Box Office: Biblický Noe zatopil kina diváky

Vydáno: 31.03.2014 06:00 - Martin Bubrín | foto: facebook tvůrce

Biblickému velkofilmu Noe Darrena Aronofského se předpovídala zkáza, ale nakonec porazil teenagerskou satiru Divergent a stanul na vrcholu týdenního žebříčku.
Russell Crowe ve filmu Noe / NoahNa rozdíl od Pompejí se tomuhle katastrofickému eposu dařilo. Biblický velkofilm Noe, který se několik let snažil přivést k životu autorský režisér Darren Aronofsky, nakonec dokázal díky své kontroverzní produkční historii a tématu nalákat do kin většinu věřících i nevěřících, aby to stačilo na solidní otvírák v podobě 44 milionů dolarů. Alternativní verze příběhu Noemovy archy, která během více než dvouhodinové stopáže žánrově přechází mezi epickým fantasy a komorním psychothrillerem, prokázala, že divákům podobná témata rozhodně nejsou lhostejná, a i když nejde o kdovíjakou sumu, jde o solidní oživení biblických příběhů, které kralovaly na velkých plátnech výhradně v padesátých a šedesátých letech minulého století.
V případě Noema mohlo samozřejmě fungovat mnoho faktorů, které vzbudily v divácích zájem o návštěvu kina – jméno uznávaného režiséra Darrena Aronofského, který se po „komorních“ dramatech poprvé vydal realizovat nákladný hollywoodský blockbuster, zvědavost ohledně způsobu „adaptace předlohy“, kontroverzní natáčení (překročení rozpočtu, odklady premiéry, neshody režiséra se studiem ohledně výsledného sestřihu) nebo samotné naložení s náboženskou látkou. Své určitě udělalo i obsazení titulní role Russellem Crowem, jenž si může připsat svůj zatím nejúspěšnější otvírák kariéry (tím byl dosud Americký gangster). Z náročných a diskutabilních projektů se tedy nakonec stávají celkem příjemná kasovní překvapení (jako například loňská Světová válka Z).

Shailene Woodley, Theo James ve filmu  / DivergentNa druhém místě ve svém tažení pokračuje další z variací na Twilight a Hunger Games s názvem Divergent. S aktuálními dvaadvaceti miliony se sice jedná o více než padesátiprocentní propad oproti minulému týdnu, ale i tak jde v rámci YA napodobitelů o více než solidní rozjetí nové franšízy, jejíž druhý díl tady máme do roka a do dne. Za příběhem z dystopické budoucnosti se nachází také novinka z předešlého týdne Muppets Most Wanted, z níž ale hit rozhodně nebude. Hravé pokračování s hrdiny ze Sezamové ulice bohužel pro sequel nedokázalo ulovit atraktivní herecké obsazení, tak si ho ve změti blockbusterů skoro nikdo nevšiml. A co víc, loutkový film bohužel v dnešní době působí spíše jako přežitek než kasovní výhra.

Tu spíše obstarává animák Dobrodružství pana Peabodyho a Shermana, který posiluje studio Dreamworks o dalších devět milionů. Pětku bere jiný náboženský flák, tentokrát nízkorozpočtová produkce God's Not Dead, v níž béčkový ranař Kevin Sorbo káže proti Bohu – snímek oproti minulému týdnu posílil o více než tři sta kin a bere dalších devět milionů, což je pro již druhou levnou křesťanskou agitku (první Son of God) jednoznačná výhra, vezmeme-li v potaz minimální produkční náklady operující ve statisících. Radost nám ale dělá novinka Wese Andersona Grandhotel Budapešť, která stále rozšiřuje své pole působnosti, a stále na to lidé chodí. Osm a půl milionu je v méně než tisíci kinech impozantní výsledek.

Arnold Schwarzenegger ve filmu  / SabotageKomu se ale nedařilo, je Arnold Schwarzenegger. Největší hvězda akčního filmu lákala drsnými trailery a klipy na nový policejní thriller Sabotage, v němž se rozhodně nešetří velkými zbraněmi, krví, sprostými nadávkami a obnaženými ňadry. Se slabými pěti miliony se ale stal vůbec nejhorším otvírákem v kariéře rakouského dubu od Rudé Sonji z osmdesátých let. Zájem o akční ikony (a zejména o tuto) v poslední době víceméně opadá – Arnie se sice vrací do filmů (a reklam), moderního diváka zmlsaného sci-fi a komiksy ale tyhle přímočaré akčňáky z polozapomenuté doby nezajímají – jak ukázala loni například Konečná (6,2 milionů) nebo Plán útěku (9,8 milionů). Bude to chtít dalšího Terminátora…

Ve zbytku žebříčku pokračuje nepovedená videohra bez ovladače Need for Speed, testosteronová 300: Vzestup říše a vytrvalý letadlový thriller NON-STOP s Liamem Neesonem. Příští týden je o zaručený hit postaráno - do kin totiž dorazí Captain America: Návrat prvního Avengera, další z marvelovek s obří fanouškovskou základnou, u níž odborníci odhadují otvírák někde okolo sta milionů.

BOX OFFICE: VÍKEND OD 28.03.2014

1. Noe 44 mil. (novinka)
2. Divergent 26,5 mil.
3. Muppets Most Wanted 11,4 mil.
4. Dobrodružství pana Peabodyho a Shermana 9,5 mil. 
5. God's Not Dead 9,1 mil.
6. Grandhotel Budapešť 8,8 mil.
7. Sabotage 5,3 mil. (novinka)
8. Need for Speed 4,34 mil.
9. 300: Vzestup říše 4,3 mil.
10. NON-STOP 4,1 mil.

Tržby jsou uvedené v amerických dolarech. Kompletní žebříček s podrobnými statistikami naleznete zde



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY