groot (Vin Diesel), Rocketův parťák, ve zkratce chodící a mluvící strom.

Fotografie z filmu Strážci Galaxie / Guardians of the GalaxyJasně, vypadá to trhle, ale když se trošku proberete skrz prapodivně vyhlížející jména a popisky, uvědomíte si, že tohle je ta nejtypičtější zápletka o partě ukřivděných loserů, kteří si musí vyřídit účty s mafiánským bossem, ovšem navíc obohacená o hodně lákavou kombinaci space opery a humoru. Marvel si holt zase jednou pohlídal tvůrčí tým, mixuje talent s neokoukaností a k tomu přidal již tradiční neotřelou režisérskou volbu. James Gunn totiž není zrovna typ režiséra, kterému by hollywoodská studia přiřkávala velké filmy a tučné budgety. Původem „tromácký“ filmař, co si kariéru budoval skrze práce na spoustě pochybných projektů (jako třeba Scooby Doo nebo úchylné Mládeži nepřístupno) nakonec „zvítězil“ třeba nad Peytonem Reedem (ten teď mimochodem nahradil Edgara Wrighta na režisérské sesli Ant-Mana) a Ryanem Fleckem s Annou Boden, přičemž Gunn měl určitě navrch především díky zvráceně komiksové "skoroparodii" Super, poměrně nedoceněném filmu, který si hodně zajímavým a místy dost drsným způsobem pohrává právě s pravidly žánrů a rozhodně stojí za vidění. V roce 2000 navíc Gunn natočil nízkorozpočtovku The Specials, která pojednává o životě druhořadých hrdinů.

V každém případě dal Marvel touhle režisérskou volbou dost jasně najevo, kam hodlá Strážce směřovat. A trailery to jen potvrdily. Spektakulární sci-fi výjevy, bizarní postavy a k tomu doprovod v podobě staré hitovky Hooked On a Feeling. Bylo to k neuvěření, ale tahle pochybná filmová záležitost najednou vyhlížela neskutečně cool. Ve Strážcích navíc přibude velká spousta nových postav a zvratů důležitých pro budování marvelovského univerza, přičemž se počítá s tím, že osudy Strážců se v budoucnu (respektive minulosti) protnou i s osudy Avengers, jak se ostatně v komiksech několikrát stalo. Zatím hlavní linky mezi nimi jsou Thanos a Sběratel, kterého jste mohli vidět v potitulkovce druhého Thora. Pokud jste tedy fandové širší marvelácké mytologie, tohle je přesně to, na co jste celou dobu čekali.

Fotografie z filmu Strážci Galaxie / Guardians of the GalaxyJames Gunn se navíc nechal slyšet, že se snaží využít ve filmu co nejvíc praktických efektů, což rozhodně v době CGI prošpikovaných Hobitů a digitálního přesycení vítáme. Na rozdíl třeba od takových Star Wars, kde nebylo reálné skoro vůbec nic, se pro Strážce Galaxie vytvořila spousta opravdových lokací. Zoe Saldana a Dave Bautista si navíc užili spoustu času v maskérně, jelikož především Bautistův make-up si vyžadoval několikahodinovou práci, taková Zoe Saldana se ale pro praktickou cestu rozhodla sama, jelikož byla proti dodělávání kožního pigmentu v post-produkci.

Marvel má jako už hodněkrát předtím solidně našlápnuto. Strážci Galaxie vypadají přinejmenším jako solidní žánrovka, navíc s kupou sympatických lidí před i za kamerou. Podpořeni komiksovou mytologií a zarytými fandy by si mohli doplachtit pro slušný výsledek v pokladnách kin, nepředbíhejme ale s chvalozpěvy, abychom je za měsíc nemuseli odvolávat a nedej Bože psát negativní recenzi. Čistě osobně bych si ale na Strážce přeci jen asi vsadil...

Strážci Galaxie mají v českých kinech premiéru 31. července 2014.

Český trailer filmu Strážci Galaxie


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY