Soundtrack: TOP 5 soundtracků roku 2013

Vydáno: 06.01.2014 17:30 - Alžběta Fridrichová | foto: facebook tvůrce

O svátcích jsme vám přinesli výběr mimořádných vánočních soundtracků, jimiž jste si mohli zpestřit čekání na Ježíška a Nový rok, ale už je tu leden a my budeme rekapitulovat. Co nám těch uplynulých 365 dní přineslo výjimečného v branži soundtracků?

Matt Damon, Michael Douglas ve filmu Liberace / Behind the CandelabraRok 2013 byl na soundtracky opravdu bohatý a doby, kdy jen jednou za pár měsíců vyšlo OSTčko, které stálo za poslech, jsou dávno pryč. Řady vynikajících filmových skladatelů rostou jak houby po dešti a jejich výkonnost stoupá k číslům, které běžný smrtelník nedokáže pochopit – pro pět nebo šest snímků zvládli letos komponovat Hans ZimmerBrian Tyler nebo Marco Beltrami. Vynásobte si to počtem aktivních hollywoodských skladatelů a dostanete cifru, z níž je skutečně těžké vybrat jen TOP 5. Ale některá alba zkrátka mají něco navíc.

Hans Zimmer – Rivalové

Kdo by to byl nečekal? Hans Zimmer v první linii. Neříkám, že je to osoba nejpovolanější a koneckonců spousta jeho filmů je jen variace na Piráty z Karibiku nebo Temného rytíře. Na druhou stranu je na něj spolehnutí, protože jeho hudba zvedne každý film. Letos by určitě stál za zmínku i Osamělý jezdec, ale Rivalové ho naprosto zastiňují. Jak jsme psali v naší recenzi, Zimmer soundtrack pojal rockově a kombinuje tak elektrickou kytaru s pro něj typickým smyčkovým základem. Za zmínku určitě stojí skladba Lost But Won, v níž uslyšíte hlavní filmové téma v podání jediného violoncella, jenž se vzápětí rozroste na celý orchestr. Krom Zimmerových bezchybných instrumentálek na albu najdete ale také dobové rocknrollové pecky od Davida Bowieho nebo Steva Winwooda.

Hans Zimmer - Lost But Won

 

VA – Liberace!

Liberace Snímek, který sice chvilku pobyl na programech českých kin, ale kromě Michaela Douglase v třpytivém obleku prošel kolem docela bez povšimnutí. A je to škoda, protože tenhle hudební životopis nabízí nejen výborné herecké výkony, ale především také výtečný soundtrack. Uslyšíte na něm nejen originální klavírní nahrávky Valentina Liberace z sedmdesátých let, ale také zbrusu nové variace The BTC Orchestra, do nichž autenticky promlouvá Michael Douglas. Blyštivá pastva pro oči i uši by rozhodně neměla ujít vaší pozornosti, zejména The Liberace Boogie.

Michael Douglas - Boogie Woogie

 

Christopher Beck – Ledové království

Kanadský skladatel Christophe Beck je přesně ten typ, který chrlí kolem šesti, sedmi soundtracků za rok. A výsledek? Nic, co by vám utkvělo v paměti, nebo udělalo hlubší dojem. Až na Ledové království. Tohle OSTčko je jednoznačně to nejlepší, co Beck ve svém životě napsal. Plně využívá kouzelné souhry symfonického orchestru a vánoční ladění mu ještě hraje do karet. V Deluxe verzi si můžete vychutnat přes třicet tracků, k nimž je nutné ještě připočítat originální písničky v podání Kristen Bell nebo Idiny Menzel, protože Frozen je stejně jako Na vlásku tak trochu muzikál.

Christophe Beck - The Trolls

 

VA – Velký Gatsby

Naprostým králem mezi letošními písničkovými soundtracky je zcela bez debat The Great Gatsby OST, který se na Filmserveru v květnu také dočkal svojí recenze. Skladby jako A Little Party Never Killed Nobody v podání Fergie nebo Over The Love od Florence + The Machine zaplavily rádia už bezprostředně po premiéře a hrají se doteď, aniž by někoho omrzely. Jay-Z skutečně odvědl na soundtracku kus práce a teprve tenhle perfektní mix interpretů udělal z kýčovitého Gatsbyho ohromující film. Společnost Interscope Records vydala pochopitelně i Deluxe edici, kde jsou mezi jednotlivé songy vsunuty ještě repliky přímo z filmu.

Florence + The Machine - Over The Love

 

David Wingo – Mud

Závěrem bych chtěla zmínit film, který se u nás nedostal ani do kin a šanci ho zhlédnout jste měli pouze na některém z filmových festivalů. Nedostal ani český název, jmenuje se prostě Mud a zaslouží si hodně pozornosti. David Wingo je mezi filmovými skladateli vlastně skoro nikdo. Na kontě má jedenáct snímků, ale pravděpodobně nebudete znát ani jeden z nich. To ovšem nic nemění na faktu, že se mu povedl vynikající soundtrack k filmu, kde se mimo jiné blýskl i Matthew McConaughey. Jednotlivé tracky na OSTčku vypráví na kytarových rifech dobrodružný příběh a pokud se chvíli zaposloucháte, úplně vás ohromí třeba ve skladbách Tom Blankenship and Sleeping in Trees.

David Wingo - Tom Blankenship


Dál by tu pochopitelně mohl zaznít Hobit, Iron Man 3 a jiná OSTčka. Pokud byste chtěli doplnit naší topku, napište nám do komentářů a doporučte ostatním čtenářům, jaké soundtracky loni oslovily vás.



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • Mé TOP (Doupik, 06.01.2014 19:22) Reagovat

    Score: Oblivion, Great Gatsby, Rush + The Last Of Us hra
    Soundtrack: Great Gatbsy, Hunger Games: Catching Fire, Walter Mitty + GTA V hra

  • Také se přimlouvám za Hunger Games: Catching Fi... (Kačí, 08.01.2014 23:35) Reagovat

    Také se přimlouvám za Hunger Games: Catching Fire :-)

  • Já jsem pro OST k About Time. ... (Anonym, 14.01.2014 08:26) Reagovat

    Já jsem pro OST k About Time.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY