TV tipy: Vánoce plné oscarových filmů a Nolanova Počátku

Vydáno: 20.12.2013 07:00 - Vratislav Šálek | foto: Warner Bros.

Letošní vánoční nabídka českých televizí nejspíš mnohé překvapí. Krom tradičních kousků v ní totiž najdete filmy ryze nesváteční a mnohdy i oscarové. Jasným lákadlem je ale rozhodně premiéra Nolanova sci-fi Počátek.
Diamanty jsou věčné (Diamonds Are Forever) (sobota 21. 12., ČT2, 20.00 - 22.00)

Plakát filmu Diamanty jsou věčné / Diamonds Are ForeverPoslední oficiální bondovka se Seanem Connerym v roli agenta 007 patří k tomu slabšímu z celé série. Děj je malinko překombinovaný a ani záporák s tváří Charlese Graye není tak výrazný, přesto je na co se dívat. Režírující Guy Hamilton prokázal velkou zkušenost a vsadil na velkou porci nadsázky, odlehčenou atmosféru a velmi slušnou akci, která má náboj. Navíc roli bondgirls zvládly krásné Jill St. JohnLana Wood na výbornou. Oddechovka pro fanoušky.

Synopse: Na trhu s diamanty došlo ke zvláštní situaci a James Bond (Sean Connery) je tak nucen se v Nizozemí infiltrovat mezi pašeráky s drahými kameny. Setkání s nimi však může končit smrtí, neboť v Jihoafrické republice už byl zabit zubař, který kradené diamanty kupoval přímo od horníků. Také agent 007 už se ocitne v rakvi. Kdo za tím vším stojí? 

Zajímavost: Jill St. John byla první americkou bondgirl.

Oficiální trailer filmu Diamanty jsou věčné / Diamonds Are Forever

Počátek (Inception) (sobota 21. 12., Nova, 20.20 - 23.10)

Plakát filmu Počátek / InceptionDalší inteligentní a chytré dílko Christophera Nolana je brilantním sci-fi, které si naprosto perfektně pohrává s několika časovými rovinami a mísením snové a skutečné reality, aniž by bylo nepřehledné a nepochopitelné. K tomu si přidejte fantastickou a přesnou režii, fungující přesah, zajímavé dialogy a dokonalou hudbu Hanse Zimmera a máte naprosto fascinující zážitek. K tomu přispívají i famózní herci, mezi nimiž se objeví například Leonardo DiCaprio, Ellen Page, Joseph Gordon-Levitt nebo Tom Hardy. Jasný tip týdne.  

Synopse: Dom Cobb (Leonardo DiCaprio) je zkušený zloděj v umění extrakce - krádeže cenných informací z lidského podvědomí v průběhu snění, kdy je mysl nejzranitelnější. Je vyhledávaným odborníkem, zároveň na své schopnosti doplatil tím, že přišel o vše, co miloval. Teď dostává šanci na vykoupení. Jeho úkolem však nebude myšlenku odcizit, ale vnuknout. A to je mnohem obtížnější a zdánlivě nesplnitelné. Jenže pro možnost setkat se s nejbližšími udělá zoufalý muž vše. 

Zajímavost: Jméno Cobb se foneticky shoduje se slovem, které v sanskrtu, hindštině a pandžábštině znamená sen.

Originální trailer filmu Počátek / Inception

Milionář z chatrče (Slumdog Millionaire) (sobota 21. 12., Nova Cinema, 21.55 - 00.10 / neděle 22. 12., 02.00 - 04.00)

Plakát filmu Milionář z chatrče / Slumdog MillionaireRomantické drama, které se stalo osmioscarovým triumfem režiséra Dannyho Boyla, neoplývá originálním příběhem a v nadsázce se dá nazvat pohádkou pro dospělé, jenže styl, jakým je natočeno, strhne. Vizuální stránka je fantastická a hýří barvami, nechybí ani parádní a trefná hudba A. R. Rahmana a své dělají i exotické indické lokace. Potěší i obsazení vesměs neznámými tvářemi, z nichž dnes poznáte snad jen Deva Patela a Freidu Pinto. Zamrzí jen zmiňovaný předvídatelný scénář.

Synopse: Mladík Jamal Malik (Dev Patel) se účastní indické verze soutěže Chcete být milionářem a dostal se až k poslední otázce. Ještě nedávno byl chudým chlapcem ze slumu, jehož budoucnost byla nejistá. Jak je ale možné, že zná odpověď na všechny dotazy? Tohle zajímá nejen moderátora a diváky, ale hlavně policii, která použije jakékoli metody k tomu, aby poznala pravdu. 

Zajímavost: Při natáčení scény, kde Jamal skáče do lidských výkalů, bylo použito burákové máslo smíchané s čokoládou.

Originální trailer filmu Milionář z chatrče / Slumdog Millionaire

Půlnoční kovboj (Midnight Cowboy) (neděle 22. 12., ČT2, 21.45 - 23.35)

Plakát filmu Půlnoční kovboj / Midnight CowboyTřemi Oscary oceněné drama patří k nejsmutnějším filmům vůbec. Režírující John Schlesinger, který si také vysloužil zlatého plešouna, servíruje syrovou a realistickou atmosféru, výtečnou kameru a perfektně pracuje s flashbacky, které prozradí jen to, co je třeba a zanechávají určité tajemství. Výtečný je též scénář, který do značné míry demýtizuje tzv. americký sen. Za zmínku stojí i hudba Johna Barryho. V hlavních rolích excelují Jon Voight a Dustin Hoffman. Výtečná, ale hodně depresivní záležitost.

Synopse: Naivní venkovský kluk Joe Buck (Jon Voight) přijíždí do New Yorku s iluzí, že se bude živit jako gigolo. Realita je však velmi krutá a Joe poznává, že v tak velkém městě na něj nikdo nečeká a o svou příležitost musí tvrdě bojovat. Místo blahobytu poznává spodinu společnosti a setkává se se zmrzačeným zlodějíčkem Ratsem (Dustin Hoffman), s nímž se pokouší nějak proplout životem. Jejich přátelství je však to jediné, co má svůj smysl.

Zajímavost: Snímek je dosud jedním z pouhých dvou filmů s ratingem X, které byly nominované na Oscara.

Originální trailer filmu Půlnoční kovboj / Midnight Cowboy

Zataženo, občas trakaře (Cloudy with a Chance of Meatballs) (pondělí 23. 12., Nova, 16.40 - 18.05 / úterý 24. 12., Nova Cinema, 13.40 - 15.20)

Plakát filmu Zataženo, občas trakaře / Cloudy with a Chance of MeatballsSvého času velice originální a neotřelý animák, který vyniká parádní vizuální stránkou a hlavně znázorněním všech možných gastronomických pochoutek, kterým de facto nelze odolat. Režírující Phil Lord a Chris Miller na sebe vrší jeden gag za druhým a v jejich podání je vlastně jedno, že příběh nedrží u sebe a je "jen" příjemně dadaistický a surreálný. Bonusem budiž občasná parodie na katastrofické filmy. Škoda jen horší technické kvality,  přílišné naivity a vnucovaného morálního poselství. Přes svátky ale ideální záležitost.

Synopse: Flint Lockwood je snaživý vynálezce, jenže jeho díla přinášejí městečku, v němž žije, víc škody než užitku. Přesto věří, že dokáže stvořit něco revolučního a prospěšného. Jeho nejnovějším vynálezem je stroj na proměnu vody v jídlo, jenže i ten při slavnostním představení zničí náměstí a vystřelí do nebe. Když už to vypadá, že Flintova kariéra končí, stane se zázrak - z nebe začnou padat cheeseburgery. A to je teprve začátek.

Zajímavost: Film vychází ze stejnojmenné dětské knihy Judi Barrett.

Originální trailer filmu Zataženo, občas trakaře / Cloudy with a Chance of Meatballs

Nebeští jezdci (pondělí 23. 12., Barrandov, 23.45 - 01.20)

Plakát filmu Nebeští jezdci / Nebeští jezdciVe své době hodně odvážný počin je jednou velkou poctou československým letcům v britských službách za druhé světové války. Režírující Jindřich Polák vsadil na silný příběh a scénář z pera Zdeňka Mahlera, syrovou a realistickou režii, která nic nepřikrášluje a velmi slušné akční scény. Neopomněl ani výborné obsazení, v němž vyniká Jiří Hrzán v životní roli. Zub času sice na snímku stopu zanechal hlavně v podobě občasné nudy a pomalejšího tempa, jinak jde ale o zcela zásadní "trezorové" dílo, které se v televizích bohužel moc nevysílá.

Synopse: Na podzim roku 1942 se několik československých letců nachází na palubě bombardéru, jemuž velí první pilot Pavel (Svatopluk Matyáš). Jeho noční nálet na Düsseldorf končí úspěšně a posádka se vrací na základnu. Takové štěstí však neměli jejich kolegové, kteří museli přistát na moři a jejich letoun je považován za ztracený. I s touto realitou se piloti musí naučit žít a pokusit se nějak zabavit. Jenže to není jednoduché, navíc když uprostřed nočního veselí ohlásí nepřátelský nálet.

Zajímavost: Celý snímek byl natočen s jediným letadlem sovětské výroby.

Ukázka z filmu Nebeští jezdci

V žáru noci (In the Heat of the Night) (pondělí 23. 12., ČT2, 23.45 - 01.30)

Plakát filmu V žáru noci / In the Heat of the NightAčkoli se pětioscarové drama tváří jako detektivka, realita je malinko jiná. Vyšetřování zločinu je odsunuto na vedlejší kolej a prostor dostává spíše linie vztahu mezi černým a bílým policistou, na němž jsou výstižně ukázány rasové stereotypy. Režírující Norman Jewison navíc dodává potřebnou atmosféru, částečně napětí a opírá se o výtečné dialogy, které ale v předpokládané dabingové verzi ztratí dost významů. V ústředních rolích uvidíte výtečného Sidneyho Poitiera a Oscarem oceněného Roda Steigera. Naprostá klasika.

Synopse: Malé městečko ve státě Mississippi mohlo mít novou továrnu, kterou chtěl postavit bohatý podnikatel Colbert. Ten byl však zavražděn a místní policejní náčelník Gillespie (Rod Steiger) z činu podezírá mladého černocha, který byl nalezen na nádraží. Při výslechu však vyjde najevo, že Virgil Tibbs (Sidney Poitier), jak se podezřelý jmenuje, je jedním z největších policejních expertů na vraždy ve Philadelphii. Jelikož je Gillespie jako každý jižan rasista, odmítne jeho pomoc při vyšetřování. Protože však nemá s podobnými případy zkušenosti, je brzy nucen své rozhodnutí přehodnotit.

Zajímavost: Při natáčení bylo spotřebováno dvě stě šedesát tři balíků žvýkaček.

Oficiální trailer filmu V žáru noci / In the Heat of the Night

Na vlásku (Tangled) (úterý 24. 12., Prima, 18.30 - 20.35 / středa 25. 12., 07.30 - 09.20)

<b>Na vlásku</b>Jedna z nejlepších disneyovek za poslední roky potěší a hlavně pobaví celou rodinu. Režírující dvojka Byron HowardNathan Greno nabízí dětem pohádkový příběh, sympatické postavy, výbornou animaci, hodně barev a několik příjemných písní, ač zrovna těm chybí pověstná chytlavost, dospělým pak kupu vtipných hlášek, svižnou režii a spoustu popkulturních odkazů. Nechybí ani po delší době výborný český dabing, takže v podstatě není nač si stěžovat. Výborná alternativa k okoukaným štědrovečerním filmům. 

Synopse: Princezna Locika je již jako dítě unesena z hradu svých rodičů a zamčená v tajné věži. Celý život touží po nějakém dobrodružství a teď to vypadá, že se ho dočká. S pomocí temperamentního bandity se rozhodně provést husarský kousek, v němž využije své extrémně dlouhé vlasy. Co se ale stane, až se prozradí její královský původ?

Zajímavost: Jde o jubilejní padesátou celovečerní disneyovku. 

Oficiální trailer filmu Na vlásku / Tangled

Řidič slečny Daisy (Driving Miss Daisy) (úterý 24. 12., Barrandov, 21.55 - 23.50 / středa 25. 12., 03.35 - 05.30)

Plakát filmu Řidič slečny Daisy / Driving Miss DaisyKomediální drama Bruce Beresforda je možná příliš politicky korektní, ale příběh vycházející z divadelní hry Alfreda Uhryho, který si sám napsal později oscarový scénář, je tak silný a plný emocí, že na to dá zapomenout, stejně jako na místy zbytečně příliš pomalé tempo. V hlavní roli se zviditelnil tehdy ne úplně známý Morgan Freeman, jehož partnerkou je Oscarem oceněná Jessica Tandy. Pozitivem budiž i vyvážený poměr vtipu a tragiky. Parádní záležitost.

Synopse: Bohatá a příliš tvrdohlavá americká židovka Daisy Werthan (Jessica Tandy) je příliš stará na to, aby řídila, její syn tudíž najímá černošského řidiče Hoka Colburna (Morgan Freeman). Problém je v tom, že jsou padesátá léta dvacátého století a rasismus je v plném proudu. Hoke si tak musí před svou novou paní, která předstírá, že ho nepotřebuje, svou pozici obhájit.

Zajímavost: Ve filmu zazní mimo jiné také úryvek z Dvořákovy Rusalky.

Originální trailer filmu Řidič slečny Daisy / Driving Miss Daisy

Za zvuků hudby (The Sound of Music) (čtvrtek 26. 12., ČT2, 14.05 - 16.55)

Plakát filmu Za zvuků hudby / The Sound of MusicKlasický pětioscarový muzikál je sice skoro padesát let starý, nicméně stále funguje a patří k nejlepším zástupcům svého žánru. Režírující a Oscarem oceněný Robert Wise totiž vsadil na extrémní barevnost, lehkou kýčovitost a zdánlivou bezstarostnost a naivitu, která si většinu diváků nejspíše získá a je možné, že i ti největší cynici uroní nějakou tu slzu. K tomu pomáhají i výborné výkony Julie Andrews, Christophera Plummera, Eleanor Parker a dalších a také nezbytná hudební složka. Lekat se nemusíte ani takřka tříhodinové délky, která snad nemá slabých míst. Vytříbený kousek.

Synopse: Mezi mladými novickami salzburského kláštera jasně vyčnívá Maria (Julie Andrews), která se nedokáže s přísností církevního řádu vyrovnat. Není proto divu, že se věnuje čemukoli jinému, jen ne disciplíně. Matka představená (Peggy Wood) si ale naštěstí ví rady a dívku pošle do rodiny ovdovělého námořního kapitána (Christopher Plummer). Ten řídí po smrti manželky domácnost, v níž je sedm dětí, jako námořní loď. Jeho potomci mají navíc zvrhlý koníček v tom, že se zbaví každé pečovatelky, která přijde. Jak to dopadne s Marií?

Zajímavost: Ač se to možná nezdá, vychází snímek ze skutečného příběhu.

Originální trailer filmu Za zvuků hudby / The Sound of Music


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • Nezapomněli jste náhodou na Královu řeč? ;-) ... (Kocaaa.p, 20.12.2013 11:53) Reagovat

    Nezapomněli jste náhodou na Královu řeč? ;-) Ta bude 25.12 ve 21:30 na ČT1.

    • Re: Nezapomněli jste náhodou na Královu řeč? ;-) ... (filmserver.cz, 20.12.2013 21:25) Reagovat

      Dobrý den,
      děkujeme za reakci. Na Královu řeč jsme nezapomněli, "problém" je v tom, že jsme o ní podrobněji psali při premiéře, takže teď ji najdete pouze v seznamu v pravém sloupci, děkujeme za pochopení a zachovejte nám přízeň
      filmserver

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY