Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV: Jak jsem poznal (nejen) vaši matku

Televize: Jak jsem poznal (nejen) vaši matku

Vydáno: 08.04.2014 08:00 v sekci Články | Televize - Zuzana Hofmanová | foto: facebook tvůrce

Devět let čekání na něco legendárního je u konce, a tak je načase ohlédnout se zpět za sitcomem, který bořil žebříčky popularity, bavil konspirátory a o jeho konci se toho namluvilo možná víc, než by zvládl jeho hlavní představitel.

Jak jsem poznal vaši matkuRecenzoval/a Zuzana Hofmanová dne 08.04.2014 08:00. Devět let čekání na něco legendárního je u konce, a tak je načase ohlédnout se zpět za sitcomem, který bořil žebříčky popularity, bavil konspirátory a o jeho konci se toho namluvilo možná víc, než by zvládl jeho hlavní představitel. Hodnocení: 0
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
(článek obsahuje spoilery včetně finálního rozuzlení)
David Henrie, Lyndsy Fonseca ve filmu Jak jsem poznal vaši matku / How I Met Your MotherTřicet devět žen, šest vztahů, nesčetně zlomených srdcí, jen jedna matka – tak alespoň finálový večer avizovala stanice CBS. Že si nechala ještě pár překvapení v rukávu, o tom se reklamní bannery nezmiňovaly. A možná proto se konec vyprávění o tom, jak Ted poznal matku svých dětí, zapíše k nejkontroverznějším finále mezi sitcomy. Čím se nekonečný příběh romantického architekta a jeho party liší od ostatních komediálních dvacetiminutovek?

Jak jsem poznal vaši matku začalo před devíti lety s poměrně zaměnitelným konceptem o partičce žijící z části v jednom bytě a vysedávající v tom samém podniku. Někomu by se možná chtělo škodolibě namítnout, že seriál se snaží obšlehnout solidní základy starších a známějších formátů, ale HIMYM mělo jedno eso navíc – pouť za tajemnou matkou, tak šikovně schovanou za pětislovným názvem. Z klasického sitcomu o (P)přátelích se najednou vyloupla ojedinělá koncepce, která zvědavé diváky udržela v sedačkách i během kvalitativních výkyvů seriálu.

Fotografie z filmu Jak jsem poznal vaši matku / How I Met Your MotherDobře, nekonečná legenda o mytické matce nestála jen a pouze na odhalení, jestli najde Ted pod svatebním závojem obličej Megan Fox, nebo jestli byli jeho potomci výsledkem adopce. Několik prvních řad bylo příkladem solidně napsaného sitcomu, který bavil a servíroval jednu kultovní hlášku za druhou ("Když jsem smutnej já, tak prostě přestanu bejt smutnej a místo toho jsem úžasnej!"). Své sehrály i v dobách hvězdného začátku postavy, ať už beznadějný romantik Ted, ideální pár Marshmallow a Lilypad nebo kanadská hvězda Robin Scherbatsky. Nad čtveřici ovšem v oblíbenosti vždy jasně vyčníval Barney Stinson, kterému scénář připsal ty nejlepší hlášky a který dluží svou "awesomeness" z víc jak devadesáti procent svému hereckému představiteli.

I v temných dobách bez matky byl středobodem celého vyprávění hlavně onen gang, který, jakkoli lacině to zní, stál především na přátelství, na parťácích, bros a interních vtípcích, skrz které se diváci stali jakýmsi externím článkem pětičlenné party. Skalní fanoušek nepropadal panice, když byl vyzván nahodit oblek, chápal, co znamená porušit Borcův kodex a při slově high-five mu ruka automaticky vyletěla nad úroveň hlavy. Za existenci seriálu bylo přijato nesčetně výzev a život diváka obohacen o nepřeberné množství jistě efektivních balících triků.

Jason Segel, Cobie Smulders, Alyson Hannigan ve filmu Jak jsem poznal vaši matku / How I Met Your MotherNutno dodat, že z HIMYM se stal docela solidní byznys. Mimo sledovanost se na vlně zájmu zrodily i boční aktivity, jako knižní verze Barneyho příručky a Borcova codexu a mnoho dalšího. Jen blázen by utnul přísun financí do kasy CBS a možná i proto se hledání matky protáhlo na celých devět let a dvě stě osm epizod. Přestože obsahová kvalita a vtip se postupně začaly na míle vzdalovat úrovni prvních dílů. Pro svou poslední sérii si tvůrci zvolili zase jeden nestandardní formát, a to vměstnat víc jak dvacet dílů do jednoho svatebního víkendu. Už tehdy si začali kritici pohrávat s myšlenkou, zda šlo o inovativní tah, nebo způsob, jak s minimálním posunem v ději vytřískat ze seriálu ještě pár epizod. A pak přišlo finále…

Třicet devět žen, šest vztahů, nesčetně zlomených srdcí, jen jedna matka… a Robin. Přesně ta žena, které Ted po prvním rande vyznal lásku a která ho během devíti řad seriálu nespočetněkrát odmítla. Než se dostaneme k negativům finále, kterého bylo svědky rekordních třináct milionů diváků, začněme drobnou apologetikou. Myšlenka, že příběh o tom, kterak Ted potkal matku, je ve skutečnosti součástí většího plánu, kterak získat od svých ratolestí povolení k randění s Robin, vznikla již v začátcích seriálu.

Jason Segel, Neil Patrick Harris, Alyson Hannigan ve filmu Jak jsem poznal vaši matku / How I Met Your MotherTo ostatně dokazují předtočené záběry Tedových potomků ještě z dob, než herci přerostli svá „dětská“ já. Craig Thomas a Carter Bays, kteří stojí za zrodem seriálu, tak přišli s nikoliv nahodilým koncem se záměrem šokovat, ale propracovaným plánem orámovaným větou z prvního dílu: „A tak jsem potkal vaši tetu Robin.“ Sitcom s žádnými velkými ambicemi tak obohatili o poměrně realistické poznání, že představy o životě třicetiletého snílka se liší od prošedivělého padesátníka, který mluví v obýváku se svými dětmi. Pragmatikem řečeno, autoři měli dost odvahy ke kreativnímu závěru a z davu se odlišili koncem, který se vyhnul všem stereotypům.

Jenže na hru tvůrců seriálu se nepřistupuje tak lehko, a to hlavně proto, že čtyřicetiminutové finále se absolutně rozchází s atmosférou devíti řad. Jak jsem poznal vaši matku bylo vždy hnané nadějí, že na konci všech nepovedených rande bude ona majitelka žlutého deštníku, že Barney nakonec opravdu skončí před oltářem a že celá parta bude i nadále vysedávat v baru u MacLarena. Jenže místo tradičního optimismu přišla na řadu tvrdá realita.

Cristin Milioti, Josh Radnor ve filmu Jak jsem poznal vaši matku / How I Met Your MotherScenáristé jedním rozvodem smazali děj celé deváté série a negovali veškerý vývoj postav Robin a Barneyho, parta se rozpadla a matka se Tedova vyprávění nedožila. Ve finále, které bylo oproti zbytku deváté řady dějem našlapané k prasknutí, se pak finální shledání Robin a Teda mohlo jen těžko dočkat radostného přijetí. Skon titulní matky by byl možná ještě odpustitelný, ale finální provedení staví existenci sympatické Tracy na vedlejší kolej, což se u seriálu s matkou v názvu promíjí těžko.

Autorům se podařilo vyhnout přeslazenému konci a nabídnout kreativní řešení, to všechna čest, a každý televizní tvůrce má k takovému rozhodnutí svaté právo. Ojedinělým případem HIMYM není, důkazem je tomu třeba kontroverzní závěr dnes již archivní Roseanne. Je ale k divákovi fér odepřít mu konec, který se od formátu, jako je sitcom, očekává?  

Než ortodoxní fanoušci zahodí oblek, měli by zvážit ještě jednu výzvu a vzpomenout si na všechny hlášky, Barneyho úlovky a nevyvedené vztahy. Jak jsem potkal vaší matku nebylo jenom o matce. Ostatně tuhle teorii si budete moci otestovat na novince Jak jsem potkala vašeho otce. Pokud máte ovšem čas. A odvahu.

Promo k seriálu Jak jsem poznal vaši matku

VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nejhorším filmem je levný krvavý horor (09.03.2024 14:32 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Sebevražedný oddíl vypráví pravdivý příběh Neda Kellyho a jeho bandy (10.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Malý Nicky našel místo u moře, kde pohřbil nesnesitelnou tíhu obrovského talentu (29.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Expend4bles: Postr4datelní (22.09.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Postradatelná Golda hledá bod obnovy (20.09.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Dámy v černém spustily mnoho povyku pro nic (11.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Expend4bles: Postr4datelní (08.06.2023 08:00 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Víly z Inisherinu se ocitají v zajetí dealerovy mysli (25.01.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Pán času: 60th Anniversary Special (28.12.2022 10:30 v Novinky | Trailery)
- Čtvrtý díl Expendables získal datum premiéry (07.10.2022 16:30 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Ve stínu nejslavnější role: Jennifer Grey (bejby z Hříšného tance) (12.02.2022 10:30 v Články | Publicistika)
- Recenze: Matrix Resurrections se uvědoměle vyjadřuje k původní trilogii i sám k sobě (25.12.2021 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Popelka oživuje Matrix a zpívá (22.12.2021 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: The Unbearable Weight of Massive Talent (14.12.2021 18:26 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Bezcharakterní želvy ninja slouží papeži a jdou za svým snem (03.12.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Iko Uwais vs Expendables: Postradatelní (27.10.2021 16:45 v Novinky | Zprávy)
- Matrix Resurrections má první trailer (09.09.2021 17:05 v Novinky | Trailery)
- Expendables: Postradatelní se vrátí počtvrté (31.08.2021 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Trailer: Midnight in the Switchgrass (11.06.2021 12:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Zmizelá favoritka Eurovize si musí dávat pozor na Boba Dylana (21.05.2021 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu