Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Redakční topka: Ve stínu Captaina aneb nejlepší paranoidní thrillery

Redakční topka: Ve stínu Captaina aneb nejlepší paranoidní thrillery

Vydáno: 14.04.2014 19:30 v sekci Články | Žebříčky - Redakce | foto: facebook tvůrce

Captain America začal ve svém druhém dobrodružství zjišťovat, že nic není černobílé. A jelikož otevřeně vychází z poetiky sedmdesátkových paranoidních thrillerů, rozhodli jsme se na některé z nich podívat.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Robert Redford, Chris Evans ve filmu Captain America: Návrat prvního Avengera / Captain America: The Winter SoldierAsi nikoho nepřekvapí, že v topce věnující se paranoidním thrillerům se dvakrát objeví v hlavní roli Robert Redford. Jeho obličej a vůbec další typické trademarky si pro účely blockbusterového velkofilmu přejal i Captain America: Návrat prvního Avengera, který se pokusil pracovat s motivem nedůvěry ve státní instituce, neprávem obviněného muže na útěku nebo paranoidní atmosférou, v níž je nutné se neustále ohlížet za záda.
Titulů by šlo samozřejmě vyjmenovat tucet, a to z různých časových období a koutů kinematografie (třeba Hitchock), pro potřeby topky jsme se omezily na ty největší klasiky - abychom se ale zbytečně neopakovali, uhnuli jsme směrem od typického Maratónce raději k jednomu modernějšímu thrilleru Davida Finchera, který dané postupy částečně přejímá podobně jako režisérské duo Anthony a Joe Russoovi u nejnovější marvelovky.


Marek Slovák - Hra
Fotografie z filmu Hra / The GameThriller je žánr, který je definován na základě toho, jakou emocionální odezvu vyvolává ve čtenáři/divákovi a jakým způsobem je odvyprávěn. Kdo cíleně vyhledává tento druh zábavy, jde mu/jí o napětí, které je dáno tím, nakolik je vyprávění nekomunikativní (tj. jak moc zatajuje informace), resp. do jaké míry si pohrává s mírou vědění (tj. kolik toho víme víc než ústřední protagonista, a tak se o něj můžeme strachovat, jelikož je nám ukázán větší plán v podobě spiknutí).

Zato paranoidní thriller není soběstačným žánrem, pouze kritickým "zpřesněním", které nemá vlastní soubor pravidel ani jasné historické vymezení. Bývá sice spojován se sedmdesátkami, protože v té době vzniklo několik klasických a/či kultovních děl (zejména Všichni prezidentovi muži a Pohled společnosti Parallax režírované Alanem J. Pakulou), ale nedá se omezit pouze na dobu nedůvěry vůči ideologickým a represivním složkám společnosti, danou válkou ve Vietnamu, atentáty na prezidenty a aférou Watergate (jak dokazuje Captain America: Návrat prvního Avengera).  

Fotografie z filmu Hra / The GameProto je možné doporučit ve filmografii Davida Finchera neprávem opomíjenou Hru, kterou lze vnímat jako svým způsobem komentář k tomuto produkčnímu cyklu, protože podvratným způsobem odkrývá svou konstruovanost. Počítá totiž s poučeným divákem obeznámeným s tím, z čeho film vychází, a ochotným přistoupit na to, že jde o jednu velkou hru v podobě skládačky. I pokud předčasně odhalíte pointu, nevadí to, protože můžete oceňovat, jak k sobě jednotlivé díly puzzle zapadají.

A nebo interpretovat, protože ústřední postavu ztvárňuje Michael Douglas, který byl díky úspěchu a vlivu Wall Street obsazován do rolí zbohatlíků, kteří ke svému jmění nepřišli tak úplně legálně. Lze dojít k závěru, že téměř každá dekáda měla svou podobu thrilleru, která - byť nepřímo - reflektovala společenskou problematiku. Ať již to byl hitchcockovský thriller operující se syžetem neprávem obviněného muže na útěku (50. léta), politický - či spíše paranoidní - thriller vyjadřující nedůvěru k institucím (70. léta) a kapitalistický thriller (90. léta), v nichž (Základní instinkt, Volný pád, Skandální odhalení, Dokonalá vražda) si představitelé vyšší třídy zkracují dlouhé chvíle hrami testujícími morálku společenskou i jejich vlastní. 

Upoutávka na film Hra (1997).

Martin Bubrín - Tři dny Kondora

Robert Redford ve filmu Tři dny Kondora / Three Days of the CondorPokud bychom měli hovořit o žánrové poctivosti a esenci oldschoolové poetiky, nemohly by zůstat opomenuty mrazivé Tři dny Kondora Sydneyho Pollacka z roku 1975. Snímek řadící se k vlně tzv. sedmdesátkových paranoidních thrillerů s konspiračním nádechem a politickou zápletkou sledující nekalé praktiky státních organizací se v hlavní roli zaměřuje na Roberta Redforda jako mladého literárního vědce, jehož prací je načítání brakové literatury a odhalování náznaků uniklých informací ze CIA. Když však jednoho dne najde všechny své spolupracovníky zavražděné, rozbíhá se kolotoč událostí, v nichž neví, komu a čemu ještě může věřit...

Víra ve státní bezpečnostní instituce je vlastně podkopávána stejně jako v druhém Captainovi Americovi, který otevřeně z této poetiky čerpá v dosud "nejvážněji" podaném marvelovském dobrodružství. Na rozdíl od komiksového superhrdiny nabízí ale Tři dny Kondora jinou transformaci, a to přeměnu akademického teoretika ve štvaného muže na útěku, který si v lecčem nezadá s (realistickým) akčním hrdinou. Jestli se kromě brilantně dávkovaného napětí a dějových informací podařilo Pollackovi něco dalšího, tak je to mrazivé vystižení post-watergateovské doby sedmdesátých let v USA a její narůstající paranoiu a nevíru ve veřejné bezpečnostní složky.

Spolu s již ikonickým posledním "freeze-frame" záběrem nám film navíc nedává jednoznačné uzavření, ale utvrzení v tom, že "velký bratr je pořád na pozoru." Zkrátka nostalgická práce, která neomrzí, a má stále co říci i dnes.

Originální trailer filmu Tři dny Kondora

Vratislav Šálek - Všichni prezidentovi muži

Robert Redford, Dustin Hoffman ve filmu Všichni prezidentovi muži / All the President's MenRedfordův vysněný projekt, na němž se snažil pracovat už od doby, kdy se stal známější tváří, je pro něj naprosto typickým filmem. Nemá velké komerční ambice, ale chce být společensky a politicky apelativní. A daří se mu to naprosto skvěle. Režírující Alan J. Pakula natočil až dokumentární záležitost, která možná neamerického diváka může chvílemi nudit svou doslovností a přesnou rekonstrukcí událostí, nicméně zájemce o seriózní investigativní žurnalistiku musí bavit každou minutou. Až chladně přesný film zaujme hlavně paranoidní a nebezpečnou atmosférou, z níž je naprosto hmatatelné, že Bernsteinovi a Woodwardovi šlo regulérně o krk i kariéry, a i když všichni víme, jak to skončí, stejně se o ně tak trochu bojíme.

Pakula obstaral pro sebe typickou nenápadnou režii, která si ale dala záležet na všech aspektech, které sice nejsou na první pohled úplně vidět, ale pro výsledek jsou obrovsky důležité (vybavíte si třeba Oscarem oceněnou výpravu, případně zvuk?). Nesmí chybět ani excelentní Robert Redford a Dustin Hoffman, kteří svými výkony prakticky složili poctu oběma novinářům. Je proto trošku paradoxní, že ani jeden z nich nebyl nominován na Oscara, kterého ovšem obdržel jejich filmový nadřízený Jason Robards. 

Všichni prezidentovi muži možná postupem času trošku zastarali a na současného diváka jsou až moc pomalí a nezáživní, ale patří k pilířům subžánru konspiračních, potažmo politických thrillerů a navíc v sobě mají skryté ohromné poselství. I z toho důvodu by je měl minimálně jednou vidět každý opravdový filmový fanda.  

Originální trailer filmu Všichni prezidentovi muži


Václav Limberk - Pohled společnosti Parallax

Fotografie z filmu Pohled společnosti Parallax / The Parallax ViewPohled společnosti Parallax je přímo vzorově natočeným politickým thrillerem o paranoie jedince, který je chycen do soukolí pronásledování, intrik a vražd. Tímto jedincem je novinář Joseph Frady (výborný Warren Beatty), který se spolu s dalšími sedmi stane očitým svědkem zavraždění politického kandidáta. Když je postupně všech sedm lidí záhadně usmrceno a jejich smrt je označena jako "nehoda", Frady začne pochybovat o tom, že by za atentátem stal osamocený šílenec, jak je uváděno v oficiální zprávě komise ustanovené pro vyšetření celé záležitosti. Frady se brzy sám stává nepohodlným svědkem a bojuje o holý život. Pravda, kterou objeví o tajemné společnosti Parallax, se mu brzy stane osudnou.

Pohled společnosti Parallax můžeme právem zařadit mezi jedny z nejlépe natočených politických thrillerů, které se zabývají tématem paranoie, atentáty a spiknutími. Disponuje napětím, které by se "dalo krájet," a originální obrazovou složkou, která i dnes omračuje svojí brilantní formální strohostí. Jejím autorem byl kameraman obou Kmotrů Gordon Willis.

Warren Beatty ve filmu Pohled společnosti Parallax / The Parallax ViewZřejmě nejslavnější sekvencí filmu je klipovitě sestříhaná pasáž vymývání mozku ze "zkušebny divize lidského inženýrství korporace Parallax" podobající se zlé noční můře (mimochodem tento fragment inspiroval hudební videoklip Blow Up the Outside World seattleské skupiny Soundgarden). Pohled společnosti Parallax natočil specialista na politické thrillery, americký režisér a producent Alan J. Pakula - z jeho nepříliš bohaté filmografie patří mezi jeho nejlepší tituly, i když o něco známější je asi jeho další politicko-investigativní thriller Všichni prezidentovi muži, o kterém píše kolega výše. 

Scéna z filmu Pohled společnosti Parallax

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Otázkou je, zda jsou paranoidní a nebo chceme, a... (Avari, 15.04.2014 15:17) Reagovat

    Otázkou je, zda jsou paranoidní a nebo chceme, aby takové byly. V těchto filmech je kus velké pravdy, ale zamotané do kravin viz Spiknutí s Melem Gibsonem. Stejně by se dalo pohlížet na Jasona Bournea nebo na State of Play (Na odstřel).

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Válka Roseových se dočká remaku (03.04.2024 11:30 v Novinky | Zprávy)
- Michael Douglas je Franklin (14.03.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Sebevražedný oddíl vypráví pravdivý příběh Neda Kellyho a jeho bandy (10.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Malý Nicky našel místo u moře, kde pohřbil nesnesitelnou tíhu obrovského talentu (29.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Fantom Opery podstoupil zkoušku umění a stal se z nuly hrdinou (01.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Série Rambo od nejhoršího dílu k nejlepšímu (06.08.2023 12:30 v Články | Publicistika)
- Zemřel Frederic Forrest (24.06.2023 09:36 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Japonská mafie rozehrává za slunovratu zlodějskou partii (23.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zlatou palmu získala Justine Triet (28.05.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Stroj času: Sylvester Stallone versus Wesley Snipes ve filmu Demolition Man (21.05.2023 10:30 v Recenze | Stroj času)
- TV tipy: Neviditelní Mrňouskové se ve jménu otce ocitají v osmé třídě (12.05.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: 10+1 nejočekávanějších filmů roku 2023 (20.04.2023 15:00 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Invalida se bojí, že jeho základní instinkt vypustí smrtelné zlo (19.04.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu