Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Zloba - Královna černé magie

Recenze: Výpravná a stereotypní Zloba - Královna černé magie

Vydáno: 31.05.2014 10:00 v sekci Recenze | Premiéry - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Angelina Jolie se po čtyřech letech vrací na plátna kin jako zlá královna ze Šípkové Růženky a společně s Disneym nabízí jiný pohled na světoznámou pohádku. Dokáže slavné studio kvalitativně uspět ve velké žánrové konkurenci?

Zloba - Královna černé magieRecenzoval/a Vratislav Šálek dne 31.05.2014 10:00. Angelina Jolie se po čtyřech letech vrací na plátna kin jako zlá královna ze Šípkové Růženky a společně s Disneym nabízí jiný pohled na světoznámou pohádku. Dokáže slavné studio kvalitativně uspět ve velké žánrové konkurenci? Hodnocení: 2.5
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Pohádku o Šípkové Růžence zná ze svého dětství pravděpodobně úplně každý a její základní zápletku je schopen vysypat z rukávu v jakoukoli denní i noční dobu. Napadlo vás ale někdy, že onen banální a obehraný příběh by se dal odvyprávět z úplně jiné perspektivy? Třeba z pohledu zlé královny, která nad Růženkou vyřkne onu osudovou kletbu.

Fotografie z filmu Zloba - Královna černé magie / MaleficentO něco podobného se teď pokusili u studia Disney, pro které má mimochodem Šípková Růženka zcela zásadní význam, protože její zámek se stal logem celé společnosti. Vůbec poprvé ve své historii se tak rozhodli, že hlavní hrdinku udělají ze záporné postavy. Zloba, jak se jmenuje, je víla, která zahořkla na lidi, protože se kdysi zamilovala do chlapce Stefana, který ji ale nechal kvůli vlastním zájmům. Později se ten samý Stefan dokonce stane králem, neboť využije bývalého přátelství a Zlobu zradí. Ta se mu pak pomstí tím, že jeho prvorozenou dceru prokleje a prohlásí, že až jí bude šestnáct let, píchne se do prstu a umře spánkem podobným smrti. A z něj ji vysvobodí jen a pouze polibek z čisté lásky, o níž se domnívá, že neexistuje.

Zlobu - Královnu černé magie natočil jako svůj debut Robert Stromberg, který je původní profesí trikař, za což si vysloužil i dva Oscary (Avatar a Alenka v říši divů). A to je poměrně zásadní informace, protože to je na filmu znát nejvíc. Jakmile se stává přehlídkou efektů (a že se to bohužel děje až nepříjemně často), je nač se dívat a preciznost všech detailů je až fascinující. Je nutno ocenit, kolik invence tvůrce prokázal při vzhledu jednotlivých příšer a tvorů a jak se mu vydařilo zachytit celkovou atmosféru tajemných Hvozdů, kde zlá královna sídlí. 

Ačkoli triky nejsou úplně dokonalé a na mnoha z nich je dost vidět jejich digitální původ, stále jde o jasný nadprůměr, i když je pravda, že zmlsaný divák by možná od takového studia, jakým Disney bezpochyby je, čekal asi o něco vyšší úroveň. To ale nic nemění na tom, že vizuální stránka a kompletní výprava jsou opravdu "vymazlené" a kombinace různých prostředí a barev je detailně promyšlená a rozhodně zaujme, stejně jako slušná kamera a působivá hudba Jamese Newtona Howarda.

Fotografie z filmu Zloba - Královna černé magie / MaleficentZásadní problém nastává ve chvíli, kdy se má vyprávět příběh. Ten zpočátku není špatně rozehraný, ale s postupem času upadá do stereotypu, nedává moc smysl a objevuje se v něm spousta nelogičností. To je ale zřejmě dáno i tím, že výsledná podoba je dost sestříhaná, protože plno věcí se děje, aniž by mělo jakékoli racionální odůvodnění (král chce například svou dceru uchránit před kletbou tím, že ji na celých šestnáct let pošle do lesa, kde se o ni mají starat tři evidentně neschopné víly, které absolutně netuší, co mají dělat, on navíc zřejmě nechodí na návštěvu) a vše je značně zmatené. O nějaké tvůrčí osobitosti tak nemůže být ani řeč.

Jestli se těšíte třeba na ikonické probouzení romantickým polibkem, tak si nechte zajít chuť, protože princ je "ňouma" a jeho úloha je nepodstatná a celý tento problém je vyřešen tak bizarně, že je to spíš nechtěně směšné, podobně jako klíčové píchnutí se do prstu, jež je zcela nepřirozené a pouze na efekt.

Elle Fanning ve filmu Zloba - Královna černé magie / MaleficentAni postavy samotné nejsou příliš zajímavé a až na titulní Zlobu v podstatě zbytečné. A i když je právě ona avizována jako ryze záporná, realita je (ne)překvapivě nakonec o dost jiná a pořádný záporák filmu citelně chybí. Angelina Jolie je naštěstí velmi dobrá, a ačkoli chvílemi nemá co hrát, právě ona drží snímek v mnoha momentech nad vodou. Pravdou však je, že český dabing, bez něhož bohužel 3D verzi nezhlédnete, jejímu výkonu dost ubližuje. Ostatní už tu jsou víceméně do počtu, protože nemají moc prostoru k tomu se předvést. To platí i pro unylého a snad poprvé nezajímavého Sharlta Copleyho.

Zloba - Královna černé magie je typickou ukázkou toho, jak v současnosti vypadají hrané disneovky. Je tedy úplně jedno, kdo je točí, protože o osobitosti si můžeme nechat zdát a hlavní je, aby to bylo pro celou rodinu (čímž si tedy nejsem v tomto případě úplně jistý), absentovalo tu pořádné zlo, bylo tam hodně lásky a výprava byla co nejvelkolepější. Pokud vám tohle stačí ke štěstí, bude se vám film nejspíš líbit. Čekáte-li ale něco víc, budete zklamaní a lépe uděláte, když si dáte klasickou verzi pohádky a ušetříte za vstupné.

P. S.: 3D je až na pár momentů zhola zbytečné a opět jde spíše o marketingovou záležitost.

P. P. S. : Zmiňovaný český dabing nepatří k nejhorším a je relativně poslouchatelný. To je ale tak vše, co se o něm dá říci.

Český trailer filmu Zloba - Královna černé magie / Maleficent

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
5/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Bláznivá Lara Croft viděla supernovu (13.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Vizuálně opojná sci-fi Stvořitel obstojí jedině jako kritika americké válečné politiky (04.10.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Top 10: Sam Raimi (04.06.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Neviditelní Mrňouskové se ve jménu otce ocitají v osmé třídě (12.05.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Angelina Jolie a Halle Berry budou Maude v Maude (19.04.2023 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Box Office: 10 komerčně nejúspěšnějších filmů všech dob (13.04.2023 07:30 v Komentáře | Box office)
- TV tipy: Oklamaní a pokoření Prvok, Šampón, Tečka a Karel prožívají lepší časy (24.02.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Box office: filmem roku 2022 je Avatar: The Way of Water (09.01.2023 12:30 v Komentáře | Box office)
- TV tipy: Old Shatterhand bojuje s prázdnotou a kreslí portrét dívky v plamenech (06.01.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Box office: Avatar 2 vstupuje do kin (19.12.2022 07:30 v Komentáře | Box office)
- Recenze: Velkofilm Avatar: The Way of Water se podruhé noří do nádherného světa Pandory (17.12.2022 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Angelina Jolie bude Maria Callas (24.10.2022 11:00 v Novinky | Zprávy)
- Top 20 ČR: Avatar se přetahuje s Janem Žižkou (11.10.2022 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Box office: Úsměv znovu první (10.10.2022 07:30 v Komentáře | Box office)
- Top 20 ČR: Jan Žižka si bere zpět prvenství (04.10.2022 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Box office: do kin táhl Úsměv (03.10.2022 07:30 v Komentáře | Box office)
- Top 20 ČR: Avatar se vrací na trůn (27.09.2022 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Box office: To nic, drahá bralo zlato (26.09.2022 07:30 v Komentáře | Box office)
- Stroj času: Avatar se vrací do kin (24.09.2022 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: To nic, indiáne (21.09.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu