Preview: 12 let v řetězech

Vydáno: 08.12.2013 12:54 - Jakub Brych | foto: facebook tvůrce

V lednu nás čeká příběh podle skutečného osudu svobodného černocha, který o svou svobodu přišel a byl nucen stát se otrokem. Chiwetel Ejiofor, Michael Fassbender a Brad Pitt v režii Steva McQueena.
S filmy s tématikou rasismu a neobyčejných černošských životů se letos tak trochu roztrhl pytel. Měli jsme tu Foresta Whitakera jako Komorníka, Idris Elba se na nás chystá co by právě zesnulý Nelson Mandela a do třetice všeho dobrého je tu film 12 let v řetězech popisující osudy Solomona Northupa, afro-američana, který byl ze svého rodného otroctví prostého amerického severu odvlečen na jih a nucen pracovat coby otrok na plantážích.

Sarah Paulson ve filmu 12 let v řetězech / 12 Years a SlaveTakové případy bohužel nebyly v tehdejší době výjimkou - černí američané na severu USA byli před americkou občanskou válkou čas od času unášeni a prodáváni na otroctví tolerující jih. Příběh Solomona Northupa je ovšem výjimečný nejen tím, že byl po dvanácti letech utrpení vysvobozen, ale především o svém případu napsal knihu 12 Years A Slave (stejně se jmenuje i film v originále) a po zbytek života se angažoval jako abolicionista.

Takováhle látka samozřejmě nemohla stejně jako příběh Eugena Allena (Komorník) bystrým očím filmařů unikat dlouho. Dřív nebo později se jí musel někdo chopit a my můžeme mluvit o velkém štěstí, že ten někdo je Steve McQueen. Zkušenosti z práce s reálným základem má z Hladu a jeho poslední film Stud byl bez pochyby intenzivní podívanou se slušným myšlenkovým přesahem.

Chiwetel Ejiofor ve filmu 12 let v řetězech / 12 Years a SlaveVelká změna ale čeká post hlavní role, kterou z, ehm, očividných důvodů nemohl vzít McQueenův (i náš) oblíbenec Michael Fassbender. Ten se tentokráte přesune do vedlejší, krajně záporné role krutého majitele otrockých plantáží. Titulní úloha Solomona Northupa spadla do klína Chiwetelu Ejioforovi. Jeho nutno říci netradiční jméno vám možná moc neřekne, ale obličej vám jistě bude připadat povědomý. Chiwetel Ejiofor je herec vedlejších rolí, který vždycky skvěle sekunduje (pamatujete třeba na Spojence?), ale nikdy se vlastně ještě nedostal do čela žádného velkého projektu. 12 let je tak pro něj naprosto klíčovou příležitostí a nelze, než mu přát co největší úspěch, jelikož si ho rozhodně zaslouží.

Vedle Ejiofora a Fassbendera se můžeme těšit taky na Benedicta Cumberbatche v menší roli, Paula Dana (který i tentokrát hraje charakter na pěst) či Paula Giamattiho a samozřejmě také Brada Pitta, jenž si zahrál důležitou postavu kanadského odpůrce otroctví, který je Solomonovi nakloněn.

Benedict Cumberbatch, Chiwetel Ejiofor ve filmu 12 let v řetězech / 12 Years a SlaveJe ovšem potřeba připravit se na drsnější podívanou, jelikož 12 let v řetězech si údajně příliš nebere servítky a zobrazuje tvrdý úděl otroků se vším, co k němu patří, včetně brutálního zacházení a trestů. Z prvních ohlasů je ale právě tohle jedním z klíčových prvků filmu. Kritici a diváci, kteří ho již měli možnost vidět, si velmi pochvalují realistické a předloze věrné zpracování, skvělou režijí a perfektní herecké výkony. Tenhle film rozhodně volá po Oscarech...

Těžko říct, jaký bude třeba "konkurenční" Mandela, ale s 12 lety v řetězech je zaděláno na hodně slušnou životopisnou podívanou. Věříme McQueenovi, věříme Ejioforovi, věříme silnému příběhu a celkem věříme i těm, co film chválí (člověk nikdy nesmí moc dát na cizí názor). Leden přinese spoustu zajímavých filmů, ale tohle by mohl s trochou štěstí být ten nejzajímavější. Necháme se překvapit.

12 let v řetězech má v českých kinech premiéru 23. ledna 2014.


Český trailer filmu 12 let v řetězech


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY