Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Klub poslední naděje

Recenze: Klub poslední naděje není beznadějný

Vydáno: 21.01.2014 14:00 v sekci Recenze | Premiéry - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Matthew McConaughey spolu s Jaredem Leto vás vítají v Klubu poslední naděje aneb jak spojit boj s chorobou AIDS s byznysem. Zpočátku vypadal jejich boj beznadějně. Více se dozvíte v naší recenzi.

Klub poslední nadějeRecenzoval/a Václav Limberk dne 21.01.2014 14:00. Matthew McConaughey spolu s Jaredem Leto vás vítají v Klubu poslední naděje aneb jak spojit boj s chorobou AIDS s byznysem. Zpočátku vypadal jejich boj beznadějně. Více se dozvíte v naší recenzi. Hodnocení: 3.5
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Americké biografické drama Klub poslední naděje o pacientovi smrtelně nakaženém virem AIDS je jedním z letošních nejžhavějších oscarových kandidátů, a to především v hereckých kategoriích. Není divu. Jde totiž o typický herecký film, závislý především na přesvědčivosti dvou herců: Matthewa McConaugheye a Jareda Leta. Pro filmové zpracování jsou podobná témata o smrtelně nakažených lidech, ať už virem AIDS, rakovinou či jakoukoliv jinou chorobou, velmi vděčná. V pomyslném žebříčku "atraktivity" ale nepochybně vede právě virus HIV. Vzpomeňte na Oscarem oceněný výkon Toma Hankse v Philadelphii. Zatímco ale Hanks představoval v tomto dramatu o lidské diskriminaci a síle předsudků "typického" nositele této choroby, tedy gaye, Matthew McConaughey představuje naprosto typického "mačo heteráka". 

Matthew McConaughey ve filmu Klub poslední naděje / Dallas Buyers ClubPíše se rok 1985 a jsme v texaském Dallasu. Příběh začíná v zákulisí arény texaského národního sportu, býčího rodea. Zde se poprvé setkáváme s elektrikářem Ronem Woodrufem (Matthew McConaughey), který je jako správný texasan jeho velkým fanouškem. Mimo to ho zajímají hlavně chlast a ženské (pochopitelně nejde o romantického obdivovatele žen). A ještě maličkost - Ron je stejně jako jeho okruh přátel poctivě homofobně založený a gaye vyloženě nesnáší. O to větší je jeho šok, když je v nemocnici diagnostikován virem HIV a doktory je mu prorokováno dožít se maximálně třiceti dní. Rázem je tedy diskvalifikován z okruhu svých homofobních přátel, kteří se s "teploušem" už nechtějí zahazovat, a začíná svůj boj o život na vlastní pěst. V něm mu ještě pomáhá doktorka Eve (Jennifer Garner) a jeho osud sdílí i podobně diagnostikovaný transsexuál Rayon (Jared Leto). 

Klub poslední naděje je klasickým retro snímkem, který nás vrací do doby, kdy se objevil celosvětový strašák jménem AIDS - předlohou k filmu byla skutečná postava Rona Woodrufa a scénář k filmu byl založen na článku o Woodrufovi uveřejněném v roce 1992. Scenárista filmu Craig Borten nahrál mnoho hodin záznamů interview s Woodrufem a také se mu dostalo přístupu k jeho deníkům. S tímto autentickým teoretickým základem vytvořil v devadesátých letech řadu podob scénáře, ze kterého, jak doufal, vznikne "skvělý film". Na jeho vznik si však Borten i sestra (a dcera) skutečného Woodrufa, o kterých ale ve filmu zmínka není, museli ještě pěknou řádku let počkat.

Jared Leto ve filmu Klub poslední naděje / Dallas Buyers ClubČekání se ale vyplatilo a po dvaceti letech vznikl konečně kýžený projekt pod v originále prozaicky znějícím názvem Dallas Buyers Club, který byl do češtiny "vylepšen" do podoby Klubu poslední naděje. O tom, zda je film skvělý, by se dalo polemizovat a nechť si na to každý divák utvoří svůj vlastní názor. Já si zde pouze všimnu hlavních kvalit filmu. Nepochybně je to především šťastně vybraný casting a především dva silné herecké výkony. 

S obsazením hlavní role texaským hercem Matthewem McConaugheyem měl režisér Jean-Marc Vallée více než šťastnou ruku a patrně nemohl vybrat lépe. Byla s ním spokojena i Woodrufova skutečná sestra, která si všimla, že měl McConaughey podobnou "osobnost i chůzi jako její bratr". Jeho výkon je silný nejen proto, že kvůli roli zhubnul dvacet tři kilo, ale především zde perfektně vystihl několik charakterových a charakteristických vlastností lidského typu, který zde hraje. Výborně vystihl, především v úvodní fázi filmu, Woodrufovu směs mužské hrubosti, agresivity a předsudků vůči sexuálním menšinám, ale neméně brilantně se mu podařilo zachytit i jeho proměnu v empatii schopnou lidskou bytost. Ač stále zůstává veden hlavně svými obchodními zájmy, snaží se i pomáhat. Jeho výkon je nepochybně oscarový.

Matthew McConaughey ve filmu Klub poslední naděje / Dallas Buyers ClubO něco menší prostor tu dostal Jared Leto, který je ale i na malé ploše podobně brilantní a jeho smrtelně nakažený transsexuál je působivou směsí tragiky, vtipu a také přitažlivosti. Leto svou postavu nepřehrává a dává si velký pozor, aby nesklouzl na tenký led trapné karikatury transsexuála. Ostatní herci, včetně Jennifer Garner, pak pomáhají především zvyšovat autenticitu příběhu a prostředí a zůstavají ve stínu obou mužských představitelů.

Ještě bychom mohli pochválit snahu tvůrců vyhnout se typickému patosu a sentimentalitě "umíracích" filmů, která je tu potlačena na minimum. Vcelku konvenční vyprávěcí struktura děje je zpestřena občasnými flashbacky a "parádičkami" se střihem, rychle nastříhanými krátkými záběry, které jej činí vizuálně atraktivnějším. Klub poslední naděje je tedy ničím nepřekvapujícím, ale silným dramatem, jehož hlavní předností jsou herecké výkony obou hlavních představitelů a troufám si hádat, že by jim oběma mohly přinést kýžené a zasloužené ovoce v podobě zlatých mužíků (pokud je jim nevyfouknou herečtí kolegové Leonardo DiCaprio a Jonah Hill z Vlka z Wall Street). 

Oficiální trailer filmu Klub poslední naděje

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
7/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Smolný den pro Jana Žižku (03.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Ziggy Stardust se vydává do strašidelného domu, aby prožil minulé životy (26.07.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Jennifer Garner se vrátí jako Elektra (09.07.2023 08:00 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Muži, ženy a děti ví, že není čas zemřít (30.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Neviditelní Mrňouskové se ve jménu otce ocitají v osmé třídě (12.05.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zlaté maliny 2023: nejhorším filmem je Blondýnka (12.03.2023 09:20 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Steven Spielberg a jeho filmy: 1. část (18.02.2023 09:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Generála Eisenhowera čeká na sv. Valentýna smrt ve tmě (10.02.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Třetího Trona natočí Joachim Rønning (23.01.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Hostitel Rambo beze stopy letí ke hvězdám (11.11.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Bluray recenze: V bonusové výbavě Klanu Gucci dominují kostýmy a módní doplňky (03.11.2022 07:30 v Recenze | Blu-ray)
- Jared Leto bude Karl Lagerfeld (07.10.2022 08:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Pan Včelka chytil druhou mízu a utekl z L.A. (02.09.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Harley Quinn je doma a poslední úkryt hledá ve vlčí boudě (27.05.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Judy a zakladatel Shane se v hotelu Artemis postaví vstříc zlu (13.05.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Morbius je upírské superhrdinské béčko, řadí se k nejhorším marvelovkám (04.04.2022 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Morbius, Ježek Sonic, Olga a Cyrano jsou známí neznámí (30.03.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Zlaté maliny 2022: nejhorším filmem je Diana: Muzikál (26.03.2022 18:57 v Novinky | Zprávy)
- Jared Leto je Morbius ve finálním traileru (01.03.2022 08:30 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu