Box Office: Zprávař šlape Šmakovi na ocas

Vydáno: 23.12.2013 07:00 - Martin Bubrín | foto: facebook tvůrce

Předvánoční víkend v amerických kinech své prvenství opět potvrdil Hobit, ale ukázalo se, že si diváci ve vánočním shonu chtěli také ulehčit od epické fantasy bláznivou komedií Zprávař 2 s Willem Ferrellem.
Fotografie z filmu  / Anchorman 2: The Legend ContinuesKdo by to byl řekl, ale Hobitovi už druhý týden docházejí síly. Navzdory očekáváním jednoho z nejvýdělečnějších blockbusterů letošního roku, Šmakova dračí poušť minulý týden otevřela za pouhých sedmdesát milionů, což je v porovnání například s Hunger Games nebo Iron Manem jen poloviční víkendový výdělek. O natahovanou epizodu ze Středozemě bleskově opadl zájem a za uplýnulý víkend utržila pouhých jednatřicet milionů, což je více než sedmapadesátiprocentní propad oproti minulému týdnu - tady miliarda celosvětově hrozit nebude.

Šmaka totiž skoro dostihlo i pokračování komediálního hitu Zprávař s celým názvem Anchorman 2: The Legend Continues. Ten sice Hobita v pátek porazil, ale nakonec se musel spokojit s o pět milionů nižším druhým místem, což je ale u nepřístupné eRkové komedie s černým nebo rasistickým humorem rozhodně úspěch. Ztřeštěná banda televizních moderátorů v čele s oknírovaným Willem Ferrellem si tak může na účet připsat solidní start v podobě šestadvaceti milionů (což je o dva méně než první díl z roku 2004), který by mohl s trochou štěstí vyrůst v žánrovou trvalku pro následující týdny. První Zprávař u nás sice ani nebyl uveden v kinech (a zřejmě nebude ani druhý), ale za mořem platí za komediální kvalitu, v níž se sešla čtveřice vycházejících komiků slavného Frat Packu, což jistě na americké publikum platí více než na to evropské.

Jennifer Lawrence, Amy Adams ve filmu Špinavý trik / American HustleZ dvojky na trojku se proti minulému týdnu propadl animák Ledové království, jenž se stále těší velké popularitě. Důkazem toho je dalších devatenáct milionů, které počin studia Disney tlačí už ke čtyřem stům milionům celosvětově. Na čtvrtém a pátém místě se nacházejí dvě potenciální oscarovky Špinavý trik a Zachraňte pana Bankse, které expandovaly z limitovaného uvedení do více než dvoutisícovky kin. Větší zájem byl pochopitelně o hvězdně obsazenou retro kriminálku Davida O. Russella (devatenáct milionů) než o životopisný snímek zachycující část života Walta Disneyho (devět milionů). 

Oba snímky patří k hlavním kandidátům na Oscara, ať už co se týče hereckých výkonů, tak i režie či scénáře. Russell navíc od svých předchozích snímků roste v divácky atraktivního režiséra - devatenáct milionů je oproti Fighterovi a loňské Terapii láskou, které oba otevřely za cca čtyři milony, velký skok. Což se nedá říct o druhém snímku režiséra Johna Lee Hancocka, jehož Zrození šampióna bylo v kinech mnohem úspěšnější (otvírák za čtyřiatřicet milionů).

Fotografie z filmu  / Dhoom: 3Mimo sedmičku, kterou drží další díl afroamerické komediální série s babkou Madeou, tentokrát s vánočním laděním, se na osmičce objevila animovaná novinka Putování s dinosaury. Překlopení televizního dokumentu BBC do filmu pro celou rodinu se prý moc nevyvedlo a tuctoví pravěcí ještěři si odnesli pouhých sedm milionů. Není se čemu divit, když snímku nepředcházela žádná kampaň a diváci se o jeho existenci mohli dozvědět několik dní před premiérou (stejně jako u nás). Trošičku bizarním zjevem v této víkendové TOPce je indický blockbuster Dhoom 3, třetí díl série, která byla u nás na několika festivalech uvedena pod názvem Úder. Tříhodinový bollywoodský epos byl zřejmě dle plakátů a traileru dostatečně lákavý na to, aby z něj diváci za víkend vydololovali úctyhodné tři miliony. Desítku uzavírá marvelovský Thor: Temný svět.

Příští týden bude v amerických kinech poněkud těsno. Svou premiéru si totiž odbude samurajský fantasy blockbuster 47 Róninů s Keanu Reevesem, sportovní komedie se Stallonem a De Nirem Zpátky do ringu, fantaskní drama Bena Stillera Walter Mitty a jeho tajný život a také ze všech stran chválená novinka Martina Scorseseho Vlk z Wall Street. Vzhledem k malé výdrži Hobita můžeme předpokládat, že jeden z výše zmíněných snímků přebere vedení - který to bude?

BOX OFFICE: VÍKEND OD 20.12.2013

1. Hobit: Šmakova dračí poušť 31,5 mil.
2. Anchorman 2: The Legend Continues 26,8 mil. (novinka)
3. Ledové království 19,2 mil. 
4. Špinavý trik 19,1 mil.
5. Zachraňte pana Bankse 9,3 mil.
6. Hunger Games: Vražedná pomsta 8,8 mil.
7. A Madea Christmas 8,5 mil.
8. Putování s dinosaury 7,3 mil. (novinka)
9. Dhoom 3 3,3 mil. (novinka)
10. Thor: Temný svět 1,3 mil. 

Tržby jsou uvedené v amerických dolarech. Kompletní žebříček s podrobnými statistikami naleznete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • Je prosinec, tam jsou tržby vždy jiné než v ji... (Avari, 23.12.2013 10:33) Reagovat

    Je prosinec, tam jsou tržby vždy jiné než v jiných měsících a je to dlouhodobá záležitost narozdíl od léta, kde se hraje na první víkend. Jinak ve světě Hobit 2 válí a v Rusku měl pro Warnery nejlepší otevírák (18,8 milionů dolarů). Zatím 404 milionů celosvětově a je na podobné úrovni jako Neočekávaná cesta. V únoru startuje v Číně a předtím ještě v Japonsku. Teď si nejsem jistý, ale čeká ho teprve i taková Austrálie.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY