Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Seriál: Mob City

Seriál: Mob City – mafie, noir a Darabontův prázdný zásobník

Vydáno: 08.12.2013 20:39 v sekci Články | Televize - Zuzana Hofmanová | foto: facebook tvůrce

Frank Darabont, režisér legendární Zelené míle, se vrhl na mafii. Tasí víc než kolty a do filmu noir laděný pilot Mob City má zdánlivě všechno: drsné policajty, protřelé mafiány, whisky i femme fatale. Přesto něco schází.

Mob CityRecenzoval/a Zuzana Hofmanová dne 08.12.2013 20:39. Frank Darabont, režisér legendární Zelené míle, se vrhl na mafii. Tasí víc než kolty a do filmu noir laděný pilot Mob City má zdánlivě všechno: drsné policajty, protřelé mafiány, whisky i femme fatale. Přesto něco schází. Hodnocení: 3
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Píše se rok 1947. V Los Angeles vládnou pevnou rukou mafiánské gangy, v klubech se za tónů saxofonu svíjí vnadné tanečnice a ulice střeží policisté se slabostí pro úplatky. Obzvlášť naposledy zmíněného faktu si je vědom komik Hecky Nash (Simon Pegg), který by jednoho nositele alespoň částečně respektované placky využil jako pojistku během svých nekalých obchodů. Hecky totiž důvěrně zná jednu z postaviček losangeleského podsvětí, a co víc: v rukou teď třímá pořádnou špínu na samotného zaměstnavatele svého známého. Pro hladký průběh vydírání potřebuje někoho s revolverem za pasem, který by zabránil tomu, aby Hecky neskončil místo obálky v ruce s kulkou v čele.

Fotografie z filmu Mob City / Mob CityJenže pro tuhle práci si vybere špatného muže. Joe Teague (Jon Bernthal) není z řady policistů motivovaných zelenými bankovkami. Nejenže se o svůj úkol podělí i se svými nadřízenými na stanici, ale s celou akcí má i své vlastní záměry. A tak není žádným překvapením, že předávka nedopadne přesně tak, jak si zúčastněné strany představovaly. Naopak se stává výchozím bodem pro daleko hlubší vyšetřování spletitého zločinu v ulicích Los Angeles. Vítejte v Mob City.

Za vznikem seriálu stojí Frank Darabont. Ten samý Frank Darabont, který natočil fenomenální Vykoupení z věznice Shawshank a Zelenou míli, stejně jako o něco méně fenomenální Majestic a Mlhu. Zároveň je tvůrcem televizních Živých mrtvých, takže šestidílná gangsterka není rozhodně žádnou prvotinou ve formátu malé obrazovky. První dva díly, odvysílané na stanici TNT minulý týden, nejen režíroval, ale i napsal. A nutno dodat, že jeho rukopis je na výsledném produktu opravdu znát.

Fotografie z filmu Mob City / Mob CityStylizace do čtyřicátých let minulého století a celkové ladění do filmu noir jsou prakticky bez chybičky. Kontrast světla a stínu, odlesky v kalužích, dým a hudební podkres působí až hypnoticky. Zachycení doby v celé barevné škále je Darabontova specialita, a tak není divu, jak precizně vykresluje žluté taxíky, zakouřené bary, osudové ženy a uhlazené gangstery. Dobová věrnost je ale někdy až na překážku. Zejména v těžkopádně vyznívajících dialozích, které jsou v televizním formátu někdy až k smíchu.

Mob City má zdánlivě všechno, od snového tvůrce po nadstandardní vizuál, přesto něco schází...a žel bohu se nevyhne srovnání se slavnou tematicky příbuznou sérií ze stáje HBO. A i když je Impérium - Mafie v Atlantic City dějově o dvě dekády mladší a operuje s o něco zajímavějším rozpočtem, stejně se má Mob City co učit. Zejména co se dějové linky a psaní týče. Při odhlédnutí od líbivého pozlátka totiž vypluje na povrch hlavní nedostatek: dějová prázdnota.

Milo Ventimiglia ve filmu Mob City / Mob CityZajímavý zvrat v závěru prvního dílu totiž následuje další dějové překroucení, které příběh redukuje víc na vztahové drama než na to, na co odkazuje samotný název seriálu. Druhý díl nastolený kurz nejenže nevyvrací, ale dokonce potvrzuje a navrch přidává prázdných pětačtyřicet minut, během kterých se moc nového divák nedozví. Zajímavé taky je, že děj jen málo koresponduje s jinak fenomenální úvodní znělkou, která kromě noir pojetí odkazuje i na poměrně násilnou stránku seriálu. Mimo několik přestřelek a jednu krvavou návštěvu kostela zůstává mafie poměrně stranou, a tak je otázka, jestli si režisér šetří gangsterské praktiky na později, nebo i nadále zůstane hlavně u konverzací při večeři.

Co se samotných postav týká, je poměrně těžké hledat si velké oblíbence, což je podle mého názoru jedním z mnoha faktorů, na kterých úspěšná série běží. Těžko říct, jestli je na vině způsob, kterým jsou postavy napsané nebo samotné obsazení. Na každý pád ale působí celý ansámbl značně neživotně. Joe Teague, kterého hraje Jon Bernthal z Darabontových Živí mrtví, jako drsný policista postrádá jakékoliv charakteristické rysy, kterých je možné se chytit. Alexa Davalos coby Jasmine operuje ve škatulce neprůhledné femme fatale a samotná mafie si zatím ukrojila jen málo z celkového televizního času, tudíž si ještě moc respektu nevydobyla. 

Jon Bernthal ve filmu Mob City / Mob CityJeremy Luc jakožto Mickey Cohen působí spíš než jako drsný gangster jako televizní bavič. Edward Burns v roli údajně neméně prohnaného Bugsy Siegela se momentálně vykresluje spíš jako protřelý proutník než cokoliv jiného. Paradoxně nejlepší a nejhmatatelnější výkon předvedl Simon Pegg jako Hecky Nash, který během svého krátkého camea ukázal hned několik podob, přičemž monolog kdesi v polích těsně před akcí patří k tomu nejlepšímu, co se v Mob City zatím událo.

Po prvních dvou dílech se Darabontova žánrovka ocitá v první třetině. Místo hutného děje a charismatických postav zatím seriál servíruje hlavně chutný vizuál. Otázkou ale je, jestli jen tohle bude stačit. Je jen na slavném režisérovi, jestli se další čtyři díly ponesou v duchu líbivého obalu, nebo jestli konečně dokáže vtáhnout do děje a zanechat za sebou cosi, co přežije déle jak jednu sezónu. Zatím to vypadá na pěkný cíl, ale prázdný zásobník.  

Promo k seriálu Mob City

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
6/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • ... (niceland, 08.12.2013 23:11) Reagovat

    Velka ocekavani a velke zklamani (hlavne z vyse uvedenych duvodu). Na pilot je to velka nuda; toporni herci i dialogy (za coz muze spis scenar). Rozehrani pribehu a predstaveni postav minimalni. Mel jsem problem to nevypnout uz po 40ti minutach. Strasna skoda. Po Breaking Bad a Dexterovi (kdyz pominu posledni dve serie), cekam na neco noveho a zasadniho v ramci serialu, ale stale nic.
    Jen tak na okraj, je super, ze se dostava i na recenze serialu, ktere dost casto maji, co nabidnout. Nebal bych se i samostatne rubriky klidne...
    PS.: Pokud si neco z lonskeho roku zaslouzi na tomhle poli pozornost, tak urcite "Orange is the new black"

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 12. 4. 2024 - 18. 4. 2024
TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím Po delší době se v televizích objeví filmy, které ještě nedávno figurovaly v nabídkách kin. Největším lákadlem je oscarový trhák Všechno, všude, najednou, uvedení se dočká i hvězdně obsazená biografie Klan Gucci. ... čtěte zde
Vydáno: 12.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Zemřel Andre Braugher (13.12.2023 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Mission: Impossible Odplata – První část staví Tomu Cruisovi do cesty umělou inteligenci (19.07.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Rebelova odplata je mission impossible (12.07.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Tom Cruise podniká další Mission: Impossible (17.05.2023 18:30 v Novinky | Trailery)
- Noc oživlých mrtvol znovu ožije (23.07.2022 14:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Dokonalý student se v roce 1917 pokusil o vraždu lotra, s nímž byl na nože (22.04.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Sjezdař Karel přežil pád říše římské a shání novou šichtu (14.01.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Kleopatra utíká přes 110. ulici, volá divočinu a ocitá se na prahu války (07.01.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Sylvester Stallone bude mafiánem v Kansas City (07.12.2021 15:30 v Novinky | Zprávy)
- Drama Král Richard: Zrození šampiónek má nový trailer (22.10.2021 14:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Nedotknutý Tolkien volá rod a zírá na kozy (13.08.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Will Smith trénuje sestry Williamsovy (29.07.2021 07:50 v Novinky | Trailery)
- Všichni svatí mafie: prequel Rodiny Sopránů má trailer (30.06.2021 18:00 v Novinky | Trailery)
- Jon Bernthal bude Americký gigolo (16.06.2021 16:00 v Novinky | Zprávy)
- Zemřela herečka Helen McCrory (17.04.2021 08:20 v Novinky | Zprávy)
- Angelina Jolie v prvním traileru Kdo mi jde po krku (07.04.2021 15:50 v Novinky | Trailery)
- Those Who Wish Me Dead s Angelinou Jolie má datum premiéry (03.02.2021 12:00 v Novinky | Zprávy)
- Téma: nejlepší filmy všech dob (13.12.2020 12:00 v Články | Žebříčky)
- Selena: Cesta ke slávě: trailer (27.10.2020 08:47 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu