Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Need for Speed

Recenze: Need for Speed potřebuje víc než rychlost

Vydáno: 13.03.2014 19:00 v sekci Recenze | Premiéry - Roman Kotvald | foto: facebook tvůrce

Jedna z nejslavnějších závodních her vůbec se konečně dočkala převedení na velká plátna, které jí mohlo náramně slušet, jenže stupínek vítězů, pohár či šampaňské jsou v nedohlednu.

Need for SpeedRecenzoval/a Roman Kotvald dne 13.03.2014 19:00. Jedna z nejslavnějších závodních her vůbec se konečně dočkala převedení na velká plátna, které jí mohlo náramně slušet, jenže stupínek vítězů, pohár či šampaňské jsou v nedohlednu. Hodnocení: 1.5

Need for Speed

Need for Speed
Drama / Thriller / Akční / Krimi
USA, 2014 , 132 min.

Režie: Scott Waugh
Scénář: George Gatins, George Gatins, John Gatins
Kamera: Shane Hurlbut
Herci: Aaron Paul, Dominic Cooper, Imogen Poots, Kid Cudi, Rami Malek, Ramon Rodriguez, Harrison Gilbertson, Dakota Johnson, Stevie Ray Dallimore, Michael Keaton, Alan Pflueger, Brian Keaulana, Logan Holladay, Carmela Zumbado, Jalil Jay Lynch

Česká premiéra: 13.03.2014

Distributor: Bontonfilm

Need for Speed hodnocení na Kinobox.cz: 65.90 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Testosteronem nabité filmy, s kterými se v posledních letech setkáváme, sází hlavně na velké hvězdy, a tudíž se snaží do kina nalákat nejen prvoplánově pánské publikum, ale třeba i jejich drahé polovičky. Jenže tentokrát se na nic podobného nehraje, velká herecká jména jdou stranou drahým autům, z kterých "smrdí" benzín z plátna přímo do sálu.

Aaron Paul ve filmu Need for Speed / Need for SpeedOna esence motorového oleje, benzínu a potu, jak snad každý poznal podle názvu, vychází asi z nejslavnější série arkádových závodních her, která spatřila světlo světa již roku 1994. Z hlediska příběhu jí zastínila story o rivalitě mezi automechanikem a pouličním závodníkem Tobeym (Aaron Paul), a jeho bývalým kamarádem a závodníkem NASCARu Dinem (Dominic Cooper) - ti se evidentně předháněli už na základce, kdo je větší frajer a lepší v zatáčkách na tříkolce. Nakonec je svede dohromady výhodný kšeft, který následně dostane Tobeyho do vězení a jejich vztah dosáhne úrovně pomsty na život a na smrt. Po propuštění je jeho jediným cílem projet půlku kontinentu v rekordním čase, bez ohledu na podmínku a samozřejmě v ženské společnosti. S pomocí svých přátel se chce zúčastnit také nelegálního závodu a pomstít se vítězstvím nad svým největším soupeřem. A ano, je to přesně tak stupidní, jak to zní.

Musím přiznat, že žádným velkým fanouškem téhle videoherní série nejsem, nějaký díl, možná díly jsem hrál, ale přeci jenom pár neděl už to bude, i tak s menším zabrouzdáním v paměti určitě dokáži ocenit v některých ohledech věrnost adaptace, především v závěrečném závodě. Ale vezměme to popořadě - bývalý kaskadér a trochu i herec Scott Waugh režijně debutoval přede dvěma lety polodokumentárním válečným dramatem Act of Valor, ještě s kolegou Mikem McCoyem, ale jejich počin nikoho zrovna neoslnil, tudíž bylo překvapením spojení jeho jména s takto velkou značkou.

Aaron Paul ve filmu Need for Speed / Need for Speed
Obavy skeptiků se ale ve výsledku bohužel vyplnily. Může to znít příliš ostře, jenomže bezpohlavní režie jakoby kopírovala nudná úvodní intra, na která stejně nikdo nekouká a okamžitě mačká tlačítko na přeskočení, které jaksi ke vstupence na pokladně nedostanete. Tudíž citové výlevy hrdinů, či tragické momenty nutí pouze koukat na hodinky, protože naopak nejsou ani natolik stupidní, aby byly nechtěně směšné. Nemůžou za to jen charaktery postav, ale ve velké části i samotní herci, v čele s Aaronem Paulem, jehož několik samostatných scén by skvěle padlo do nějakého hororu (jako pohled na narušeného úchyla při plánování další vraždy).

Abych pořád jen nehanil, pár zajímavých, dobře řemeslných nápadů alespoň v té akci najdeme, naneštěstí jsou povětšinou okamžitě vystřídány „wtf“ momenty. Nezáleží, jestli vyloženě surově vsunutou akcí, protože dlouho nic nevybouchlo, tak natankujeme za jízdy na dálnici jako "správní borci", nebo dalším nezvládnutým emocionálním výlevem (několikanásobné brečení Aarona Paula za volantem se určitě brzo dočká nespočtu parodií), jenž ten předchozí světlý okamžik okamžitě pohřbí.

Fotografie z filmu Need for Speed / Need for SpeedK NEkvalitám příběhu Need for Speed se skoro nesluší nevyjadřovat - klišé z akčňáků 80. a 90. let lze dnes brát pouze s nadhledem a ironií, viz poslední dvě Rychle a zběsile s „The Rockem“, kde by se tvůrci měli učit od základů. Dialogy, jaké vkládají do úst hrdinům, jsou místy na pokraji vyzvracení a k smutku je, že způsobí natěšení na ony průměrné akční scény, kterých stejně není dostatek. Jakékoliv sebemenší logické pochody nebo smyslu dávající řešení situací zůstává pořád na startu, přičemž auta dávno projíždí cílem, což by úplně nevadilo, kdyby se velkou část stopáže nekecalo. Samotná délka nekonečných 130 minut je velkým kamenem úrazu, kterému by nepomohlo ani obroušení o třetinu.

Použití triků s velkou rezervou kvůli „reálnosti“ závodů nebo bouraček byl mimo jiné určitě atraktivní nápad, bohužel jeho převedení do praxe v tomto případě znamená pouze ještě větší digitální dojem než použití standartního CGI.

Fotografie z filmu Need for Speed / Need for SpeedA onen velký závěrečný závod? Pokud mě paměť nešálí, drží se velmi přesně hry - policejní vrtulníky snažící se zastavit superrychlá auta s bambilióny koní, slabé policejní „kraksny“ se stejným marným úsilím, i ten žlutý autobus určitě bude narážka vyloženě pro fanoušky. Asi už ani nemá smyslu se pozastavovat nad tím, že vítěz získá auta soupeřů, takže jasná volba je poslat ostatní soupeře do totálního „crashe“. Zarytí fanoušci budou určitě obhajovat, že film je přeci velmi věrným převedením na velká plátna, ale přeci co funguje ve hře, málokdy funguje před kamerou a tady je jasný příklad.

Nejspíš si dokážu představit, že alespoň automobiloví fandové by mohli být ve výsledku spokojeni a samozřejmě ti herní, i když asi ne tolik, jak by čekali. Ale všichni ostatní ať raději sáhnou po nedávno vydaných Rivalech na DVD.

Český trailer filmu Need for Speed

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
3/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Expend4bles: Postr4datelní (22.09.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Postradatelná Golda hledá bod obnovy (20.09.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Hidden Strike (01.06.2023 19:35 v Novinky | Trailery)
- Arnold Schwarzenegger bude znovu akční (25.04.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Drsnej Shaft a Abraham Lincoln jsou božští kazišuci (27.01.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Čtvrtý díl Expendables získal datum premiéry (07.10.2022 16:30 v Novinky | Zprávy)
- Iko Uwais vs Expendables: Postradatelní (27.10.2021 16:45 v Novinky | Zprávy)
- Expendables: Postradatelní se vrátí počtvrté (31.08.2021 09:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Už teď nám chybí rodinný víkend, během kterého poznáme Johna Lennona a Cyrila s Metodějem (02.07.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Creed, Deadpool a stařík Diego Maradona jsou hoši z Brazílie (30.10.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- Westworld: nový trailer 3. série (21.02.2020 08:51 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Fanaticky zamilovaný Lego Batman zažívá v roce 1984 svůj první střet (29.11.2019 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Nezlomný jezdec se vydává do Dunkerku, kde si zahraje čáru (15.11.2019 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Policajt ze školky hraje s centrální inteligencí hru o přežití (11.10.2019 07:30 v Radar | TV tipy)
- El Camino: A Breaking Bad Movie v úplném traileru (24.09.2019 19:24 v Novinky | Trailery)
- Perníkový táta se vrací na Netflix jako film (25.08.2019 09:59 v Novinky | Trailery)
- Westworld: první trailer 3. série (20.05.2019 14:00 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Bídník Orel Eddie se veze na něžných vlnách skandálu a diagnózy smrti (16.11.2018 07:30 v Radar | TV tipy)
- Colette: Příběh vášně v novém traileru (25.09.2018 14:35 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Mamma Mia zanechává v kinech děsivé dědictví (18.07.2018 07:30 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu