Box Office: X-Men slaví celosvětový úspěch

Vydáno: 26.05.2014 09:39 - Martin Bubrín | foto: facebook tvůrce

Noví X-Meni svým symbolickým restartem znovu vrací dech sérii, která po slabých tržbách První třídy vypadala, že to na chvíli zabalí. Budoucí minulost to ale napravuje rovnou čtvrtým nejlepším otvírákem sezóny.
Hugh Jackman, Michael Fassbender, James McAvoy, Evan Peters ve filmu X-Men: Budoucí minulost / X-Men: Days of Future PastPodle očekávání stanul na vrcholu žebříčku uplynulého týdne nový díl série X-Men. Budoucí minulost byla ohlášena jako unikátní typ projektu, který přilákal pozornost mnoha diváků z několika důvodů - jednak šlo o propojení staré trilogie a nového restartu, což skýtalo účast mnoha herců a postav z předešlých dílů, také lákavou zápletkou cestování v čase (děj se odehrává v postapokalyptické budoucnosti a sedmdesátých letech) nebo návratem "duchovního" otce série Bryana Singera, jenž natočil první dva díly X-Men a X-Men 2. Výsledkem byl nakonec mohutný otvírák 90,7 milionů (v zahraničí 171 milionů), který se v rámci série může řadit na druhé místo hned za Poslední vzdor (102 milionů), který otevřel ve stejný víkend před osmi lety.

Jde o velké zlepšení oproti První třídě, která před třemi lety otevřela s pouhými 55 miliony - není se čemu divit, v té době ještě látka nebyla tak prodejná, neměla v obsazení známé mutanty z minulých dílů a ani marketabilního Hugha Jackmana, jakožto největší áčkovou hvězdu. Na režijní stoličce také seděl ne tak známý Matthew Vaughn, který předtím natočil sice neúspěšnou, ale za to výbornou komiksovku Kick-Ass. Singer to už měl snadnější, protože mohl koncept nového dílu převést do monstrózní promo kampaně a opřít se o znalosti diváků již zaběhnuté série.

Jennifer Lawrence ve filmu X-Men: Budoucí minulost / X-Men: Days of Future PastZ Budoucí minulosti se tak nakonec vyklubala čtvrtá nejlepší premiéra roku, která nepředběhla své, většinou komiksové kolegy jen o několik milionů - řadově se jedná o filmy Amazing Spider-Man 2 (91 milionů), Godzilla (93 milionů) a Captain America: Návrat prvního Avengera (95 milionů). Konkurence je nyní zkrátka velká - například před osmi lety byl Poslední vzdor jedinou komiksovkou léta, tudíž se po ní zvýšila poptávka. Dnes se musí hollywoodské blockbustery potýkat s přehlceností trhu, takže je mnohem těžší si vydobýt mezi ostatními místo.

To každopádně nevadí, protože studio 20th Century Fox má s velmi dobře hodnoceným dílem X-Menů již další plány, které budou pokračovat již v roce 2016 sequelem X-Men: Apocalypse (taktéž od Singera) a dalé také sólovkami jako Wolverine 2 nebo Gambit (kterého si zahraje Channing Tatum). Plány na rozšíření série má také Godzilla, která mohutně došlápla na diváky minulý víkend, a už teď se plánuje druhý a třetí díl. Zájem o matku všech monster sice opadl o 66%, ale i tak si ukořistila solidních 31 milionů, což ji aktuálně žene už výše než Emmerichův blockbuster z roku 1998.

Adam Sandler, Drew Barrymore ve filmu  / BlendedTřetí místo nakonec těsně vzala druhá novinka týdne, a to romantická komedie s Drew Barrymore a Adamem Sandlerem Blended. Další průhledná taškařice je však pro kdysi hitového komika zklamáním, protože nedokázala překonat ani jeden z jeho nejméně úspěšných snímků jako Jack a Jill (25 milionů) a jen těsně překonala největší propadák Můj otec je šílenec (13 milionů). Utržených 14 milionů je tedy dalším potvrzením toho, že fanouškovská základna herce se hodně zmenšuje, ale jeho samotného to zřejmě moc netíží. V nedávném rozhovoru totiž prohlásil, že roli ve filmu vzal jen proto, aby mohl jet na dovolenou.

Pokud mluvíme o komediích, tak v souvislosti s propadákem se nedá mluvit o Sousedech, kteří jsou už teď úspěšnější než poslední film Setha Rogena Apokalypsa v Hollywoodu, a za mořem mají na kontě už více než 100 milionů. Zbytek žebříčku doplňují snímky z předchozích týdnů, jejichž přehled najdete níže - z nich stojí maximálně za zmínku nezávislá komedie Jona Favreaua Chef, která se po minulém týdnu rozšířila do pěti set lokací a byly z toho solidní 2 miliony. 

A přísun letních blockbusterů nekončí. Příští týden se totiž o diváky popere ambiciózní disneyovka naruby Zloba - Královna černé magie s Angelinou Jolie a nová nekorektní komedie Setha MacFarlanea Všechny cesty vedou do hrobu. Uvidíme, jestli se snímkům podaří překonat své hitové předobrazy jako Mocný vládce Oz nebo Méďa.

BOX OFFICE: VÍKEND OD 23.05.2014

1. X-Men: Budoucí minulost  90,7 mil. (novinka)
2. Godzilla 31,4 mil.
3. Blended 14,3 mil. (novinka)
4. Sousedi 14 mil.
5. Amazing Spider-Man 2 7,8 mil.
6. Million Dollar Arm 7,1 mil.
7. Jedna za všechny 3,7 mil.
8. Rio 2 2,5 mil.
9. Chef 2,3 mil.
10. Heaven Is for Real 2 mil.

Tržby jsou uvedené v amerických dolarech. Kompletní žebříček s podrobnými statistikami naleznete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY