Zemřel Peter O'Toole, představitel Lawrence z Arábie

Vydáno: 16.12.2013 09:24 - Martin Bubrín | foto: facebook tvůrce

Včera navždy odešla legenda světového filmu britský herec Peter O'Toole, jehož proslavila titulní role v historickém eposu Lawrence z Arábie. Bylo mu jednaosmdesát let.
Peter O'TooleV souvislosti s britským hercem Peterem O'Toolem se slovo 'legendární' nestává jen nadužívanou frází. Irský rodák narozen roku 1932 se do diváckého povědomí nesmazatelně zapsal především rolí Lawrence z Arábie ze stejnojmenného sedmioscarového filmu, který je po právu nazýván jedním z nejlepších snímků všech dob. Herec v posledních měsících trpěl vážnou nemocí a v pátek byl hospitalizován v londýnské nemocnice Wellington - tam v noci ze soboty na neděli také vydechl naposledy.

O'Toole byl poprvé nominován na Oscara za výše zmíněný historický epos Davida Leana, nešlo však o jeho jedinou nominaci - v průběhu života se dočka dalších šesti za snímky Becket, Lev v zimě, Sbohem, pane profesore, The Running Class, V roli kaskadéra, Můj oblíbený rok a naposledy v roce 2007 za drama Venuše. 'Pravého' Oscara sice nikdy nezískal, ale roku 2003 si došel pro toho za celoživotní uznání, ač ho původně vůbec nechtěl. Herecky činný byl avšak i v posledních letech, kde si ho diváci mohou pamatovat například ze seriálu Tudorovci, historického velkofilmu Troja, fantasy pohádky Hvězdný prach nebo jako hlas gastronomického kritika Antona Ega z animáku Ratatouille.

Je tedy více než zřejmé, že díky jeho bohaté filmové kariéře si budeme tohoto slavného herce připomenout téměř kdykoliv.

Peter O'Toole - Oscar za celoživotní dílo


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY