BD a DVD tipy: Pot, krev a Predátor

Vydáno: 13.12.2013 12:30 - | foto: Impawards

Poslední letošní BD a DVD tipy jsou co do počtu doporučených titulů méně výživné, protože si koncem roku distributoři vždy berou dovolenou. Příznivci mládeži nepřístupné akce by si ale měli přijít na své.
Pot a krev (Pain & Gain) (Magic Box)
BD obal filmu Pot a krev / Pain & Gain
Michael Bay dlouho sliboval/vyhrožoval, že natočí malý film, který by zcela vyhovoval jeho naturelu, aby si odpočinul od blockbusterové franšízy s transformujícími se auty. Jak řekl, tak udělal (i když ne mezi druhým a třetím, nýbrž třetím a čtvrtým dílem Transformers). Oním malým velkým snímkem je akční heist biopic Pot a krev, který je natočený podle skutečně neskutečné události. V 90. letech se třem bodybuilderům (trenér Mark Wahlberg, steroidový Anthony Mackie a silně věřící napravený trestanec Dwayne Johnson) tak úplně nevydařil únos židovského obchodníka (Tony Shalhoub). Politicky nekorektní podívaná se strefuje do všeho a do všech. Za své dva hlavní cíle si bere jednak americký sen, který předvádí ve značně hyperbolizované podobě, jednak americkou akční tvorbu poslední dekády minulého století, když si tvůrce utahuje i ze svých trademarků. První hodinu, než se dílo začne rozpadat, jde o Bayovu vypravěčsky nejambicióznější podívanou, ve které se střídá několik hledisek, zatímco je celý příběh rámován vyprávěním jednoho z vyšetřovatelů.

Bonusy (BD): Dokumenty - I tak pravdivý příběh: Z novinových titulků (11,5 min.); Zpět ke kořenům: Vize Michaela Baye (8,5 min.); Americký snílek: Daniel Lugo (cca. 5,5 min.); Vášnivý hráč: Paul Doyle (cca. 5,5 min.); Špinavá práce: Adrian Doorbal (cca. 4 min.); Zločin bez oběti: Victor Kershaw (cca. 6 min.); Surové diamanty: Lokace (cca. 9 min.); Jde do tuhého: Právo a zákon (cca. 9 min.).

Bonusy (DVD): Dokumenty - I tak pravdivý příběh: Z novinových titulků (11,5 min.); Zpět ke kořenům: Vize Michaela Baye (8,5 min.).

Pozn.: bonusový materiál obsahuje české titulky.

Obraz (BD): 16:9 / 1080p Full HD / 2.40:1.
Obraz (DVD): 16:9 / 2.40:1.

Zvuk (BD): Dolby True HD 7.1 anglicky, Dolby Digital 5.1 česky, maďarsky, thajsky, turecky, Dolby Digital 5.1 polsky (voice-over).
Zvuk (DVD): Dolby Digital 5.1 anglicky, česky, maďarsky, Dolby Digital 5.1 polsky (voice-over).

Titulky (BD): anglické, české, bulharské, hebrejské, hindské, chorvatské, islandské, kantonské, korejské, maďarské, malajské, mandarínské, polské, rumunské, řecké, slovenské, slovinské, srbské, thajské, turecké.
Titulky (DVD): anglické, české, arabské, bulharské, hebrejské, hindské, islandské, maďarské, polské, rumunské, řecké, slovenské, slovinské, srbské.

Doporučená cena: 599 Kč (BD), 699 Kč (BD v limitované sběratelské edici - steelbook balení), 399 Kč (DVD).

V obchodech od 11. prosince 2013.

Vzpěrači propagující Blu-ray/DVD vydání Pot a krev.


Kick-Ass 2 (Kick-Ass 2) (Magic Box)
BD obal filmu Kick-Ass 2 / Kick-Ass 2
Jedni pokračování Kick-Ass vyzdvihují za auteurský vklad Jeffa Wadlowa. Druzí namítají, že se absence Matthewa Vaughna na režijním a scenáristickém postu negativně projevila, protože styl není tak opojný a došlo k posunu ve vyznění. Znalci knižních předloh (množné číslo, protože dvojka vycházela nejenom z komiksového pokračování, ale i ze spin-offu Hit-Girl) zase oceňují efektivní prolnutí dvou sešitů a zuřivě diskutují nad vypuštěním či zlehčením některých kontroverzních pasáží. A analyticky uvažující diváci pochvalují, že druhý díl je lépe odvyprávěný než první, když má několik samostatně se rozvíjejících linií, které se v určitý moment spojí. Adaptace části Millarovy rozporuplné ságy je stejně polarizující jako předlohy samotné, a tak nezbývá, než si udělat vlastní názor.

Bonusy (BD): Audiokomentář režiséra a scenáristy Jeffa Wadlowa a herců Aarona Taylora-Johnsona, Christophera Mintz-Plasse a Chloë Grace Moretz; Z natáčení filmu Kick-Ass 2 (cca. 7 min.); Zabijácké obsazení (cca. 12 min.); Zbraně a kaskaderské kousky (cca. 7 min.); Vytváření nářezového světa (cca. 8 min.); Pravidla ulice: zúčtování (cca. 16 min.); Zabíjačka útočí: natáčení scény s dodávkou - obrázkový scénář, previzualizace a srovnání (cca. 2 min. každá část); Taťulda se vrací: nenatočená scéna s komentářem/bez režiséra a scenáristy Jeffa Wadlowa (cca. 2 min.); Alternativní úvod s komentářem/bez režiséra a scenáristy Jeffa Wadlowa (cca. 3 min.); 12x Prodloužené scény (cca. 14 min.).
Bonusy (DVD): - .

Pozn.: bonusový materiál - s výjimkou audiokomentáře - obsahuje české titulky.

Obraz (BD): 16:9 / 1080p Full HD / 2.40:1.
Obraz (DVD): 16:9 / 2.40:1.

Zvuk (BD): DTS-HD Master 5.1 anglicky, DTS 5.1 česky, maďarsky, portugalsky, rusky, Dolby Digital 5.1 thajsky, turecky, Dolby Digital 5.1 polsky (voice-over).
Zvuk (DVD): Dolby Digital 5.1 anglicky, česky...

Titulky (BD): anglické, české, bulharské, čínské, estonské, hebrejské, chorvatské, korejské, litevské, lotyšské, maďarské, polské, portugalské, rumunské, ruské, řecké, slovinské, španělské, thajské, ukrajinské.
Titulky (DVD): anglické, české...

Doporučená cena: 499 Kč (BD), 399 Kč (DVD).

V obchodech od 11. prosince 2013.

Blu-ray bonus: Alternativní úvod k filmu Kick-Ass 2.

Red 2 (Red 2) (Bonton)
BD obal filmu Red 2 / Red 2
Každá divácká generace potřebuje svou týmovku. Mládež má superhrdinské crossovery, otcové ovlivněni akčními bijáky reaganovské éry zase nepostradatelnou partu... a pro ještě starší jsou špionážní důchodci v RED, kteří dokazují, že hravě trumfnou své mladší kolegy. Druhý díl změnil režiséra, když Roberta Schwentkeho "vystřídal" Dean Parisot (tvůrce výborného Galaxy Questu, jenž vzdával hold Star Treku, vůči němuž si zároveň udržoval ironický odstup). Vysokým očekáváním, spojeným s Parisotovým jménem a jeho nejvýraznějším titulem ve filmografii, ovšem RED 2 nedostálo. Pokračování je totiž zbytečně překombinovanou a nesoudržnou podívanou, které své dva zmíněné největší zápory bohužel neomluví větším příklonem k paranoidním špionážním dobrodružstvím. 

Bonusy (BD): Obsazení (13,5 min.); Zbraně (8 min.); Špionské vybavení a technika (5,5 min.); Akční scény (7,5 min.); Gagy (cca. 4,5 min.); 5x Vystřižené scény (cca. 4 min.).
Bonusy (DVD): Obsazení (13,5 min.); Zbraně (8 min.); Špionské vybavení a technika (5,5 min.); Akční scény (7,5 min.); Gagy (cca. 4,5 min.); 5x Vystřižené scény (cca. 4 min.).

Pozn.: bonusový materiál obsahuje české titulky.

Obraz (BD): 16:9 / 1080p Full HD / 2.40:1.
Obraz (DVD): 16:9 / 2.40:1.

Zvuk (BD): DTS-HD Master 7.1 anglicky, DTS-HD Master 5.1 česky, maďarsky.
Zvuk (DVD): 7.1 anglicky, Dolby Digital 5.1 česky, Dolby Digital 5.1 polsky (voice-over).

Titulky (BD): anglické, české, české pro neslyšící, maďarské, rumunské.
Titulky (DVD): české, české pro neslyšící, maďarské, rumunské.

Doporučená cena: 399 Kč (BD), 299 Kč (DVD).

V obchodech od 11. prosince 2013.

Blu-ray bonus: Nepovedené scény z filmu Red 2.

Predátor (Predator) (Bontonfilm)
BD obal filmu Predátor / Predator
John McTiernan se v druhé polovině 80. let vyprofiloval jako výborný režisér akčních filmů, což je status, který si udržel až do poloviny 90. let. Jedním z pěti snímků, které přispěly na jeho pověsti, byl právě Predátor. Vyprávění o skupině amerických členů komanda, kteří jdou do džungle zachránit americké vojáky ze zajetí partyzánů, aby bojovali o holý život s mimozemšťanem, přitom pracuje s desítky let starým vzorcem akčně-dobrodružné podívané o lovci a kořisti. Schéma klasického bijáku The Most Dangerous Game je ozvláštněno sci-fi prvky, kdy je napětí vytvářeno nepoměrem mezi dvěma stranami (lidi v džungli vs. technologiemi vybavený mimozemšťan). O kvalitách Predátora svědčí i to, že při jeho sledování divák uvěří, že postava Arnolda Schwarzeneggera není jenom horou svalů, ale i myslící bytostí, jež dokáže převézt cizáckou entitu. Na Blu-ray u nás vychází remasterovaná edice, která napravuje hlavní nedostatek předchozích zahraničních s nekvalitním obrazem, a přidává třetí rozměr. 

Bonusy (BD): Film je distribuován bez bonusových materiálů.
Bonusy (DVD): Film je distribuován bez bonusových materiálů.

Obraz (BD): 16:9 / 1080p Full HD / 2.40:1.

Zvuk (BD): DTS-HD Master 5.1 anglicky, Dolby Digital 5.1 česky, německy, rusky, Dolby Digital 5.1 polsky (voice-over), Dolby Digital 2.0 maďarsky, turecky.

Titulky (BD): anglické, české, bulharské, estonské, hebrejské, chorvatské, islandské, litevské, lotyšské, maďarské, mandarínské, německé, polské, portugalské, rumunské, ruské, řecké, slovinské, turecké.

Doporučená cena: 2699 Kč (BD - Blu-ray 3D/2D + DVD - limitovaná /max. 500 ks/ sběratelská edice s hlavou Predátora), 599 Kč (BD - Blu-ray 3D/2D + DVD).

V obchodech od 11. prosince 2013.

První třetina dokumentu If It Bleeds, We Can Kill It: The Making Of Predator ze zahraničních edic Predátora.

Na co se z našich tipů těšíte nejvíce? Nebo jsme zapomněli zmínit váš oblíbený film a chcete na něj upozornit ostatní čtenáře? Napište svůj názor do diskuze pod článkem!


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY