Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
10 pravidel jak sbalit holku

Recenze: 10 pravidel jak sbalit holku - pokus o návrat mezi Snowboarďáky

Vydáno: 20.03.2014 19:30 v sekci Recenze | Premiéry - Vratislav Šálek | foto: Falcon

Karel Janák se snaží navázat na své teenagerské komedie Snowboarďáci a Rafťáci snímkem o tom, co se stane, když absolutní outsider balí holku podle osvědčených knižních rad. Stvořil opět další divácký fenomén?

10 pravidel jak sbalit holkuRecenzoval/a Vratislav Šálek dne 20.03.2014 19:30. Karel Janák se snaží navázat na své teenagerské komedie Snowboarďáci a Rafťáci snímkem o tom, co se stane, když absolutní outsider balí holku podle osvědčených knižních rad. Stvořil opět další divácký fenomén? Hodnocení: 2.5

10 pravidel jak sbalit holku

10 pravidel jak sbalit holku
Komedie
Česká republika, 2014 , 100 min.

Režie: Karel Janák
Scénář: Karel Janák
Kamera: Alexander Šurkala
Hudba: Miroslav Chyška
Herci: Matouš Ruml, Jan Dolanský, Miroslav Donutil, Jakub Prachař, Tereza Nvotová, Kristína Svarinská

Česká premiéra: 20.03.2014

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Komediální žánr je v našich končinách stále sázkou na diváckou jistotu, není tedy divu, že odlehčených snímků u nás vzniká zdaleka nejvíc. Notné oblibě se těší také subžánr teenagerské komedie, jehož nejvýraznějšími a nejúspěšnějšími zástupci jsou filmy Snowboarďáci a Rafťáci. A právě jejich režisér Karel Janák přichází s novinkou s názvem 10 pravidel jak sbalit holku.

Fotografie z filmu  / 10 pravidel jak sbalit holkuV centru dění je chytrý, avšak nesmělý student astrofyziky Marek, jehož největší láskou jsou hvězdy a horoskopy. A možná i díky nim (a také kvůli jeho snílkovství) se mu každý vztah rozpadl pod rukama. Nyní mu ale překřížila cestu krásná dívka a on se do ní zamiluje tak bláznivě, že není schopen se soustředit na cokoli jiného. Jeho přátelé už se na jeho marnou snahu zaujmout nemohou dívat a povolají Markova odcizeného otce, který je úspěšným vydavatelem knih o tom, jak zaujmout ženu svých snů. Po počáteční nechuti se rodič přece jen rozhodne své rady předat, a začíná tak vymýšlet účinnou strategii, na jejímž konci by měl být nepravděpodobný, nicméně šťastný vztah.

10 pravidel jak sbalit holku je v tuzemsku poměrně unikát, protože jde o remake původně italské komedie, jenž je samozřejmě uzpůsoben českým reáliím. Ve výsledku to sice je úplně jedno, ale je to natolik zajímavý fakt, že by se měl v každé recenzi objevit. Pokud jste o existenci originálu nikdy neslyšeli, nezoufejte, protože jeho znalost je absolutně nepodstatná, a rozhodně nepoznáte, že jde o nějaký remake.

Snímek splňuje takřka všechny atributy divácky nenáročné záležitosti, která zřejmě naplní pokladny kin, ale její hodnota není trvalá. Prakticky od úvodních minut je všechno strašně převídatelné a jde jen o to, kdy se jednotlivé žánrové položky naplní a jakým způsobem k tomu dojde.

Fotografie z filmu  / 10 pravidel jak sbalit holkuA za celou dobu se opravdu nestane nic, co by nějak překvapilo, potěšilo nebo vytrhlo z nenápadité rutiny, které je tu všude plno. Karel Janák zkrátka nikdy nezmění tempo nebo náladu filmu ani nijak neozvláštní zaběhnuté pořádky, takže je vlastně strašně těžké udržet stálou pozornost a nepodívat se občas na hodinky.

Není to tak, že by se tu neobjevovaly humorné situace, jen jich je dost málo a většinou jsou prvoplánové. Tvůrce sice prokazuje, že má smysl pro načasování a vypointování vtipů, jenže to samotné nestačí, když pointa je známa de facto ještě dřív, než vtípek pořádně začne, což je svým způsobem škoda. A to i z toho důvodu, že technicky to není úplně špatné, neboť hudba je pohodová, kamera si občas vyhrává s malebnými záběry a celé to má vlastně příjemnou atmosféru.

Fotografie z filmu  / 10 pravidel jak sbalit holkuProblém je s ústředním příběhem, který nejenže je předvídatelný, ale taktéž dost nepravděpodobný a nedůvěryhodný. Lze si jen velmi těžko představit, že dcera diplomatů, která chodila s fotbalistou z Premier League, se bude o budoucím partnerovi rozhodovat podle toho, zda umí rychle postavit stan, případně zda dovede přežít v přírodě. Nemluvě o tom, že oněch deset pravidel v podstatě spočívá v zesměšňování a ztrapňování milostného soka, což taky není úplně košér.

Potěší alespoň obsazení, které tvoří většinou neokoukaní herci. Matouš Ruml v ústřední úloze přesně splňuje nároky nesmělého "trumbery", Jakub Prachař jako jeho rival zase ty namyšleného zbohatlíka a Miroslav Donutil jako už v posledních letech hraje tradičně Donutila. Kristina Svarinská je potřebně půvabná, a i když jí toho scénář moc nedovoluje, snaží se z něho vymačkat maximum. Nejvíc si zřejmě budete pamatovat Jana Dolanského jakožto zhuleného Markova kamaráda, jehož význam je tu víceméně zbytečný, ale je hlavní komickou figurkou, takže se dočkáte stále populárních "zhuleneckých" hlášek a fórků.

Fotografie z filmu  / 10 pravidel jak sbalit holku10 pravidel jak sbalit holku je vlastně absolutně neškodná komedie, která zřejmě nikoho příliš neurazí, na druhou stranu asi málokoho výrazně pobaví. Pro náročnějšího diváka tu chybí zajímavější příběh, lepší vtipy a sympatičtější hrdinové, pro toho méně náročného tu pro změnu nejsou žhavé erotické scény, odhalená těla a chybí také víc citovatelných hlášek. I z toho důvodu je tedy výsledek ryze průměrný.

Originální trailer filmu 10 pravidel jak sbalit holku

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
5/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Manželé Stodolovi zavalila Duna (28.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Pianista bere na Noemovu archu Frantu mimozemšťana (07.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Český fantasy horor Krvavý Johann je laciným brakem od fanoušků žánru (13.01.2024 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Zdá se mi, že s tebou nikdy, krvavý Johanne (10.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Top 20 ČR: Bláznivá komedie vládne (09.01.2024 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Kinopremiéry: Jedeme na teambuilding oslavit méďovy Vánoce (27.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Pes v ofsajdu míří na grand prix (24.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Masakr v Římě způsobil chaos a znamenal farářův konec (02.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Pan Nepolapitelný hledá odhalenou stopu devadesátek (19.05.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Bojovník s peklem je rudý kapitán, který utíká do bezpečí (14.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Tenkrát v Hollywoodu patřili apoštol Pavel a myši do nebe (07.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Buď chlap s Johnem Wickem! (22.03.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Česká komedie Grand Prix kombinuje výbornou režii a vulgární humor (26.11.2022 10:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Temné síly hledají cestu zpátky a mají srdce na dlani (25.11.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Princezna zakletá v čase připravila menu pro Kennedyho (16.11.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Stroj času: Dědictví aneb Kurvahošigutntág slaví 30 let (03.09.2022 12:00 v Recenze | Stroj času)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu