Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Budoucnost Spider-Mana, část I.: Sinister Six

Téma: Budoucnost Spider-Mana, část I.: Sinister Six

Vydáno: 05.01.2014 19:35 v sekci Články | Publicistika - Jakub Brych | foto: facebook tvůrce

Kolem Spider-Mana bylo v poslední době hodně rušno. Oficiálně se potvrdily filmy o jeho největších komiksových protivnících a nebude tudíž na škodu si o nich něco málo povědět. A začneme u Sinister Six.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Fotografie z filmu  / The Amazing Spider-Man 2Žijeme v době, kdy komiksy platí za zlatý důl. Od kdysi vysmívané zábavy pro skupinky nerdů se vypracovaly na ultrapopulární zábavní artikl a dnes je na rozdíl od dob minulých cool chodit po městě v tričku s Iron Manem a s taškou zdobenou řvoucím Hulkem. Marvel zkrátka vytřel všem zrak se svým suverénně zbudovaným filmovým univerzem a v okamžiku, kdy si připsal na účet miliardtý dolar z výdělků za Avengers, byl naprosto nezpochybnitelně ustaven trend, jímž se komiksové filmy budou řídit v dalších letech.

To platilo nejvíc pro DC, potažmo Warner Bros, jelikož jejich Justice League je v podstatě přímou a největší konkurenci Avengers. Warneři ale nebyli jediní, komu v podobě práv na komiksové postavy dřímal v trezoru zlatý důl. Přejdeme Foxy, jejichž X-Meni jsou sami pro sebe vlastním velkým univerzem a v podstatě jedinou možností rozšíření je pro ně crossover s Fantastic Four, jejíž osud má momentálně v rukou kronikář Josh Trank, a zaměříme se na Sony, kolem jejichž Spider-Mana bylo v poslední době dosti rušno.

Fotografie z filmu  / The Amazing Spider-Man 2Spidey je v podstatě nejoblíbenějším superhrdinou. Hodně se o tenhle titul přetahuje se Supermanem, ale má a vždycky na něj měl navrch svojí lidskostí a blízkostí komiksy hltajícím geekům. A hlavně - má ty nejlepší a nejzábavnější padouchy. Z těch nejslavnějších jsou to třeba Green Goblin, Dr Octopus, Venom, Sandman, Carnage a seznam zdaleka nekončí, a přesně toho se u Sony rozhodli využít, když povolali do akce bandu z nejproslulejších - Sinister Six. Tenhle elitní tým spidermanovských záporáků dal v původní komiksové sérii dohromady Dr Otto Octavius, aby Spideymu po věčných prohrách dali konečně za vyučenou. 

Ve filmu tomu ale dost možná bude jinak, protože The Amazing Spider-Man vychází převážně (a vzhledem k názvu tak trochu paradoxně) ze série Ultimate Spider-Man, což je ve zkratce jakýsi restart celého jeho univerza s důrazem na modernizaci světa a tak vůbec všeho. Věci se v něm víc točí kolem Oscorpu a Normana Osborna a Sinister Six v něm už není, co bývala. Původní tým tvořili Octopus, Electro, Vulture, Kraven, Mysterio a Sandman. Během jeho několika opakovaných návratů se sestava párkrát zásadně změnila, členové přicházeli i odcházeli, ale tahle šestka je prostě základem. Otázka je, jakou modifikaci pro nás chystá Drew Goddard, režisér připravované adaptace.

Dane DeHaan ve filmu  / The Amazing Spider-Man 2Začněme tím, co už je jisté nebo téměř jisté - na scéně se v nadcházejícím The Amazing Spider-Man 2 objeví Electro (díky bohu ve své cool modré Ultimate verzi a ne se směšným starým zelenožlutým oblečkem) a trailer až překvapivě otevřeně dává k dobru odkazy na Dr Octopuse a Vulture (raději neskloňuji), což znamená, že na světě je už půlka týmu. Octopuse snad netřeba představovat, kdo viděl Raimiho vynikajícího Spider-Mana 2, ten ví, kdo neviděl, ať zanechá čtení a ihned napraví (a to myslím vážně).

Zbývá nám tedy k představení Vulture, což je bývalý elekrikář a hračička, který si sestrojil křídla a vzhledem k pokročilému věku usiloval o omládnutí, kterého sice dosáhl (dokonce tím, že mládí ukradl Spider-Manovi), ale pouze dočasně. Ve zkratce je to létající padouch s nadprůměrným intelektem a vizáží opravdu připomínající supa (anglicky "vulture", pro kdysi plánovaná pokračování Raimiho série bylo v plánu obsadit Johna Malkoviche, který do role sedí perfektně). Zajímavé na něm je, že v žádné formaci Sinister Six nikdy nechyběl. Tomu se prostě říká oddanost...

Fotografie z filmu  / The Amazing Spider-Man 2


Sony každopádně tlačí na pilu, když do prvního traileru přihodili záběr, který ze všeho nejvíc vypadá jako vytržený z potitulkové scény (už jen kvůli tajemnému chlápkovi z potitulkovky v jedničce). Otázka je, zda zůstane jen u náznaku, nebo se ve filmu objeví budoucí Octopus a Vulture aspoň coby civilisté. To nejspornější je ale složení druhé poloviny týmu. Je možné a dokonce bych řekl i pravděpodobné, že původní trojka Mysterio, Sandman a Kraven se do filmu nedostaví v plném počtu a jednoho z nich dost možná nahradí Green Goblin, což by opět vycházelo z Ultimates univerza.

Fotografie z filmu  / The Amazing Spider-Man 2Tam Sinister Six přejmenovanou na Ultimate Six nebo též "Osborn's Six" tvořili Green Goblin, Sandman, Kraven, Electro, Dr Octopus a (podržte se) Spider-Man. Ne, nebyl to samoúčelný úchylný zvrat, Goblin tehdy Spideyho k členství donutil, jelikož hrozil smrtí tety May, to mu ale nakonec nevyšlo a Spider-Mana později nahradil starý sinisterácký matador Vulture. A to je ta sestava, která nás s velkou pravděpodobností čeká ve filmu aneb znovu pro rekapitulaci - Green Goblin, Dock Ock, Electro, Sandman, Kraven a Vulture. Ovšem s tím rozdílem, že zelenou garderóbu nahodí Dane DeHaan jako synek Harry, jelikož taťka Norman zdravím zrovna nekypí.

Pokud je tohle vážně finální podoba, přijdeme bohužel o Mysteria, naprosto klasického záporáka, kterého většina fandů jen těžko obrečí. V civilu Quentin Beck, hollywoodský kaskadér a mistr vizuálních efektů, ve volném čase tajemný Mysterio, padouch se skleněnou kopulí na hlavě a arzenálem triků a iluzí schopných oblbnout takřka každého. Na dráhu zločinu se vydal, protože se cítil nedoceněn za svou práci u filmu, do cesty se mu tím pádem připletl náš přátelský soused Spider-Man, a proto se pustili do křížku. Mysterio by mohl být ve filmu hodně zábavý protivník, třeba se poštěstí a na plátno nakonec taky dorazí.

Fotografie z filmu  / The Amazing Spider-Man 2Z kola by totiž klidně mohl být vyhozen Lovec Kraven aneb Sergej Kravinov (nevíme, zda to má co dělat s krávami a není to ani moc relevantní problém), jelikož na rozdíl od Doca Ocka a Vulture (opět neskloňuji) nemá svoji vstupenku do SS jistou. Osobně bych ho tam ale viděl rád, jelikož reprezentuje naprosto hrubou a přízemní sílu, čímž tvoří docela fajn protipól všem svým schopnostmi nabitým kolegům. Komiksový Kraven se totiž sice naléval zvláštním lektvarem, který mů propůjčoval supersílu a rychlost, i bez něj ale nebyl žádné tintítko.

Spider-Mana toužil skolit hlavně aby dokázal, že je nejlepším lovcem na světě. V Ultimates pak byla tahle jeho vášeň dost chytře aktualizovaná - Kraven měl vlastní loveckou reality show, kde lovil čistě bez superschopností (ovšem využíval moci televize, aby se ukazoval v lepším světle) a rozhodl se Spider-Mana uhnat a zabít v přímém přenosu. To mu ale zle nevyšlo a skončil ve vězení a až později se díky experimentu s DNA stal nadlidsky silným. Nevím jak vám, ale tohle mi už zní do filmu použitelněji než pití lektvarů...

Thomas Haden Church ve filmu  / Spider-Man 3Co se Sandmanovy účasti týče, ta by snad měla být bez debat. Už jen proto, aby dostal šanci napravit si reputaci za ultraploché divadýlko ve Spider-Manovi 3. Jeho postava totiž skrývá dost potenciálu. Sandman sice je padouch, nebyl jím ale vždycky. Byly případy, kdy se přidal na tu lepší stranu a jeden čas dokonce působil i v Avengers. Jeho špatný smysl pro morálku z něj ale většinou stejně udělal záporáka nebo žoldáka a v Sinister Six se zabydlel až příliš dobře. Kdo viděl třetího Spideyho, jeho schopnosti zná. Kdo neviděl, napravovat v tomhle případě (radši) nemusí. Sandman, jak už název napovídá, je písečný muž - po experimentu se z něj stala chodící hrouda písku, která může navyšovat svůj objem a tvarovat se do všemožných podob. Je proto dost těžké se ho zbavit. Je to taky naprosto zásadní záporák a ve filmové Sinister Six se s ním musí počítat.

No a nakonec nám zbývá Electro. Toho si užijeme už za půl roku v druhém Amazing Spider-Manovi, takže rekapitulace se bude hodit. Prapůvodně to byl řadový tovární pracovník s nesplněnými sny, který, jak už to v komiksech bývá, utrpěl nehodu zahrnující spoustu elektřiny a jeho tělesná struktura se modifikovala v jakýsi generátor elektřiny. Může s ní všemožně manipulovat, vytvářet ji a tak podobně. V Ultimates vesmíru a téměř jistě i ve filmu ale stejně jako Sandman vděčí za své schopnosti nekalým experimentům.

Fotografie z filmu  / The Amazing Spider-Man 2Vzhledem k tomu, jak moc nový Spidey tlačí na mysteriózní notu a opatrně krouží kolem postavy Normana Osborna a Oscorpu, (a taky ve světle nedávného traileru) je asi dost jasné, že za všechno bude moci právě Oscorp. Je tu Harry Osborn mluvící o světově převratném objevu, čímž naráží na zrod Electra, ale svým způsobem nejen jeho, protože svoji trošku přidává i Spideyho táta Richard Parker, který vyzrazuje, že Oscorp se chystal zneužít jeho objevů, přičemž hned na to přichází onen klíčový záběr na chapadla a křídla a taky na tajemného chlápka z jedničky. Celá skládačka nám tím pádem už tak trochu předem zapadá do sebe - za všechno může Norman Osborn a Harry kráčí v jeho šlépějích. V Oscorpu vyrábějí jednu čertovinu za druhou a nepřímo tak zadělávají Spider-Manovi na hodně velké potíže. To jediné, co pořád halí oblak tajemna, je, jak do toho všeho zapadá samotný Peter a co je tedy ta pravda, kterou údajně nezná.

Na Sinister Six je ale zaděláno více než slušně. Vyvstává vlastně jen jeden problém - The Amazing Spider-Man 2 nesmí dopadnout jako Spider-Man 3. Jestli Marc Webb ukočíruje tři padouchy v jednom, možná Drew Goddard zvládne i šest. Otázka je, jak se s tím popere Spider-Man. Šest ze svých největší protivníků najednou v komiksech nikdy sám neporazil. Jeho úplně první bitva se Šestkou probíhala hezky popořadě jeden na jednoho a později měl vždycky někoho k ruce (jednou dokonce Venoma).

Problém je, že postav, které by mohly být Spider-Manovi nápomocny, Sony ve stáji moc nemá. V komiksu jsou to obyčejně členové Avengers nebo Fantastic Four (hodně časton Human Torch) a na ty prostě nejsou práva. Poměrně providitelná by byla třeba Black Cat, ale taky (pokud by to okolnosti dovolily) i Spideyho nemesis Venom.

O tom si ale víc povíme za týden ve druhé části článku...


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • "Spidey je v podstatě nejoblíbenějším superhr... (Anonym, 06.01.2014 01:46) Reagovat

    "Spidey je v podstatě nejoblíbenějším superhrdinou. Hodně se o tenhle titul přetahuje se Supermanem, ale má a vždycky na něj měl navrch svojí lidskostí a blízkostí komiksy hltajícím geekům" Tak o tomto počujem prvýkrát pokiaľ viem najobľúbenejšími vždy boli Batman a až potom Superman a Spider-man, takže je to dosť mimo povedať, že Spidey je lepší ako Superman pretože je ľudskejší a Batman, ktorý ani spomenutý nie je (nechápem prečo) je aký?

    • Re: "Spidey je v podstatě nejoblíbenějším superhr... (Jakub Brych, 06.01.2014 11:06) Reagovat

      Tak to nevim, kde jsi na Batmana přišel, jasně, patří na vrcholný příčky sympatie, ale ten "nej" je až v posledních letech díky filmům. Samozřejmě nemám k dispozici žádný grafy, a tak ani nemůžu vynášet soudy, ale historicky byl vždycky tahoun Superman a největší sympaťák Spidey. A samozřejmě, že Batman je lidem blízkej, je to mnohem zajímavější postava než třeba Superman a v některých ohledech i než Spider-Man. V každým případě vůbec nebylo účelem článku porovnávat oblíbenost konkrétních hrdinů, zmínil sem to jen na úvod a je to vlastně z části subjektivní záležitost. Ale když už si tu dopisujeme, musim říct, že je vtipný, jak na hejtovní koment si čtenář vždycky najde čas, ale aby přihodil něco konstruktivního nebo doplňujícího, to se moc nezažije...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu