Gravitace a 12 let v řetězech jako nejlepší filmy roku

Vydáno: 20.01.2014 13:00 - Martin Bubrín | foto: facebook tvůrce

Sdružení amerických producentů (PGA) právě zvolilo nejlepší film roku 2013, za něhož si ocenění rozdělilo otrokářské drama 12 let v řetězech a sci-fi thriller Gravitace.
Fotografie z filmu 12 let v řetězech / 12 Years a SlaveNa začátku ledna vyhlásilo sdružení amerických producentů nominace na nejlepší filmy loňského roku. Z protěžované trojice ve složení Gravitace, 12 let v řetězech a Špinavý trik se o cenu za nejlepší film podělily první dva zmíněné snímky. Ti, co si mysleli, že vyhlášením ocenění PGA bude o oscarovém favoritovi jasno (výsledky se většinou shodují), mohou dále polemizovat, zda dostane přednost spíše otrokářské drama Stevea McQueena, nebo technicky revoluční sci-fi Alfonsa Cuaróna.

Pořadím by samozřejmě mohlo také zamíchat dobové retro Davida O. Russella, které spolu s Gravitací získalo nejvyšší počet oscarových nominací a dost bude určitě bodovat v hereckých cenách. Snímek totiž nedávno vyhrál také ceny SAG (sdružení amerických herců) za nejlepší obsazení, přičemž v dalších kategoriích bodoval Klub poslední naděje (Matthew McConaughey, Jared Leto), Jasmíniny slzy (Cate Blanchett) nebo 12 let v řetězech (Lupita Nyong'o). Herecké ceny v televizních kategoriích se shodovaly také s těmi producentskými, kde byla vyzdvihnuta pátá sezóna seriálu Perníkový táta (drama), Taková moderní rodinka (sitcom) a životopisný Liberace! (TV film). Ledové království zase zabodovalo jako nejlepší animovaný film, čímž potvrzuje své postavení oscarového favorita číslo jedna.

Plakát filmu Gravitace / NEJLEPŠÍ FILM
Gravitace / 12 let v řetězech

NEJLEPŠÍ DOKUMENT
We Steal Secrets: The Story of WikiLeaks

NEJLEPŠÍ ANIMOVANÝ FILM
Ledové království

NEJLEPŠÍ TELEVIZNÍ FILM
Liberace!

NEJLEPŠÍ TELEVIZNÍ SERIÁL (DRAMA)
Perníkový táta

NEJLEPŠÍ TELEVIZNÍ SERIÁL (KOMEDIE)
Taková moderní rodinka


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY