Soundtrack: fenomenální Hobit: Šmakova dračí poušť

Vydáno: 18.12.2013 10:06 - Alžběta Fridrichová | foto: facebook tvůrce

Rok se s rokem sešel a je tady další Hobit. Snímek se snad krom překombinovaného děje může chlubit všemi superlativy - jedním z nich je i skladatel Howard Shore, tak se pojďme podívat, co předvedl v pátém filmu.

Jestli před prvním dílem Hobita byla účast Howarda Shorea trochu nejistá, tak v momentě, kdy mu byla svěřena Neočekávaná cesta, bylo jasné, že i zbývající dva díly trilogie se ponesou na vynikající hudbě tohoto sedmašedesátiletého génia. Stejně jako film byl ale i soundtrack letos očekáván s velkými obavami.

Fotografie z filmu Hobit: Neočekávaná cesta / The Hobbit: An Unexpected Journey - KrajBude druhý Hobit zase plný scén, o nichž se Tolkienovi ani nezdálo, jen proto, aby útlá knížečka unesla břímě tří rozsáhlých scénářů? Napíše Shore něco nového, nebo i nejnovější OSTčko bude jen zábavnou variací na nepřekonatelný LOTR soundtrack? Jak jsme ostatně psali loni v naší recenzi, The Unexpected Journey OST skutečně byl jen odvarem svých vynikajících předchůdců. Poslouchal se dobře, ale světlých momentů, kdy jste zaslechli něco nového a originálního bylo přece jen žalostně málo. A jak tedy dopadl Shoreův nejčerstvější počin? Dočkáme se konečně nových čarovných melodií, které si nebudeme spojovat s Frodem, Aragornem nebo bitvou o Helmův žleb?

ANO, je tomu skutečně tak. Jakoby si Howard Shore vzal k srdci četnou kritiku, která se snesla na jeho hlavu po vydání prvního hobitího soundtracku, a v The Desolation of Smaug OST servíruje na více než dvouhodinové stopáži jedno originální téma za druhým - své motivy získal Medděd, Tauriel, Bard, Girion i další. Z Neočekávané cesty se vrací v lehce modifikované verzi snad jen témata draka Šmaka nebo Ereboru.

Soundtrack ve verzi deluxe je rozdělen do dvou disků, z nichž zejména ten druhý je opravdu mistrovským dílem. Začněme ale popořadě. První album otevírá skladba The Quest Fort Erebor, která krátce naváže na motiv Hobitína ze Společenstva prstenu, ale zčásti představí i kratičké smyčcové téma, na jeho skutečnou sílu přijde řada až později.

Fotografie z filmu Hobit: Neočekávaná cesta / The Hobbit: An Unexpected Journey - ČarodějovéShore se znamenitou péčí servíruje jeden motiv za druhým a naplno tak zaměstnává smyčcovou sekci, která je jednou z jeho nejsilnějších stránek. Nejemotivnějším kouskem první půlky je bezpochyby track Feast Of Starlight, kde vynikají zejména dřevěné dechy doplněné o sopránové vokály. Na samém závěru se skladba na moment vrátí k ústřední melodii ze Dvou věží a tracku Foundation Of Stone, jejíž jemné náznaky můžeme slyšet i v dramatičtější A Necromancer. Skutečná akce přichází v Flies And Spiders, kde Shore předvádí, jak briskně umí od neutrálního ladění přejít k akční hudbě, jenž vás zasáhne s nebývalou intenzitou stejně jako skladba Shelob’s LiarNávratu krále.

Druhý disk rozezvučí kouzelné téma pro Esgaroth ve skladbe Thrice Welcome, které v náznacích zaznělo již v první půlce soundtracku. Zde se naplno projevuje Shoreova jedinečná schopnost napsat melodii tak, že máte pocit, že je vám důvěrně známá, ačkoliv ji slyšíte poprvé. Vzápětí se představuje také velkolepá skldba Girion, Lord Of The Dale.

Howad Shore - The Hight Fells

Ale samotným vrcholem celého soundtracku je jednoznačně téma, které Shore věnuje Šmakovi. Objevilo se už v Neočekávané cestě, ale teprve ve Šmakově dračí poušti se mu dostalo prostoru, aby se rozvinulo naplno. Je děsivé a strhující. Žestě, tympány i smyčce se předhánějí, aby si urvaly vedoucí pozici, a veškerá akce vrcholí se závěrem soundtracku v tracích Smaug a My Armour Is Iron, kde se připojují i chóry.

Richard Armitage ve filmu Hobit: Šmakova dračí poušť / The Hobbit: The Desolation of SmaugZbývá zmínit ještě poslední skladbu, která jediná nevzešla z pera Howarda Shorea, a tou je titulní píseň I See Fire, kterou pro film napsal hudebník Ed Sheeran. Na první poslech vás zaujme tím, jak klidná a zároveň pocity vířící dokáže být. Na podruhé si všimnete jemných houslových nuancí a všechny ostatní repetice už si ji budete jen vychutnávat se zatajeným dechem.

A co vůbec říct nakonec? Na soundtrack jsem se těšila, protože Shore je věčný a cokoliv, co zkomponuje, je silně návykové, ale zároveň jsem se bála, že budu muset kritizovat za to, že napsal něco, co je pořád na úplně jiné úrovni než většina soundtracků, která se na nás poslední dobou valí ze všech stran. Nic z toho se nestalo - The Desolation Of Smaug OST je totiž majstrštyk ve všech ohledech. Snad v každém tracku znatelně slyšíte konkrétní příběh, konkrétní část dějové linky a to je důvod, proč z vás album doslova ždíme emoce. Od začátku do konce, i v extra dlouhé deluxe verzi nenajdete jediný moment, kdy byste si řekli, že něco nesedí. Tak si to už jděte pustit!

Album: Howard Shore – The Hobbit: The Desolation Of Smaug

Celkový čas: 129:18

Skladby:
DISK 1: The Quest for Erebor // Wilderland // The House of Beorn // Mirkwood // Flies and Spiders // The Woodland Realm // Feast of Starlight // Barrels Out of Bond // The Forest River // Bard, a Man of Lake-Town // The High Fells // The Nature of Evil // Protector of the Common Folk.

DISK 2: Thrice Welcome // Girion, Lord of Dale // Durin's Foke // In the Shadow of the Mountain // A Spell of Concealment // On the Doorstep // The Courage of Hobbits // Inside Information // Kingsfoil // A Liar and a Thief // The Hunters // Smaug // My Armor Is Iron // I See Fire - Ed Sheeran // Beyond the Forest.



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY