Preview: Přehlídka hereckých hvězd v Grandhotelu Budapešť

Vydáno: 15.02.2014 12:46 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Novinka Wese Andersona, která zahajovala šestého února čtyřiašedesátý ročník filmového festivalu v Berlíně, se jmenuje Grandhotel Budapešť. Na co se v ní můžete těšit, se dozvíte z našeho tradičního Preview.
Tak už je to tady. Fanoušci enfant terrible současné americké kinematografie, autorského tvůrce Wese Andersona se brzy konečně dočkají. Jeho novinka Grandhotel Budapešť, která je prvním celovečerákem (Anderson mezitím natočil dvě krátké reklamy pro Pradu, Prada: Candy a Castello Cavalcanti) od "skautské" komedie Až vyjde měsíc, je již osmým režisérovým celovečerním hraným filmem. Za svou relativně krátkou tvůrčí dráhu si už stačil najít dost početnou a oddanou fanouškovskou základnu, které jeho netradiční styl i náměty jeho filmů učarovaly. Andersonovy filmy buď milujete, nebo je nechápete. Možné je i obojí, každopádně vás nenechají lhostejnými.

Fotografie z filmu Grandhotel Budapešť / Podobně tomu nejspíš bude i s jeho Grandhotelem Budapešť. O čem to bude? Zápletka je jak vystřižená z cimrmanovské Vraždy v salónním coupé či christiovské Vraždy v Orient expresu, jen s tím rozdílem, že vlak nahradil hotel. Děj je zasazen do dvacátých let minulého století fiktivní středoevropské země Zubrowky. Hlavní postavou je vrchní vrátný luxusního stejnojmenného alpského hotelu pan Gustav H. (Ralph Fiennes). Pana Gustava tu všichni milují a obdivují a po jedné noci strávené s jednou zákaznicí, madam D. (Tilda Swinton), mu tato, předtím než je zabita, zanechá a odkáže vzácný obraz nazvaný "Chlapec s jablkem".

Pan Gustav následkem této události rychle zbohatne a tím se stává i trnem v oku hned několika osobám včetně pozůstalých madam D., místní policie a také se stane terčem nájemného zabijáka. Gustavovým pomocníkem je pakistánský pikolík Zero Moustafa (Tony Revolori), který svému pánovi pomáhá ukrýt vzácný obraz a vyhnout se potížím s policií i nájemným zabijákem.

Fotografie z filmu Grandhotel Budapešť / Jak už je u Andersona  dobrým zvykem, hlavním lákadlem u něj bývá, kromě jeho jména, především casting, který nabízí v každé roli nějakou větší či menší hereckou hvězdu. Andersonovy filmy se mohou pochlubit plejádou hvězd a jmen, což je kapitola sama pro sebe. Do jeho hereckého ansámblu patří Bill MurrayJason SchwartzmanAdrien BrodyOwen Wilson a od předposledního snímku Až vyjde měsíc i Edward NortonHarvey Keitel a Tilda Swinton. Nováčky v Andersonově hereckém univerzu jsou tentokrát představitel titulní role, Ralph Fiennes a Jude Law, američtí herečtí veteráni, oscarový F. Murray AbrahamWillem Dafoe a Jeff Goldblum. Zástupkyněmi mladší herecké generace jsou francouzská herečka Léa Seydoux, irská herečka Saoirse Ronan a mladý americký herec Tony Revolori, pro něhož je to první velká filmová role.

Nechybělo mnoho a Anderson mohl natočit Grandhotel Budapešť v Čechách, ale od natáčení jeho producenty odradily nepříznivé daňové podmínky. Nakonec svůj film realizoval v městečku Görlitz na německopolských hranicích, kde našel ideální místo pro natočení hotelového lobby. Inspirace Prahou a také Karlovými Vary však zůstala, a režisér to přiznal při nedávné osobní účasti na české předpremiéře v pražské Lucerně, kam přijel spolu s herci Jeffem Goldblumem, Saoirse Ronanovou a Tonym Revolorim. Anderson popsal Grandhotel Budapešť slovy: "Chtěl jsem předně natočit evropský film". Právě evropský kontinent, navíc v podobě fiktivní země, ještě spolu s vlivy díla rakouského prozaika Stefana Zweiga a filmů z počátků kinematografie, jsou v tvorbě Wese Andersona novinkou a mohly by příjemně překvapit a českým fanouškům by klidně mohl výsledek připadat díky popsaným vlivům jako snímek "domácí". 

Fotografie z filmu Grandhotel Budapešť / Podle slov Jeffa Goldbluma, který se před novináři podrobně rozpovídal o své účasti ve filmu, se máme na co těšit. Herec si pochvaloval především spolupráci s režisérem, s kterým touží pracovat každý herec. Anderson je pro herce tím, čím je pro herečky Woody Allen a možnost s ním natáčet je pro každého z nich otázkou prestiže. "Rozhodně mne Wes nemusel nějak přemlouvat. Co vím, tak se jakýkoliv herec nemůže dočkat toho, aby se v jeho filmu mohl objevit", řekl Goldblum v Praze. Nejen podle jeho slov vypadá Grandhotel Budapešť lákavě a rozhodně si jej nenechte v březnu ujít.

Grandhotel Budapešť má v kinech premiéru 13. března

Oficiální trailer filmu Grandhotel Budapešť


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY