Recenze: Rozporuplná nolanovka Transcendence

Vydáno: 17.04.2014 15:46 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Dvorní kameraman Christophera Nolana režijně debutoval se zajímavě vypadající sci-fi o velké moci strojů v našich životech. Do hlavní role obsadil Johnnyho Deppa a doufá, že mu atraktivní žánr rozjede novou kariéru. Povedlo se to?

TranscendenceRecenzoval/a Vratislav Šálek dne 17.04.2014 15:46. Dvorní kameraman Christophera Nolana režijně debutoval se zajímavě vypadající sci-fi o velké moci strojů v našich životech. Do hlavní role obsadil Johnnyho Deppa a doufá, že mu atraktivní žánr rozjede novou kariéru. Povedlo se to? Hodnocení: 3
Transcendence
Transcendence
Drama / Tajemný / Thriller / Sci-Fi
USA, 2014 , 119 min.

Režie: Wally Pfister
Scénář: Jack Paglen
Kamera: Jess Hall
Herci: Johnny Depp, Rebecca Hall, Paul Bettany, Cillian Murphy, Kate Mara, Cole Hauser, Morgan Freeman, Clifton Collins, Jr., Cory Hardrict, Falk Hentschel, Josh Stewart, Luce Rains, Fernando Chien, Steven Liu, Xander Berkeley

Česká premiéra: 17.04.2014

Hodnocení: 6/10
Transcendence hodnocení na Kinobox.cz: 62.36 %
Asi se shodneme na tom, že kameraman patří k těm vůbec nejdůležitějším filmovým profesím. Právě díky němu můžete vidět zhmotněné režisérovy představy o tom či onom a užít si je na velkém plátně. Čas od času se ovšem stane, že kameraman má větší ambice a sám přejde na režisérský stolec a zkusí si vše řídit zcela sám. Do nepočetné skupiny těchto "přeběhlíků" se aktuálně zařadil i Wally Pfister, jehož jméno bude zřejmě už navždy spojeno s Christopherem Nolanem, jemuž dělá dvorního kameramana. Ten mu z přátelství jeho režijní debut Transcendence také produkoval.

Johnny Depp, Rebecca Hall ve filmu Transcendence / TranscendenceHlavním hrdinou filmu, který se odehrává v blíže nespecifikované budoucnosti, je úspěšný vědec Will Caster, který má velký celoživotní sen - vytvořit stroj obdařený umělou inteligencí i schopností vnímat emoce, který by zároveň dokázal soustředit kolektivní vědění a vědomí lidstva. Podobné vizionářství s sebou však kromě obdivu přináší i řadu nepřátel. A právě ti na něho spáchají atentát, který se sice úplně nezdaří, jenže kulka, která ho zasáhla, byla ozářená a jemu už zbývá jen pár týdnů života. I proto se ho jeho manželka Evelyn rozhodne připojit k super počítači a systému umělé mysli, který sám vymyslel. Experiment se však vymkne kontrole a Will by rázem rád převzal nadvládu nad celým světem. 

Pokud jste už četli první recenze na Transcendence, setkali jste se s pojmy jako velké zklamání, případně nejhorší film roku. Ono do značné míry záleží na tom, s jakým očekáváním se na film vydáte. Pokud se těšíte na opulentní akční sci-fi, potom se se zlou potážete a zklamaní opravdu budete. Je totiž fakt, že ve snímku se toho zas tolik nestane.

Pfister zřejmě původně počítal s tím, že natočí ambicózní sci-fi, jenže při realizaci se nějak všechno vyvinulo jiným směrem. Ústřední příběh je bohužel hodně povrchní a při své šíři až naivní, protože se nezabývá některými základními problémy, které by dříve, či později fungující systém začaly trápit. A vzhledem k tomu, že pořádné akce se tu divák nedočká, je tempo opravdu až extrémně pomalé. Jsou chvíle, kdy by zkrátka vše potřebovalo být svižnější a rychlejší, abychom se případně moc nenudili.

Johnny Depp ve filmu Transcendence / TranscendenceTvůrce ke své škodě (nebo vzhledem ke své nezkušenosti) podobné potřeby ignoruje a jede stále v nastoleném rytmu, což je skutečný problém. Je hezké, že se snaží upozornit na až příliš velkou moc technologií ve světě, jenže premisa, kterou rozehrává, se postupně zdá být čím dál složitější, čímž právě vyniká její povrchnost. Opravdu mrzí, že se na příběh moc nedbalo, protože v něm zásadně chybí jakákoli motivace postav a vše je až příliš idealizováno. 

Tím pádem ani herci nemají moc šancí se rozehrát a ohromit. Oproti plakátovým a trailerovým informacím je v hlavní roli spíše nijak výjimečná, nicméně spolehlivá Rebecca Hall, Johnny Depp tu je čistého času zhruba půl hodiny, takže jediné, co vám z něho utkví v paměti, je to, že konečně po letech dostal normální úlohu. Ostatní už tu jsou žel bohu jen do počtu (včetně Morgana Freemana) a s tím, co dostali k dispozici, nemohou dělat vůbec nic.

Paul Bettany, Rebecca Hall ve filmu Transcendence / TranscendenceNejvíc ale překvapí (zda příjemně, nebo nepříjemně, je hodně individuální) fakt, že na to, že jde o režijní počin kameramana, tu nejsou žádné kamerové hrátky a vše se překvapivě drží při zemi. Ani vizuální stránka není opulentní, nicméně je poměrně podmanivá, ale přizpůsobena celku, což asi současného zmlsaného diváka tak úplně neohromí. A to je svým způsobem škoda.

Nastolená atmosféra na druhou stranu není úplně špatná a má své určité kouzlo a také hudba Mychaela Danny je velmi solidní a odpovídá komornějšímu ladění celého snímku. Snaha o přesah sice moc nevychází, ale nad námětem se lze bez problémů zamyslet, i když jeho zpracování nedopadlo úplně nejlépe.

Je tedy velmi snadné Transcendence odsoudit jako nepodařený film a všemožně do něj kopat. Můj názor je však ten, že pouze nesplnil vysoká očekávání některých fanoušků, která byla zapříčiněna právě hlavně jménem zkušeného a oscarového kameramana. Komorní a pomalu vyprávěnou sci-fi asi čekal málokdo. Škoda, že těch debutantů na klíčových postech se při jeho realizaci sešlo až moc a jejich tápání je bohužel znát. Při troše tolerance se ale výsledek jako lepší průměr hodnotit dá.

Český trailer filmu Transcendence / Transcendence


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY