Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 4. 4. 2014 - 10. 4. 2014

TV tipy: V televizi vládne zákon a jiné zajímavé žánrovky

Vydáno: 04.04.2014 07:00 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Televizní dramaturgové v tomto týdnu překvapili a do programu zařadili velké množství žánrovek, které se mnohdy nedostaly do oficiální distribuce. Těšit se tak můžete na nového Dredda, Lovce trolů nebo Neobyčejného Odda Thomase.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Včera v noci (Last Night) (pátek 4. 4., ČT2, 22.40 - 00.10)

Český plakát filmu Včera v noci / Last NightPoměrně zdařilé vztahové drama patří spíše k těm nenápadnějším žánrovkám, což je trochu škoda. Zkušená scenáristka a v tomto případě i debutující režisérka Massy Tadjedin totiž natočila příběh, který je "jako ze života". Dialogy jsou snadno uvěřitelné a nechybí tu ani emoce. Je jasné, že jelikož jde o konverzační záležitost, je vyžadována divácká pozornost po celou dobu, s čímž by ale neměl být problém. Výborné je i klíčové obsazení, v němž se objeví spolehliví Keira Knightley, Sam Worthington, Eva Mendes a Guillaume Canet. Příjemný filmek na páteční večer.

Synopse: Michael (Sam Worthington) a Joanna (Keira Knightley) jsou novomanželé, kteří prožívají ideální svazek. První pochyby se ale začnou vkrádat, když Joanna podezírá manžela, že ho přitahuje atraktivní kolegyně Laura (Eva Mendes). Jakmile spolu ti dva odjedou na služební cestu, prochází manželství těžkou zkouškou. Ta je umocněna ještě tím, že Joanna se setkává se svým bývalým přítelem Alexem (Guillaume Canet) a přijímá jeho pozvání na večeři. Tahle noc bude ještě dlouhá. 

Zajímavost: Před čtyřmi lety otevíral snímek Filmový festival v Římě.

Oficiální trailer filmu Včera v noci / Last Night

Morituri (Morituri) (sobota 5. 4., ČT2, 13.30 - 15.30)

Plakát filmu Morituri / MorituriMéně známé válečné drama potěší hlavně silným a zajímavým příběhem. Režírující Bernhard Wicki dodal poctivou špionážní atmosféru, pozvolné tempo, rezignoval na velké množství patosu a důraz kladl na brilantní dialogy a uvěřitelné hrdiny, které výtečně ztvárnili Marlon BrandoYul Brynner. Nechybí ani potřebně burácivá hudba Jerryho Goldsmithe. Za zmínku stojí i fakt, že snímek si vysloužil oscarové nominace za kameru a kostýmy. Milovníci hollywoodské klasiky si přijdou na své.

Synopse: Kapitán německé nákladní lodi Mueller (Yul Brynner) dostává během druhé světové války za úkol přepravit náklad gumy určené pro výrobu pneumatik z Japonska do Bordeaux. Náklad nesmí padnout do rukou nepřítele, takže je celá loď podminovaná, aby se v případě nouze mohla vyhodit do vzduchu. O transportu se dozví britská zpravodajská služba, která na loď vyšle svého agenta (Marlon Brando) převlečeného za příslušníka SS. Jeho úkol je prostý - výbušniny zneškodnit a plavidlo připravit na převzetí do spojeneckých rukou.

Zajímavost: Slovo morituri pochází z latiny a znamená "jdoucí na smrt".

Ukázka z filmu Morituri / Morituri

Dredd (Dredd) (sobota 5. 4., Fanda, 22.00 - 23.40 / neděle 6. 4., 02.30 - 04.00)

Plakát filmu Dredd / DreddPodařená nová verze v našich končinách ne tak známého komiksu je čistě béčkovou záležitostí. To tedy znamená, že suverénně režírující Pete Travis rezignuje na příběh, který je triviální a předvídatelný a vše podřizuje svěžímu tempu, záměrně brutální akci a vhodně použitým "zpomalovačkám". Hlavní roli si užil Karl Urban, který nepostrádá charisma, ačkoli nikdy nesundá pro svůj charakter důležitou masku. Vedle něho se objeví kupříkladu Lena Headey nebo Olivia Thirlby. Hledat chyby nemá v tomto poctivém výplachu mozku příliš smysl. Více se dočtete v rubrice Za horizontem.

Synopse: V budoucnu se USA staly ozářenou pustinou a na jejich východním pobřeží se rozkládá Mega City One - rozsáhlá megalopole plná násilí, v níž obyvatelé žijí v neustálém strachu. Na pořádek v ulicích dohlížejí Soudci, kteří jsou zároveň vykonavateli okamžitého trestu. Jedním z nich je i Dredd (Karl Urban), jenž dostává za úkol dohlížet nad novou Soudkyní (Olivia Thirlby). Čeká je zdánlivě snadná práce v podobě vyšetření vraždy v nechvalně proslulém slumu, který provozuje klan Ma-Ma. Problém ale nastane, když se oba pokusí zadržet jednoho z členů gangu a ten okamžitě uzavře celou budovu.

Zajímavost: Snímek byl natočen během dvaceti týdnů.

Oficiální trailer filmu Dredd / Dredd

Milenci z Pont-Neuf (Les Amants du Pont-Neuf) (sobota 5. 4., ČT art, 22.05 - 00.10)

Plakát filmu Milenci z Pont-Neuf / Les amants du Pont-NeufOriginální francouzské romantické drama doplácí hlavně na příliš artovou režii Léose Caraxe, který některé záběry a scény protahuje víc, než by bylo zdrávo. S postupujícím časem se navíc nevyhýbá určitým žánrovým klišé a konec působí malinko nedotaženě. Jinak jde ale o hodně zajímavý počin se silnou a bezvýchodnou atmosférou, různou škálou emocí a lidským příběhem, který nenechá chladným snad nikoho. V ústředních rolích excelují Juliette Binoche a Denis Lavant. Výborný kousek pro náročnějšího diváka.

Synopse: Bývalý cirkusový akrobat Alex (Denis Lavant) je dnes bezdomovcem závislým na alkoholu a sedativech. Malířka Michéle (Juliette Binoche) se na ulici dostala kvůli sebedestruktivní lásce a navíc přichází o zrak. Z těch dvou se stane pár, který se snaží pokud možno důstojně přežít a vzájemně si pomáhat. Jenže podmínky jsou proti nim.

Zajímavost: Na své poměry drahý snímek se točil celé tři roky.

Originální trailer filmu Milenci z Pont-Neuf / Les Amants du Pont-Neuf

Neobyčejný Odd Thomas (Odd Thomas) (sobota 5. 4., Nova Cinema, 22.10 - 00.05 / neděle 6. 4., 03.25 - 05.00)

Plakát filmu Neobyčejný Odd Thomas / Odd ThomasNejzajímavější na loňském thrilleru s mysteriózním nádechem je fakt, že ho natočil bývalý tvůrce velkolepých blockbusterů Stephen Sommers. A výsledek není vůbec tak špatný, jak by to mohlo znít. Tempo je poměrně svižné, nechybí ani potřebná atmosféra, fungující humor a pár povedených hororových scén. Radost udělá i neokoukané obsazení, jemuž vévodí Anton Yelchin, vedle kterého se mihne třeba i Willem Dafoe. Na druhou stranu je to celé moc upovídané, triková stránka odpovídá nižšímu rozpočtu a stopáž by potřebovala lehce zkrátit. Jako jednohubka ale film svůj účel splní. Více si můžete přečíst v naší rubrice Za horizontem.

Synopse: Mladý kuchař Odd Thomas (Anton Yelchin) dokáže vidět mrtvé. Neví jestli je to dar, nebo prokletí, nicméně se každé němé duši pokouší pomoci. Když se v jeho restauraci objeví tajemný muž, cítí mladík, že se blíží katastrofa. Zlověstným důkazem toho je, že podivín má s sebou lístek vytržený z kalendáře, na němž je datum 15. srpna. A dnes je 14. srpna.

Zajímavost: Z důvodu nedostatku financí bylo natáčení na několik týdnů přerušeno.

Originální trailer filmu Neobyčejný Odd Thomas / Odd Thomas

Lovec trolů (Trolljegeren) (sobota 5. 4., Prima Cool, 22.25 - 00.30 / neděle 6. 4., 01.55 - 03.35)

Plakát filmu Lovec trolů / TrolljegerenSvérázný norský fantasy horor sbírá sympatie zejména nadsázkou a sebeironií, které jsou znát od samotného začátku. Režisér a scenárista André Øvredal se svezl na vlně populárních found footage filmů a použil pro žánr typický dokumentární styl a ruční kameru. Maximum vytěžil z atraktivních severských lokací a variací na tamní velmi známé mýty a legendy. Pocit autenticity dokresluje i obsazení minimálně u nás neznámými tvářemi. Škoda jen, že ústřední příběh je neoriginální, plný klišé a někdy zbytečně zdlouhavý. Za pozornost ale rozhodně stojí, což potvrzuje i naše recenze

Synopse: V Norsku jsou trolové postavami národního folklóru a neobejde se bez nich žádná místní pohádka. Mají propracovanou mytologii a existují v mnoha podobách. Jenže co když opravdu žijí a norská vláda jejich existenci tají? I proto se tříčlenný tým studentů vydává po stopách zvláštních medvědích útoků v horách a lesích a setkává se s podivínem, který jezdí v pomláceném džípu a tvrdí, že je lovcem trolů.

Zajímavost: Tvůrci se celý proces vzniku filmu snažili držet v tajnosti a místo klasické propagace využili virální marketing.

Oficiální trailer filmu Lovec trollů / Trolljegeren

Zombieland (Zombieland) (neděle 6. 4., Nova, 00.15 - 01.45)

Plakát filmu Zombieland / ZombielandHororová komedie si na nic nehraje a chce jen bavit, což se jí poměrně daří. Režírující Ruben Fleischer nastoluje potřebné odlehčené tempo a hodně spoléhá na pohodový scénář plný hlášek a také excelentní obsazení, jemuž kraluje famózní Woody Harrelson, vedle něhož se ale nezratí ani Jesse Eisenberg, Emma Stone nebo Abigail Breslin. Za zmínku určitě stojí i geniální cameo Billa Murrayho. Na veskrze příjemném zážitku moc nezkazí ani to, že se v polovně tvůrci začínají opakovat a některé momenty působí až moc křečovitě.

Synopse: Mladý Columbus (Jesse Eisenberg) je sice zbabělec, jenže když svět ovládají zombies, i on udělá cokoli, aby přežil. Klidně se proto spojí s drsným Tallahasseem (Woody Harrelson), kterého žene vpřed touha po zisku poslední čokoládové tyčinky na světě. Při svém putování potkají ještě Wichitu (Emma Stone) a Little Rock (Abigail Breslin), které se také naučily zabíjet zombies. Dokáže si ale nesourodá čtveřice věřit?

Zajímavost: Všechny postavy jsou pojmenovány po amerických městech.

Originální trailer filmu Zombieland / Zombieland

Zakázané hry (Jeux interdits) (pondělí 7. 4., ČT2, 23.40 - 01.05)

Plakát filmu Zakázané hry / Jeux interditsJelikož francouzské drama vzniklo krátce po válce, je na něm hodně znát její reflexe. Režírující René Clément, který se podílel i na scénáři, staví do protikladu krutou realitu probíhajících bojů a náhled na svět dětskýma očima. Dost často tedy střídá nálady a žánry, které se pohybují od melancholie a frašky až ke komedii a melodramatu. Toto mísení se někdy sice vzájemně bije, po většinu času ale funguje docela dobře a bezproblémově. V titulních dětských rolích snímku, který se dočkal i oscarové nominace za cizojazyčný film, se objevili Brigitte Fossey a Georges Poujouly. Celkový dojem může zkazit zbytečně kýčovitý hudební doprovod Narcisa Yepese.

Synopse: Pětiletá dívka Paulette (Brigitte Fossey) přijde v roce 1940 v průběhu německého útoku na Paříž o oba rodiče a psa, který jí umře v náručí. A právě v té poloze ji najde jedenáctiletý Michel (Georges Poujouly), který ji vezme domů. Poté, co se lépe poznají, pohřbí psa a rozhodnou se vyrobit hroby i pro zvířata a hmyz. 

Zajímavost: Ve své domovině způsobil film obrovský skandál a promítán byl pouhé dva dny. Poté byl stažen.

Originální trailer filmu Zakázané hry / Jeux interdits

Major Dundee (Major Dundee) (úterý 8. 4., Prima Cool, 23.35 - 01.55 / středa 9. 4., 03.00 - 05.00)

Plakát filmu Major Dundee / Major DundeeAčkoli režisérem westernu je legendární Sam Peckinpah, výsledek je překvapivě obyčejný a rutinní. To je ale dáno i tím, že verze, která bude odvysílána, prošla velkými produkčními zásahy, které osobitý tvůrcův vklad dost obrousily. Také proto snímku škodí velmi pomalé tempo a velké množství postav a podzápletek. Na druhou stranu tu jsou ale některé výtečně zvládnuté scény, slušná výprava a kvalitní herci, mezi nimiž uvidíte mimo jiné Charltona Hestona, Richarda Harrise nebo Jamese Coburna. Tip hlavně pro fanoušky slavného autora.

Synopse: Během války Severu proti Jihu je vytvořena trestná výprava velitele vojenské věznice, která se snaží potrestat tlupu Apačů, jež vyvraždila bílé osadníky a unesla jejich děti. Celá mise se ale mění v osobní válku majora Dundeeho (Charlton Heston).

Zajímavost: Režisér se prý k hercům choval natolik hrubě, že ho Heston málem napadl šavlí. 

Oficiální trailer filmu Major Dundee / Major Dundee

Farinelli (Farinelli) (čtvrtek 10. 4., ČT art, 20.20 - 22.10)

Plakát filmu Farinelli / FarinelliItalsko-francouzsko-belgické drama, které se může pyšnit i oscarovou nominací za cizojazyčný film, je jedním z mála počinů talentovaného Gérarda Corbiaua. Ten stvořil vizuálně fascinující dílo, které vyniká nádhernými kostýmy, krásnou výpravou i kamerou. Klíčovou složku ale tvoří fantastická hudba, která je potřebně monumentální a zároveň v ní nechybí emoce. V hlavní roli se objevuje výborný Stefano Dionisi. Ve výsledku tak vlastně ani nevadí, že s oním historickým základem, na nějž se tvůrce odvolává, bylo nakládáno hodně volně.

Synopse: Carlo Broschi, zvaný Farinelli (Stefano Dionisi), patřil mezi nejobdivovanější zpěváky operní scény 18. století. Díky tomu, že byl kastrát, zvládl tři a půl oktávy a tón udržel celou minutu. Jeho protějškem se stává jeho starší bratr Riccardo (Enrico Lo Verso), který ho v dětství zmrzačil. A jelikož je sám zoufale průměrný, snaží se na jeho slávě přiživovat. 

Zajímavost: Farinelliho hlasu bylo dosaženo počítačovou kombinací hlasů kontratenora a sopranistky.

Originální trailer filmu Farinelli / Farinelli

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím (12.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Nezlomní Krotitelé duchů v říši ledu sledují ohňostroje (10.04.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Teaser: Kinds of Kindness (27.03.2024 17:00 v Novinky | Trailery)
- Oscar 2024: filmem roku je Oppenheimer (11.03.2024 07:07 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Provokativní Chudáčci vás nenechají vydechnout aneb nejpodivnější filmový trip všech dob! (25.01.2024 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Chudáček Karlos je malířem jejího těla (24.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Zlatý glóbus vyhráli Oppenheimer a Chudáčci (08.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Princezna zakletá v čase natáčí banger na planetě opic (17.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Marvels objevují umění jíst a milovat a přemýšlí jak přežít svého muže (08.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu