Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 21. 2. 2014 - 27. 2. 2014

TV tipy: Captain America v zajetí psychologických dramat

Vydáno: 21.02.2014 07:00 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: Marvel

S končící olympiádou ožila i programová nabídka tuzemských televizí, jejichž dramaturgové se nebáli zařadit hodně zajímavé filmy. Převahu mají tentokráte (nejen) válečná dramata, hitem je rozhodně premiérový Captain America.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Bravados (The Bravados) (sobota 22. 2., Fanda, 17.05 - 18.50 / neděle 23. 2., 12.35 - 14.10)

Plakát filmu Bravados / The BravadosVíce než půl století starý western překvapí současného diváka hlavně tím, jak je neschematický a na svou dobu progresivní. Režírující Henry King se totiž spíše než na jakousi typickou naivitu soustředil na syrovou realističnost a psychologickou propracovanost postav. Nechybí ani odpovídající atmosféra, poměrně brutální přestřelky a zajímavá hudba. V hlavní roli se objeví výborný Gregory Peck. Na škodu jsou snad jen místy hodně pomalé tempo a velké množství dialogů.

Synopse: Život Jima Douglasse (Gregory Peck) se radikálně změní poté, co mu čtyři nelítostní bandité zabijí ženu. Od té chvíle touží jen po pomstě. V městečku Rio Arriba mají popravit čtyři pachatele loupežného přepadení. Jim je přesvědčen, že jde o tytéž osoby a chce vykonat spravedlnost dřív. Jenže v poslední chvíli si uvědomí, že v tom případě bude jako oni. 

Zajímavost: Jedná se o jeden z prvních filmů natočených barevným procesem pod značkou De Luxe. 

Originální trailer filmu Bravados / The Bravados

Captain America: První Avenger (Captain America: The First Avenger) (sobota 22. 2., Nova, 20.20 - 22.45 / neděle 23. 2., Nova Cinema, 15.55 - 18.10)

Plakát filmu Captain America: První Avenger / Captain America: The First AvengerV podstatě rutinní "komiksovka" potěší hlavně tím, že i přes své téma není přehnaně patriotistická a vyhýbá se zbytečnému patosu. Režírující Joe Johnston se naštěstí nebere moc vážně a snímku tím pádem nechybí nadhled a velká porce hlášek. Podařilo se i obsazení, jemuž vévodí velmi dobrý Chris Evans, výborní Tommy Lee Jones a Stanley Tucci a také Hugo Weaving, který si vychutnal hlavní zápornou roli. Na druhou stranu tu je málo akce, která navíc není příliš zajímavá. Lokálním problémem budiž i naprosto otřesný a nechtěně směšný tuzemský dabing. 

Synopse: Idealistický mladík Steve Rogers (Chris Evans) by rád vstoupil do armády a bojoval proti nacistům. Jelikož je ale podměrečný a neduživý, nemá absolutně žádnou šanci uspět. Nechybí mu ale zarputilost, která rozhodne o tom, že je vybrán do tajného experimentálního projektu, který má za úkol vytvářet supervojáky. Pod vedením doktora Erskina (Stanley Tucci) se tak z něho stává dokonalá lidská bytost. A právě včas, neboť nebezpečný nepřítel spřádá plány na ovládnutí světa.

Zajímavost: Evans má na těle několik tetování, která musela být den co den zakrývána makeupem.

Český trailer filmu Captain America: První Avenger / Captain America: The First Avenger

Mladí lvi (The Young Lions) (neděle 23. 2., ČT2, 09.35 - 12.15)

Plakát filmu Mladí lvi / The Young LionsMéně známé americké válečné drama, které má na kontě také tři oscarové nominace, vyniká tím, že je nestranné a i nacisty se tu snaží zachytit jako klasické lidské bytosti. Režírující Edward Dmytryk dostal k dispozici vydařený scénář, který je adaptací stejnojmenného románu Irwina Shawa a opírá se o propracované postavy. Excelentní je i obsazení, jemuž dominuje trojice Marlon Brando, Montgomery Clift a Dean Martin. Zamrzí jen nevyrovnané tempo, přehnaná stopáž a lehce neuspokojivé zakončení příběhu.

Synopse: Tři rozdílní mladí muži mají vlastní náhled na druhou světovou válku. Německý důstojník Christian Diestl (Marlon Brando) ji schvaluje čím dál méně, americký žid Noah Ackerman (Montgomery Clift) nevidí rozdíl mezi antisemitismem doma a v Německu a lehkomyslný Michael Whiteacre (Dean Martin) se mění v hrdinu.

Zajímavost: Podle své biografie založil Brando svůj charakter na blonďatém chlapci s dokonalým nosem, kterého viděl v německém filmu. 

Originální trailer filmu Mladí lvi / The Young Lions

Klub vyděračů (Butterfly on a Wheel) (neděle 23. 2., Nova Cinema, 20.00 - 21.55)

Plakát filmu Klub vyděračů / Butterfly on a WheelV zahraničí dobře hodnocená kanadská krimi doplácí na osobu svého režiséra. Mike Barker totiž jede na jistotu a některým zásadním scénám nedovede dodat ten správný náboj a atmosféru. Snímek přitom nepostrádá atraktivní příběh, v němž jsou vymyšleny zajímavé a poměrně důvěryhodné zvraty, jen je chvílemi zbytečně překomplikovaný a postavám chybí hlubší motivace. V nadprůměru výsledek drží také herci, mezi nimiž vynikají Pierce BrosnanMaria Bello a Gerard Butler. Při troše tolerance a menších nárocích si užijete příjemnou oddechovku.

Synopse: Neil (Gerard Butler) a Abby (Maria Bello) Randallovi mají ideální život a nic jim nechybí. To se ale změní ve chvíli, kdy je jejich malá dcerka Sophie (Emma Karwandy) unesena. Osud rodinné spokojenosti tak drží v rukou chladnokrevný a vypočítavý Tom Ryan (Pierce Brosnan), který ale překvapivě nechce peníze a stojí jen o to jejich dokonalý život podrobit extrémně těžké zkoušce a úplně ho rozvrátit. Oba manželé si tak sáhnou na úplné dno, aby dcerku osvobodili.

Zajímavost: Scéna s nehodou na parkovišti je skutečná, stejně jako reakce Pierce Brosnana.

Originální trailer filmu Klub vyděračů / Butterfly on a Wheel

Mama Gógó (Mamma Gógó) (neděle 23. 2., ČT art, 20.20 - 21.45)

Plakát filmu Mama Gógó / Mamma GógóIslandské drama zpočátku láká na příjemnou a trefnou satiru na filmový průmysl, jenže režírující Friðrik Þór Friðriksson v polovině začne hrát na vážnější strunu a svěží tempo najednou opadne. Slibně rozjetý příběh je nedořečený a divák se několik zásadních věcí nedozví. Na druhou stranu tu je naprosto fantastická Kristbjörg Kjeld, která drží snímek ve slabších chvílích a skvěle vyvažuje humor a tragiku své postavy. Potěší také hezká hudba a kamera a celkově příjemná atmosféra.

Synopse: Ambiciózní režisér (Hilmir Snær Guðnason) dokončil snímek o lidech uprchlých z domova důchodců. Ačkoli jde o kasovní propadák, u kritiky má úspěch a tvůrce se začne upínat k možné oscarové nominaci. Zároveň si povšimne zvláštního chování své stále šaramantní matky (Kristbjörg Kjeld), která začíná zapomínat. Společně se sestrami se rozhodne, že ji pošlou do domova důchodců. A rázem se žena začne chovat jako hrdinové jeho neúspěšného filmu.

Zajímavost: Snímek je silně autobiografický.

Originální trailer filmu Mama Gógó / Mamma Gógó

100 000 dolarů na slunci (Cent mille dollars au soleil) (neděle 23. 2., ČT2, 21.45 - 23.45)

Plakát filmu 100 000 dolarů na slunci / Cent mille dollars au soleilDobrodružný francouzsko-italský snímek sice takřka postrádá humor, přesto jde o jeden z nejlepších, v němž se v hlavní roli objevil oblíbený Jean-Paul Belmondo. K tomu přispěla i zkušená a bravurní režie Henriho Verneuila, který dodal potřebnou "chlapskou" atmosféru, celkový náboj a parádní akci, která je takřka nadčasová. V dalších rolích se navíc objeví kupříkladu výborní Lino Ventura a Gert Fröbe. Když odhlédnete od některých nelogičností a místy pomalého tempa, budete mít co dělat s hodně příjemnou evropskou žánrovkou.

Synopse: Castagliano (Gert Fröbe) vede spediční společnost na okraji marocké pouště. Najme nového řidiče na přepravu tajného nákladu v hodnotě sto tisíc dolarů. Jenže Rocco (Jean-Paul Belmondo) se o plánu dozví a uprchne i s kořistí. Castagliano tak musí povolat svého nejlepšího řidiče (Lino Ventura) a slíbit mu velkou odměnu, když náklad získá zpět. Zběsilá honička tak může začít.

Zajímavost: Film měl být původně barevný, kvůli nedostatku financí se ale musel k lítosti všech točit černobíle. 

Originální trailer filmu 100 000 dolarů na slunci / Cent mille dollars au soleil

Okupace ve 26 obrazech (Okupacija u 26 slika) (pondělí 24. 2., ČT2, 21.30 - 23.25)

Plakát filmu Okupace ve 26 obrazech / Okupacija u 26 slikaEvropské koprodukční válečné drama je realistickým pohledem na boje druhé světové války v Jugoslávii. Svého času film proslul na "východní blok" hodně brutálními, krvavými a otevřenými scénámi. Režírující absolvent FAMU Lordan Zafranović zvolil chirurgicky přesný až dokumentaristický styl, s nímž se snaží velmi přehledně zobrazit největší etnické problémy balkánského poloostrova. Nechybí ani záměrný kontrast mezi nádhernou krajinou a sugestivními scénámi násilí. Pocit autenticity umocňuje obsazení neznámými tvářemi. Nadčasová a stále mrazivá záležitost.  

Synopse: Niko (Frano Lasic), Toni (Milan Strljic) a Miho (Ivan Klemenc) jsou vrstevníci z bohatých dubrovnických rodin, kteří žijí bezstarostný život. Toni se zamiluje do Nikovy sestry (Tanja Poberznik) a na zásnubách tři navzájem blízké rodiny očekávají okupaci. Ta přijde velmi brzy a dosud nerozlučné přátelé krutě a osudově rozdělí.

Zajímavost: Snímek je první částí režisérovy volné válečné trilogie.

Ukázka z filmu Okupace ve 26 obrazech / Okupacija u 26 slika

Smrt si říká Engelchen (úterý 25. 2., ČT2, 21.45 - 23.55)

Plakát filmu Smrt si říká Engelchen / Smrt si říká EngelchenPoměrně slavné československé válečné drama, které je zdařilou adaptací výtečné literární předlohy Ladislava Mňačka, patří do skupiny tzv. trezorových filmů. Režijní duo Ján Kadár a Elmar Klos totiž na válku nahlíželo objektivně a oprostilo se od jakékoli ideologie a dokonce neváhalo zobrazit německé důstojníky jako ne úplně záporné postavy. Potěší i hutná atmosféra a jemné jinotajné náznaky na tehdy vládnoucí režim. V hlavních rolích se objeví precizní Jan Kačer a Eva Poláková. Za zmínku stojí i hrátky s narativní strukturou. Jeden z nejzásadnějších filmů naší kinematografie.

Synopse: Mladý partyzán Pavel (Jan Kačer) je raněn při osvobozování Zlína v roce 1945. Při ozdravném pobytu v nemocnici vzpomíná na klíčové okamžiky války a pokouší se vyrovnat s traumatem největším - vypálením pasekářské osady Ploština německým vojskem poté, co ji opustili partyzáni. 

Zajímavost: Snímek byl na dvacet let uchován v trezoru jako "příkladně nebezpečný", k čemuž pomohly i emigrace autora předlohy a jednoho z režisérů.

Ukázka z filmu Smrt si říká Engelchen

Král videoher (Grandma´s Boy) (středa 26. 2., Nova Cinema, 21.50 - 23.40)

Plakát filmu Král videoher / Grandma's BoyZáměrně jednoduchá a "buranská" komedie pobaví především ty, kteří sdílí vášeň pro počítačové hry. Režírující Nicholaus Goossen se neštítí opravdu ničeho a servíruje humor všeho druhu, v němž není nouze o vulgarity, přisprostlé hlášky i tělesné tekutiny. K tomu samozřejmě patří, že vtipy mnohdy míří úplně vedle a působí spíše trapně, některé jsou ale na druhou stranu bezmála geniální. V hlavních rolích se neobjevuje žádné hvězdné jméno, proto skutečně záleží na tom, jak vám zvolený styl humoru sedne. Tip bez větší záruky.

Synopse: Alex (Allen Covert) opustil nudnou práci úředníka, živí se testováním počítačových her a nic mu vlastně nechybí. To ale jen do doby, kdy jeho spolubydlící utratí všechny peníze na nájem v "masážním salonu". Alex je tak nucen odstěhovat se k osmdesátileté babičce a jejím stejně starým a bláznivým spolubydlícím, které pro jeho práci nemají příliš pochopení. 

Zajímavost: Film produkoval slavný komik Adam Sandler

Originální trailer filmu Král videoher / Grandma´s Boy

Johanka z Arku (Joan of Arc) (čtvrtek 27. 2., ČT2, 09.00 - 11.30)

Plakát filmu Johanka z Arku / Joan of ArcNa dramatu oceněném Oscary za kostýmy a kameru je víc než co jiného znát, že předlohou mu byla divadelní hra. Režírující Victor Fleming se tak logicky více soustředí na atmosféru, samotnou hlavní postavu a větší množství dialogů a upozaďuje akci, která je ale víceméně zdařilá. V titulní roli se objeví na Oscara nominovaná Ingrid Bergman, s níž drží krok i stejně poctěný José Ferrer. Je ale nutné počítat s tím, že zub času se na snímku podepsal a některé momenty už dnes působí naivně a nechtěně směšně. To by ale nemělo od zhlédnutí ne tak známého zpracování osudů slavné vojevůdkyně příliš odradit.

Synopse: Koncem dvacátých let patnáctého století zmítá Francií již sto let trvající válka s Anglií. V této době předstoupí před královského správce negramotná Johanka (Ingrid Bergman), která slýchá hlasy a zjevují se jí andělé a světci. Ti jí prý zvěstují, že si ji Bůh vybral, aby zachránila rodnou zem. Dostane se až na dvůr korunního prince Karla (José Ferrer), kterého nakonec přesvědčí a on ji postaví do čela svých vojsk. Tím ale zároveň začíná pád mladé a nevinné dívky.

Zajímavost: Dva týdny po premiéře zemřel Victor Fleming na infarkt.

Ukázka z filmu Johanka z Arku / Joan of Arc

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led (22.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie (20.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Dva Jakeové odhalují zhoubné zlo v Moulin Rouge (16.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Kosmonaut z Čech (16.01.2024 17:27 v Novinky | Trailery)
- Teaser: Kosmonaut z Čech (20.12.2023 18:51 v Novinky | Trailery)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Beavis a Butt-head drží slovo a vyráží do útoku (01.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Princezna zakletá v čase natáčí banger na planetě opic (17.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Marvels objevují umění jíst a milovat a přemýšlí jak přežít svého muže (08.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Muž na laně a skřítek si připíjí na zvrácenost strachu (20.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Bláznivá Lara Croft viděla supernovu (13.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Policejní inspektorka miluje souseda svého a řeší operaci Spodnička (06.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Malý Nicky našel místo u moře, kde pohřbil nesnesitelnou tíhu obrovského talentu (29.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Profesor a šílenec vědí jak vykrást banku a rozpoutat vzpouru ve věznici Carandiru (08.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Sestra hledá každý den odvahu k tlusté řecké svatbě (06.09.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Fantom Opery podstoupil zkoušku umění a stal se z nuly hrdinou (01.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Sommersby se vrátil kolem půlnoci a zatančil si tanec v temnotách (18.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu