Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Recenze: Doupě

Recenze: Doupě - parkour je mocnější než meč

Vydáno: 02.05.2014 13:00 v sekci Recenze | Premiéry - Jakub Brych

Z Francie do Ameriky míří staronový akčňák, ve kterém s parkourem nejdál dojdeš a Ford Mustang je nad zlato. Zároveň se tímhle filmem loučíme s nešťastně zesnulým Paulem Walkerem.

DoupěRecenzoval/a Jakub Brych dne 02.05.2014 13:00. Z Francie do Ameriky míří staronový akčňák, ve kterém s parkourem nejdál dojdeš a Ford Mustang je nad zlato. Zároveň se tímhle filmem loučíme s nešťastně zesnulým Paulem Walkerem. Hodnocení: 2.5

Doupě

Brick Mansions
Drama / Thriller / Akční / Krimi
Francie, 2014 , 90 min.

Režie: Camille Delamarre
Scénář: Luc Besson, Luc Besson, Bibi Naceri
Kamera: Christophe Collette
Herci: Paul Walker, David Belle, RZA, Gouchy Boy, Catalina Denis, Ayisha Issa, Carlo Rota, Andreas Apergis, Richard Zeman, Robert Maillet, Bruce Ramsay, Frank Fontaine, Chimwemwe Miller, Andy Bradshaw, Ryan Trudeau

Česká premiéra: 01.05.2014

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Není to tak úplně pravda, Paula samozřejmě uvidíme ještě v sedmém Rychle a zběsile, tam si ale budou muset tvůrci vypomoci, aby nahradili, případně předělali všechny scény, které nestihl dohrát. Doupě je tak jeho posledním regulérně odehraným filmem a upřímně řečeno jako rozloučení a předčasná tečka za jeho kariérou funguje celkem slušně.

Paul Walker ve filmu Doupě / Brick MansionsPaul Walker totiž předvádí svoji klasickou a naprosto ideální polohu, v níž ho máme prostě nejraději. Charismatický solitérský polda, co se s ničím nepáře, je prostě jeho parketa a tu jistotu, se kterou hraje, z něj cítíte a okamžitě žhavíte sympatizéry. O něco hůř je na tom ale Doupě jako film. Jasně, nepsané upozornění „vypnout mozek“ hlásá každý trailer a už soupiska lidí, co se na filmu podíleli, hovoří taky víc než jasně. Ani tohle varování ale občas prostě nestačí.

Doupě je velmi doslovná předělávka deset let starého francouzského Okrsku 13 (který jsem osobně tehdy znával jako „ten film o parkouru“). Je dokonce tak doslovná, že roli hopsavého mstitele si opět střihnul David Belle a jako producent a scenárista se pod film i podruhé podepsal Luc Besson spolu s Bibi Nacerim. Okrsek jsem upřímně řečeno viděl jen útržkovitě, ale to, že Doupě se vyjma translokace pod záštitu hvězd a pruhů od svého „předchůdce“ vůbec neliší, mi stejně jako všem ostatním neuniklo. Je to přesně ten samý příběh s přesně stejnými zvraty a dokonce i úvodní titulková sekvence je perfektně napodobená.

Catalina Denis, David Belle ve filmu Doupě / Brick MansionsNabízí se tedy samozřejmě otázka, jestli fandové Okrsku 13 vůbec mají důvod si na Doupě zajít. Příběh už viděli, Bellovy kreace taky, tak co by je tu mohlo čekat? Odpověď je „víc Bellových kreací“. Doupě a ostatně ani Okrsek nikdy nebyly o příběhu, artu nebo přesahu, jde v nich prostě jen o to, aby Belle proskočil a přeskočil všechno, co se dá, a s parťákem se efektně porvali s celou eskadrou gangsterů. A pokud je tohle váš šálek kávy, tak vás to neomrzí ani napodruhé, zvlášť když to má i po deseti letech solidní drajv.

Pokud ale parkour a zběsilá akce nepatří do množiny vašich oblíbenců, se zlou se u vás Doupě potáže. Je totiž vážně jen úvodní scénou z Casina Royale roztaženou na celovečerní stopáž. Příběh je prostý, charaktery ploché, Belle vůbec neumí hrát a finále se tváří tak vážně, že máte chuť zvolat „Bože!“ na celý sál. Delamarre a spol. navíc ještě náboj filmu přepínají hodně pofidérním způsobem, takže chvíli se jede v absurdně groteskním stylu, chvíli zase smrtelně vážně. Hlavní zápletka vás proto poměrně rychle omrzí a začnete se ze všeho nejvíc těšit na to, až někdo konečně řádné zpacifikuje otravnou pobočnici hlavního záporáka.

David Belle ve filmu Doupě / Brick MansionsDoupě prostě vážně závisí čistě na vaší ochotě přistoupit na jeho hru. Má svoje světlé momenty a sem tam vyšvihne i trochu sebeparodie, jako celek je ale co do ladění hodně nevyvážené a nechá vás tápat, zda si Besson dělá srandu, nebo to myslí smrtelně vážně (u něj stejně nikdy úplně nevíte). Nejideálnější ale je hodit tyhle nároky za hlavu a zajít si na tenhle film čistě pro radost z naspeedované akce a primitivně sympatického děje. Pokud tohle hledáte, je tenhle film přesně pro vás.

Český trailer filmu Doupě
 


NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
5/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Bluray recenze: Lví král 6/10
Bluray recenze: Disneyho nový Lví král je doprovázen pestrou nabídkou bonusů Disneyho série hraných předělávek pokračuje Lvím králem, v němž ale kupodivu není jediné živé zvíře a ani jedno reálné prostředí - celý film totiž vznikl kompletně v počítačích. A nyní vychází na nosičích Bluray a DVD.... čtěte zde
Vydáno: 19.01.2020 10:30 v sekci Recenze | Blu-ray
0
Oscar 2020: Nejlepší herečka v hlavní a vedlejší roli
Oscar 2020: Nejlepší herečka v hlavní a vedlejší roli Největšími letošními favoritkami jsou Renée Zellweger v životopisném filmu Judy a Laura Dern v dramatu Manželská historie. čtěte zde
Vydáno: 18.01.2020 12:30 v sekci Články | Publicistika
0
Richard Jewell 7/10
Recenze: Clint Eastwood s dramatem Richard Jewell kritizuje FBI a média Drama Clinta Eastwooda, natočené podle skutečné události, se zabývá případem sekuriťáka Richarda Jewella, jenž díky včasnému nálezu batohu s výbušninou zachránil mnoho životů, pak byl ale označen za hlavního podezřelého a... čtěte zde
Vydáno: 18.01.2020 08:00 v sekci Recenze | Premiéry
0
Mizerové navždy 6/10
Recenze: Mizerové navždy se úspěšně pokusili o nostalgický návrat k sérii Třetí Mizerové se vrací do kin po sedmnácti letech od druhého dílu, tentokrát bez účasti režiséra Michaela Baye, ale stále s producentem Jerrym Bruckheimerem a hvězdnou dvojicí Will Smith a Martin Lawrence v hlavních rolích. čtěte zde
Vydáno: 17.01.2020 12:00 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 17. 1. 2020 - 23. 1. 2020
TV tipy: Tajemný zabiják Candyman zjišťuje, že nebe existuje V tomto týdnu to v televizních programech není moc slavné, protože jeho většinu tvoří osvědčené reprízy. V našem výběru tak došlo na snímky, které jsou v našich končinách zapomenuté, případně nejsou tak úplně výrazné. čtěte zde
Vydáno: 17.01.2020 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Dánská dívka Lucy žije sedm životů a je královnou ročníku (01.11.2019 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Thriller Luca Bessona Anna stojí víc na špionských intrikách než na akci (25.08.2019 07:00 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Anna je krvavá nevěsta (21.08.2019 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Mladý Karl Marx v sebevražedném oddílu nestárne a jí zelňačku (16.08.2019 07:30 v Radar | TV tipy)
- James Wan chystá překvapení (30.06.2019 08:30 v Novinky | Zprávy)
- James Cameron pogratuloval Avengerům (09.05.2019 16:41 v Novinky | Zprávy)
- Bond 25 prozradil obsazení a detaily zápletky (25.04.2019 18:53 v Novinky | Zprávy)
- Luc Besson se vrací s thrillerem Anna (11.04.2019 11:40 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Josey Wales právě začíná rychle a zběsile vyhlížet prodloužený víkend (29.03.2019 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: 30 herců, kteří zemřeli příliš mladí (02.03.2019 09:30 v Články | Publicistika)
- Chris Cornell se dočká dokumentu (15.02.2019 12:30 v Novinky | Zprávy)
- Aquaman 2 bude (27.01.2019 08:27 v Novinky | Zprávy)
- Téma: top 40: hrdinové akčních filmů část 2. (02.12.2018 12:00 v Články | Publicistika)
- Téma: top 40: hrdinové akčních filmů část 1. (01.12.2018 12:00 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Krysař nakupuje sexy botky, chystá sabotáž a hledá poklad hraběte Chamaré (23.11.2018 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: nejlepší filmy roku 2017 podle filmserver.cz (08.01.2018 15:00 v Články | Žebříčky)

PREMIÉRA TÝDNE   02/2020

Mizerové navždy
6/10

Třetí Mizerové se vrací do kin po sedmnácti letech od druhého dílu, tentokrát bez účasti režiséra Michaela Baye, ale stále s producentem Jerrym Bruckheimerem a hvězdnou dvojicí Will Smith a Martin Lawrence v hlavních rolích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

VYCHÁZÍ NA BLU-RAY

Kompletní seznam vycházejících BD naleznete zde.

VYCHÁZÍ NA DVD

Kompletní seznam vycházejících DVD naleznete zde.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2020 IMEG s.r.o.
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver