Ostře sledované vlaky v Projektu 100 2014

Vydáno: 12.12.2013 15:15 - | foto: Filmové studio Barrandov

Projekt 100 vedle světové klasiky a kultovních počinů nabídne i jeden český snímek v restaurované kopii. Z několika možných padla na konec volba na oscarové Ostře sledované vlaky.
Fotografie z filmu Ostře sledované vlaky / Ostře sledované vlaky
Proměně dramaturgické koncepce a odlišnému způsobu distribuce Projektu 100 jsme nedávno věnovali novinku. V ní jsme prozradili, že v příštím roce se můžeme do kina těšit například na Kazanovo na hereckých výkonech stavící drama V přístavu, Kubrickovo opojné sci-fi 2001: Vesmírná Odysea či Tarantinovo kultovní Pulp Fiction: Historky z podsvětí. Uvedli jsme, že zatím neodtajněným českým kandidátem, který se dočká pečlivé restauratérské péče, premiéry na karlovarském festivalu a poté širšího nasazení do kin v rámci Projektu 100, by mohl být Spalovač mrtvol.

Herzův černohumorný horor byl jedním ze zvažovaných titulů. V konkurenci Obchodu na korzeSedmikrásek či Ucha byl na konec upřednostněn jeden z mála oscarových snímků československé kinematografie, celovečerní debut Jiřího Menzela Ostře sledované vlaky. Ve spolupráci Národního filmového archivu, jenž má vedle uchování kopie na starost rešeršování archiválií pro zjištění původního záměru, a Nadace české bijáky, jež je zodpovědná za zajištění financí, vznikne restaurovaná a digitalizovaná verze první Menzelovy dlouhometrážní hrabalovské adaptace. O technické náležitosti by se měli postarat lidé z UPP.

Fotografie z filmu  / Ostře sledované vlaky
Ředitel Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech Jiří Bartoška prohlásil, že ho „velmi těší, že po Františku Vláčilovi, Miloši Formanovi a Vojtěchu Jasném představí snímek dalšího z laureátů festivalových cen Jiřího Menzela“. Připomněl tak, že Ostře sledované vlaky jsou v pořadí čtvrtým filmem, který bude restaurován a digitalizován, premiérově uveden na MFFKV a po znovu-nasazení do širší kinodistribuce v rámci Projektu 100 vyjde na Blu-rayi. Soudě podle Hoří, má panenko a Všech dobrých rodáků mohou lidé preferující domácí kino očekávat dvě edice, jednu klasickou (bonusově poněkud chudou, sestávající se z rohovorů, textových materiálů a videa o restaurování) a druhou sběratelskou (obsahující navíc rozsáhlou monografickou publikaci odpovídající současným poznatkům v oblasti filmové teorie a historie).



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY