Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Nymfomanka, část II.

Recenze: Nestoudná Nymfomanka se dočkala (ne)uspokojivého vyvrcholení

Vydáno: 08.01.2014 17:09 v sekci Recenze | Premiéry - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Konečně je to tady a my se můžeme dozvědět, jak to dopadne s na sexu závislou Joe. Je druhá polovina Nymfomanky úplně jiná než ta první, nebo jede ve stejných kolejích? A dají se očekávat tvrdší erotické scény?

NymfomankaRecenzoval/a Vratislav Šálek dne 08.01.2014 17:09. Konečně je to tady a my se můžeme dozvědět, jak to dopadne s na sexu závislou Joe. Je druhá polovina Nymfomanky úplně jiná než ta první, nebo jede ve stejných kolejích? A dají se očekávat tvrdší erotické scény? Hodnocení: 3.5
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Nemá smysl chodit kolem horké kaše, protože jakýsi úvod recenze von Trierovy Nymfomanky jsem napsal před recenzí její první části. Uvedu snad jen to, že na tu v tuzemsku přišlo v průběhu premiérového víkendu přes sedmnáct tisíc diváků, což pro distribuující společnost Aerofilms znamená absolutní rekord v tomto údaji za osm let její existence. Něco podobného se dá očekávat i u části druhé, kterou prostě nelze nevidět, protože jde o dokončení zajímavě rozehraného příběhu.

Fotografie z filmu Nymfomanka / NymphomaniacV něm nedochází k žádným velkým změnám, takže se odhalují další osudy nymfomanky Joe, která trpí absencí jakýchkoli citů a sexuální závislost jí ničí prakticky celý život. Ve druhé polovině už se posouváme do její dospělosti, kdy se snaží žít jakž takž normální vztah s Jeromem, který navíc stvrzuje dítětem. Jenže biologickým potřebám nejde poručit a tak se znovu ocitá v koloběhu zničujících sexuálních dobrodružství, která ale ani tentokráte nejsou nijak zvlášť explicitní a autor v nich přitvrdil takřka nepostřehnutelně. 

Ani nálada druhé části Nymfomanky se od té první nijak výrazně neliší, jen s postupujícím časem malinko potemňuje, ale nikterak zásadně. Když už tedy směřuje k jakési depresi, neváhá Lars von Trier přidat humorné prvky (příkladem budiž výborná scéna s hádajícími se černošskými bratry při pokusu o soulož s Joe), čímž vše odlehčí a ukáže divákovi, že to nesmí brát zas tak vážně.

Pokud vás v první polovině bavily doslovné a hravě znázorněné obrazové metafory, budete malinko zklamaní, protože v té druhé už jich není tolik a rozhodně nejsou tak nápadité. To ovšem neznamená, že by snímek neměl co nabídnout, ba naopak. Von Trier nemá potřebu někam spěchat a pokračuje v pozvolném tempu vyprávění a nechá diváka prožívat strasti Joe, které jsou rok za rokem horší a horší.

Fotografie z filmu Nymfomanka / NymphomaniacV její roli konečně dostává pořádný prostor Charlotte Gainsbourg, která naplno nechává působit své zvláštní charisma a typickou auru tajemnosti a její Joe má dostatečnou hloubku a naplno pak propuká její tragičnost. Za zmínku rozhodně stojí i Shia LaBeouf, jehož role není sice tak velká jako v části první, i on však precizně ztvárnil muže, jenž není schopen ukojit všechny choutky své partnerky a jen velmi těžko se s tím smiřuje. Také Stellan Skarsgård se dostává více ke slovu, což je jen a jen dobře, ačkoli konkrétně jeho postava toho tolik neudělá. A objeví se také Jamie Bell, který si svého sadistu do sytosti užil.

Ve druhé polovině Nymfomanky už se ale projevuje, že stopáž je vskutku monstrózní a některé momenty jsou dost roztahané a malinko nudné, protože monotónní. Oněch pověstných odboček už je s přibývajícími minutami opravdu až dost a ačkoli je párkrát sám tvůrce ústy Joe vtipně shodí, rozpačitý dojem z nich moc nenapraví.

Při sledování jsem se také nemohl ubránit dojmu, že von Trier neví kudy kam a dál na sebe vrší jednotlivé epizody, které jsou sice víceméně fajn, vtipné i tragické, jenže postrádají gradaci, která by ve finální fázi snímku byla dost potřeba. Všechno zkrátka plyne v jedné rovině a stejně jako hlavní hrdinka v jednu chvíli přizná, že už jí dochází nápady na názvy kapitol, jako by i tvůrce najednou netušil, jak své dílo zakončit.

Fotografie z filmu Nymfomanka / NymphomaniacSamotný závěr pak nejspíš vzbudí vzrušené diskuze a jeho přijetí bude hodně individuální. Přiznám se, že poslední scéna, která poměrně dost mění vyznění filmu, mi v jeho kontextu příliš nesedla a do nastoleného konceptu se moc nehodila. Někomu může přijít i jako jeden velký výsměch divákům. To už je ale na posouzení každého z vás.

Ve výsledku tak je Nymfomanka svým způsobem fascinující film, který tedy nijak neposouvá hranice kinematografie, ale zpětně je nutné docenit takřka geniální reklamní kampaň, která nakonec nalákala do kin nejspíše i lidi, kteří by na dánského barda jinak neobětovali ani korunu. Rozhodně nejde ani o snímek o sexu, případně protižensky zaměřený (po zhlédnutí druhé části si troufám říci, že spíše opak je pravdou).

Je ale škoda, že Lars von Trier nepředložil divákům jeden komplexní zhruba tříhodinový opus, na který by se pěly ódy, protože v takto monstrózní stopáži nalezneme až příliš hluchých míst a dost zbytečných odboček. I tak má ale záruku, že o filmu jako takovém se bude hodně mluvit. A o to mu asi šlo. Nebo ne?

Česká ukázka filmu Nymfomanka / Nymphomaniac

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
7/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 12. 4. 2024 - 18. 4. 2024
TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím Po delší době se v televizích objeví filmy, které ještě nedávno figurovaly v nabídkách kin. Největším lákadlem je oscarový trhák Všechno, všude, najednou, uvedení se dočká i hvězdně obsazená biografie Klan Gucci. ... čtěte zde
Vydáno: 12.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Sci-fi Duna: Část druhá láká na příběh mesiáše i na jízdu na pouštních červech (01.03.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Série Vymítač ďábla seřazená od nejhoršího dílu po nejlepší (15.10.2023 09:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Sommersby se vrátil kolem půlnoci a zatančil si tanec v temnotách (18.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Assassination nabírá hvězdné obsazení (16.05.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Rocketman hraje stínohru s Angry Birds (05.05.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Duna: Část druhá (03.05.2023 18:11 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Tenkrát v Hollywoodu patřili apoštol Pavel a myši do nebe (07.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Steven Spielberg a jeho filmy: 2. část (25.02.2023 09:30 v Články | Publicistika)
- Téma: Steven Spielberg a jeho filmy: 1. část (18.02.2023 09:30 v Články | Publicistika)
- Coppolova Megalopolis končí obsazování (05.10.2022 07:39 v Novinky | Zprávy)
- Andor: prequel Star Wars má nový trailer (02.08.2022 09:45 v Novinky | Trailery)
- Andor má trailer (27.05.2022 14:30 v Novinky | Trailery)
- V druhém díle Duny bude Christopher Walken (13.05.2022 09:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Největší showman Geronimo hledá výchozí bod k roku draka (01.04.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Blu-Ray recenze: Duna nabízí přes hodinu materiálů o svém vzniku a mytologii (31.03.2022 07:30 v Recenze | Blu-ray)
- TV tipy: Jokerův mozek je v plamenech (25.03.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Austin Butler bude Feyd-Rautha (11.03.2022 10:30 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Ve stínu nejslavnější role: Jennifer Grey (bejby z Hříšného tance) (12.02.2022 10:30 v Články | Publicistika)
- Tom Holland bude Fred Astaire (06.12.2021 10:35 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu