BD a DVD tipy - RoboCop skončil za špinavý trik v řetězech

Vydáno: 08.06.2014 10:10 - | foto: facebook tvůrce

Z nabídky prvních dvou červnových týdnů vyčnívá dvojice oscarových titulů, historické otrokářské drama 12 let v řetězech a retro heist Špinavý trik. Milovníky akce a rembrandingu potěší RoboCop a Jack Ryan: V utajení.
Jack Ryan: V utajení (Jack Ryan: Shadow Recruit) (Bonton)

BD obal filmu Jack Ryan: V utajení / Jack Ryan: Shadow Recruit"Ryanovky" jsou velmi podivnou sérií, která začala počátkem 90. let minulého století, ale nikdy nedosáhla úspěchu jako jako jiné agentské žánrovky ("bondovky", "huntovky"). V průběhu čtyř let byly do kin uvedeny tři (Hon na ponorkuVysoká hra patriotů a Jasné nebezpečí), aby se na dlouho odmlčely, než roku 2002 přišel reboot s Benem Affleckem Nejhorší obavy, po kterém následovala další - tentokrát dvanáctiletá - odmlka a (polo?)reboot Jack Ryan: V utajení. Na rozdíl od bondovek je v podstatě jedno, kdo ústřední part Jacka Ryana hraje (jestli Harrison Ford, Alec Baldwin, Ben Affleck, Chris Pine), protože vždy šlo o reakci na hvězdný status představitele, který se do pokračování nevrátil, protože sérii nepovažoval za životaschopnu. Dojít k takovému názoru je snadné, protože "ryanovky" vždy stály mimo dobu, resp. čerpaly z poetik dob minulých. A poslední, snažící se o omlazení obsazením Chrise Pinea, je stylizována do podoby šedesátkových bondovek, z nichž přejímá konkrétní postupy a odkazuje se k některých jejich akčním scénám. Nejsilnější je ale ve chvílích, kdy se nestřílí/nebojuje, nýbrž mluví. A to proto, že pokud někdo umí nasnímat dialog, aby byl intenzivní, je to převážně shakespearovský režisér Kenneth Branagh, který v roli padoucha přehrává poněkud mdlého Pinea.

Bonusy (BD): Komentář Kennetha Branagha a Lorenza Di Bonaventury; Vystřižené a prodloužené scény s možností přehrání s audiokomentářem Kennetha Branagha a Lorenza Di Bonaventury (5:03 min.); Dokumenty: Jack Ryan - The Smartest Guy in the Room (13:37 min.), A Thinking Man of Action (5:19 min.), Old Enemies Return (21:13 min.).
Bonusy (DVD): -.

Pozn.: bonusový materiál s výjimkou audiokomentáře k filmu obsahuje české titulky

Obraz (BD): 16:9 / 1080p Full HD / 2.40:1.
Obraz (DVD): 16:9 / 2.40:1.

Zvuk (BD):
DTS-HD Master 7.1 anglicky, Dolby Digital 5.1 česky, maďarsky, rusky, thajsky, turecky, Dolby Digital 5.1 polsky (voice-over).
Zvuk (DVD): Dolby Digital 5.1 česky, anglicky.

Titulky (BD):
  české, anglické,  arabské, bulharské, čínské, estonské, hebrejské, hindské, indonéské, islandské, korejské, litevské, lotyšské, maďarské, malajské, polské, portugalské, rumunské, ruské, řecké, slovenské, thajské, turecké, ukrajinské.
Titulky (DVD): české, anglické, ...

Doporučená cena: 399 Kč (DVD), 499 Kč (BD), 599 (BD steelbook - limitovaná edice v počtu 300 ks).

V obchodech od 4. června 2014. Koupit na Bontonland.cz


Blu-ray menu filmu Jack Ryan: V utajení (2014).


Špinavý trik (American Hustle) (Bonton)

BD obal filmu Špinavý trik / American HustleAngloameričtí kritici a Akademici si z nějakého důvodu oblíbili filmy Davida O. Russella. Byl nominován na Oscara za Fightera (režie), Terapii láskou (režie, původní scénář) i Špinavý trik (režie). Pokaždé zůstalo pouze u nominace, zatímco ceny si odnášely herci (Christian Bale za FighteraJennifer Lawrence za Terapii láskou). Na celkem deset Oscarů nominovaná podrazácká komedie Špinavý trik nezískala ale ani jednoho pozlaceného plešouna, přestože - nebo právě protože - je kalkulem stvořeným za účelem obdržení nějaké sošky. Předchozí Russellovy filmy byly ozvláštňující svou nekonvenční žánrovou kombinatronikou (boxerský snímek jako rodinné drama, netradiční romance s narušenými postavami jako sportovní podívaná), která tentokrát působí příliš křečovitě, protože je patrná její nucenost. Vybízí zároveň ke srovnání s podobnými díly, která jsou výrazně lepší, a oproti kterým se Špinavý trik jeví jenom jako značně nedůmyslná nápodoba. Je rozdíl, když Martin Scorsese režíruje scorseseovku, a když se o ni pokouší David O. Russell.

Bonusy (BD): Z natáčení filmu Špinavý trik (16:35 min.); Vynechané a prodloužené scény (cca. 22 min.).
Bonusy (DVD): Z natáčení filmu Špinavý trik; Vynechané a prodloužené scény (cca. 22 min.).

Pozn.: bonusové materiály neobsahují české titulky.

Obraz (BD): 16:9 / 1080p Full HD / 2.40:1.
Obraz (DVD): 16:9 / 2.40:1.

Zvuk (BD):
DTS-HD Master 5.1 anglicky; DTS-HD Master 5.1 portugalsky; Dolby Digital 5.1 česky, maďarsky, španělsky, polsky (voice-over).
Zvuk (DVD): Dolby Digital 5.1 česky, anglicky, maďarsky; Dolby Digital 5.1 polsky (voice-over).

Titulky (BD):
  české, slovenské, anglické, bulharské, chorvatské, estonské, maďarské, litevské, lotyšské, polské, portugalské, rumunské, srbské, slovinské, španělské.
Titulky (DVD): české, slovenské, anglické, bulharské, chorvatské, estonské, maďarské, litevské, lotyšské, polské, rumunské, srbské, slovinské.

Doporučená cena: 299 Kč (DVD), 499 Kč (BD).

V obchodech od 4. června 2014. Koupit na Bontonland.cz


Vystřižená scéna z filmu Špinavý trik (2014).

12 let v řetězech (Twelve Years a Slave) (Bonton)

BD obal filmu 12 let v řetězech / 12 Years a SlaveO týden později po divácky vstřícném retru s deseti neproměněnými nominacemi na Oscara (Špinavý trik) stejný distributor do prodeje uvádí vítěze letošních Cen Akademie, historické drama 12 let v řetězech. Režisér Steve McQueen za něj byl kritizován, protože se po dvou artových snímcích Hlad a Stud (údajně) zaprodal mainstreamu. Scenárista John Ridley byl napadán za to, že adaptoval román Solomona Northupa, který spadá mezi tzv. otrokářské narativy, v nichž nakonec Afroameričana zachrání osvícený běloch. Věc je ale komplikovanější, než jak se může na základě odsudků jevit. McQueen si do filmografie připsal další velmi fyzický a nekonvenční film s provokativně pasivní ústřední postavou a díky scenáristovi ještě provokativnějším významovým přesahem, kdy ukazuje člověka zotročeného - podřízeného xenofobním a rasistickým společenským konvencím - celou dobu. A nevzdal se přitom svých videoartových začátků, když scény velmi působivě inscenuje na jeden záběr a do několika plánů, kdy ten druhý je povětšinou v rozporu s prvním.

Bonusy (BD): Historický portrét: Část první (23:23 min.) a Část druhá (18:01 min.); Týmová práce (7:43 min.); Hudební doprovod (3:54 min).
Bonusy (DVD): Historický portrét: Část první (23:23 min.) a Část druhá (18:01 min.); Týmová práce (7:43 min.); Hudební doprovod (3:54 min).

Obraz (BD): 16:9 / 1080p Full HD / 2.40:1.
Obraz (DVD): 16:9 / 2.40:1.

Zvuk (BD):
DTS HD-Master Audio 7.1 anglicky; DTS HD-Master 5.1 česky, maďarsky.
Zvuk (DVD): Dolby Digital 5.1 česky, anglicky, maďarsky.

Titulky (BD):
  české, české pro neslyšící, anglické, anglické pro neslyšící, maďarské, rumunské.
Titulky (DVD): české, české pro neslyšící, maďarské, rumunské.

Doporučená cena: 299 Kč (DVD), 499 Kč (BD).

V obchodech od 11. června 2014. Koupit na Bontonland.cz


Featurette Hudební doprovod k filmu 12 let v řetězech (2014).

RoboCop (RoboCop) (Bonton)

BD obal filmu RoboCop / RoboCopScénář, který unikl na net a který byl rozcupován těmi, kdo ho měli možnost číst. Režisér vyjadřující se o natáčení jako o pekle a stěžující si na studio, které mu umožnilo pouze jednu desetinu originálních nápadů. Fanoušci rozezlení rozhodnutím studia udělat mládeži přístupný remake kultovky od Paula Verhoevena, jehož jiné společensko-kritické sci-fi Total Recall se nedávno dočkalo stejnojmenné nepovedené předělávky. A výsledek, který - podobně jako Světová válka Z, která měla taktéž komplikovanou produkci a negativní pověst před premiérou - příjemně překvapil. RoboCop sice nedrží příliš pohromadě, a tak si musí neobratně pomáhat rodinnými motivy nasměrovávajícími vyprávění kupředu, ale i tak si zaslouží ocenění jako satira, která je hloubavá, co se týče otázky člověka/stroje a (ne)samostatnosti lidské vůle. A nevyhýbá se ani videoherní, pokaždé jinak nápaditě inscenované akci, která dovede zaujmout drobnými vtipy či nápady, když si nemůže vypomáhat explicitností jako nepřekonaný originál.

Bonusy (BD): Vynechané scény (Pentagon, Right Hand, Helicopter, Lewis and Dean, Norton Confesses to Dreyfus - celkem cca. 4 min.); Omnicorp představuje nový produkt (Exo-Skeleton /0:30 min./, ED-209 /0:25 min./, XT-908 /0:27 min./, Cruiser 1 /0:18 min./, TSR-66 /0:20 min./, M2 Battle Rifle /0:23 min./, RC-2000 V1 /0:24 min./, Next Generation RoboCop /0:27 min./); RoboCop: Stvořen pro 21. století - Iluze svobodné vůle: Nová vize (7:46 min.), Sloužit a chránit: RoboCopovy zbraně (6:05 min.), RoboCopův oblek: Forma a funkce (14:54 min.); Upoutávky (2:12 min. a 2:12 min.).
Bonusy (DVD): Vynechané scény; Omnicorp představuje nový produkt (Exo-Skeleton /0:30 min./, ED-209 /0:25 min./, XT-908 /0:27 min./, Cruiser 1 /0:18 min./, TSR-66 /0:20 min./, M2 Battle Rifle /0:23 min./, RC-2000 V1 /0:24 min./, Next Generation RoboCop /0:27 min./); Upoutávky (2:12 min. a 2:12 min.).

Obraz (BD): 16:9 / 1080p Full HD / 2.35:1.
Obraz (DVD): 16:9 / 2.35:1.

Zvuk (BD):
DTS-HD Master 5.1 anglicky; DTS 5.1 rusky; Dolby Digital 5.1 česky, japonsky, maďarsky, turecky, ukrajinsky; Dolby Digital 5.1 polsky (voice-over).
Zvuk (DVD): Dolby Digital 5.1 česky, anglicky maďarsky, turecky; Dolby Digital 5.1 polsky (voice-over).

Titulky (BD):
  české, anglické, dánské, holandské, finské, japonské, norské, ruské, švédské, arabské, bulharské, chorvatské, estonské, řecké, hebrejské, maďarské, islandské, litevské, lotyšské, čínské, polské, portugalské, rumunské, srbské, slovinské, turecké, ukrajinské.
Titulky (DVD): české, anglické, arabské, bulharské, chorvatské, řecké, hebrejské, maďarské, islandské, polské, portugalské, rumunské, srbské, slovinské, turecké.

Doporučená cena: 299 Kč (DVD), 499 Kč (BD), 599 (BD - steelbook).

V obchodech od 11. června 2014. Koupit na Bontonland.cz


Bonus Omnicorp představuje nový produkt z BD/DVD RoboCop (2014).


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY