Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Makrorecenze: Hra o trůny - 4. sezóna

Makrorecenze: Hra o trůny - úvodní epizoda čtvrté řady

Vydáno: 06.04.2014 05:00 v sekci Články | Televize - Redakce | foto: facebook tvůrce

Hra o trůny je největší seriálový fenomén dnešní doby, proto není od věci mu věnovat stejnou pozornost jako leckterým filmům. Exkluzivně s předstihem jsme viděli 1. díl 4. řady, tak bychom se s vámi chtěli podělit o první dojmy.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Díky HBO jsme mohli v předpremiéře vidět úvodní díl čtvrté řady úspěšného fantasy seriálu Hra o trůny, který oficiálně vstoupí do televize až v pondělí 7. dubna -  ten můžete již od sedmé hodiny ranní zdarma sledovat na kanálech HBO GO, HBO OD a YouTube kanálu HBOCZSK. Ještě než si přečtete naše zhodnocení epizody, nabízí se otázka - uvítali byste od nás každý týden shrnutí (recap) odvysílaného dílu? O vaše názory se s námi nezapomeňte podělit v diskuzi pod článkem.

Pro osvěžení paměti ohledně uplynulých tří sezón seriálu také doporučujeme si projít náš shrnující článek.


POTOM, CO PŘIŠLA ZIMA, A PŘEDTÍM NEŽ USLYŠÍŠ ŘEV
Nikolaj Coster Waldau ve filmu Hra o trůny / Game of ThronesStart čtvrté řady očekávaně nezačal žádným velkým třeskem, nýbrž mírným poklusem, což ale vůbec neubírá na důležitosti prvního dílu. Tradiční „seznamovací“ epizoda je totiž také poslední tečkou za érou Mladého vlka, což víc než dobře demonstruje úvodní scéna, ve které se za přihlížení démonického Tywina Lannistera taví legendární ostří pána Zimohradu. Na rozdíl od poslední epizody třetí série, která sloužila spíš jako dohra (nejen) tragické veselky, je začátek té nové pro většinu postav jakýmsi „prvním dnem v novém světě“. Ať už je řeč o roajalističtější pozici Daenerys v exilu, Jaimeho marné pouti za vlastním postavením v Králově přístavišti nebo komická audience Brienne před Královnou trnů. Mimo Stannise, Brana, Theona a jeho mučitele se na obrazovce připomenou všechny postavy včetně k Noční hlídce navrátivšího se Jona Sněha. Scény se dostane třeba i pro Ygritte, skrz niž je poprvé vidět i něco málo ze života za Zdí.

Většina očekávání ale stejně směřuje k charismatickému nováčkovi. Oberyn Martell, jemuž scenáristé přiřkli poměrně dramatický debut napěchovaný pomstou, trochou krve i milostnými hrátkami, je výborná castingová volba. To samé se bohužel nedá říct o přeobsazení Daaria Naharise, který nejenže se nepřiblížil charakteristické vizáži knižní předlohy, ale jeho chemie s Daenerys je v tuto chvíli prakticky nezměřitelná.

Ryze zahřívací fáze mění tempo v závěru, kdy přichází na řadu první větší bojová scéna, jejímiž aktéry jsou Ohař s Aryou. Nesourodá dvojice bude evidentně jedním ze zajímavých bodů letošní série, protože scéna, na jejímž konci čeká jedno radostné shledání, byla krvavá, vtipná a napínavá zároveň. Uvidíme, jestli to samé bude platit i o zbytku sezóny.

Zuzana Hofmanová: 8/10

STRHUJÍCÍ ROZJEZD A NEBEZPEČNÁ MINULOST

Fotografie z filmu Hra o trůny / Game of ThronesAsi každý fanoušek, včetně těch knižních, ocení menší úvodní připomenutí několika důležitých události z předchozí série. Vyjma Stannise, postav v jeho okolí, Theona a Brana se podíváme za každým hrdinou. Samozřejmě jde především o onu krátkou rekapitulaci a nadhození, po jakých kolejích, kde a jak se pojede. Hlavní událostí tak zůstává představení prince Oberyna Martella, přezdívaného Rudá Zmije. On sám připomene, hlavně nečtenářům, zavraždění jeho sestry a jejích dvou dětí Lannistery. Kromě toho naznačí, že nejen Lannisterové platí své dluhy. Poté ještě rytíř/šašek Dontos, kterého Sansa zachránila před utopením ve víně, nastíní svou důležitost v budoucnu.

Není šokující, že technická stránka je opět srovnatelná s filmovou produkcí, ale naopak příjemně překvapí emocionální hledisko, protože bezchybně funguje již v prvním díle. Všechno se děje pod záštitou neskutečně hutné atmosféry, jež se nezvedne celý díl a vtáhne hned na úvod. Za povšimnutí stojí hojná přítomnost velkých trikových scén, nejen ony jsou totiž příslibem konečného a pořádného vizuálního ucelení Západozemí, Svobodných měst a Zdi. Jediným mínusem a trnem v oku je tedy pouze přeobsazený Daario Naharis, jenž nyní nesahá svému papírovému předobrazu ani po kotníky.

Sečteno podtrženo, pokud se zbylých devět dílů ponese v tomto duchu a přijde i slibovaný nášup akce, bude nadcházející rok čekání ještě nemilosrdnější.

Roman Kotvald: 9/10


ZPÁTKY VE HŘE

Emilia Clarke ve filmu Hra o trůny / Game of ThronesNa první díl nové řady jsem šla s tím, že si vlastně nejsem tak docela jistá, nakolik si předchozí sérii po tři čtvrtě roce pamatuji, abych se vůbec dokázala zorientovat. Tvůrci ovšem neponechali nic náhodě, a tak si většina postav odehraje pár scén, aby se i ne docela pozorní fanoušci dostali rychle zpátky do sedla. Klasická úvodní znělka Ramina Djawadiho uvede na pozadí mapy Západozemí jména všech stálic i nováčků, mezi nimiž se ovšem neobjeví Ed Skrein, který ve třetí řadě ztvárnil postavu žoldnéře Daaria Naharise. Skrein dal údajně přednost nabídce zahrát si mladší verzi Jasona Stathama ve snímku Transporter, a tak nadějný charakter připadl Michielu Huismanovi, který se představí hned v úvodní episodě. Čtenáři jistě namítnou, že s knižní postavou mu toho už moc společného nezbývá, nečtenáři se ohradí, že postrádá potřebný sexappeal. Nakonec je ale ve společnosti Daenerys přece jen docela zábavný, což slibuje jeho zajímavý vývoj pro díly příští. Novým přírůstkem mezi záporáky je i od první sekundy nesympatický Oberyn Martell, který je zasazen do oblíbeného prostřední Malíčkova nevěstince, v němž se během chvíle dozvíte, proč nenávidí všechny Lannistery.

První díl nabídne i částečnou odpověď na otázku, jak se Arya nebo Sansa vyrovnávají s jatky, které proběhly v díle Krvavá svatba. Kde Sanse zbyly jen oči pro pláč, tam Arya nachází novou sílu postavit se na vlastní nohy. Právě s ní a Ohařem si vychutnáte i první akční souboj čtvrté řady, kde o kutálející se hlavy údajně nebude nouze. A pokud tohle bylo zatím jen zahřívací kolo, máme se rozhodně na co těšit.

Alžběta Fridrichová: 10/10


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Trailer: The Beekeeper (05.10.2023 10:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Expend4bles: Postr4datelní (22.09.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Postradatelná Golda hledá bod obnovy (20.09.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Rebel Moon: První část – Zrozená z ohně (23.08.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Želvy Ninja a Rambo spustili mutantí chaos (02.08.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Japonská mafie rozehrává za slunovratu zlodějskou partii (23.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Expend4bles: Postr4datelní (08.06.2023 08:00 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Mladí milenci se rychle a zběsile znovu zamilují (17.05.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- První trailer: Meg 2: Příkop (09.05.2023 11:30 v Novinky | Trailery)
- Téma: 10+1 nejočekávanějších filmů roku 2023 (20.04.2023 15:00 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Operace Fortune je blízko osmi hor (04.01.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Whitney Houston: I Wanna Dance with Somebody (10.11.2022 07:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Hobbs a Shaw vyprávějí Pinocchiovi legendu o Zorrovi (28.10.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Čtvrtý díl Expendables získal datum premiéry (07.10.2022 16:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Rozhněvaný muž Buster Keaton spustil tichou revoluci (07.10.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Rošťák ničitel Conan v sedmé kavalérii čeká, než skončí léto (19.08.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Rod draka (21.07.2022 16:30 v Novinky | Trailery)
- Jason Statham bude The Beekeper (06.05.2022 07:30 v Novinky | Zprávy)
- Stroj času: ruská ruleta přináší smrt ve filmu 13 (12.03.2022 12:30 v Recenze | Stroj času)
- Trailer: Operace Fortune: Ruse de guerre (10.12.2021 10:00 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu