Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Oscar 2014: nejlepší hudba + píseň

Oscar 2014: Nejlepší hudba + píseň

Vydáno: 08.02.2014 18:30 v sekci Články | Publicistika - Alžběta Fridrichová | foto: facebook tvůrce

V kategorii nejlepší hudba se tentokrát utkají tři ostřílení mistři s dvěma zelenáči. Kdo letos složil oscarový soundtrack a kdo nazpíval nejlepší titulní píseň? Komu podle Filmserveru spadne soška do klína?

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Steve Coogan, Judi Dench ve filmu  / PhilomenaKategorie nejlepší hudba přitahuje v posledních letech stále větší a větší pozornost a pro spoustu filmových fanoušků je perfektní audio doprovod u filmu podstatnou položkou na celkovém dojmu. Oproti kategorii nejlepší píseň se v hudbě člověk už má na co spolehnout, protože nominovaná jména se v mnoha případech stále opakují. Někdo sbírá sošky, někdo zase nominace a letos to vypadá na pěkně těsný souboj. Dostane John Williams po dvaceti letech šestou sošku? Nebo čeká na dosud neoceněného Alexandra Desplata? Pojďme si to rozebrat hezky popořadě. 

John Williams – Zlodějka knih

Devětačtyřicet nominací na Oscara za více než padesátiletou kariéru hovoří samo za sebe. Ne snad že by se jméno John Williams objevovalo na seznamu každoročně už od jeho prvních filmů, ale od té doby, co se zařadil mezi špičku, nebývá výjimkou, že obsazuje dvě nebo dokonce tři pozice v seznamu nominací (pokud dojde i na kategorii nejlepší píseň). Zlodějka knih je přesně jeho šálkem kávy. Knižní adaptace s perfektní zápletkou, na kterou on svým mistrovstvím šroubuje takové melodie, že si je už navždy budete spojovat s konkrétními charaktery a scénami. Soundtrack příběh přímo vypráví a Williams, který se nenechal strhnout hypermoderními technologiemi, stále sází na čistý zvuk symfonického orchestru. Třešničkou na dortu celého soundtracku je poslední track Book Thief, kde Williams rozvíjí hlavní téma z úvodu, které je ve svém tragickém ladění diamantem jeho mnohaleté filmografie.

John Williams - Book Thief

Steven Price – Gravitace

Pro šestatřicetiletého nováčka mezi filmovými skladateli Stevena Price je nominace za Gravitaci tou úplně první a proto také dosud největším úspěchem. Jak jsme už psali v naší recenziPrice pojal celé album elektronicky a syntetizátory promlouvají z každé dynamičtější skladby. Tím nejlepším, čeho se pak na soundtracku dočkáte, je jednoznačně pětiminutová skladba Shenzou, která v závěru mohutně graduje ve spolupráci smyčců, elektra a sborů.

Steven Prrice - Shenzou

William Butler, Owen Pallett – Her

Nominace snímku Her v kategorii nejlepší hudba působí trochu jako divoká karta v rukou akademiků. Film, který do našich kin vtrhne na konci března pod názvem Ona, na sebe zatím nepoutá mnoho pozornosti, ačkoliv v hlavních rolích září Joaquin Phoenix a Scarlett Johansson. Soundtrack napsal kanadský houslista a pianista Owen Pallett ve spolupráci s kapelou Arcade Fire. Vzešlo z toho pozoruhodné dílko, které zaujme zejména svou neuspořádaností, v jejimž duchu se jednotlivé motivy a styly prolínají bez znatelného řádu. Celkově se soundtrack nese někde na pomezí indie rocku a alternativy.

Owen Pallett - Dimensions

Alexandre Desplat – Philomena

Letos napsal Alexandre Desplat hudbu k šesti snímkům, z nichž Philomena je jediný v angličtině, jinak se tento třiapadesátiletý rodák z Paříže věnuje spíš skládání pro filmy francouzské. Režisér Stephen Frears ale už se skladatelem spolupracoval několikrát (např. v životopisném snímku Královna), a tak nebylo žádným překvapením, že Philomena dostala do vínku právě jeho. A soundtrack je typicky desplatovský – decentní s množstvím kouzelných melodií, které se volně prolínají a doplňují jediný ústřední motiv. Desplat se drží v klidnějších vodách a na rozdíl od  Williamse povětšinou směřuje k minimalističtějšímu pojetí. Ze symfonického orchestru vybírá ojedinělé nástroje jako piano, zvonky, harfu a housle, což je dobře slyšet třeba v úvodním tracku Philomena nebo ve skladbě Birth. Z alba promlouvá jedinečný autorský rukopis a celkový dojem se hodně blíží Podivuhodnému případu Benjamina Buttona, který by měl v přímém srovnání ale zřejmě trochu navrch.

Alexandre Desplat - Philomena

Thomas Newman – Zachraňte pana Bankse

Tím, kdo jednoznačně nemohl v letošních nominacích chybět, je také Thomas Newman, ačkoliv je na rozdíl od Williamse právě tím sběratelem nominací. Loni se mu nepodařilo získat sošku za bondovku Skyfall a v minulosti mu těsně unikla třeba za fantastický soundtrack k nezapomenutelnému snímku Vykoupení z věznice Shawshank. Přesto patří Newman ve své branži k absolutní špičce a rozhodně po právu. Jeho soundtracky jsou svěží a hravé, právě jako OSTčko k filmu Zachraňte pana Bankse. V něm se mísí sólo na piano, výrazné perkuse a také flétny, které jsou jedním z jeho poznávacích znamení. V některých tracích jako Uncle Albert, To My Mother nebo Laying Eggs zřetelně poznáte odkaz na některé jeho dřívější práce (například Seznamte se, Joe Black). Hudba to není nijak převapivá, pokud máte z Newmana něco naposloucháno, tak vám to možná chvílemi bude připadat jako sestřih z toho, co už bylo napsáno. Nicméně stále je to kus solidní práce.

Thomas Newman - Ginty Love
 

And The Oscar Goes To...

Zatímco loni velmi překvapivě zvítezil Mychael Danna se soundtrackem Pí a jeho život (o němž jsme psali zde) a zbylí nominovaní Williams, Desplat i Newman zůstali bez sošky, letos je více než nepravděpodobné, že by nepřipadla právě jednomu z nich. Steven Price má svou první nominaci, což je pro takového nováčka životní úspěch a můžeme se jen těšit, co zajímavého nám přinese jeho budoucí práce, a soundtrack k snímku Her by byl od akademiků trochu výstřel do neznáma. A i když právě Newman a Desplat čekají na svého prvního Oscara, John Williams má ale se Zlodějkou knih přece jen lehce navrch. Celkově to ale bude velice těsné.

Šance podle Filmserveru


Fotografie z filmu Já padouch 2 / Despicable Me 2Konečně se dostáváme také ke kategorii nejlepší píseň, kde se letos děly věci. Jedním z největších překvapení je rozhodně opomenutí Lany Del Rey a jejího vynikajícího songu k filmu Velký Gatsby Young and Beautiful. Na listu nominací se naopak objevila jména, o nichž v tuzemských médiích dosud nepadlo ani slovo. Na poslední chvíli byl z nominací diskvalifikován snímek Alone Yet Not Alone - americké historické drama, jehož se česká kina pravděpodobně nikdy nedočkají a který za mořem veřejnost hodnotí vesměs jako brak, si přesto s písní v podání Joni Eareckson Tada našel místo vedle Pharella Willamse, U2 nebo muzikálové jedničky Idiny Menzel. Naštěstí ale byla jeho šance na sošku eliminována. Poslední nominovanou skladbu má už jako druhé želízko v ohni snímek Her, o němž jsme se zmiňovali výše.

Já padouch 2

Pharrel Williams - Happy 
(hudba a text: Pharrel Williams)

Ledové království

Idina Menzel - Let It Go
(hudba a text: Kristen Anderson-Lopez a Robert Lopez)
 
Mandela: Long Walk to Freedom

U2 - Ordinary Love
(hudba: Paul Hewson, Dave Evans, Adam Clayton and Larry Mullen, tetx: Paul Hewson)

Her

Karen O - The Moon Song
(hudba: Karen O, text: Karen O a Spike Jonze)

And The Oscar Goes To…

Oproti kategorii nejlepší hudba se šance na výhru zdají přece jen trošku jasnější. Že by vyhrál The Moon Song, asi nikdo nečeká a i když muzikálové písně v posledních letech slavily znažný úspěch, letos stojí proti Idině Menzel dva příliš silní konkurenti. Pro U2 je nominace za Ordinary Love už druhou v jejich kariéře. V roce 2003 se jim nepodařilo zvítězit se skladbou The Hands That Built America z filmu Gangy New Yorku a letos to vypadá zase na těsnou prohru. Stačí jeden poslech a najednou víte, že to prostě musí být Pharrell Williams.

Šance podle Filmserveru:

  • Pharrell Williams - Happy 55%
  • U2 - Ordinary Love 25 %
  • Idina Menzel - Let It Go 15%
  • Karen O - The Moon Song 5%

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 11. týden
Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo Největším hitem v první polovině března v kinech nepochybně bude česká komedie Sladký život, která bude útočit na dlouhodobě vysokou návštěvnost. V tomto týdnu to má usnadněné v tom, že srovnatelnou komerční konkurenci nemá.... čtěte zde
Vydáno: 13.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Rok 2023 ve znamení neúspěšných komiksových filmů. Je jejich pád nevyhnutelný? (20.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Westwood a Zappa hledají tiché místo v temném domě (15.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Film Napoleon zaujme velkolepostí, ke slavnému vojevůdci se staví výsměšně (25.11.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Napoleon slaví Den díkůvzdání a odhaluje tajemství a smysl života (22.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Profesor a šílenec vědí jak vykrást banku a rozpoutat vzpouru ve věznici Carandiru (08.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Malé ženy Ofélie a Annette absolvovaly let Phoenixe (25.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Joaquin Phoenix jako Napoleon v prvním traileru (11.07.2023 16:00 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Ve filmu Indiana Jones a nástroj osudu se vrací Harrison Ford, poprvé bez Spielberga (30.06.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Recenze: Wes Anderson ve filmu Asteroid City zvážněl, poprvé zkusil i sci-fi prvky (28.06.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Takové to léto v Asteroid City (21.06.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: 10+1 nejočekávanějších filmů roku 2023 (20.04.2023 15:00 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Invalida se bojí, že jeho základní instinkt vypustí smrtelné zlo (19.04.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Asteroid City Wese Andersona má první trailer (30.03.2023 09:00 v Novinky | Trailery)
- Denzel Washington bude v druhém Gladiátorovi (17.03.2023 19:32 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Steven Spielberg a jeho filmy: 2. část (25.02.2023 09:30 v Články | Publicistika)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu