Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Recenze: Doupě

Recenze: Doupě - parkour je mocnější než meč

Vydáno: 02.05.2014 13:00 v sekci Recenze | Premiéry - Jakub Brych | foto: facebook tvůrce

Z Francie do Ameriky míří staronový akčňák, ve kterém s parkourem nejdál dojdeš a Ford Mustang je nad zlato. Zároveň se tímhle filmem loučíme s nešťastně zesnulým Paulem Walkerem.

DoupěRecenzoval/a Jakub Brych dne 02.05.2014 13:00. Z Francie do Ameriky míří staronový akčňák, ve kterém s parkourem nejdál dojdeš a Ford Mustang je nad zlato. Zároveň se tímhle filmem loučíme s nešťastně zesnulým Paulem Walkerem. Hodnocení: 2.5

Doupě

Brick Mansions
Drama / Thriller / Akční / Krimi
Francie, 2014 , 90 min.

Režie: Camille Delamarre
Scénář: Luc Besson, Luc Besson, Bibi Naceri
Kamera: Christophe Collette
Herci: Paul Walker, David Belle, RZA, Gouchy Boy, Catalina Denis, Ayisha Issa, Carlo Rota, Andreas Apergis, Richard Zeman, Robert Maillet, Bruce Ramsay, Frank Fontaine, Chimwemwe Miller, Andy Bradshaw, Ryan Trudeau

Česká premiéra: 01.05.2014

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Není to tak úplně pravda, Paula samozřejmě uvidíme ještě v sedmém Rychle a zběsile, tam si ale budou muset tvůrci vypomoci, aby nahradili, případně předělali všechny scény, které nestihl dohrát. Doupě je tak jeho posledním regulérně odehraným filmem a upřímně řečeno jako rozloučení a předčasná tečka za jeho kariérou funguje celkem slušně.

Paul Walker ve filmu Doupě / Brick MansionsPaul Walker totiž předvádí svoji klasickou a naprosto ideální polohu, v níž ho máme prostě nejraději. Charismatický solitérský polda, co se s ničím nepáře, je prostě jeho parketa a tu jistotu, se kterou hraje, z něj cítíte a okamžitě žhavíte sympatizéry. O něco hůř je na tom ale Doupě jako film. Jasně, nepsané upozornění „vypnout mozek“ hlásá každý trailer a už soupiska lidí, co se na filmu podíleli, hovoří taky víc než jasně. Ani tohle varování ale občas prostě nestačí.

Doupě je velmi doslovná předělávka deset let starého francouzského Okrsku 13 (který jsem osobně tehdy znával jako „ten film o parkouru“). Je dokonce tak doslovná, že roli hopsavého mstitele si opět střihnul David Belle a jako producent a scenárista se pod film i podruhé podepsal Luc Besson spolu s Bibi Nacerim. Okrsek jsem upřímně řečeno viděl jen útržkovitě, ale to, že Doupě se vyjma translokace pod záštitu hvězd a pruhů od svého „předchůdce“ vůbec neliší, mi stejně jako všem ostatním neuniklo. Je to přesně ten samý příběh s přesně stejnými zvraty a dokonce i úvodní titulková sekvence je perfektně napodobená.

Catalina Denis, David Belle ve filmu Doupě / Brick MansionsNabízí se tedy samozřejmě otázka, jestli fandové Okrsku 13 vůbec mají důvod si na Doupě zajít. Příběh už viděli, Bellovy kreace taky, tak co by je tu mohlo čekat? Odpověď je „víc Bellových kreací“. Doupě a ostatně ani Okrsek nikdy nebyly o příběhu, artu nebo přesahu, jde v nich prostě jen o to, aby Belle proskočil a přeskočil všechno, co se dá, a s parťákem se efektně porvali s celou eskadrou gangsterů. A pokud je tohle váš šálek kávy, tak vás to neomrzí ani napodruhé, zvlášť když to má i po deseti letech solidní drajv.

Pokud ale parkour a zběsilá akce nepatří do množiny vašich oblíbenců, se zlou se u vás Doupě potáže. Je totiž vážně jen úvodní scénou z Casina Royale roztaženou na celovečerní stopáž. Příběh je prostý, charaktery ploché, Belle vůbec neumí hrát a finále se tváří tak vážně, že máte chuť zvolat „Bože!“ na celý sál. Delamarre a spol. navíc ještě náboj filmu přepínají hodně pofidérním způsobem, takže chvíli se jede v absurdně groteskním stylu, chvíli zase smrtelně vážně. Hlavní zápletka vás proto poměrně rychle omrzí a začnete se ze všeho nejvíc těšit na to, až někdo konečně řádné zpacifikuje otravnou pobočnici hlavního záporáka.

David Belle ve filmu Doupě / Brick MansionsDoupě prostě vážně závisí čistě na vaší ochotě přistoupit na jeho hru. Má svoje světlé momenty a sem tam vyšvihne i trochu sebeparodie, jako celek je ale co do ladění hodně nevyvážené a nechá vás tápat, zda si Besson dělá srandu, nebo to myslí smrtelně vážně (u něj stejně nikdy úplně nevíte). Nejideálnější ale je hodit tyhle nároky za hlavu a zajít si na tenhle film čistě pro radost z naspeedované akce a primitivně sympatického děje. Pokud tohle hledáte, je tenhle film přesně pro vás.

Český trailer filmu Doupě
 


NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
5/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 31. týden
Top 20 ČR: Havel se udržel v čele Na vrcholu domácího žebříčku návštěvnosti kin se udržel Havel. Druhé místo uhájily 3Bobule. Nejúspěšnější z novinek byl Démon zatracení. čtěte zde
Vydáno: 03.08.2020 14:18 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Arnold Schwarzenegger: všechny filmy od nejhoršího po nejlepší
Téma: Všechny filmy Arnolda Schwarzeneggera od nejhoršího po nejlepší V tomto článku se podíváme na všechny filmy Arnolda Schwarzeneggera seřazené od nejhoršího po nejlepší počínaje jeho první velkou rolí v Barbaru Conanovi. čtěte zde
Vydáno: 01.08.2020 10:30 v sekci Články | Publicistika
22
TV tipy: 31. 7. 2020 - 6. 8. 2020
TV tipy: Strážci Galaxie na planetě pokladů zoufale hledají Susan Začátek srpna si v televizích drží nastavenou úroveň a podobně jako v minulých týdnech nenabízí nic až zas tak zásadního. Jedinou výjimkou je premiéra druhých Strážců Galaxie, děti ale ocení i disneyovku Planeta pokladů.... čtěte zde
Vydáno: 31.07.2020 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Proxima 6/10
Recenze: Drama Proxima nahlíží na vesmírné lety z pohledu astronautky-matky Eva Green ztvárnila ve francouzském dramatu Proxima astronautku, která získá nabídku letět jako jediná žena na vesmírnou misi na Mars, kvůli čemuž ale musí na poměrně dlouhou dobu opustit svou sedmiletou dcerku... čtěte zde
Vydáno: 30.07.2020 07:00 v sekci Recenze | Premiéry
0
Kinopremiéry: 31. týden
Kimopremiéry: Malá panda letí do vesmíru, kde hledá démona zatracení Z posledních červencových premiér nejvíc vyniká evropské drama Proxima, které už bylo k vidění v rámci festivalu Tady Vary. Mainstreamové publikum ale zřejmě nejvíc uslyší spíše na horor Démon zatracení. čtěte zde
Vydáno: 29.07.2020 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Top 10: nejslavnější akční filmy let 2010 - 2019 (06.06.2020 12:00 v Články | Publicistika)
- Top 10: nejslavnější akční filmy let 2000 - 2009 (30.05.2020 12:00 v Články | Publicistika)
- Box Office: 10 komerčně nejúspěšnějších filmů všech dob (17.05.2020 09:30 v Komentáře | Box office)
- TV tipy: Piráti z Karibiku rychle a zběsile plánují Salazarovu pomstu (27.03.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- Blu-ray recenze: Špionážní thriller Anna na bonusy zanevřel (19.03.2020 12:00 v Recenze | Blu-ray)
- Top 10: komerčně nejúspěšnější filmy 2010-2019 (15.02.2020 11:30 v Články | Publicistika)
- Poslechněte si novou píseň z Bonda (14.02.2020 08:27 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Dánská dívka Lucy žije sedm životů a je královnou ročníku (01.11.2019 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Thriller Luca Bessona Anna stojí víc na špionských intrikách než na akci (25.08.2019 07:00 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Anna je krvavá nevěsta (21.08.2019 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Mladý Karl Marx v sebevražedném oddílu nestárne a jí zelňačku (16.08.2019 07:30 v Radar | TV tipy)
- James Wan chystá překvapení (30.06.2019 08:30 v Novinky | Zprávy)
- James Cameron pogratuloval Avengerům (09.05.2019 16:41 v Novinky | Zprávy)
- Bond 25 prozradil obsazení a detaily zápletky (25.04.2019 18:53 v Novinky | Zprávy)
- Luc Besson se vrací s thrillerem Anna (11.04.2019 11:40 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Josey Wales právě začíná rychle a zběsile vyhlížet prodloužený víkend (29.03.2019 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: 30 herců, kteří zemřeli příliš mladí (02.03.2019 09:30 v Články | Publicistika)

PREMIÉRA TÝDNE   30/2020

Proxima
6/10

Eva Green ztvárnila ve francouzském dramatu Proxima astronautku, která získá nabídku letět jako jediná žena na vesmírnou misi na Mars, kvůli čemuž ale musí na poměrně dlouhou dobu opustit svou sedmiletou dcerku...

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

VYCHÁZÍ NA BLU-RAY

Kompletní seznam vycházejících BD naleznete zde.

VYCHÁZÍ NA DVD

Kompletní seznam vycházejících DVD naleznete zde.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2020 IMEG s.r.o.
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver