Oscar 2014: nejlepší zahraniční film

Vydáno: 05.02.2014 10:44 - Václav Limberk | foto: Film Europe

V kategorii nejlepší zahraniční film se utkají dva favorizované snímky. Italská Velká nádhera a dánský Hon. Pětici pak doplní snímky z Belgie, Palestiny a Kambodže. Kdo si zlatou sošku v březnu převezme?
Oscarová kategorie nazvaná nejlepší zahraniční film je vyhrazena neanglicky mluveným filmům a americká Akademie filmového umění a věd, jak zní celý název organizace, která každoročně ocenění uděluje, do ní musí z celého světa vybrat pouhých pět "nejlepších" filmů. Jedná se tedy o neobyčejně těžký a náročný výběr a letos tímto oscarovým sítem prošly tyto snímky: The Broken Circle Breakdown, L'image manquanteHon, Velká nádhera a Omar. Utkají se tu dva "postoupivší" ze Zlatých glóbů – jejich vítěz Velká nádhera a dánský Hon. Zbývající trojice je poněkud neznámá, mimo jiné i proto, že v nominacích na Zlatý glóbus se jejich jména neobjevila.

Velká nádhera (Paolo Sorrentino)

Fotografie z filmu Velká nádhera / La grande bellezzaItalský snímek režiséra Paola Sorrentina nazvaný Velká nádhera, který jsme mohli vidět i u nás (premiéru měl loni na podzim) je po neumístění se Života Adele v oscarových nominacích jednoznačně největším letošním favoritem na zisk nejprestižnější filmové ceny v kategorii nejlepší zahraniční film. Toto vizuálně podmanivé a felliniovsky opuletní tragikomické drama o stárnoucím spisovateli Jepovi (Toni Servillo) zasazené do prostředí římské společenské smetánky získalo již řadu cen, z nichž patrně největší relevanci pro zisk Oscara má lednový zisk ceny asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu, Zlatého glóbu. Velká nádhera je navíc tím typem snímku, formálně vybroušeným a elegantním, které americká akademie ráda odměňuje. Oscara v této kategorii získal pro Itálii naposledy v roce 1999 Roberto Benigni s romantickou komedií Život je krásný.    

Hon (Thomas Vinterberg)

Mads Mikkelsen ve filmu Hon / JagtenDánský Hon režiséra Thomase Vinterberga jsme mohli také vidět v českých kinech, a to již před rokem (premiéru měl loni v lednu). Morálně a eticky vypjaté společenské drama o učiteli na malém městě, který je absurdním způsobem obviněn malou holčičkou z pedofilie, což ho promění ve štvance a vyvržence, s výborným výkonem Madse Mikkelsena, je natočeno brilantním způsobem a vedle Rodinné oslavy se jedná o režisérův dosavadní nejúspěšnější film. Kromě nominací na cenu BAFTA a na Zlatý glóbus tak přichází i nominace na Oscara. Hon navíc před několika dny posbíral celou řadu dánských filmových cen nazvaných Robert - Oscar by pak znamenal završení úspěšného mezinárodního tažení Honu. Pro Dánsko ale získala Oscara v této kategorii poměrně nedávno režisérka Susanne Bier s filmem Lepší svět.

The Broken Circle Breakdown (Felix van Groeningen)

Fotografie z filmu  / The Broken Circle BreakdownTřetím zástupcem v kategorii nejlepší cizojazyčný film je belgicko-nizozemský snímek s názvem The Broken Circle Breakdown režiséra Felixe Van Groeningena. Čeští diváci, kteří minulý rok nebyli na MFF v Karlových Varech, mají bohužel smůlu, neboť tento film se jinak v širší distribuci zatím neobjevil, což by se eventuelně mohlo změnit, pokud by na letošních Oscarech uspěl. Toto melodrama o rozdílném, ale milujícím se páru slavilo velký úspěch v domovské Belgii a posbíralo již také řadu cen na rozličných mezinárodních festivalech. Herečka Veerle Baetens získala za hlavní roli v tomto filmu například evropskou filmovou cenu. Pokud by získal cenu za nejlepší cizojazyčný film právě The Broken Circle Breakdown, byl by to vůbec první Oscar v této kategorii pro Belgii. Nizozemsko získalo Oscara naposledy v roce 1998 za film Charakter

Omar (Hany Abu-Assad)

Fotografie z filmu Omar / OmarA nyní přicházejí na řadu neevropští kandidáti na Oscara za nejlepší zahraniční film, kterým se do prestiční pětice podařilo probojovat. Prvním z nich je palestinský snímek Omar, který jsme měli možnost (kupodivu) zhlédnout i v českých kinech díky společnosti Aerofilms. Toto arabsko-hebrejsky mluvené drama pojednává o mladém Palestinci Omarovi, který po atentátu na izraelského vojáka padne do nepřátelského zajetí. Omar zatím nejvýrazněji bodoval na filmovém festivalu v Cannes, kde získal cenu poroty pro režiséra filmu Hany Abu-Assada. Jedná se o druhou nominaci na Oscara pro Palestinu v této kategorii. Tu první má na svědomí také režisér Abu-Assad za film z roku 2005 Ráj hned teď

L'image manquante (Rithy Panh)

Fotografie z filmu  / L'image manquantePátým nominovaným filmem v kategorii nejlepší zahraniční film je kambodžsko-francouzský a francouzsky mluvený film L´image manquante (Chybějící obraz). Tento film se z pětice nominovaných vymyká tím, že se jedná o dokumentární dílo, v němž jeho tvůrce Rithy Panh kombinuje animaci hliněných figurek, hlas vypravěče a archivní záběry. L´image manquante dokumentuje režisérovy zkušenosti s krvavou vládou Rudých khmérů za Pol-Potovy krutovlády v Kambodži v letech 1975 až 1979. Jedná se o vůbec první oscarovou nominaci pro Kambodžu.

And The Oscar Goes to…

Největším favoritem letošních Oscarů v kategorii nejlepší zahraniční film je nepochybně italský zástupce Velká nádhera, který již získal Zlatý glóbus ve stejné kategorii. Těsně v závěsu bude asi dánský Hon a co se týče zbývajících tří filmů, těžko soudit, nakolik jsou jejich šance na získání sošky reálné a nakolik se jedná jen o "pouhou formalitu". Myslím, že Oscar v této kategorii pro jiný film než Velkou nádheru, nebo Hon by byl opravdu velkým a nečekaným překvapením.

Šance podle Filmserveru:



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY