Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Začíná přehlídka animovaného filmu

Začíná přehlídka animovaného filmu

Vydáno: 06.12.2013 17:27 v sekci Články | Publicistika - | foto: facebook tvůrce

Včera byla slavnostně zahájena Přehlídka animovaného filmu. Dvanáctý ročník, který se koná v olomouckém Konviktu a dalších festivalových prostorách, se zaměří na pestrost padesátých let a kinetiku obrazu.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
PAF2013Akce má své počátky v roce 2000. V Jihlavě se tehdy uskutečnil nultý ročník, na který organizátoři již nenavázali. O dva roky později se ale Přehlídka animovaného filmu (zkráceně PAF) konala v Olomouci, místě, s nímž je neodmyslitelně spjata dodnes. Za nemalého přispění studentů a pedagogů tamní filmové vědy se jí podařilo odlišit od podobně zaměřených festivalů, především Anifestu a Anifilmu, mezi kterými existují kvůli podobné profilaci neustálé spory.

PAF se oproti nim více zaměřuje na experimentální tvorbu a o fenoménu animace neuvažuje jenom z hlediska kinematografického, ale všímá si i jejího propojení s jinými médii a uměleckými institucemi. Za zlomový v orientaci na alternativní produkci a větší propojenost s galerijními aj. instalacemi bývá považován rok 2007. Došlo totiž k obměně týmu, protože do pozice ředitele nastoupil Alexander Jančík a hlavním dramaturgem se stal Martin Mazanec, který se spolu s dalšími stálými spolupracovníky (zejména Marií Maixnerovou a Jiřím Nedělou) zasloužil o současnou podobu.

PAF2013Letošní ročník svým návštěvníkům nabízí výběr mezi hlavní programovou částí, jednou soutěžní a více než padesáti programovými bloky, v nichž jsou nakombinovány přednášky s projekcemi, prezentace, workshopy, koncerty, výstavy a dokonce i divadelní hry. Na čtvrteční performanci Nespatřen byla například oživena dvě nehybná ženská těla v mnohovýznamové představení, které jedny uchvátilo svým minimalismem (dvě herečky, bez dialogů a monologů), druhé otrávilo svou elitářskou důležitostí. Dvanáctý PAF si za cíl vytyčil podívat se na 50. léta z jiné perspektivy, než je ta převládající, a zmapovat fenomén kinetiky obrazu.

První hlavní sekci, Pestrá padesátá, připravil "hostující" dramaturg, vizuální umělec, sběratel a archivář Pavel Ryška. Na přednáškách a k nim přidružených projekcích se bude věnovat dobové karikatuře, knižní ilustraci, páskové módě, vesmírným objevům, reklamě, propagandě i dětské pohádce. Jde mu přitom o vyzdvihnutí pozapomenuté vizuální kultury dané dekády a naboření jejího vnímání jako "šedivého bezčasí". Jeho přednáška Knížky na obrazovce, doplněná krátkometrážním animovaným snímkem o výrobě makového koláče, názorně ukázala, jak rozmanitá byla publikační činnost pro děti během 50. let, zatímco nastínila vzájemné vztahy mezi médii (přesunutí literatury a ilustrací z ní do televize kvůli cenzuře tisku).

PAF2013Kinetika obrazu, druhá hlavní sekce, prostřednictvím autorských projekcí, prezentací i diskuzí představí problematiku přirozené opotřebovanosti i záměrné manipulace se základními estetickými vlastnostmi pohyblivých obrazů. Instalace Jedna vteřina života Julie Roberts vizuálního umělce Tomáše Svobody je již od včerejšího dne k vidění ve třetím patře Konviktu. Na sérii fotografií rozložených v půlkruhu ve ztemnělé místnosti lze vysledovat mimické dovednosti hollywoodské herečky.

Hvězdou Kinetiky obrazu ovšem není Julia Roberts, nýbrž animátor a výtvarný umělec Takeshi Murata, americký host, jenž by měl představit svou tvorbu. Příznivci nenarativní kinematografie a abstraktních děl si nepochybně nenechají ujít jedinečnou možnost zhlédnout středometrážní snímek Wavelenght kanadského experimentálního filmaře Michaela Snowa, který bude promítán z 16mm pásu v kině Metropol.

PAF2013Divácky atraktivní bývá i sekce PAF Kult, v rámci které je vždy představena výrazná osobnost, jejíž tvorba souvisí s animací, kinematografií a vizuálním uměním. Letos do hanácké metropole nepřijede Peter Greenaway, který byl jedním z nejvýraznějších hostů jednoho z předchozích ročníků. Tvorba britského umělce a univerzitního pedagoga Ernsta Edmondse, jemuž je věnován PAF Kult 2013, je ale natolik pozoruhodná, že se jí budeme věnovat v samostatném textu, který představí tohoto průkopníka počítačem generovaných pohyblivých obrazů a animace.

V nadcházejících dnech se dočkáte i recenze sborníku Genderové stereotypy v animované tvorbě Walta Disneyho. PAF totiž není jenom čtyřdenní přehlídkou, která se koná od 5. do 8. prosince, ale celoroční aktivitou, jež zahrnuje i pořádání různých výstav a instalací, přispívání na konferencích a vydávání knih. Vedle výše zmíněné, kterou vám v samostatném textu s menšími výhradami doporučíme k přečtení snad již příští týden, to jsou další tři publikace, které budou během festivalu představeny v samostatném programovém bloku.

Na aktivity Přehlídky animovaného filmu tak lze narazit v průběhu roku a na různých místech (nejenom) České republiky, ale bylo by škoda si nechat ujít její čtyřdenní kondenzovanou podobu, která by díky širokému rozptylu měla oslovit každého, kdo se alespoň trochu zajímá o umění a vztahy mezi médii.

Autor textu je studentem FF UPOL a podílel se na přípravách PAFu.

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu