Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
AFO: Vzdělaná žena je mor

Report: Academia Film Olomouc - Vzdělaná žena je mor

Vydáno: 24.04.2014 07:00 v sekci Komentáře | Reportáže - | foto: facebook tvůrce

Na Academia Film Olomouc (AFO) proběhly ve čtvrtek 17. 4. dvě přednášky, v nichž vědkyně bořily stereotypy, které jsou s nimi v médiích spojovány. Než vám koncem týdne přineseme zhodnocení festivalu, přečtěte si report.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Scarlett Johansson ve filmu Avengers / The AvengersAcademia Film Olomouc, jehož v pořadí 49. ročník se konal od 15. do 20. dubna, je akcí popularizující vědecký film. Vedle projekcí, jimž dominuje nonfikční tvorba, je možné si zajít na informačně přínosné a místy i záměrně zábavné přednášky hostů, kteří jsou odborníky na danou oblast bádání. Ve čtvrtek 17. dubna si tak bylo možné vyslechnout Marcelu Linkovou a Janu Jedličkovou, které v rámci sekce Ženy a věda hovořily na téma Stereotypizace žen ve vědě: Dr. Jekyll a slečna Hyde (A Annette Kuhn, která do sekce Paměť přispěla na téma Osobní a kulturní paměť v audiovizuálních médiích, ale o té z důvodu vymezeného počtu znaků možná někdy příště.)  

Vědec X vědkyně?
Sebeexplanačně nazvaná přednáška Stereotypizace žen ve vědě sestávala ze dvou nerovnoměrných částí. V první socioložka a výzkumnice Sociologického ústavu AV ČR Marcela Linková představila typologii "vědců" v západní audiovizuální kultuře, v druhé se Jana Jedličková z Univerzity Palackého zaměřila na fikční seriálovou tvorbu posledních let.

Laura Dern ve filmu Jurský park / Jurassic ParkSlovo "vědců" bylo dáno záměrně do uvozovek, protože hodinu a půl dlouhé povídání bylo uvozeno příkladem převládajícího stereotypního uvažování na základě reprezentace určitých skupin v médiích. Děti a mládež školou povinné dostaly za úkol namalovat, jak si představují vědce, přičemž všichni odevzdaly papír s obrázkem neupraveného muže s technickými dovednostmi, ani jednou ženy. Oprávněná námitka, že by výsledek vypadal jinak, kdyby v zadání bylo na místo "Jak si představujete vědce?" upřesněno "Jak si přejete vědce a vědkyni?", poukazovala na nerovnost obsaženou v samotném jazyku. Lingvisté by tvrdili, že pod "vědec" se skrývá označení jak pro muže, tak ženu, ale ukazuje se, že tomu tak - alespoň co se týče vnímání současné generace dětí a dospívajících - není.

Podoba geniálního, ale asociálního vědce pramení pravděpodobně z toho, jak je vyobrazován v západním filmu, který dominuje populární kultuře. Zatímco ale typologie vědce je rozpracovaná, u vědkyň něco takového chybí. Vědec může být profesionální, šílený (Jeff Goldblum v Mouše), nespolečenský (Christopher Lloyd v Návratu do budoucnosti), nemorální (Jeroen Krabbé jako Dr. Nichols v UprchlíkoviMiloš Kopecký v Adéla ještě nevečeřela), bezmocný/pasivní či hrdinský (Harrison Ford jako Indiana Jones, Robert Downey Jr. jako Iron Man).

Jodie Foster ve filmu Kontakt / ContactNení příliš divu, že převládají protagonisté a s protagonistkami se příliš nesetkáme, protože to souvisí i s tím, nakolik byly ženy ostrakizovány v případě profese vědkyně ve skutečnosti. Významní muži si mysleli, že "něžné pohlaví" na akademické půdě nemá co dělat (např. Aristoteles: "Žena se od muže zásadně liší, a proto nemůže čerpat z vyššího vzdělání občanů," ale i Jean Jacques Rousseau: "Vzdělaná žena je morem."). Nebyl by nejspíš nikdo, kdo se za svůj život nesetkal s "argumenty", proč by tomu tak mělo být, ať už to byla absence rozumu a konceptuálního myšlení a menší mozková kapacita (v porovnání s muži) či tvrzení, že intelektuální činnost narušuje reprodukční schopnosti (věda a mateřství se tak vylučuje). Nelze se proto divit tomu, že podle poslední monitorovací zprávy z r. 2012 o postavení žen v české vědě je jejich paritní zastoupení pouze v lékařství.

Nepočetné zastoupení ve skutečnosti se proto odráží i ve fikci, i když je pozitivní, že v posledních letech dochází k nárůstu. S jakými typy vědkyň se tedy v západní celovečerní tvorbě můžeme setkat? Pokud to vezmeme chronologicky, jde o starou pannu, mužatku, naivní expertku, zlou svůdnici a osamělou hrdinku s vysokým morálním kreditem.

Fotografie z filmu Indiana Jones a poslední křížová výprava / Indiana Jones and the Last CrusadeStará panna se vyznačuje tím, že ačkoliv může být atraktivní, nemá vztahy s muži a její vědecký kredit není uznáván, jak by si zasloužila. Typickou představitelkou tohoto typu je Ingrid Bergman z Rozdvojené duše. O téměř třicet let později, konkrétně v 70. letech, se spolu s druhou vlnou boje za práva žen objevila mužatka, která je emocionálně odtažitá, chová se maskulinně, jsou jí připisovány nemalé vědecké zásluhy, ale má malé rozhodovací kompetence. Určitě si sami vybavíte několik takových příkladů, nejvýraznější je Frances Reid z Kmene Andromeda. (Za poznámku "pod čarou" stojí, že v remaku z 21. století je větší zastoupení nejenom žen, ale i Afroameričanů.)

O dvě dekády na to je možné narazit na naivní expertku (např. Julianne Moore v Ztraceném světě), která je mladá, krásná a ve své profesi uznávaná, ale naivní, a tak potřebující mužskou ochranu. A na zlou svůdnici (např. Dr. Elsa Schneider z Indiany Jonese a Poslední křížové výpravy), která používá "ženské" zbraně k dosažení svých cílů, ale je vždy "po zásluze" potrestána. Poslední dobou pak dominuje obraz osamělé pohledné hrdinky, která má vysoký morální kredit, ale ten představuje její výlučnost ve světě mužů a osamělost slouží jako spouštěč k její socializaci ve smyslu utvoření páru. Pokud si nedovedete s popsaným typem spojit nikoho konkrétního, dosaďte si ke jménům jako Rachel Weisz či Jodie Foster konkrétní počiny, protože jich je hned několik.

Fotografie z filmu Kdo chce zabít Jessii? / Kdo chce zabít Jessii?Neznamená to ale, že by genderové stereotypy nezůstávaly, ovšem pouze v aktualizované - současným společenským normám uzpůsobené - podobě. Náhled, který předestřela Marcela Linková (s odbočkou k československému kontextu v podobě dvou titulů - komiksové Kdo chce zabít Jessii? a málo známého dramatu Můj hříšný muž), by se dal snadno až velmi snadno zpochybnit. Nejenom s poukazem na výše zmíněné rozdílné chápání vědec a vědkyně, ale i co se týče zvoleného přístupu a vybraných příkladů.

Někomu nemusí vyhovovat mimeticke východisko ("film jako odraz - nápodoba - skutečnosti"), jiný/jiná by mohl problematizovat zvolené příklady, protože Spielbergovy snímky se vztahuji spíše k jiným filmům než k žitému světu... a zvolit Jurský park jako demonstraci sexismu (včetně videoukázky s českým dabingem, kde je anglické "sexism" přeloženo jako "nerovnost pohlaví") je velmi, velmi nešťastné s ohledem na existenci profeministických výkladů daného díla.

Nerdka na pokračování
Fotografie z filmu  / Příspěvek Marcely Linkové byl spíše příkladem politického aktivismu snažícího se o typologizaci stereotypů pro zdůraznění toho, že tak to funguje i ve skutečnosti. Oproti ní se Jana Jedličková ve své části zaměřila na to, že by stereotypy neměly být rozbořeny, protože se bez určitého zjednodušení fikční tvorba neobejde, ale že by měly být rozmanitější, aby pro diváka mohla být možnost výběru při identifikaci se s postavou.

Pro televizní seriálovou tvorbu platí trochu jiná pravidla než pro celovečerní filmovou, protože v procesu výroby pořadu je menší zastoupení žen než v kinematografii, pracuje se s návazností na žánr a formát (krimi, sci-fi, melodrama z lékařského prostředí apod.). Věda je neatraktivní téma, a tak je třeba ji zpřístupnit prostřednictvím postav a vztahů mezi nimi.

Fotografie z filmu Simpsonovi / The SimpsonsNejpodstatnější je ale samotná podstata příběhů na pokračování, kterou je serialita, která neumožňuje dlouhodobější uplatnění pro typ osamělé ženy-vědkyně, jelikož je vyžadováno, aby se setkávala s dalšími postavami. Nemálo určující je taktéž ohled na cílovou skupinu, kterou stále tvoří heterosexuální bílí muži střední třídy - a u televize neplatí, že by jako film měla potřebu oslovovat různé demografické skupiny.

Možná proto se u obrazovek setkáváme nejčastěji s typem v poslední době čím dál tím populárnější nerdky, která je ale socializována skrze vztah s mužskou postavou (Sběratelé kostí, CSI: Crime Scene Investigation, Teorie velkého třesku). Z důvodu atraktivnosti (zohlednění předpokládaných preferencí publika) je opomíjena každodennost vědeckého bádání a do popředí jsou stavěny oblasti (forenzní antropologie, hackerství) umožňující zpřístupnění za pomocí infografiky či vizualizace než stará metoda bádání v knihovnách, archivech apod. místech.

Rooney Mara ve filmu Muži, kteří nenávidí ženy / The Girl with the Dragon TattooJelikož seriálová tvorba dovede posílit vztah mezi recipientem, mohou pozitivně vykreslené obrazy ženy - vědce být vzorem pro mnoho divaček, ale v současné době - dle Jany Jedličkové - takové "role models" chybí. U dominantního seriálového typu převládá důraz na feminitu a střet mezi rodinou a kariérou. V Německu například existuje projekt zasazující se o to, aby bylo na televizních obrazovkách více vědkyň, protože bylo zjištěno, že si ženy vybírají povolání podle seriálů.

Možná námitka, že prosazováním jedné skupiny "na úkor" druhé by opomíjela zásadní fakt, že v případě reprezentace (nejenom) vědců a vědkyň není vyrovnané. Jde spíš o rovná práva (či alespoň snahu o ně) než o znevýhodnění jedné skupiny před jinou. Výtka, že - ze sociálního konstruktivismu a genderových studií vycházející - přístup chápaný některými jako feministický staví na černobílém dělení (muž X žena), opomíjí přesah Jany Jedličkové do oblasti queer studies. Během svého povídání totiž operovala s pojmem heteronormativity, a tak jejím cílem nebylo prosazování vědkyň ve fikci a větší rozmanitost stereotypů u seriálů (alespoň srovnatelná s těmi u filmů), ale různorodost napříč všemi genderovými i sexuálními (a potažmo rasovými, třídními ad.) kategoriemi.

Chtělo by se parafrázovat předního českého mentálního mrzáka a zakončit report výzvou, abyste nám do diskuze napsali, co si o tom myslíte. Samozřejmě jenom za předpokladu, pokud přemýšlíte nad otázkami, které řeší - nebo by měla řešit - česká společnost. Budeme ale korektní a neuděláme to.

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Oscar 2024: filmem roku je Oppenheimer (11.03.2024 07:07 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Jurský svět se vrátí (06.02.2024 15:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Přátelé z dovolené mají těžký život a tvoří řetěz bláznů (26.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Zlatý glóbus vyhráli Oppenheimer a Chudáčci (08.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel Ryan O'Neal (09.12.2023 10:18 v Novinky | Zprávy)
- Trailer: Temný případ - Night Country (05.12.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Trailer: Temný případ - Night Country (28.09.2023 08:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Expend4bles: Postr4datelní (22.09.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Toyen rozehrává velkou hru o humra (22.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Nyad (08.09.2023 14:30 v Novinky | Trailery)
- Top 10: Roman Polanski (19.08.2023 17:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Sommersby se vrátil kolem půlnoci a zatančil si tanec v temnotách (18.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu