Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Blu-ray recenze: Rivalové

Blu-ray recenze: Rivalové dojíždějí do cíle s poloviční nádrží

Vydáno: 13.02.2014 17:00 v sekci Recenze | Blu-ray - Martin Bubrín | foto: facebook tvůrce

Jeden z nejoblíbenějších filmů loňského roku právě v plné rychlosti přijíždí na Blu-ray a překvapivě mu neschází precizní audiovizuální péče. Horší to ale je se samotným vybavením vozidla.

RivalovéRecenzoval/a Martin Bubrín dne 13.02.2014 17:00. Jeden z nejoblíbenějších filmů loňského roku právě v plné rychlosti přijíždí na Blu-ray a překvapivě mu neschází precizní audiovizuální péče. Horší to ale je se samotným vybavením vozidla. Hodnocení: 3.5

Rivalové

Rush
Drama / Akční / Biografie / Sport
USA, 2013 , 123 min.

Režie: Ron Howard
Scénář: Peter Morgan
Kamera: Anthony Dod Mantle
Hudba: Hans Zimmer
Herci: Chris Hemsworth, Daniel Brühl, Olivia Wilde, Alexandra Maria Lara, Pierfrancesco Favino, David Calder, Natalie Dormer, Stephen Mangan, Christian McKay, Alistair Petrie, Julian Rhind-Tutt, Colin Stinton, Jamie de Courcey, Augusto Dallara, Ilario Calvo

Česká premiéra: 03.10.2013

Vydavatel: Magic Box

Rivalové hodnocení na Kinobox.cz: 87.43 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Ron Howard je vlastně jako Niki Lauda. Pečlivý taktik a precizní řemeslník, který dokáže strhujícím hollywoodským způsobem natočit příběh podle skutečné události a vehnat divákům adrenalin do žil. Režiséra, jenž byl oceněn Oscarem za snímek Čistá duše, ale také zkritizován za filmové adaptace románů Dana Browna, můžeme sice obvinit z jisté vykalkulovanosti a sázky na jistotu, Rivalům se však nedá upřít fakt, že i přese všechnu svou předvídatelnost a klišé fungují jako správně promazaný stroj a dojíždějí do cíle na plný plyn.

Fotografie z filmu Rivalové / Příběh prostoduchého playboye Jamese Hunta (uvolněný Chris Hemsworth) a umíněného perfekcionisty Nikiho Laudy (výborný Daniel Brühl) vlastně celkem doslova kopíruje strukturu životopisných a sportovních dramat jen s tím ozvláštněním, že se tentokrát omezuje na dva hlavní protagonisty. Neustálé střídání obou linií má funkci vyvolat kontrast mezi zmíněnými jezdci Formule 1 (jízda na trati, trávení volného času, první lásky apod.), kteří jdou za stejným cílem, ale jiným způsobem. Scenáristovi Peteru Morganovi se však podařilo vyhnout se jakékoli banalizaci a stereotypizaci a vztah obou hlavních postav nevykresluje černobíle, jelikož svými vlastnostmi a charakterem doplňují jeden druhého. Zároveň si chytře pohrává s žánrovými klišé sportovních dramat a některé reálné události si samozřejmě upravuje pro větší dramatický účinek pro potřeby fiktivního hollywoodského vyprávění.

Jakkoli neatraktivně mohl námět rivality mezi jezdci Formule 1 znít, díky precizní a soustředěné Howardově režii působí i literární proslovy a patetická gesta jako součást dopodrobna promyšlené struktury, jež dělá z tohoto „nalajnovaného“ dramatu strhující zážitek. Z každého záběru či hereckého gesta jde tak cítit absolutní pečlivost, aby výsledek dosáhl požadovaného účinku.

Daniel Brühl ve filmu Rivalové / A ten je co do emocí a katarze překvapivě ohromující, a to hlavně ve vrcholné scéně filmu, posledním závodu v Japonsku, v němž se režisér projevuje jako mistrovský manipulátor s atmosférou snímku a emocemi. Jakoby mu všechny realizační složky hrály v prospěch - hlavně samotné závody co do propracovanosti designu, kamery a střihu dávají intenzivně pocítit to pravé "need for speed". Dynamicky natočené a sestříhané závody střídající několik různých velikostí záběrů a perspektiv (ptačí perspektiva, POV shot, detaily na pracující písty, zpomalené záběry apod.) jsou adrenalinovým zážitkem i na televizi v obýváku.

S odhlédnutím od říjnové premiéry v kinech a znovuzhlédnutí snímku na Blu-ray lze říci, že se Ronu Howardovi podařilo účinně oživit zašlý žánr „závodnických“ filmů ze sedmdesátých let jako Grand Prix nebo Le Mans a vdechnout této látce život s pomocí prostředků moderní kinematografie. Výsledek nakonec není jen laciné akademické dojímání nebo žánrový nepodarek, ale spíše po vzoru ústřední rivality "huntovsky" živelná podívaná s promyšlenou formální výstavbou jako od Nikiho Laudy.

Na place filmu Rivalové s Chrisem Hemsworthem

OBRAZ A ZVUK

Fotografie z filmu Rivalové / Jakožto nejrychlejší film loňského roku přijíždějí Rivalové na Blu-ray ošetření prvotřídní audiovizuální péčí, při níž se dá doslova pocítit dynamika a rychlost samotných závodů. Nejen v precizních „akčních“ sekvencích (kde zejména upoutají oku lahodící zpomalovačky), ale i obyčejných dialogových scénách vynikne vysoká ostrost obrazu a drobnokresba prostředí, v němž si můžete v plném rozlišení vychutnat i ty sebemenší detaily. Jelikož je snímek retro, lze si všimnout také výrazné stylizace a nasvícení, stejně jako silných kontrastů barev – nejvíce bije do očí samozřejmě červená, která bude na vaší televizi červenější než kdy dřív. I v nočních scénách nebo tmavěji zabarvených pasážích je vše přehledné a viditelné. V kombinaci s vyleštěným vizuálním povrchem přináší film také několik skutečných archivních záběrů, díky jejichž nedokonalosti a „zrnitosti“ si vlastně uvědomíte, jak moc dobře se na Rivaly ve výsledku kouká.

O zvuku samozřejmě nemůže být řeč - ten na domácím kině upoutá perfektním mixem (ten srozumitelně odděluje stopu dialogů a ruchů okolí), v němž vyniknou jak jemné detaily, tak i hlasité burácení motorů, které naplno ukáže prostorovost šestikanálového sound systému DTS-HD Master Audio 5.1. Spolu s monumentálním soundtrackem Hanse Zimmera se tak samotné závody stávají potěšením pro ušní bubínky. Horší je to samozřejmě se samotným českým dabingem, který mnohdy zeslabuje zvuk okolí, a samozřejmě degraduje herecké projevy (nejvíc to odnesl Daniel Brühl). Malou bizarností jsou také čtené mezititulky závodů a absence českých titulků při pasážích v jiném než anglickém jazyce. Ty si musíte manuálně zapnout.

B-Roll záznam filmu Rivalové

BONUSY:

Fotografie z filmu Rivalové / Oproti zahraničním edicím přivážejí Rivalové do Česka jen naprosto mizivou a zanedbatelnou bonusovou výbavu. Pokud byste si disk objednali například z Británie, dostali byste půlhodinový film o filmu, dvacetiminutový dokument zabývající se skutečnými událostmi a deset minut vynechaných scén. Verze pro český trh však obsahuje pouze dvanáctiminutový B-Roll záznam (náhodné záběry z natáčení s nulovou informační hodnotou) a také půlhodinové rozhovory s tvůrci, v nichž režisér a herci odpovídají na jednoduché otázky o svých postavách a natáčení samotném. Nic informačně přínosného v nich ale nenajdete, jelikož se celou dobu pohybují na rovině propagačního materiálu s všeobecně známými informacemi snadno dohledatelnými na internetu (viz záběry z natáčení výše) nebo v tištěných press kitech. Více se o filmu vlastně dozvíte, pokud si projedete několik featurette na YouTube.

Vábničkou pro českého diváka tak může být kromě filmu samotného zejména stylová červená krabička Blu-raye s povedeným papírovým návlekem, na jehož jednotlivých stranách se nachází Niki Lauda jako perfekcionista a James Hunt jako playboy. Ta určitě vynikne v nejedné filmové sbírce. 

Blu-ray trailer filmu Rivalové

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
7/10
Podobné filmy:
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
100,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 29. 3. 2024 - 4. 4. 2024
TV tipy: Nekonečný příběh krále králů v království nebeském K Velikonocům se letos televizní dramaturgové moc neodvázali a vsadili na jistotu v podobě tradičních repríz. Kromě jednoho zapomenutého biblického příběhu tak nejvíc zaujme uvedení rozporuplného dramatu o Dianě Spencer. čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Sci-fi Duna: Část druhá láká na příběh mesiáše i na jízdu na pouštních červech (01.03.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Furiosa má první trailer (01.12.2023 12:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Vizuálně opojná sci-fi Stvořitel obstojí jedině jako kritika americké válečné politiky (04.10.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Téma: Ridley Scott je stále bez Oscara (28.05.2023 10:30 v Články | Publicistika)
- Chris Hemsworth se vrací v traileru Vyproštění 2 (16.05.2023 16:19 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Vyproštění 2 (03.04.2023 18:30 v Novinky | Trailery)
- Téma: 10+1 zahraničních vánočních klasik, které musíte do Vánoc vidět (04.12.2022 12:30 v Články | Publicistika)
- Za horizontem: Na západní frontě klid připomíná peklo války (05.11.2022 10:30 v Recenze | Za horizontem)
- TV tipy: Papoušek Paulie se po svatbě ocitl pod vodou (16.09.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Na západní frontě klid (06.09.2022 15:00 v Novinky | Trailery)
- Top 20 ČR: Thor zahromoval i v Česku (12.07.2022 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Recenze: Film Thor: Láska jako hrom utopil sám sebe v moři infantilního humoru a nepovedených vtípků (10.07.2022 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Thor nastoupil cestu samuraje a všechno řekl psem (06.07.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Třináct životů (30.06.2022 09:30 v Novinky | Trailery)
- Thor: Láska jako hrom v novém traileru (24.05.2022 09:30 v Novinky | Trailery)
- Chris Hemsworth & Miles Teller ve filmu Spiderhead (18.05.2022 16:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Strážce je první člověk, který se stal vládcem vesmíru (29.04.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Thor: Láska jako hrom má první trailer (18.04.2022 20:41 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Doktor Spánek je parazit, který je v pasti, kde hledá zónu úniku (08.04.2022 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu