Festivalové ozvěny: Vítězové Berlinale

Vydáno: 20.02.2014 13:00 - Jana Bébarová | foto: facebook tvůrce

Čínské mysteriózní drama Black Coal, Thin Ice o detektivovi vyšetřujícím sérii vražd si odváží Zlatého medvěda z 64. Berlinale. S prázdnou neodjíždí ani favorizovaní Wes Anderson a Richard Linklater.
BERLINALE
Všechny první ohlasy z právě skončeného 64. ročníku Berlinale se shodly na tom, že závěrečné předávání cen ovládla asijská kinematografie. Hned dva medvědy totiž získal čínský mysteriózní snímek Bai ri yan huo (Black Coal, Thin Ice) o detektivovi, kterého případ vražd dovede k tajemné ženě, jejímuž kouzlu po vzoru noirových protagonistů bezmocně podlehne. Vedle hlavní ceny - Zlatého medvěda za nejlepší film - byl tento snímek oceněn v kategorii nejlepší mužský herecký výkon (Fan Liao).

Dalším úspěchem pro asijskou kinematografii byl Stříbrný medvěd pro nejlepší herečku, Japonku Haru Kuroki, která ztvárnila hlavní roli v komorním psychologickém dramatu Chiisai ouchi (The Little House). V Číně rovněž slavili Stříbrného medvěda pro kameramana Zeng Jiana, který podle poroty vnesl mimořádný umělecký přínos do snímku Tui na (Blind Massage) zpracovávajícího téma slepoty, který režíroval s 6. generací čínského filmu spojovaný Lou Ye .

Hippolyte Girardot, Sabine Azéma ve filmu  / Aimer, boire et chanterZahajovací Grandhotel Budapešť, nová svérázně stylizovaná komedie Wese Andersona, na jejíž uvedení v českých kinech si ještě měsíc musíme počkat, si od poroty vedené producentem Jamesem Schamusem vysloužila Velkou cenu. Cena Alfreda Bauera pro film, který otevírá nové perspektivy, putovala do rukou francouzského veterána Alaina Resnaise za tragikomické konverzační drama Aimer, boire et chanter (Life of Riley), které je adaptací divadelní hry britského dramatika Alana Ayckbourna.

Cenu za režii si z Berlinale odváží Američan Richard Linklater za své časosběrnou metodou natáčené drama Boyhood, které od začátku patřilo mezi největší favority festivalu. Snímek, ve kterém Ethan Hawke a Patricia Arquette ztvárnili rodiče dospívajícího Ellara Coltrane a jeho sestru ztělesnila režisérova vlastní dcera Lorelei Linklater, do české distribuce podle serveru Aktuálně.cz zakoupila společnost Cinemart. Jeho česká premiéra však zatím není stanovena. 

Florian Stetter, Lea van Acken ve filmu  / KreuzwegStříbrný medvěd za scénář zůstal v rukou domácích tvůrců, konkrétně Dietricha a Anny Brüggemannových za drama Kreuzweg (Stations of the Cross), který režíroval prvně jmenovaný. Oceněný snímek vypráví o čtrnáctileté dívce vyrůstající ve fundamentalistické křesťanské komunitě.

S prázdnou z Berlína neodjeli ani čeští, respektive slovenští tvůrci. Slovensko-česko-chorvatský celovečerní dokument Sametoví teroristé, pod nímž je režijně podepsaná trojice Ivan OstrochovskýPeter Kerekes a Pavol Pekarčík, totiž získal cenu čtenářů německého deníku Tagesspiegel za nejlepší film sekce Fórum. 
To je na Berlinale tradičně platformou pro žánrově i tematicky odvážnou, novátorskou tvorbu z celého světa, kde stejný prostor dostávají hrané i dokumentární filmy. Forum, v souladu se svým otevřeným, nekompetetivním charakterem, nepředává žádné oficiální ceny. 

Fotografie z filmu Sametoví teroristé / Zamatoví teroristiSametoví teroristé, kteří již loni získali cenu FEDEORA za nejlepší film sekce Na Východ od Západ na festivalu v Karlových Varech, mapují teroristické akce jednotlivců v normalizačním Československu. Porota v Berlíně na filmu ocenila zejména zajímavé žánrové překrývání fikce a dokumentu a také fakt, že se tvůrci pustili do citlivého tématu terorismu. Všichni tři protagonisté filmu byli v 80. letech v bývalém Československu odsouzeni za teror, i když svými skutky vlastně nikdy nikomu neublížili.

Pavol Pekarčík, jeden z režisérů, říká, že je vidí jako romantické idealisty, kteří nemají s terorismem nic společného. Cenu čtenářů deníku Tagesspiegel mimochodem získal český film i v roce 2011. Tehdy to byl dokument Eriky Hníkové Nesvadbov.

Další informace o právě skončeném Berlinale najdete na jeho oficiálních stránkách.






NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY