Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 20. 12. 2013 - 26. 12. 2013

TV tipy: Vánoce plné oscarových filmů a Nolanova Počátku

Vydáno: 20.12.2013 07:00 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: Warner Bros.

Letošní vánoční nabídka českých televizí nejspíš mnohé překvapí. Krom tradičních kousků v ní totiž najdete filmy ryze nesváteční a mnohdy i oscarové. Jasným lákadlem je ale rozhodně premiéra Nolanova sci-fi Počátek.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Diamanty jsou věčné (Diamonds Are Forever) (sobota 21. 12., ČT2, 20.00 - 22.00)

Plakát filmu Diamanty jsou věčné / Diamonds Are ForeverPoslední oficiální bondovka se Seanem Connerym v roli agenta 007 patří k tomu slabšímu z celé série. Děj je malinko překombinovaný a ani záporák s tváří Charlese Graye není tak výrazný, přesto je na co se dívat. Režírující Guy Hamilton prokázal velkou zkušenost a vsadil na velkou porci nadsázky, odlehčenou atmosféru a velmi slušnou akci, která má náboj. Navíc roli bondgirls zvládly krásné Jill St. JohnLana Wood na výbornou. Oddechovka pro fanoušky.

Synopse: Na trhu s diamanty došlo ke zvláštní situaci a James Bond (Sean Connery) je tak nucen se v Nizozemí infiltrovat mezi pašeráky s drahými kameny. Setkání s nimi však může končit smrtí, neboť v Jihoafrické republice už byl zabit zubař, který kradené diamanty kupoval přímo od horníků. Také agent 007 už se ocitne v rakvi. Kdo za tím vším stojí? 

Zajímavost: Jill St. John byla první americkou bondgirl.

Oficiální trailer filmu Diamanty jsou věčné / Diamonds Are Forever

Počátek (Inception) (sobota 21. 12., Nova, 20.20 - 23.10)

Plakát filmu Počátek / InceptionDalší inteligentní a chytré dílko Christophera Nolana je brilantním sci-fi, které si naprosto perfektně pohrává s několika časovými rovinami a mísením snové a skutečné reality, aniž by bylo nepřehledné a nepochopitelné. K tomu si přidejte fantastickou a přesnou režii, fungující přesah, zajímavé dialogy a dokonalou hudbu Hanse Zimmera a máte naprosto fascinující zážitek. K tomu přispívají i famózní herci, mezi nimiž se objeví například Leonardo DiCaprio, Ellen Page, Joseph Gordon-Levitt nebo Tom Hardy. Jasný tip týdne.  

Synopse: Dom Cobb (Leonardo DiCaprio) je zkušený zloděj v umění extrakce - krádeže cenných informací z lidského podvědomí v průběhu snění, kdy je mysl nejzranitelnější. Je vyhledávaným odborníkem, zároveň na své schopnosti doplatil tím, že přišel o vše, co miloval. Teď dostává šanci na vykoupení. Jeho úkolem však nebude myšlenku odcizit, ale vnuknout. A to je mnohem obtížnější a zdánlivě nesplnitelné. Jenže pro možnost setkat se s nejbližšími udělá zoufalý muž vše. 

Zajímavost: Jméno Cobb se foneticky shoduje se slovem, které v sanskrtu, hindštině a pandžábštině znamená sen.

Originální trailer filmu Počátek / Inception

Milionář z chatrče (Slumdog Millionaire) (sobota 21. 12., Nova Cinema, 21.55 - 00.10 / neděle 22. 12., 02.00 - 04.00)

Plakát filmu Milionář z chatrče / Slumdog MillionaireRomantické drama, které se stalo osmioscarovým triumfem režiséra Dannyho Boyla, neoplývá originálním příběhem a v nadsázce se dá nazvat pohádkou pro dospělé, jenže styl, jakým je natočeno, strhne. Vizuální stránka je fantastická a hýří barvami, nechybí ani parádní a trefná hudba A. R. Rahmana a své dělají i exotické indické lokace. Potěší i obsazení vesměs neznámými tvářemi, z nichž dnes poznáte snad jen Deva Patela a Freidu Pinto. Zamrzí jen zmiňovaný předvídatelný scénář.

Synopse: Mladík Jamal Malik (Dev Patel) se účastní indické verze soutěže Chcete být milionářem a dostal se až k poslední otázce. Ještě nedávno byl chudým chlapcem ze slumu, jehož budoucnost byla nejistá. Jak je ale možné, že zná odpověď na všechny dotazy? Tohle zajímá nejen moderátora a diváky, ale hlavně policii, která použije jakékoli metody k tomu, aby poznala pravdu. 

Zajímavost: Při natáčení scény, kde Jamal skáče do lidských výkalů, bylo použito burákové máslo smíchané s čokoládou.

Originální trailer filmu Milionář z chatrče / Slumdog Millionaire

Půlnoční kovboj (Midnight Cowboy) (neděle 22. 12., ČT2, 21.45 - 23.35)

Plakát filmu Půlnoční kovboj / Midnight CowboyTřemi Oscary oceněné drama patří k nejsmutnějším filmům vůbec. Režírující John Schlesinger, který si také vysloužil zlatého plešouna, servíruje syrovou a realistickou atmosféru, výtečnou kameru a perfektně pracuje s flashbacky, které prozradí jen to, co je třeba a zanechávají určité tajemství. Výtečný je též scénář, který do značné míry demýtizuje tzv. americký sen. Za zmínku stojí i hudba Johna Barryho. V hlavních rolích excelují Jon Voight a Dustin Hoffman. Výtečná, ale hodně depresivní záležitost.

Synopse: Naivní venkovský kluk Joe Buck (Jon Voight) přijíždí do New Yorku s iluzí, že se bude živit jako gigolo. Realita je však velmi krutá a Joe poznává, že v tak velkém městě na něj nikdo nečeká a o svou příležitost musí tvrdě bojovat. Místo blahobytu poznává spodinu společnosti a setkává se se zmrzačeným zlodějíčkem Ratsem (Dustin Hoffman), s nímž se pokouší nějak proplout životem. Jejich přátelství je však to jediné, co má svůj smysl.

Zajímavost: Snímek je dosud jedním z pouhých dvou filmů s ratingem X, které byly nominované na Oscara.

Originální trailer filmu Půlnoční kovboj / Midnight Cowboy

Zataženo, občas trakaře (Cloudy with a Chance of Meatballs) (pondělí 23. 12., Nova, 16.40 - 18.05 / úterý 24. 12., Nova Cinema, 13.40 - 15.20)

Plakát filmu Zataženo, občas trakaře / Cloudy with a Chance of MeatballsSvého času velice originální a neotřelý animák, který vyniká parádní vizuální stránkou a hlavně znázorněním všech možných gastronomických pochoutek, kterým de facto nelze odolat. Režírující Phil Lord a Chris Miller na sebe vrší jeden gag za druhým a v jejich podání je vlastně jedno, že příběh nedrží u sebe a je "jen" příjemně dadaistický a surreálný. Bonusem budiž občasná parodie na katastrofické filmy. Škoda jen horší technické kvality,  přílišné naivity a vnucovaného morálního poselství. Přes svátky ale ideální záležitost.

Synopse: Flint Lockwood je snaživý vynálezce, jenže jeho díla přinášejí městečku, v němž žije, víc škody než užitku. Přesto věří, že dokáže stvořit něco revolučního a prospěšného. Jeho nejnovějším vynálezem je stroj na proměnu vody v jídlo, jenže i ten při slavnostním představení zničí náměstí a vystřelí do nebe. Když už to vypadá, že Flintova kariéra končí, stane se zázrak - z nebe začnou padat cheeseburgery. A to je teprve začátek.

Zajímavost: Film vychází ze stejnojmenné dětské knihy Judi Barrett.

Originální trailer filmu Zataženo, občas trakaře / Cloudy with a Chance of Meatballs

Nebeští jezdci (pondělí 23. 12., Barrandov, 23.45 - 01.20)

Plakát filmu Nebeští jezdci / Nebeští jezdciVe své době hodně odvážný počin je jednou velkou poctou československým letcům v britských službách za druhé světové války. Režírující Jindřich Polák vsadil na silný příběh a scénář z pera Zdeňka Mahlera, syrovou a realistickou režii, která nic nepřikrášluje a velmi slušné akční scény. Neopomněl ani výborné obsazení, v němž vyniká Jiří Hrzán v životní roli. Zub času sice na snímku stopu zanechal hlavně v podobě občasné nudy a pomalejšího tempa, jinak jde ale o zcela zásadní "trezorové" dílo, které se v televizích bohužel moc nevysílá.

Synopse: Na podzim roku 1942 se několik československých letců nachází na palubě bombardéru, jemuž velí první pilot Pavel (Svatopluk Matyáš). Jeho noční nálet na Düsseldorf končí úspěšně a posádka se vrací na základnu. Takové štěstí však neměli jejich kolegové, kteří museli přistát na moři a jejich letoun je považován za ztracený. I s touto realitou se piloti musí naučit žít a pokusit se nějak zabavit. Jenže to není jednoduché, navíc když uprostřed nočního veselí ohlásí nepřátelský nálet.

Zajímavost: Celý snímek byl natočen s jediným letadlem sovětské výroby.

Ukázka z filmu Nebeští jezdci

V žáru noci (In the Heat of the Night) (pondělí 23. 12., ČT2, 23.45 - 01.30)

Plakát filmu V žáru noci / In the Heat of the NightAčkoli se pětioscarové drama tváří jako detektivka, realita je malinko jiná. Vyšetřování zločinu je odsunuto na vedlejší kolej a prostor dostává spíše linie vztahu mezi černým a bílým policistou, na němž jsou výstižně ukázány rasové stereotypy. Režírující Norman Jewison navíc dodává potřebnou atmosféru, částečně napětí a opírá se o výtečné dialogy, které ale v předpokládané dabingové verzi ztratí dost významů. V ústředních rolích uvidíte výtečného Sidneyho Poitiera a Oscarem oceněného Roda Steigera. Naprostá klasika.

Synopse: Malé městečko ve státě Mississippi mohlo mít novou továrnu, kterou chtěl postavit bohatý podnikatel Colbert. Ten byl však zavražděn a místní policejní náčelník Gillespie (Rod Steiger) z činu podezírá mladého černocha, který byl nalezen na nádraží. Při výslechu však vyjde najevo, že Virgil Tibbs (Sidney Poitier), jak se podezřelý jmenuje, je jedním z největších policejních expertů na vraždy ve Philadelphii. Jelikož je Gillespie jako každý jižan rasista, odmítne jeho pomoc při vyšetřování. Protože však nemá s podobnými případy zkušenosti, je brzy nucen své rozhodnutí přehodnotit.

Zajímavost: Při natáčení bylo spotřebováno dvě stě šedesát tři balíků žvýkaček.

Oficiální trailer filmu V žáru noci / In the Heat of the Night

Na vlásku (Tangled) (úterý 24. 12., Prima, 18.30 - 20.35 / středa 25. 12., 07.30 - 09.20)

<b>Na vlásku</b>Jedna z nejlepších disneyovek za poslední roky potěší a hlavně pobaví celou rodinu. Režírující dvojka Byron HowardNathan Greno nabízí dětem pohádkový příběh, sympatické postavy, výbornou animaci, hodně barev a několik příjemných písní, ač zrovna těm chybí pověstná chytlavost, dospělým pak kupu vtipných hlášek, svižnou režii a spoustu popkulturních odkazů. Nechybí ani po delší době výborný český dabing, takže v podstatě není nač si stěžovat. Výborná alternativa k okoukaným štědrovečerním filmům. 

Synopse: Princezna Locika je již jako dítě unesena z hradu svých rodičů a zamčená v tajné věži. Celý život touží po nějakém dobrodružství a teď to vypadá, že se ho dočká. S pomocí temperamentního bandity se rozhodně provést husarský kousek, v němž využije své extrémně dlouhé vlasy. Co se ale stane, až se prozradí její královský původ?

Zajímavost: Jde o jubilejní padesátou celovečerní disneyovku. 

Oficiální trailer filmu Na vlásku / Tangled

Řidič slečny Daisy (Driving Miss Daisy) (úterý 24. 12., Barrandov, 21.55 - 23.50 / středa 25. 12., 03.35 - 05.30)

Plakát filmu Řidič slečny Daisy / Driving Miss DaisyKomediální drama Bruce Beresforda je možná příliš politicky korektní, ale příběh vycházející z divadelní hry Alfreda Uhryho, který si sám napsal později oscarový scénář, je tak silný a plný emocí, že na to dá zapomenout, stejně jako na místy zbytečně příliš pomalé tempo. V hlavní roli se zviditelnil tehdy ne úplně známý Morgan Freeman, jehož partnerkou je Oscarem oceněná Jessica Tandy. Pozitivem budiž i vyvážený poměr vtipu a tragiky. Parádní záležitost.

Synopse: Bohatá a příliš tvrdohlavá americká židovka Daisy Werthan (Jessica Tandy) je příliš stará na to, aby řídila, její syn tudíž najímá černošského řidiče Hoka Colburna (Morgan Freeman). Problém je v tom, že jsou padesátá léta dvacátého století a rasismus je v plném proudu. Hoke si tak musí před svou novou paní, která předstírá, že ho nepotřebuje, svou pozici obhájit.

Zajímavost: Ve filmu zazní mimo jiné také úryvek z Dvořákovy Rusalky.

Originální trailer filmu Řidič slečny Daisy / Driving Miss Daisy

Za zvuků hudby (The Sound of Music) (čtvrtek 26. 12., ČT2, 14.05 - 16.55)

Plakát filmu Za zvuků hudby / The Sound of MusicKlasický pětioscarový muzikál je sice skoro padesát let starý, nicméně stále funguje a patří k nejlepším zástupcům svého žánru. Režírující a Oscarem oceněný Robert Wise totiž vsadil na extrémní barevnost, lehkou kýčovitost a zdánlivou bezstarostnost a naivitu, která si většinu diváků nejspíše získá a je možné, že i ti největší cynici uroní nějakou tu slzu. K tomu pomáhají i výborné výkony Julie Andrews, Christophera Plummera, Eleanor Parker a dalších a také nezbytná hudební složka. Lekat se nemusíte ani takřka tříhodinové délky, která snad nemá slabých míst. Vytříbený kousek.

Synopse: Mezi mladými novickami salzburského kláštera jasně vyčnívá Maria (Julie Andrews), která se nedokáže s přísností církevního řádu vyrovnat. Není proto divu, že se věnuje čemukoli jinému, jen ne disciplíně. Matka představená (Peggy Wood) si ale naštěstí ví rady a dívku pošle do rodiny ovdovělého námořního kapitána (Christopher Plummer). Ten řídí po smrti manželky domácnost, v níž je sedm dětí, jako námořní loď. Jeho potomci mají navíc zvrhlý koníček v tom, že se zbaví každé pečovatelky, která přijde. Jak to dopadne s Marií?

Zajímavost: Ač se to možná nezdá, vychází snímek ze skutečného příběhu.

Originální trailer filmu Za zvuků hudby / The Sound of Music

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Nezapomněli jste náhodou na Královu řeč? ;-) ... (Kocaaa.p, 20.12.2013 11:53) Reagovat

    Nezapomněli jste náhodou na Královu řeč? ;-) Ta bude 25.12 ve 21:30 na ČT1.

    • Re: Nezapomněli jste náhodou na Královu řeč? ;-) ... (filmserver.cz, 20.12.2013 21:25) Reagovat

      Dobrý den,
      děkujeme za reakci. Na Královu řeč jsme nezapomněli, "problém" je v tom, že jsme o ní podrobněji psali při premiéře, takže teď ji najdete pouze v seznamu v pravém sloupci, děkujeme za pochopení a zachovejte nám přízeň
      filmserver

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 29. 3. 2024 - 4. 4. 2024
TV tipy: Nekonečný příběh krále králů v království nebeském K Velikonocům se letos televizní dramaturgové moc neodvázali a vsadili na jistotu v podobě tradičních repríz. Kromě jednoho zapomenutého biblického příběhu tak nejvíc zaujme uvedení rozporuplného dramatu o Dianě Spencer. čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Oscar 2024: filmem roku je Oppenheimer (11.03.2024 07:07 v Novinky | Zprávy)
- Nejhorším filmem je levný krvavý horor (09.03.2024 14:32 v Novinky | Zprávy)
- Trailer: Motorkáři (06.03.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Sci-fi Duna: Část druhá láká na příběh mesiáše i na jízdu na pouštních červech (01.03.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Iñárritu a Cruise poprvé spolu (23.02.2024 09:32 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Opičí muž (30.01.2024 11:30 v Novinky | Trailery)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel Norman Jewison (23.01.2024 09:59 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Trailer: Motorkáři (08.01.2024 17:51 v Novinky | Trailery)
- Zlatý glóbus vyhráli Oppenheimer a Chudáčci (08.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- Trailer: Policajt v Beverly Hills: Axel F (14.12.2023 14:53 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Sebevražedný oddíl vypráví pravdivý příběh Neda Kellyho a jeho bandy (10.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu