Chcete vědět, co je to transcendence? Klikněte na nadpis.

Vydáno: 02.04.2014 21:00 - | foto: facebook tvůrce

Kameraman Wally Pfister jako režisér debutuje inteligentní a originální sci-fi Transcendence, které má premiéru v druhé polovině tohoto měsíce. Mezi dvěma komiksovými adaptacemi může zapadnout, ale kampaň má odvážnou.
Johnny Depp ve filmu  / TranscendenceDva promodokumenty (jeden zveřejněný koncem minulého měsíce, druhý začátkem tohoto) jsou v podstatě jenom sestříhanými trailery, prokládanými rozhovory s tvůrci a herci. Zajímavé ale je, že je v nich Transcendence propagována nikoliv skrze přítomnost hereckých hvězd či osobu tvůrce, ale s důrazem na svůj významovému přesahu.

Předpoklad, že lidi nepůjdou na "film s Johnny Deppem" či na "sci-fi thriller", ale na "dílo o vlivu technologie na lidské životy a o umělé inteligenci nabývající vědomí" je velmi troufalý. Zvlášť když se dá předpokládat, že mainstreamové publikum není obeznámeno s tím, co vůbec znamená samotný název "Transcendence". Jeden minidokument slibuje osvětlení, ale na místo toho, aby v něm zaznělo "jde o pojem, který znamená přesáhnutí smyslových a rozumových možností poznání", spíše shrne zápletku snímku.

Rebecca Hall ve filmu  / TranscendenceKdyž už jste se dozvěděli, co transcendence znamená, můžete zhlédnout dva featuretty k Transcendence. Nemělo by vám to zabrat ani pět minut, uvidíte v nich delší záběry známé již z trailerů a na jednom z nich - Guarding the Threat - můžete ocenit, jak chytře je vystavěný. Nejprve totiž zodpoví otázky, aby v závěru za doprovodu montáže atrakcí ze snímku přišel s dalšími, čímž diváka přiměl k tomu, aby se pídil po odpovědích. Nejlépe v kině, v českých již od 17. 4.


Promodokument "Guarding the Threat" k filmu Transcendence.

Promodokument "Co je to transcendence" k filmu Transcendence.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY