Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Afternoon Delight

Za horizontem: Afternoon Delight není jen odpolední potěšení

Vydáno: 07.04.2014 12:30 v sekci Recenze | Za horizontem - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Komediální drama americké režisérky Jill Soloway Afternoon Delight představuje současnou tvář amerického nezávislého filmu. Stojí tato "nezávislárna", která zaujala samotného Quentina Tarantina, za zhlédnutí?

Afternoon DelightRecenzoval/a Václav Limberk dne 07.04.2014 12:30. Komediální drama americké režisérky Jill Soloway Afternoon Delight představuje současnou tvář amerického nezávislého filmu. Stojí tato "nezávislárna", která zaujala samotného Quentina Tarantina, za zhlédnutí? Hodnocení: 4
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Ano, asi bude nejlepší napsat hned v úvodu, že o objevení tohoto filmu pro širokou diváckou obec se zasloužil Quentin Tarantino, který ho zařadil mezi svých deset nejlepších filmů minulého roku. Nebýt jeho záliby v každoročním sestavování svých filmových favoritů, nejspíš bychom o režisérském debutu chicagské rodačky Jill Soloway ani neslyšeli. Přesto není ve světě filmu, potažmo televize naprostým nováčkem. Její jméno je spojeno například s televizním seriálem z dílny HBO Odpočívej v pokoji, na němž se podílela jako scenáristka a spolu s dalšími za něj byla třikrát nominovaná na cenu Emmy. Svůj celovečerní režisérský debut Afternoon Delight představila tam, kde se nezávislému filmu daří nejlépe, na festivalu Sundance, kde za něj získala cenu za režii. 

Fotografie z filmu  / Afternoon DelightRachel (Kathryn Hahn) je vysokoškolačka, která se chtěla stát válečnou novinářkou, ale svým plánům a ambicím nedostála. V současné době je ženou v domácnosti. Na první pohled je v manželství s Jeffem (Josh Radnor), který navrhuje počítačové aplikace, šťastná. Mají spolu pětiletého syna Logana. Nicméně pod povrchem je Rachel nespokojená, což vysvítá i z toho, že navštěvuje psycholožku Lenore (Jane Lynch), která však při jejich sezeních ventiluje i své vlastní problémy. Rachel se stýká s kroužkem svých přítelkyň, které žijí podobně pohodlný život "zoufalých manželek" jako ona. Stejně je na tom i Jeff, který se přátelí s muži svých ženských protějšků. Stojaté vody tohoto nepsaného, ale daného statutu quo jednoho dne zčeří mladá striptérka a "občasná sexuální pracovnice" McKenna (Juno Temple), kterou si Rachel vyhlédne jako chůvu svého syna. Na ní se snaží uspokojit své vlastní nenaplněné ambice. Její snaha obrátí životy všech zúčastněných naruby a paradoxně jí ve finále i pomůže.

Afternoon Delight je svěžím závanem do už mnohokrát zpracované variace na téma "ona a on" a je příjemným překvapením, že v této zdánlivě vyčerpané, prakticky ale nevyčerpatelné oblasti, lze ještě přijít s neotřelým pohledem. Aniž by Soloway stála na té či oné straně, je z jejího filmu cítit silný a vyhraněný postoj, který navíc podporuje nekonvečním filmovým viděním. Zvláště si oblíbila narušování lineární vyprávěcí linie častými odbočkami ve formě flashbacků, nedělá jí problém ani dokumentární styl alà severská filmová škola (Lars von Trier nebo dánská režisérka Susanne Bier). Celou tuto záležitost má na to, že jde o režisérskou debutantku, pevně pod rukama a moc dobře ví, co a jak má a chce svým filmem říct. Zároveň její uvolněný a pozvolna gradující styl vytváří dostatek místa pro diváckou emocionální a myšlenkovou spoluúčast či případné porovnávání s vlastními zkušenostmi. 

Fotografie z filmu  / Afternoon DelightSolloway tu nenásilně pranýřuje několik nešvarů života průměrné Američanky, které v odlehčené a divácky oblíbené formě prezentují seriály jako Sex ve městě či Zoufalé manželky. Tato průměrná Američanka se neobejde bez své psycholožky, je nespokojená s údělem ženy v domácnosti stejně jako se svým sexuálním životem. Portrét její postavy Rachel, kterou tu věrohodně zahrála Kathryn Hahn, má ale obecnější přesah a univerzální platnost. Jde o typ člověka, který svou pokryteckou snahou pomáhat druhým maskuje své vlastní zoufale neuspokojené (ano i ty sexuální) potřeby a ambice. 

Na druhé straně proti frustrované Rachel stojí postava sice jednoduché, ale v zásadě spokojené a hlavně daleko upřímnější a bezprostřednější McKenny. Na první pohled vypadá toto striktní rozdělení jako otřepané klišé. Jill Soloway se ale podařilo díky jejímu nekonvečnímu pohledu tuto skutečnost nejen zastřít, ale udělat z Afternoon Delight i překvapivě zábavnou podívanou, aniž by přitom šlo o lehký druh komedie. Film nesklouzává ani do "prcičkovsky" laděných vod, k čemuž by mohla svádět přítomnost postavy striptérky McKenny. V závěru se Solloway zase vyhnula možnosti sklouznout k "atraktivní" scéně  hromadného znásilnění alà barová sekvence ze Znásilnění s Jodie Foster (na něž tam padne narážka ve "vedlejší", paralelně se odvjíjející scéně) a zvolila nenásilné, přesto působivé vyústění celé situace i filmu.  

Fotografie z filmu  / Afternoon DelightUž padla zmínka o uvěřitelném a přirozeném hereckém projevu Kathryn Hahn a v podobném duchu se nesou i výkony ostatních herců, z nichž stojí za vypíchnutí Josh Radnor jako její manžel. Oba se až na pár vypjatějších okamžiků drží civilního projevu. Vedle ústřední postavy Rachel vyniká Juno Temple v roli přímočaré a jen na povrchu afektované prostitutky McKenny, která lehce připomíná postavu prostitutky Lindy z Mocné Afrodité Woodyho Allena, ale bez přehnané dikce a gest Miry Sorvino. Juno Temple jí hraje s přirozeným ženským půvabem bez zbytečného a trapného přehrávání.

Snad se se jménem talentované filmařky Jill Soloway v budoucnu ještě setkáme. Její režijní prvotina je velkým příslibem, že se nejednalo jen o výtečný a ojedinělý nebo náhodný film dnes už ne tak neznámé nezávislé režisérky. 

Oficiální trailer k filmu Afternoon Delight

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
8/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 12. 4. 2024 - 18. 4. 2024
TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím Po delší době se v televizích objeví filmy, které ještě nedávno figurovaly v nabídkách kin. Největším lákadlem je oscarový trhák Všechno, všude, najednou, uvedení se dočká i hvězdně obsazená biografie Klan Gucci. ... čtěte zde
Vydáno: 12.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 15. týden
Kinopremiéry: Nezlomní Krotitelé duchů v říši ledu sledují ohňostroje V tomto týdnu budou kinaři vyhlížet především premiéru dalších Krotitelů duchů, která by měla do sálů přivést milovníky nostalgie a oblíbené ságy. Zbytek novinek pak zůstává na okraji zájmu a je určen spíš pro klubová... čtěte zde
Vydáno: 10.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Good Luck, Have Fun, Don’t Die (17.02.2024 17:00 v Novinky | Zprávy)
- Velký lov na nacisty se vrací (05.01.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Na nože: Glass Onion (08.11.2022 07:30 v Novinky | Trailery)
- Daniel Craig se vrací v detektivce Na nože: Glass Onion (08.09.2022 16:30 v Novinky | Trailery)
- Rudá Sonja se začala natáčet (24.08.2022 08:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Temný osud udělal z bílého bizona budovatele říše (20.05.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Miles Teller dohlíží na vznik Kmotra v novém traileru (24.03.2022 08:30 v Novinky | Trailery)
- Miles Teller dohlíží na vznik Kmotra v traileru (02.02.2022 15:48 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Nepříčetná policajtka vydává příkaz k popravě (17.09.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Na nože 2 má novou hvězdu (30.06.2021 14:00 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Muž jménem Ove ví, že poslouchat Bohemian Rhapsody je sázkou na nejistotu (28.05.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kdo bude hrát v Na nože 2? (14.05.2021 09:59 v Novinky | Zprávy)
- Rudou Sonju ztvární Hannah John-Kamen (06.05.2021 12:43 v Novinky | Zprávy)
- Zemřela Olympia Dukakis (02.05.2021 08:15 v Novinky | Zprávy)
- WandaVision nabízí nový trailer (11.12.2020 10:30 v Novinky | Trailery)
- WandaVision: první trailer (21.09.2020 09:47 v Novinky | Trailery)
- Lost Transmissions: trailer (08.03.2020 09:52 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Městem chodí odvážná Vaiana, která prožívá tvrdou očistu (13.12.2019 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Zloba a staříci popíjejí U zlaté rukavice a čekají dobrou smrt (16.10.2019 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Zloba: Královna všeho zlého v novém traileru (08.07.2019 17:58 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu