Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Jack Ryan: V utajení

Recenze: Jack Ryan se vrací V utajení

Vydáno: 03.02.2014 18:00 v sekci Recenze | Premiéry - Natálie Bergerová | foto: facebook tvůrce

Restart série s postavou analytika CIA Jacka Ryana dle trailerů sliboval moderní akční podívanou, která by se hravě mohla vyrovnat třeba Jasonu Bourneovi. Natočil ale Kenneth Branagh alespoň ucházející thriller?

Jack Ryan: V utajeníRecenzoval/a Natálie Bergerová dne 03.02.2014 18:00. Restart série s postavou analytika CIA Jacka Ryana dle trailerů sliboval moderní akční podívanou, která by se hravě mohla vyrovnat třeba Jasonu Bourneovi. Natočil ale Kenneth Branagh alespoň ucházející thriller? Hodnocení: 3

Jack Ryan: V utajení

Jack Ryan: Shadow Recruit
Tajemný / Thriller / Akční
USA, 2014 , 105 min.

Herci: Chris Pine, Keira Knightley, Kevin Costner, Kenneth Branagh, Lenn Kudrjawizki, Alec Utgoff, Peter Andersson, Elena Velikanova, Nonso Anozie, Seth Ayott, Colm Feore, Gemma Chan, Aleksandar Aleksiev, Andrew Byron, Derek Lea

Česká premiéra: 30.01.2014

Jack Ryan: V utajení hodnocení na Kinobox.cz: 64.92 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Je únor 2014, téměř pětadvacet let po pádu železné opony, třináct let po jedenáctém září, dnu, který změnil Ameriku i svět, ve kterém žijeme. Svět se chystá na Putinohry, pardon, na zimní olympiádu v daleké Soči. Ale studená válka nikdy neskončila, jen se změnily zbraně, říká Chris Pine jako agent Jack Ryan v rebootu série nedávno zesnulého krále špionážních příběhů Toma Clancyho. 

Chris Pine ve filmu Jack Ryan: V utajení / Jack Ryan: Shadow RecruitJack Ryan je něco mezi Ethanem Huntem (bez hlášek) a Kapitánem Amerikou (bez suspenzoru). Vlastenecký Američan s nepravděpodobně modrýma očima, co dělá doktorát z ekonomie na prestižní londýnské univerzitě LSE. Jakmile ale vidí spadnout dvojčata, sedne na první letadlo domů do Ameriky a narukuje do války v Aghánistánu. Přestože je zcela jasné, že je to bedna, která v mladí vyhrávala matematickou olympiádu a nepatří za bojovou linii, ale před počítač.

Jeho bojový letoun podlehne nepřátelské střelbě a pozemské gravitaci a Jack samozřejmě hrdinně zachrání spolubojovníky a sám téměř ztratí pohyblivost. Na nohy mu pomáhá krásná studentka medicíny (Keira Knightley), která se stane z pečovatelky přítelkyní. Skautík Jack jí nicméně tají, že sice naoko pracuje pro banku na Wall Street, ale ve skutečnosti je bezpečnostním analytikem CIA, kam ho naverboval Kevin Costner. Jenže znáte dívky: dvakrát před praním prohrabe kapsy od džín a je zle. A to ještě neví, že se Jack promění z kravaťáka v drsňáka a místo líbánek v Paříži ji čeká zabijačka v Moskvě.

Kenneth Branagh ve filmu Jack Ryan: V utajení / Jack Ryan: Shadow RecruitJe docela ironické, že se něco jmenuje reboot, ale použité nápady, způsob natočení a uvažování by bylo staré už před dvaceti lety. Ne, že by rovnice Rusák=záporák v dnešním světě neplatila, ale naivita, s níž tvůrci k zápletce i jejímu ztvárnění přistupují, naznačuje, že jsou buď hodně staří, nebo hodně mimo. Pan Shakespeare, britský režisér Kenneth Branagh smíchal obstarožní scénář s melodramatickou shakespearovskou tragédií, což bezvadně fungovalo v Thorovi a Asgardu, ale od záporáka ve špionážních filmech člověk čeká víc než civění na obraz Napoleona, hlasité vzdechy a dlouhé pohledy do kamery.

Zničení Ameriky pomocí její vlastní měny a dluhopisů není z makroekonomického hlediska nijak šílený plán, ale samotná příprava plná spících agentů, falešných dodávek a černošských zabijáků jakoby vypadla z roku raz dva. A nečekejte ani akční inferno: akční scény a honičky potemnělou Moskvou se nepovedly, každý dražší akční seriál by je hravě strčil do kapsy, namátkou novinka The Blacklist nebo stálice posledních let Homeland. V Ryanovi je všechno okolo beznadějně retro, takže kdyby se tam kdesi neobjevily záběry z 11. září, klidně byste to strčili do období líbajících se sovětských potentátů.

Chris Pine, Kevin Costner ve filmu Jack Ryan: V utajení / Jack Ryan: Shadow RecruitOd blamáže film zachraňují herci. Chris Pine urazil pěkný kus cesty od Deníku princezny 2 k hlavní roli ve Star Treku a je ztělesněním zlatého amerického chlapce, Mirka Dušína, který miluje svou ženu a svou vlast. Hraje přirozeně, civilně, bez patosu. Přerod z chlápka, co sedí nad tabulkami a čísly, k bouchači, co topí dvoumetrového černocha v luxusní vířivce moskevského hotelu, mu uvěříte. Chemie funguje i s křehkou Keirou Knightley, která má vedle laního pohledu i jakousi sympatickou vzpurnost, takže není jen obvyklým přívěškem s thymolinovým úsměvem a silikonovým výstřihem, ale samostatnou jednotkou. Jednou z nejzábavnějších scén filmu je výjev, kdy se Jack a jeho přítelkyně hádají a jeho nadřízený je usadí s tím, že jde o světovou politiku, nikoliv manželskou poradnu.

Ostudu si neuřízl ani příjemně stárnoucí Costner v roli protřelého špiona, který se stává mentorem Jacka Ryana. Kenneth Branagh jako ruský záporák následuje svoje shakespearovské role a jeho postava se zatoulala do Ryana z jiného filmu, pravděpodobně evropského rakovinotvorného artu. Branagh je herecky třída a balancuje na hraně karikatury východní duše, která miluje vodku, ženy a Rusko. Je to bizarní postavička s bizarní legendou a bizarním koncem, ale do bizarnosti kolem docela dobře zapadá.

Keira Knightley ve filmu Jack Ryan: V utajení / Jack Ryan: Shadow RecruitPřes všechnu hereckou snahu má ale příběh o nenávisti až za hrob na pozadí strategických mezinárodních vztahů hrozivé trhliny a pokud začnete jen trochu přemýšlet (nebo o tom nedejbože něco víte), vynoří se otázky, na které vám nikdo nedá odpověď, zřejmě proto, že je nezná. Z filmu se tak stane stínohra, v níž není místo na velké scény, velké napětí a velká odhalení, tahle bárka pozvolna dopluje do přístavu a kruh se uzavře, ale vzápětí zmizí jako mlha nad Moskvou. Na akční film je tady proklatě málo akce, na přemýšlivý thriller málo analýzy. Není ale škoda, že z Jacka Ryana: V utajení zůstal jenom studený stín starých dobrých časů, které se mu nepodařilo oživit?

P. S. Je něco shnilého v království tajném, když si po konci filmu lámete hlavu, co se stalo s tím nádherným retrívrem, kterého agenti nechali v moskevském parku. Za sebe věřím, že našel cestu domů. Na rozdíl od Jacka Ryana.

Originální trailer filmu Jack Ryan: V utajení

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
6/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Trailer: Horizon: An American Saga - Chapter 1 (27.02.2024 10:30 v Novinky | Trailery)
- Ridley Scott natočí film o Bee Gees (16.02.2024 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Rok 2023 ve znamení neúspěšných komiksových filmů. Je jejich pád nevyhnutelný? (20.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Princezna zakletá v čase natáčí banger na planetě opic (17.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Legenda Mulan se ocitla v žoldu smrti (27.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Policejní inspektorka miluje souseda svého a řeší operaci Spodnička (06.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Toyen rozehrává velkou hru o humra (22.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Box office: Sestra II poráží Poirota (18.09.2023 07:30 v Komentáře | Box office)
- Kinopremiéry: Vermeera děsí v temných oknech přízraky v Benátkách (13.09.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Dámy v černém spustily mnoho povyku pro nic (11.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Přízraky v Benátkách (21.07.2023 15:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Zázračný aparát Barbenheimer (19.07.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Freddie Mercury se vydává do casina na cestu samuraje (14.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřel Ray Stevenson (22.05.2023 19:36 v Novinky | Zprávy)
- Cillian Murphy je Oppenheimer v novém traileru (09.05.2023 07:30 v Novinky | Trailery)
- První teaser: Přízraky v Benátkách (27.04.2023 15:30 v Novinky | Trailery)
- Téma: 10+1 nejočekávanějších filmů roku 2023 (20.04.2023 15:00 v Články | Publicistika)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu