Preview: Budiž Úsvit planety opic!

Vydáno: 06.06.2014 17:00 - Jakub Brych | foto: facebook tvůrce

Jedno z nejpříjemnějších překvapení blockbusterové sezóny (nejen) roku 2011 se už za pár týdnů dočká netrpělivě očekávaného pokračování a my si teď na Úsvit planety opic trošku posvítíme...
Rupert Wyatt nám před třemi lety setsakramentsky ulahodil svojí svěží a chytrou variací na lidoopí téma, a vrátil tak na výslunní značku, která se po neúspěšném (a za sebe musím říct, že celkem nedoceněném) pokusu Tima Burtona na deset let odmlčela. Wyatt to zkrátka vzal od podlahy a poctivě vybudoval základ pro zbrusu nové univerzum a potenciální řádku pokračování, z nichž Úsvit zdaleka nemusí (a asi ani nebude) být poslední.

Jason Clarke ve filmu Úsvit Planety opic / Dawn of the Planet of the ApesSmůla ale byla, že Rupert Wyatt a Foxové se tak trochu nepohodli a talentovaný režisér opičí sequel opustil. Mohlo to skončit dost špatně, ale Úsvit Planety opic měl štěstí v neštěstí, když si k němu našel cestu Matt Reeves, kamarád J.J. Abramse, který je zodpovědný za vynikající Monstrum a taky vůbec ne zlý remake švédského upířího hororu Ať vejde ten pravý. Reeves je prostě ten typ režiséra, u kterého je člověk zvědavý, s čím dalším přijde a Planeta opic je rozhodně hřištěm, na kterém ho chceme vidět si zahrát.

Ve dvojce se posuneme zhruba deset let do budoucnosti, do doby, kdy markantní část lidské populace podlehla smrtícímu viru z jedničky. Opičí populace se mezitím uchýlila do ústraní a poměrně slušně se rozrostla, někteří lidé ji ale viní za své utrpení a touží se na ní pomstít. Jedním z nich je i Dreyfus (Gary Oldman), který vinou nákazy přišel o své dvě děti. Naproti tomu Malcolm (Jason Clarke) je opičí populaci nakloněn a přidává se na její stranu. Nic už ale nezabrání konfliktu, který je na spadnutí a který určí, kdo se stane dominantním druhem na Zemi.

Fotografie z filmu Úsvit Planety opic / Dawn of the Planet of the ApesJe to jasné jak facka, už Wyatt měl poměrně jasno, že chce postupně dospět do klasické podoby, jakou ji známe z původní filmové Planety opic i její předlohy od Pierra Boullea (tam to tedy bylo ještě trošku jinak, důležitá je ale stejně především Socha Svobody trčící z písku...). Popravdě je to asi jediná věc, co nám zatím kazí jinak pozitivně naladěná očekávání – vypadá to prostě až moc průhledně. To, že víme, do jakého bodu série spěje, by vlastně vůbec nevadilo, jenže jako na potvoru je to u Úsvitu samý příliš informačně štědrý trailer a kromě akce, kterou si Reeves a spol. schovávají až do samotného filmu, je až trošku moc nasnadě, co nás dějově a charakterově čeká.

Ne že by to u jedničky nebylo podobně, dvojka je ale přeci jen naservírovaná na podnose až příliš a hrozí opravdu nízkým dějovým napětím. Na druhou stranu temnou atmosféru samozřejmě ukutíte i z jiných ingrediencí a Reeves rozhodně má z čeho brát, především samozřejmě vsadí na famózní animaci, která nám brala dech už ve Zrození, prostor vyřádit se má ale i v temnějším vyznění filmu, kde opravdu půjde do tuhého a lidoopi se chopí zbraní, zbrojí i koní. Stín konfliktu navíc padne i přímo mezi jejich řady, jelikož ne všichni se ztotožňují se způsobem Caesarova vedení.

Fotografie z filmu Úsvit Planety opic / Dawn of the Planet of the ApesA Caesar (aneb Andy Serkis) je vlastně jediná z hlavních postav prvního dílu, která to dotáhla až do dvojky, takže s Jamesem Francem a Freidou Pinto se budete muset rozloučit. Místo nich ovšem Úsvit nabízí velmi solidní náhradu, jelikož Gary Oldman je starý mazák a Jason Clarke zas neokoukaný sympaťák, který zatím exceloval v menších rolích a tady má šanci se trochu víc předvést. Kromě nich nás pak čeká především spousta herců v kůži opů, kteří budou mít tentokrát spoustu prostoru, podle prvních projekcí se dokonce v první části filmu vyskytují takřka výhradně oni a kromě pár slov (á la „Apes... together... strong...“) se tam toho moc nenamluví, což je u blockbusteru poměrně odvážný a rozhodně sympatický krok.

V každém případě je na co se těšit, druhý díl má rozhodně na co navazovat a co překonávat, uvidíme, jak moc si toho Reeves nechal až do samotného filmu. Doufáme, že nás řádně překvapí, ovšem i kdyby ne, post-apokalyptický můstek směrem k finální dominanci lidoopů je pořád lákavou vyhlídkou a určitě nabídne přinejmenším temnou atmosféru a drsnou akci.

Úsvit Planety opic má v českých kinech premiéru 17. července 2014.

Český trailer filmu Úsvit planety opic


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY