DVD: Záložní plán

Vydáno: 03.01.2011 16:00 - Kristina Bílá | foto: Facebook tvůrce

Krásní muži, krásné ženy. Toť stavební kámen romantických komedií. Když se k tomu přidá těhotenství, děti a svatba, balancuje téma na hranici propasti, kam nespadlo jen málo snímků. Záložní plán do té hlubiny bohužel zahučel.
Letošní rok filmaři evidentně přemýšleli, čím by okořenili téma těhotenství v romantických komediích. Záměna Specka a Gordona čerpá z oplodnění nepřirozenou cestou. Alan Poul, režisér Záložního plánu, vytěžil z podobného tématu již o pár měsíců dříve. Žánr romantické komedie musí splňovat obecně známý kód: krásné ženy, krásní muži. Příležitost provětrat se před kamerou dostala Jennifer Lopez a zatím neokoukaný obličej Alexe O'Laughlina. Se svým lehce absurdním příběhem se poprali statečně, ale jejich výkony kazí ubohý scénář, předvídatelný děj a pár nechutných scén.
Zoe je... počkat! Zoe není vlastně ani čtyřicátnice, která propásla tikot svých biologických hodin. Chce dítě, aby po smrti své babičky nezůstala sama. Ve svých vztazích zatím úspěšně ztroskotávala, přičemž si uvědomila, že na to, aby měla potomka, žádného muže nepotřebuje. Podstoupí tedy proces umělého oplodnění, jenž se - světe div se - povede hned na první pokus. Osud (nebo spíš scénáristé) tomu chtěl, aby právě v den úspěšného zákroku potkala osudového partnera. Po pár týdnech harmonického souznění sbírá všechnu svou kuráž na to, aby Stanovi odhalila pravdu. Přitom Zoe tajně doufá, že ji ani dvojčata rostoucí v jejím těle neopustí.
Cesta je ale trnitá. Alespoň že nevede přes zápletku obsahující ex-přítelkyni hlavního hrdiny. Stan má se svou těhotnou slečnou plno starostí i bez toho. A navíc - je to snad poprvé, co v romantické komedii nepřichází na konci odprosit muž, ale žena - příjemná změna...
Jennifer Lopez je ve své roli přirozená, dokáže rozdat tisíc bělostných úsměvů, ale zároveň skvěle zahraje mindráky těhotných žen. S Alexem O'Laughlinem se zase může ztotožnit hrstka mužů, která tento film zhlédne. Vývoj Stanovy postavy zahrnuje paniku, důležitá rozhodnutí, ale také zábavný chlapský pokec s neznámým tatínkem na dětském hřišti. Zvláštní, že právě Stan dostane rozum dřív než samotná Zoe.
Největším úletem celého snímku je spolek svobodných a hrdých matek, kam se Zoe zpočátku přihlásí. Kvůli této skupině zhrzených žen chcete, aby se sto minut filmu scvrklo na pět. Omílání řečí, že jsou bez muže hrdé a k ničemu ho nepotřebují, není vtipné, nýbrž trapné. Korunu hrůzy všemu nasadí domácí porod jedné z členek, kterého je ústřední pár svědkem. Mělo jít nejspíš o jednu z nejvtipnějších scén, kdy se gravidní Zoe vyděsí, co ji čeká. Převažují ale nechutné záběry. Desatero žen bubnujících na bonga a vyjících šamanské písně pohřbí celou sekvenci pod zem.
Pár vydařených momentů se v Záložním plánu najde. Například když Zoe uprostřed noci Stana vzbudí jen proto, aby mu ukázala fotografii svého kdysi výstavního pozadí. Přesto nesmíte brát přízvisko "komedie" příliš vážně. Snímek nejspíš potěší a pobaví zkušené rodiče, ale ty nastávající leda vyděsí. Kamarádka Zoe neustále předsouvá, jak své děti nenávidí a jak jí zničily život. Jakmile jí nabídne, že jí ukáže svou vagínu, aby si mateřství rozmyslela, máte pocit, že je tu zkrátka něco špatně. Snímky o těhotných by filmaři mohli na chvíli zase uložit k ledu.
Film na DVD doplňuje alespoň pár bonusů. Na disku lze najít hrstku nepoužitých scén a také zhruba čtvrthodinový dokumentární snímeček o tom, jak film vznikal. Ten obsahuje rozhovory s tvůrci i s hlavními aktéry a poodhalí vcelku zajímavé pozadí při natáčení.
TECHNICKÉ SPECIFIKACE:
Zvuk: Dolby Digital 5.1 angličtina, Dolby Digital 5.1 čeština, Dolby Digital 5.1 maďarština, Dolby Digital 5.1 ruština, Dolby Digital 5.1 turečtina, Dolby Digital 5.1 polština
Titulky: české, slovenské, maďarské, polské, turecké, arabské, bulharské, chorvatské, estonské, řecké, hebrejské, hindské, islándské, litevské, rumunské, srbské, slovinské
Obraz: 16:9; 2.35:1



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • Záložní plán (Silvie, 14.05.2011 00:32) Reagovat

    By mě zajímalo jaký idiot napsal tento komentář k filmu, u kterého jsem se tolikrát ohýbala smíchy.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY